Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 28.09.2009 г. !

Изборната победа на Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви победята си в общите парламентарни избори, които притежават голямо значение и от гледна точка на процеса на членството на Турция в ЕС.

Posted 28.09.2009 11:57:53 UTC

Updated 28.09.2009 11:57:53 UTC

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви победята си в общите парламентарни избори, които притежават голямо значение и от гледна точка на процеса на членството на Турция в ЕС.

Социал-демократите на свой ред претърпяха историческо поражение.

3ма канидат-депутата от турски произход успяха да влязат във федералния парламент.

Според предварителните резултати Християндемократическият съюз получи 33,6% от гласовете на избирателите, Социалдемократическата партия 23 %, Партията на свободните демократи 15% от гласовете, Лявата партия 12,5 %, а Зелената партия получи 10, 6 % от гласовете на избирателите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отбеляза, че са постигнали целта за разтурване на „голямата коалиция” със Социалдемократическата партия създадена след изборите през 2005 година.

Отбелязва се че Меркел може да създаде коалиция с Партията на свободните демократи. Лидерът на Партията на свободните демократи Гуидо Вестервеле отбеляза, че имат голямо желание за това.

Външният министър Франк Валтер Щайнмаер, който участва в изборите като кандидат за канцлер от името на Социалдемократическата партия окачестви изборните резултати като голямо поражение.

3ма канидат-депутата от турски произход успяха да влязат във федералния парламент. Кандидатката на Зелената партия Екин Делигьоз успя да влезе в пармаента за четвърти път.

За втори път депутат ще бъде Севим Дагделен Депутат в Бундестага стана кандидатът на Свободната демократична партия Серкан Тьорен.

Резултатите от изборите в Германия са от голямо значение и за процеса на членството на Турция в ЕС.

В това отношение внимание привлича различието в становищата на отделните партии.

Партията на Християндемократическият съюз е против пълноправното членство на Турция.

Партията на свободните демократи отбелязват, че не са против членството на Турция, но че страната все още не е посрещнала условията за членството.

Зелените и Социалдемократите подкрепят пълноправното членство на Турция в ЕС, но Лявата партия остава безмълвна по този въпрос.
-
Изпитателни полети

Днес в град Милано, Италия ще се проведат изпитателни полети на щурмови хеликоптер Т-129 произведен в рамките на проекта на Турция за производството на щурмови хеликоптери.

Posted 28.09.2009 11:56:15 UTC

Updated 28.09.2009 11:56:15 UTC

Днес в град Милано, Италия ще се проведат изпитателни полети на щурмови хеликоптер Т-129 произведен в рамките на проекта на Турция за производството на щурмови хеликоптери.

Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл ще наблюдава първите изпитателни полети на щурмови хеликоптер Т-129.

В рамките на проекта за Турция ще бъдат произведени 50 хеликоптера, но при нужда техния брой може да бъде увеличен с още 41 хеликоптера

Турската компания ТUSAŞ отговаря за производството на корпуса на хеликоптерите и за техния краен монтаж, а така също разполага с компетенцията да изняса хеликоптерите за всички страни извън Италия и Великобритания.
-
Борците ни взеха световна титла в класическата борба...

Турция спечели на Световното първенство по борба, световната титла в отборното класиране в класическата борба...

Posted 28.09.2009 10:06:03 UTC

Updated 28.09.2009 10:06:03 UTC

Турция спечели на Световното първенство по борба, световната титла в отборното класиране в класическата борба. В последния ден на шампионата проведен в град Хернинг в Дания на тепиха излязоха представителите в класическата борба в категория 74 килограма Селчук Чеби и в категория 120 килограма Ръза Каяалп. Селчик Чеби спечели златен а Ръза Каяалп спечели бронзов медал.
Турция приключи шампионата с два златни, един сребърен и два бронзови медала
**************
Турският женски национален отбор по волейбол загуби трeтата си среща на Европейското първенство по волейбол в Полша с Германия с три на два гейма.
Заемайки третото място в групата, турският женски национален отбор по волейбол се класира за участие в следващия етап на турнира.
-
Ердоган каза че засега не са готови за конституционни промени...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приключи вчера контактите си в САЩ и се завърна в Турция...

