Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 28.09.09 г. !

ЕС проявява политически пристрастия в преговорния процес с Турция, каза премиерът Ердоган
28 септември 2009 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Европейският съюз проявява политически пристрастия в преговорния процес с Турция и взема политически решения, като често не се съобразява с изискванията на ЕС, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Йени шафак”. Ердоган определи това положение като несправедливост спрямо Турция, но и несправедливост спрямо ЕС. Той изтъкна, че фактът че Турция си е поставила като цел ЕС има своя причина. „Противници на ЕС има и в Турция, както в ЕС има противници на Турция”, каза той на 10-ия международен транспортен форум в Истанбул.
Турският премиер посочи, че Турция е страна мост между Изтока и Запада и между културите, връзка между развитите западни демокрации и другите цивилизации. Изтъквайки ролята на транспортните комуникации, Ердоган посочи, че пътищата свързват не само градовете и държавите помежду им, но и различните общности. В тази връзка се реализират проектите за железопътен път на коприната и проектът „Мармарай”, които свързват Европа и Азия.

Изборните резултати в Германия не са обнадеждаващи за членството на Турция в ЕС
28 септември 2009 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Първите резултати от изборите в Германия не са обнадеждаващи за членството на Турция в ЕС, пише турският вестник „Заман”. Според първоначалните данни печели Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел в коалиция с Християнсоциалния съюз на провинция Бавария – 33,9%. Основният противник на партията на Меркел Социалдемократическата партия на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер получава 23,1 %, следвана от либералната Партия на свободните демократи – 14,6 %. Канцлерът Меркел възнамерява да направи коалиция с третата политическа сила. При това положение се засилват позициите на онези, които са против членството на Турция в ЕС. Така в следващите четири години Германия ще има дясноцентристка коалиция, която ще прилага вероятно по-либерални икономически програми, но ще води по-дясна политика спрямо турските емигранти и преговорния процес с Турция. Турските емигранти в Германия искаха на власт да дойде коалиция между Социалдемократичсеката партия и Партията на зелените, което не се случи. При тази ситуация не се очаква да има промяна в закона за емигрантите и в процедурата за улесняване на получаването на германско гражданство при разделените семейства. Гласът на Меркел, която е против членството на Турция в ЕС, ще се чува също по-високо и в Брюксел в следващите години, пише вестникът.

Също като Ататюрк, ПСР се опитва да направи демократична революция, каза Ертугрул Гюнай
28 септември 2009 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Бергама. Както Ататюрк е искал да направи революция, така и Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ иска да направи революция, която да премахне разделението в Турция, заяви министърът на културата и туризма в Турция Ертугрул Гюнай, пише турският вестник „Милиет”. На събрание на партийната организация на ПСР в Бергама Гюнай поиска подкрепа за предприетата политика и изтъкна, че тяхната партия и правителството се опитват да намерят пътища успоредно и без забрани и натиск да съжителстват сунити и алевии, турци и кюрди, вярващи и невярващи, покрити и непокрити, вместо да воюват и се карат помежду си хората в Турция да живеят в мир и разбирателство.
„Както в началото на 20 век Ататюрк е извършил революция, насочена към изграждане на републиката, така в началото на 21 век, опирайки се на народа, ПСР се опитва да извърши мирна демократична революция, която да направи по-добро бъдещето на нашите деца”, каза турският министър.

Турският премиер предупреди срещу евентуален военен удар срещу Иран
28 септември 2009 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди срещу евентуален военен удар срещу ядрените обекти на Иран, предаде ДПА.
Подобна атака би била лудост и би имала ужасни последици не само за Иран, смята Ердоган.
През следващата седмица турският премиер ще посети Техеран, като се очаква една от темите по време на разговорите да бъде иранската ядрена програма.

