Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 септември 2009 г.

Али Юзеиров: Искаме да сме свободни да показваме нашата идентичност !

Али Юзеиров: Искаме да сме свободни да показваме нашата идентичност !





Али Юзеиров: Искаме да сме свободни да показваме нашата идентичност

Али Юзеиров

28.09.2009 / 10:39

Али Юзеиров: Искаме да сме свободни да показваме нашата идентичност !

Никога не съм използвал в своя речник думи, които не разбирам. Сепаратизъм не зная какво означава, каза за "Денят започва" Али Юзеиров, бизнесмен и председател на Мюсюлман Демократичен съюз. Мога да подчертая, че в България дали са роми, дали са помаци, дали са турци ги обединява една кауза - че сме български граждани.

"В учредителния комитет има и християни, има и роми, има и помаци. Искането за промяна в конституцията не представлява престъпление, тъй като конституцията е писана от хора преди десетилетия и не показва реалното движение на нацията, светът е много динамичен, нещата се променят. Искаме да сме свободни да показваме нашата идентичност, да не се опитва държавата чрез този акт в конституцията да ни потиска. Когато наши симпатизанти дойдоха на учредяването на партията, ние ги помолихме, тъй като познаваме репресивния апарат, да казват, че идват на концерт. Години наред тези хора, тази общност е била потискана. Ще ви дам елементарен пример. Ако отидете в едно старо гробище в едно село и гробовете от преди 30-40 години на мюсюлмани са само с един побит камък. Никой не записва кой лежи там, какъв е, сега нещата стоят по друг начин, но има още много да се желае. Най-вероятно това е било държавна политика. Сега сме притеснени, че не сме добре представени в местната и държавната власт", обясни председателят на новата партия.

На въпрос дали ДПС не защитава достатъчно правата на малцинствата Юзеиров отговори, че в живот на демократичен строй всеки има право да избира.

"Нашият девиз е "Единни в разнообразието". Ние се самофинансираме, двамата с брат ми финансираме всички начинания, които никак не са евтини. Проблем с изповядване на вярата нямаме, имаме проблем с показване на идентичността си. Много хора се страхуват. В конституцията има един член, в който държавата отговаря за нанесените вреди, а се знае, че по време на възродителния процес е имало ексцесии, имало е насилие. Изборахме за химн на партията османски военен марш, просто защото ни хареса. Ние искаме да покажем нашата идентичност", заяви Юзеиров.

Вижте какво още каза Юзеиров и коментарът на Йордан Бакалов във видеофайла.Българска национална телевизия

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2