Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 19 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-19.11.08 г.

В Турция 85 на всеки 100 жени са били жертви на насилие
19 ноември 2008 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция 85 на всеки 100 жени, включително бременните, са били жертви на различни форми на насилие от страна на техните съпрузи, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Става въпрос за физическо насилие, обидни думи, унижения, тормоз, подценяване и презиране. Това причинява на жените липса на самочувствие и самоуважение, психически разстройства и физически наранявания. При извършените анкети в провинция Маниса, Централа Турция, 60% от бременните жени посочват, че са били малтретирани от техните съпрузи, а 8% са били насилвани за сексуална връзка. Това понякога става причина и за преждевременно раждане, отбелязва агенцията.
Данните бяха оповестени на конференция в университета “Джелял Баяр” в Анкара.

Турските авиолинии имат с 24% по-голяма чиста печалба за първите девет месеца на 2008 г.
19 ноември 2008 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Докато чужденците са на загуба, турските авиолинии печелят и за първите девет месеца на годината чистата печалба на авиокомпанията се е увеличила с 24%, предава електронното издание Туризъм хаберлери. Въпреки неблагоприятното отражение на повишаването на цените на горивата турските авиолинии отчитат за периода януари-септември тази година чиста печалба от 668 милиона турски лири /около 700 милиона лева/. В сравнение със същия период на миналата година през първите 9 месеца на 2008 г. приходите от продажби на турските авиолинии са се увеличили също с 24% и възлизат общо на 4,42 милиарда турски лири. От тях три четвърти са от билети за външни дестинации и една четвърт – за билети за вътрешните полети.

Турски военнослужещ е загинал при престрелка с активисти на ПКК
19 ноември 2008 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военнослужещ е загинал, а други петима са ранени, при престрелка с активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) в планински район в източната част на страната, предаде АФП. Инцидентът е станал в провинция Агръ, където войниците са патрулирали.
Няма данни за убити кюрдски сепаратисти при престрелката.

АФП: Турският премиер ще се отправи на петдневна визита в Индия
19 ноември 2008 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се отправи на петдневна официална визита в Индия, предаде АФП, като се позова на съобщение на пресслужбата на Ердоган.
Министър-председателят на Турция ще се срещне в Делхи с индийския си колега Манмохан Сингх, президента Пратибха Патил и други високопоставени политици, с които ще се опита да “постигне конкретни резултати от импулса” на двустранните отношения, които се задълбочиха през последните години, се казва в изявлението.

Работническата партия в Турция призова всички партии без ПСР да действат единно на местните избори
19 ноември 2008 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Работническата партия /РП/, чийто лидер Догу Пиринчек е един от главните обвиняеми по делото за аферата “Ергенекон”, излезе с обръщение към всички политически партии в Турция с изключение на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турското електронно издание Хабер 1. Заместник генералният председател на РП Мехмет Бедри Гюлтекин призова политическите партии и преди всичко Народнорепубликанската партия, да се обединят във всички избирателни райони за предстоящите местни избори през пролетта на 2009 г. около един кандидат, срещу “ПСР и сепаратистите”. Това обединение трябва да стане върху “основите на революцията на Ататюрк, която само е в състояние да консолидира Турция”, каза Гюлтекин.

Националистическата партия в Турция се открива към алевитите
19 ноември 2008 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение /ПНД/ се открива към алевитите, предава електронното издание Хабер 1. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели направи важни изявления по въпроса на заседание на парламентарната група на партията. Пред депутатите от ПНД Девлет Бахчели подчерта, че не могат да се пренебрегват и заобикалят исканията и проблемите на алевитите. “Пътеводител трябва да бъдат научните изследвания по въпроса. ПНД е готова да даде своя принос за решаване на съществуващите проблеми на алевитите”, декларира Девлет Бахчели.

Агенция “Фокус” припомня, че алевийско-бекташийската общност в Турция е най-голямата религиозна общност, изповядваща несунитския ислям. Смята се, че наброява над 15 милиона души и почита Али ибн Абу Талиб /зет на пророка Мохамед/ и неговите потомци, както и посветени в неговото учение личности от тюркски произход.