„Сабах”: Народът на Турция се нуждае от промяна и ние ще я дадем, каза лидерът на новата партия Мустафа Саръгюл
28 септември 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кметът на истанбулската община Шишли Мустафа Саръгюл, който основа неотдавна партията „Движение за промяна на Турция” заяви, че народът иска промяна и тяхната партия, която ще се опира на младия потенциал на страната ще донесе тази промяна, пише турският вестник „Сабах”. На събрание на делегати на новата партия от различни провинции Саръгюл посочи, че тяхната партия скоро ще дойде на власт при това управление и при тази опозиция. „Турция се задъхва, хората са нещастни. Народът ни иска промяна”, каза новият партиен лидер и добави, че политиците в Анкара вместо да предлагат решения за проблемите, губят времето с маловажни неща. Той изтъкна, че тяхната партия ще бъде най-демократична и ще изгради демокрация, свързана с народа, а не с лидера. Саръгюл призова също политиците в Анкара да престанат да използват Ататюрк като средство за правене на политика.

Си Ен Ен Тюрк: Терорист от ПКК е убит при сблъсък между силите за сигурност и група на ПКК в Югоизточна Турция
28 септември 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Битлис. Един терорист от сепаратистката организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ е бил убит при възникнал сблъсък между турските сили за сигурност и бунтовническа група на ПКК в провинция Битлис, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сблъсъкът е възникнал в гориста местност, принадлежаща административно към Битлис. На призива на силите за сигурност да се предадат групата е отговорила със стрелба, при която един терорист е бил убит, а друг е бил задържан жив. Убитият е бил отговорник на група на организацията.
Също при продължаващите операции срещу ПКК с провинция Хаккяри са били заловени голямо количество оръжие и боеприпаси.

„Заман”: Парламентът и институциите в Турция не са готови за конституционни промени, каза турският премиер
28 септември 2009 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът и институциите в Турция не са готови за промените в конституцията, свързани с процеса на демократично отваряне. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Заман”. На пресконференция на летището в Истанбул след завръщането си от Ню Йорк Ердоган посочи, че на заседанието в парламента в тази връзка ще се спрат по-подробно на проблема с тероризма и на проблемите на сънародниците от кюрдски произход и от друг етнически произход, т.е. на проблемите на малцинствата и на безработицата, както и на други въпроси. По думите му обаче за конституционна промяна в тази насока обаче все още не са готови институциите и парламентът.

Турски печат: Турският премиер призова за по-голяма справедливост в оценките на действията на Иран и Израел
28 септември 2009 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с контактите му в САЩ по време на визитата миналата седмица за сесията на Общото събрание на ООН и срещата Г-20 са водеща политическа тема в турските вестници днес. Вестник „Милиет” обръща внимание на думите на Ердоган, че в Близкия изток наистина има страна, която има атомно оръжие и това е Израел. По думите на турския премиер непрекъснато в центъра на вниманието се изважда Иран, но всъщност Израел използва бомби с фосфор и това не се обсъжда от международните сили и не се осъжда. Той призовава към по-голяма справедливост в оценката за действията на тези страни, припомняйки че Израел не е член на Международната агенция за атомна енергия, а Иран членува в нея. Той посочва също, че към Турция не е отправяно предложение за посредничество по въпроса за иранската ядрена програма и изтъква, че са против нападение срещу Иран с мотив за възспиране на придобиване на атомно оръжие, припомняйки че от това ще пострада не само тази страна, а всички.
В публикация, озаглавена „Иран е в устата, а атомното оръжие е в Израел”, вестник „Хюриет” цитира Ердоган, че международните медии и общност не спират да говорят за Иран, а в действителност има много други въпроси, на които трябва да се обърне внимание и единият е, че всъщност Израел притежава атомно оръжие. „В Газа Израел използва фосфорни бомби. Какво е това, ако не оръжие за масово унищожение”, заявява той. Вестникът помества коментарите на Ердоган за заседанието в рамките на сесията на ООН, посветено на борбата с оръжията за масово унищожение и призовава първо да направят стъпки САЩ и нейните съюзници, които притежават такова оръжие.
Вестник „Сабах” пише, че в Ню Йорк и на пресконференция в Истанбул Ердоган е представил информация за контактите си в САЩ. В отговор на журналистически въпрос дали е получено предложение за посредничество по иранската ядрена програма той посочва, че досега такова няма, но ако дойде, ще направят възможното по силите им. Ердоган посочва, че ще обсъди този въпрос и по време на визитата си през октомври в Техеран.
Вестник „Йени шафак” пише, че разговорът на премиера Ердоган с президента Барак Обама е привлякъл вниманието на световните медии. На нея двамата са разменили мнения по ситуацията в Близкия изток и по други проблеми в региона, в който се намира Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Трима кандидат-депутати от турски произход влизат във федералния парламент на Германия
28 септември 2009 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Трима кандидати-депутати от турски произход, живеещи в Германия, влизат във федералния парламент според първоначалните данни за произведените вчера парламентарни избори, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Депутат в Бундестага стана кандидатът от Долна Саксония от листата на Свободната демократична партия Серкан Тьорен. Така тази партия за първи път вкарва в парламента депутат от турски произход. След оповестяването на първоначалните изборни резултати Тьорен каза, че е много щастлив. „Работя като член на Свободната демократична партия от 1993 година. Ако Християндемократическият съюз и Свободната демократична партия сформират правителство, искам да работя в комисиите по вътрешни или външни работи. Ще дам тежест в моята дейност на приемането на Турция в ЕС, защото нейното място е в ЕС”, посочи новоизбраният депутат.
За четвърти път в парламента успя да влезе Екин Делигьоз от листата на Партията на зелените в провинция Бавария. Родената в Токат Делигьоз от ноември 2005 г. е заместник-председател на комисията за семейството, жените и младежта в Бундестага.
За втори път депутат ще бъде Севим Дагделен от листата на Лявата партия за провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тя е родена в Германия в град Дуисбург, завършила е правни науки и е депутат от октомври 2005 г.
За трети път за парламента се кандидатира и Ляле Акгюн от листата на Социалдемократическата партия в град Кьолн, но не успя да спечели. След като стана известно, че не влиза в парламента, тя обяви, че се оттегля от политиката. В парламента не успя да влезе и съпредседателят на Партията на зелените Джем Йоздемир, който беше пряк кандидат от град Щутгарт. Той получи 29,9 % подкрепа. Въпреки загубата обаче той обяви, че възнамерява да се кандидатира и на следващите избори през 2015 година.

