Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 февруари 2011 г.

Преглед на печата - 08.02.2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.02.2011 09:03:52 UTC

Обновена 08.02.2011 09:03:52 UTC

Вестник Заман в новината „Преговорите не удовлетвориха демонстрантите” пише, че демонстрантите не са били удовлетворени от преговорите проведени от вицепрезидента на Египет Йомер Сюлейман и опозиционните групи за разрешаването на политическата криза в страната. Вестникът отбелязва, че демонстрантите установили лагер на площад Тахрир в столицата Кайро акцентуват, че ще продължат протестите докато държавния глава Хюсню Мубарек подаде оставка, но че от друга страна живота в страна е започнал да се нормализира. Вестникът предава, че вчера някои от магазините са били отворени и че гражданите се се стекли по улиците да пазаруват.

Вестник Йени Шафак пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на връщане от Сирия е направил изявление относно развоя на събитията в Тунис и Египет и е разказал за проектите относно бъдещето на Турция. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е казал „С държавния глава на Сирия Бешар Есад споделяме едни и същи становища относно развоя на събитията в региона”. Вестникът предава, че Ердоган е казал „Ако събитията в Египет продължат по същия начин, може да избухне глад. Дадохме необходимите наребди за оказването на незабавна помощ. Също така предложих на американския президент Барак Обама да бъде свикана международна конференция. Свикването на конференция на ООН е от голямо значение.

Вестник Стар в новина по темата пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал, че в Египет във възможно най-кратък срок трябва да бъдат проведени избори, да бъдат направени конституционни поправки удовлетворяващи всички групи и да бъдат променени изборния закон и закона за политическите партии. Вестникът предава, че премиерът Ердоган, който е окачествил народния бунт в Египет като „интифада” е казал, че налагането на администрация, над която страните не са постигнали съгласуваност няма да доведе до спасение и благоденствие.

Вестник Заман пише, че бившият президент на ТРСК Мехмет Али Талят вчера е провел среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Вестникът отбелязва, че във връзка със срещата продължила час и 45 минути не е било направено изявление. Вестникът предава, че срещата е била проведена по искането на президента Талят.

Вестник Сабах в новината със заглавие „ Туристическите гиганти ще се срещнат в Истанбул” пише, че тази година за първи път конференцията на хотелиерите в Централна Азия /CATHIC/ ще бъде проведена в Турция. Вестникът сочи, че на конференцията, която ще приключи утре ще заседават най-влиятелните 300 бизнесмени от туристическия сектор. Вестникът предава, че на конференцията ще бъдат дискутирани възможностите за инвестиции в туристическия сектор на Турция и на страните от Централна Азия.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 08.02.2011

Обзор на новините за Турция в чуждестранните медии...

Изпратена 08.02.2011 08:01:08 UTC

Обновена 08.02.2011 08:01:08 UTC

Предлагаме ви преглед на новините за Турция публикувани по страниците на чуждестранните медии през изтеклия едноседмичен период.
Френската информационна агенция Ажанс Франс Прес е дала място на изявленията на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка със събитията в Египет. Ердоган е казал, че се надява че ще бъдат посрешнати очакванията на гражданите на Египет, която е съвременна и модерна страна и кризата ще бъде разрешена без да се изживяват трагични събития.
Австрийския вестник Тиролер Тагесцайтунг е дал място на новина за Турция. В новината се отправят похвали за демократическата структура на Турция и се отбелязва, че и президентът на САЩ Барак Обама е отправил похвали във връзка с демократичните традиции в Турция. В новината пише, че Турция е постигнала успехи не само на международната политическа арена, но и в икономиката и е нараснал двукратно националния продукт на глава от населението.
Италианският информационен интернет сайт Quotidiano.Net е поместил новина озаглавена "Историята на удивителния успех на Турция". В новината се предават изявленията на министъра на външните работи на Германия Гидо Вестервеле, че постигнатият от Турция през последния 10 годишен период успех предизвиква възхищение. В новината пише, че в словото произнесено на конференция организирана в Берлин, Вестервеле е подчертал, че намират за много положителни реформите в Турция и вярва, че те трябва да продължат и Турция трябва да съхрани европейската си насоченост. Вестервеле изказва и надеждата си че скоро ще бъде открита и преговорната глава "Конкуренция".
Швейцарският вестник Нойе Зюрхер Цайтунг, в новината озаглавена "Зимната универсиада в Ерзурум предизвиква възхищение", отбелязва, че универсиадата в град Ерзурум е допринесла за междунродния авторитет на Турция и че състезанията са били проследени с много голям интерес.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2