Турция и Иран предлагат различни модели, каза Шимон Перес
19 ноември 2008 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Охсфорд/Анкара. Президентът на Израел Шимон Перес заяви, че в отношенията на мюсюлманския свят с други държави Турция и Иран предлагат различни модели, пише вестник “Хюриет”. В изказване пред около хиляда студенти в университета в Охсфорд Шимон Перес подчерта, че мюсюлманите ще бъдат принудени да избират между господството и деспотизма на Иран и сътрудничеството, което им предлага Турция. Шимон Перес припомни, че Израел води преговори с Египет, Йордания и Ливан за осигуряван на мира в Близкия изток.
Визитата на Шимон Перес във Великобритания ще продължи до петък и е предвидена среща с британския премиер Гордън Браун, отбелязва всекидневникът.

Парламентът на Турция обновява автомобилния си парк
19 ноември 2008 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент обновява автомобилния си парк и ще наеме 54 нови служебни автомобила, пише електронното издание на вестник “Заман”. Преди това парламентът продаде служебните си автомобили и тази година премина към новата практика за наемане на автомобили. За целта на 15 декември ще бъде проведен търг за наемане на 54 служебни автомобила.
През втората година на 23-то Велико национално събрание на Турция /октомври 2007 г. – октомври 2008 г./ са били използвани 149 превозни средства, които са били регистрирани към службата на главния секретар. Извършени са били 4 622 служебни пътувания за нуждите на депутатите и на административния персонал.

ПСР ще спечели над 34% от гласовете, ако сега има общи избори в Турция
19 ноември 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Резултатите от най-новите анкети сочат, че Ако общите избори в Турция са днес, управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще спечели над 34% от гласовете, предава електронното издание Дюня бюлтени, като цитира данниот най-новите социологически пручвания. Анкетите се правят всеки месец от TNS Пиар сред различни слоеве от населението на възраст над 18 години. Резултатите за октомври поставят на първо място ПСР с 34,3%, следват основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ с 13,9% и Партията на националистическото движение /ПНД/ с 10,1%. Колебаещите се са блило 24%.
През септември според анкетата ПСР е с 36%, следвана от НРП с 11,9% и колебаещи се – 19%.
Подкрепата за ПСР през септември 2007 г. беше на рекордно високото равнище от 51,9%, посочва изданието.

Реджеп Таийп Ердоган : Глобалната криза може да повлияе на Турция
19 ноември 2008 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че глобалната криза може да окаже влияние и върху Турция, пише вестник “Хюриет”. “В нашата страна в момента не може да става въпрос за криза, но това полъхване, тази вълна, може да ни обхване и залее и нас и по-специално през първите шест месеца на следващата година е възможно да имаме неприятности”, призна турският премиер. Същевременно той предупреди, че правителството няма да позволи на никого да използва кризата за лично облагодетелстване.

Турция не може да се откаже от Кипър заради ЕС, каза вицепремиерът Джемил Чичек
19 ноември 2008 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът Джемил Чичек заяви, че Турция не може да се откаже от Кипър заради ЕС и по този начин още веднъж защити политиката на Анкара по въпроса, пише турското електронното издание Хюрхабер. Джемил Чичек участва в предаване по държавния телевизионен канал ТРТ 2 и подчерта, че нито сегашното, нито което и да e друго турско правителство може да загърби Кипър заради членството на Турция в ЕС.
Турция и кипърските турци искрено желаят разрешаването на проблема, но “сметката от неразрешаването на проблема непрекъснато се плаща от турската страна”, каза вицепремиерът. “Тези, които са привърженици на намирането на решение на проблема, са наказвани, а противниците на разрешението са възнаградени. Турция няма да приеме дилемата или ЕС, или Кипър”, посочи Чичек. На въпрос какво ще стане, ако все пак Турция бъде изправена пред подобна дилема, Джемил Чичек отговори: “Изборът на Турция е ясен. Нито ние, нито друго правителство може да загърби Кипър и заради това да каже “Да” на ЕС”.

Трима заместник генерални директори на турската Акбанк са уволнени
19 ноември 2008 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул.При изненадваща операция снощи в турската Акбанк от длъжност са отстранени трима нейни заместник генерални директори, пише електронното издание на вестник “Заман”. Това са Халит Йълдъз, отговарящ да потребителските кредити, Есра Бозкурт, отговаряща за човешките ресурси, както и Джем Муратоглу, отговарящ за индивидуалното банкиране. В съобщение на Акбанк за Истанбулската фондова борса се посочва, че уволненията са във връзка със служебните изяви и поради пенсиониране. Самите отстранени висши банкери от Акбанк засега отказват всякакви коментари.