Възможностите за инвестиции в Турция ще представи турският финансов министър в Белгия и Люксембург
28 септември 2009 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек заминава днес за Брюксел за участие в конференцията, посветена на турско-белгийските бизнес отношения и на възможностите за инвестиции, пише турският вестник „Дюня”. Мехмет Шимшек ще направи визити в Белгия и Люксембург, по време на които ще представи пред европейските бизнесмени и индустриалци възможностите за инвестиции в Турция. Утре, 29 септември, турският финансов министър ще участва в конференцията „Възможностите за бизнес и инвестиции между Белгия и Турция”. На форума, на който ще участва и министърът на икономиката на Белгия Ван Куикенборн, ще бъдат обсъдени възможностите за инвестиции между двете страни. Информация за това на срещата ще даде и председателят на Агенцията за инвестиции в Турция Алпаслан Коркмаз. След срещата министър Шимшек и белгийският министър на икономиката ще дадат съвместна пресконференция.
След приключване на контактите си в Брюксел в сряда, 30 септември, Мехмет Шимшек ще отпътува за Люксембург, където ще участва в проява, организирана от Люксембургската търговска палата, посветена на настоящето и бъдещето на търговските и икономическите отношения между Турция и Люксембург. На нея той ще направи изказване на тема „Динамизмът на турската икономика и европейската перспектива”. На срещата ще бъдат представени теми като „Разрастващите се сектори в Турция”, „Истанбулският финансов център”, „Изгледът на Турция – възможностите за бизнес в Турция”. В рамките на проявата турският финансов министър ще обсъди възможностите за инвестиции с бизнесмени от Люксембург и съседните страни. Той ще се срещне също с финансовия министър на Люксембург Люк Фриден, пише вестникът.

Турция, Азербайджан и Грузия организират съвместно учение за мироопазващи операции
28 септември 2009 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Анкара днес започва съвместно учение на Турция, Азербайджан за мироопазващи операции, което включва и защита на петролопровода, свързващ трите страни, пишат турските медии.
То се провежда в учебния комплекс на командването на сухопътните сили в Анкара и ще продължи до 2 октомври. Участват общо 42 военнослужещи – 19 от Турция, 13 от Азербайджан и 10 от Грузия.
Учението „Безкрайност” се организира всяка година от 2000 г. насам в една от трите страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2