Posted 28.09.2009 09:53:14 UTC

Updated 28.09.2009 09:53:14 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приключи вчера контактите си в САЩ и се завърна в Турция.
На пресконференцията, която организира на летище Ататюрк в Истанбул, първите въпроси които бяха зададени на Ердоган бяха във връзка с пакета с демократични реформи. На въпроса дали се предвиждат конституционни промени в рамките на пакета с демократични промени, премиерът Ердоган каза, че още с идването си на власт, партията на Справедливостта и Развитието си е поставила като приоритетна цел въвеждането на конституционни поромени, но с течение на времето е станало ясно, че парламентът и държавните учреждения засега не са готови за подобни промени.
Ердоган каза, че е поискал по време на срещата си с президента на САЩ Обама да бъде даден тласък на процеса от Минск за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем и посочи, че министрите на външните работи на двете страни ще се срещнат на десети октомври в Истанбул и ще подпишат готовите договори.
Той отбеляза, че на 15минутната среща с американския президент Обама са били обсъдени турско-арменските отношения и редица международни въпроси като проблемите между Ирак и Сирия, проблемите в Афганистан и Близкия Изток. Ердоган посочи, че Обама е изразил желанието за установяването на по-близки двустранни връзки в рамките на усилията за разрешаване на проблемите в Близкия Изток.
Във връзка с ядрената програма на Иран премиерът Ердоган припомни, че Израел също разполага с ядрено оръжие, но светът не възприема остра позиция срещу тази страна.
-
Преглед на турския печат 28.09.2009

Кратък обзор на новините по страниците на някои от турските вестници издадени на 28ми септември 2009та година...

Posted 28.09.2009 07:40:36 UTC

Updated 28.09.2009 07:43:05 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с новина на вестник Заман. Вестникът отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е приключил контактите си в САЩ и се е завърнал в Турция. В новината се дава място на изявленията, които Ердоган е направил на летище Ататюрк в Истанбул. Той е подчертал, че по време на редовната сесия на Общото Събрание на ООН и срещата на високо равнище на държавните и правителствени лидери на страните членки на групата Г-20 е провел двустранни контакти с лидерите на 32 държави между които лидерите на САЩ, Русия, Иран, Пакистан, Холандия, Швеция, Ирак, Южна Корея, Австрия, Италия, ЮАР, Индия, Ливан, а също така и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
Вестник Йени Шафак пише, че кратката 15 минутна среща на премиера Ердоган с президента на САЩ Барак Обама в края на срещата на високо равнище на групата Г-20 е станала тема на деня в света. Ердоган е отбелязъл, че по време на краткия разговор са придобили възможността да обсъдят проблемите в Ирак, контактите със Сирия и развоя на събитията в Близкия Изток, а също така и стъпките предприети в рамките на процеса за подобряване на отношенията с Армения и събитията в Афганистан.
Вестник Сабах съобщава, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който придружаваше премиера Ердоган по време на визитата му в САЩ е организирал в Турския Дом в Ню Йорк трети етап на преговори между Сирия и Ирак, с участието на външния министър на Ирак Хошяр Зебари, сирийския външен министър Велид Муаллим и генералния секретар на Арабската Лига Амр Муса. Давутоглу е заявил след срещата, че целта им е да изградят атмосфера на доверие между тези две страни, които са съседки и на Турция и е подчертал, че Турция притежава коренни исторически връзки с Ирак и Сирия и отдава голямо значение както на отношенията си с тези две страни така и на взаимоотношенията между тях. Довутоглу е добавил че ще се постарят да разрешат проблемите в тясна семейна среда, без да ги поставят на международна платформа.
"В Германия отново спечели Меркел". В новината под това заглавие вестник Хабер Тюрк отбелязва, че общите парламентарни избори в Германия са били спечелени от водената от канцлера Ангела Меркел партия на Християн-демократическия съюз.
Вестник Заман също се е спрял на изборите в Германия и съобщава, че изборният резултат предвещава евентуална криза в процеса на членство на Туpция в ЕС и че според първите резултати, трима кандидати от турски произход са успели да влязат в Бундестага. Вестникът пише, че Серкан Тьорен от Свободната Демократическа Пратия е влязъл в парламента като депутат от провинция Долна Саксония, и подчертава, че за първи път тази партия е съумяла да вмъкне кандидат от турски произход в Бундестага. Вестникът пише, че Екин Делигьоз от Партията на Зелените е влязъл в парламента като депутат от провинция Бавария и че Севим Дагделен от Лявата Партия е била преизбрана за втори мандат като депутат от провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 28.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 28.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2