Турският вътрешен министър се срещна с премиера на Ирак
19 ноември 2008 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Багдад.Турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай пристигна в Багдад за участие в съвещание в рамките на тристранния механизъм между Турция, САЩ и Ирак за борба с тероризма, предава Анадолската агенция. Турската делегация, водена от Аталай, беше посрещната от министъра на вътрешните работи на Ирак Джевад Болани. В делегацията на Турция влизат специалният турски представител за Ирак Мурат Йозчелик, главният съветник на премира Ердоган – проф. Ахмет Давутоглу и двама военни. От летището Бешир Аталай премина в Зелената зона, където се срещна с премира на Ирак Нури ал Малики. След срещата ще започне тристранното съвещание. Очаква се от американска страна да участват посланикът на САЩ в Багдад Райън Крокър и командващият американските войски в Ирак генерал Реймънд Одиерно, а от иракска страна – министърът на вътрешните работи Джауад Болани.

Неправителствени организации в Турция поискаха прилагане на европейската конвенция за децата
19 ноември 2008 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. 21 неправителствени организации в Турция представиха доклад за насилието над децата и непълнолетните в Турция, предаде Анадолската агенция. Организациите предложиха програма за бърза намеса при случаи на насилие над деца. Те поискаха да бъде изградена комисия за децата, която да извършва проверки по прилагането на европейската конвенция за защита на децата, посочва агенцията.

Членове на НРП в Турция изразяват съпротива срещу приемането на жени със забрадки в партията
19 ноември 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Приемането на жени, носещи забрадки за членове на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция, предизвика разгорещен спор и разделение в редиците на партията, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Депутатката от НРП от Истанбул Неджля Арат каза, че много членове и симпатизанти на НРП по телефона или лично са изразили пред нея противодействието си срещу това. Тя изрази също личните си страхове от отстъплението от борбата, която е водил Ататюрк срещу ислямското облекло. Противно на тази позиция заместник-председателят на НРП Мустафа Йозюрек посочи, че няма никакво отстъпление от ататюрковите принципи, а това е просто отваряне към избирателите.

Турският премиер Ердоган заминава на посещение в Индия
19 ноември 2008 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара/Делхи. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заминава утре на официално посещение в Индия, пише електронното издание на турския рестник “Заман”. В рамките на посещението си в Индия, което ще продължи до 24 ноември, Ердоган ще бъде приет от премиера на Индия Манмохан Сингх и ще участва в турско-индийския бизнес форум. След Делхи Ердоган ще посети Агра и Бангалур, където ще участва в прием, който ще дадат индийските индустриалци и бизнесмени.

Реалното равнище на безработицата в Турция е 18,6 %, според депутати от опозиционната НРП
19 ноември 2008 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на труда и социалната сигурност в Турция Фарук Челик каза, че безработицата ще продължи дълго да бъде на равнище 9-10 %, пише турският вестник “Радикал”. Това Челик каза при разглеждане на бюджета за 2009 година в Комисията за план и бюджет в парламента. Той посочи, че всяка година към хората на трудоспособна възраст се включват хиляди младежи и хора, които мигрират от селата в градовете. При разглеждането на бюджета министърът и правителството бяха атакувани от опозиционните депутати в комисията, че бюджетът е готвен за условията преди да се прояви кризата и не взема предвид работниците и служителите, които всеки ден губят работа. Турският министър посочи, че процентът на безработицата ще се задържи висок и в следващия период, като армията на безработните ще нараства с младежи. Депутатът от Народнорепубликанската партия Мустафа Йозюрек каза, че реалното равнище на безработицата в Турция е 18,6 % и все още населението, което е трудово заето в страната е под 50 %, което е много под данните за ЕС, пише вестникът.

