Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.01.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 7ми Януари 2011та година...

Изпратена 07.01.2011 08:30:59 UTC

Обновена 07.01.2011 08:30:59 UTC

Скъпи слушатели. Започваме днешния преглед на турския печат с вестник Заман. В новината озаглавена "Ядрената среща в Истанбул ще се състои на 20 и 21ви януари", вестникът пише, че е станала ясна дата на която ще се проведат преговорите по иранската ядрена криза между групата Пет плюс Едно и Иран. В новината се отбелязва, че преговорите ще започнат на 20ти януари и подчертава, че телефонната дипломация водена от министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е оказала въздействие при определянето на конкретната дата и че ако бъде отправено искане и той лично ще присъства на преговорите.
В новината озаглавена "Давутоглу отхвърли израелската покана" вестник Хабер Тюрк пише, че външният министър на Израел Авигдор Либерман, който е често на дневен ред в Труция поради антитурските си изявления през последния период, в една своя статия публикувана в американския вестник Вашингтон Пост е отправил покана към Давутоглу да посети Ерусалим. В новината се подчертава, че Давутоглу е отхвърлил тази покана и е казал, че условието за провеждане на срещи между висши турски и израелски служители е да бъдат изпълнени исканията на Анкара във връзка с нападението срещу кораба "Мави Мармара".
Вестник Сабах пише, че премиерът Ердоган ще посети в периода 9-12ти януари Катар и Кувейт и че главната му цел ще бъде да лобира за да получат турските фирми изпълнението на инфраструктурните проекти възлизащи на 50 милиарда долара, които се планира да бъдат реализирани в Катар, която пое домакинството на Световното Първенство по футбол през 2022ра година.
Вестник Йени Шафак се е спрял на Световната Зимна Универсиада, която ще се проведе в периода 27ми януари-6ти февруари в град Ерзурум. Вестникът пише, че в града са били реализирани спортни инвестиции на стойност 600 милиона турски лири и подчертава, че за универсиадата ще пристигнат 900 спортисти от 57 страни и и тя ще бъде проследена от 100 милиона души.
Вестник Стар съобщава в новината озаглавена "41 турски хотела сред най-добрите в света" че са били раздадени наградите на Холидей Чек, който е известен като най-големия в света сайт за оценяване на хотели и чийто център се намира в Швейцария. Вестникът пише, че в две отделни категории-"99тте най-добри хотела в света" и "Топхотел 2011" е била дадена оценка на 420 хиляди хотела и 431 от тях са влезли в класациите. Вестникът пише, че сред хотелите влезли в класациите се намират 41 хотела от Турция.
Вестник Ватан съобщава, че от 1980та година насам турските фирми са поели изпълнението на 152 проекта в Русия, чиято обща стойност възлиза на 29 милиарда долара. В новината се подчертава, че през 2010та година двустранната търговия между Турция и Русия е нараснала с 44 процента в сравнение с миналата година.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2