Близо 19 000 деца са принуждавани да просят по улиците в Турция
19 ноември 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският държавен министър г-жа Нимет Чубукчу заяви в парламента, че са установени 18 448 деца, които са карани да просят и да работят незаконно по улиците в страната, пише електронното издание на вестник “Сабах”. От тях 4 483 деца са задържани и отстранени от просия и незаконна работа по улиците; 5 257 деца са върнати на семействата им и им е оказана помощ, а 1 623 деца, които въобще не са ходили на училище, са настанени в учебни заведения.
В момента общо 20 929 деца в Турция се намират под специалната охрана и грижи на държавата в рамките на системата за социална сигурност, посочи в отговора си на депутатско питане турският държавен министър.

“Хюриет”: Заплаха от Иран към военната база Инджирлик в Турция
19 ноември 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
техеран/Анкара. Иран оповести, че ще последват ответни действия срещу страни, които разрешат да бъдат използвани техни военни бази за евентуално нападение на САЩ срещу ислямската република, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За Турция заплахата очевидно засяга военновъздушната база Инджирлик в провинция Адана в югоизточните част на страната, посочва изданието.
Базите на САЩ в Близкия изток са заплаха за страните от района, оповести заместник- началникът на Генералния щаб на Иран бригаден генерал Месуд Джезаири. “Ние сме взели необходимите предохранителни мерки. Надяваме се нито една база в Близкия изток да не бъде използвана за нападение срещу Иран”, каза генералът. Той добави, че ако все пак Иран стане обект на нападение, ще бъде принуден да закрие важни морски пътища.

Неправителствени организации в Хаккяри поискаха от Абдуллах Гюл да поеме инициативата по кюрдския въпрос
19 ноември 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Делегация от 10 представители на водещи неправителствени организации в Хаккяри поиска от президента Абдуллах Гюл да поеме инициативата за решаването на кюрдския въпрос, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Делегацията, водена от председателя на управителния съвет на Търговско-промишлената палата в Хаккяри Ахмет Шен, е разговаряла с турския президент по кюрдският въпрос, демократизацията, икономическите проблеми на региона. Делегацията е представила доклад по тези въпроси на Гюл и го е поканила да посети Хаккяри. Шен е посочил, че докато се изключва назоваването на въпроса като “кюрдски въпрос”, той не може да бъде решен. “Рецептата за борба срещу болестта трябва да бъде дадена вярно”, каза предвождащият делегацията от Хаккяри, която подари на Гюл килим, изтъкан от момичетата от Хаккяри, пише вестникът.

“Хюриет”: В Диарбекир задържаха лице за притежание на информация, която е държавна тайна
19 ноември 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Конфиденциална информация на Националната разузнавателна организация /МИТ/ и Генералния щаб на Турция е била открита в компютъра на лице, заподозряно за крадец и задържано от полицейските служители в Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Дежурен полицай в околия Сур е задържал съмнително лице, което е пишело на преносим компютър в района, където той е патрулирал. След проверка на информацията в компютъра е било установено, че в него има папка “МИТ” /Национална разузнавателна организация/. При разпита задържаният е твърдял, че компютърът е негова собственост и не е откраднат, а информацията за МИТ е снета от интернет сайта на службата. Задържаният е бил разпитан със специално пълномощие от Републиканската прокуратура и след разпита е бил предаден на съда. Съдът е разпоредил задържане мярка за неотклонение заради достъп до информация, която е държавна тайна, пише вестникът.

Правителството трябва да вземе мерки срещу забавяне в икономиката, смята председателят на “Коч холдинг”
19 ноември 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Почетният председател на “Коч холдинг” Рахми Коч предупреди турското правителство, че кризата настъпва сериозно и правителството трябва да инжектира пари на пазара, за да няма забавяне на икономиката, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В разговор с министъра на икономиката на Турция Зафер Чаглаян на среща в Ротари клуб в Истанбул един от доайените на турската индустрия и бизнес каза, че не трябва да се затварят очите за затрудненията, които се усещат в икономиката. Той посочи, че само за последните седмици е отложена поръчката на “Фиат” към ТОФАШ за 5 хиляди коли. Коч изтъкна, че трябва да се направи всичко възможно за привличане на чужди инвестиции в Турция за решаването на проблема с безработицата.

Агенция “Фокус” припомня, че “Коч холдинг” е турски консорциум, който има фирми в различни сектори на турската икономика и финансовата сфера. Заедно с това компанията развива дейност в социалната и образователна сфера. Една от фирмите на консорциума е заводът за автомобили ТОФАШ, който произвежда по лиценз на италианската автомобилна компания “Фиат”.

“Заман”: Стоим до Турция в борбата й срещу тероризма, каза Барак Обама в телефонен разговор с Абдуллах Гюл
19 ноември 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама изрази подкрепа за Турция в борбата срещу тероризма в телефонен разговор с президента Абдуллах Гюл, пише турският вестник “Заман”. “В рамките на правото си на Турция да защитава своите граници, намирам за основателна борбата й срещу тероризма”, каза Обама. От своя страна Абдуллах Гюл е изтъкнал, че посланията за надежда и промяна се възприемат и от Турция и Турция и САЩ имат паралелни позиции по сложните международни въпроси и трудния период, през който преминава светът. В телефонния разговор Барак Обама е изтъкнал съюзническите отношения между двете страни и е изразил надежда, че и през неговия президентски мандат ще продължи сътрудничеството по регионалните въпроси и двустранните отношения.

Турски печат: За да не паднем в пропастта на кризата, трябва да извадим свои източници, каза турският премиер

19 ноември 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отражението на глобалната финансова и икономическа криза в Турция продължава да привлича интереса на турските вестници. Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Ранният предвестник на лошите дни” пише, че ако се погледне количеството на потреблението на електроенергия, промишлеността в Турция е спряла да работи. Количеството потребена електроенергия за първата половина на ноември е било с 6,5 % по-малко от това преди година. Намаляване на потребената електроенергия в промишлеността се отчита всеки месец от август насам. Според министерството на енергетиката намаляване се отчита не само в автомобилния, стоманодобивния и текстилния сектор.
Вестник “Сабах” се спира на острите критики на премиера Ердоган към банките във връзка с политиката им на кредитиране. Според премиера позицията на банките, че не дават кредити или пък ги дават само срещу определен лихвен процент е голяма заплаха за икономиката. Той посочва, че правителството не може да пълни касата на всеки. Печалбата във финансовия сектор миналата година е била 11, 7 милиарда долара. Вестник “Заман” цитира думите на премиера Ердоган, че в следващите шест месеца Турция може да попадне под влияние на кризата и за да може да възпрепятства това, трябва да вкара в действие своите източници.
Вестник “Милиет” се спира на изразената от директора на компанията “Филипс” Готфрид Дутин позиция, че затварянето на фабриката за арматурен монтаж в Турция е част от ново преструктуриране на компанията на световния пазар, но Турция е голяма страна и голям пазар и в нея трябва да се търсят нови възможности за бизнес присъствие.
Вестник “Хюриет” пише, че Бурса, който е един от най-големите центрове на турската промишленост, вече търпи сериозни удари от кризата. Само за последния месец 10 хиляди души са останали без работа.

“Сабах”: На срещата Турция-Ирак-САЩ в Багдад ще бъде обсъдена борбата срещу ПКК
19 ноември 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Багдад. Тройната среща Турция-Ирак-САЩ, на която ще бъде обсъдена борбата срещу тероризма, ще се състои днес в Багдад, пише турският вестник “Сабах”. На срещата ще бъдат обсъдени мерките срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/. От турска страна на срещата ще участват министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, специалният представител за Ирак Мурат Йозчелик, представители на военните и службите за сигурност. За първи път ще вземат участие и представители на северноиракското автономно самоуправление. Очаква се след срещата да бъде представена обща декларация. През изминалата седмица координаторът на САЩ за борбата срещу тероризма Дел Дейли беше в Анкара, за да обсъди с турската страна детайлите на тройния механизъм за борба срещу ПКК, пише вестникът.

“Милиет”: Русия ще достави обещаното количество природен газ на Турция, каза Владимир Ивановски
19 ноември 2008 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Посланикът на Русия в Анкара Владимир Ивановски заяви, че страната му е готова да достави обещаното количество природен газ на Турция, пише турският вестник “Милиет”. Ивановски посочи, че цената на природния газ в предстоящите дни ще спадне паралелно на спада на цените на петрола. Руският дипломат каза също, че проблемите, които съществуват между Русия и Турция по митниците, ще бъдат решени тези дни и подписаният протокол между двете митници ще улесни съществено дейността по това. Той допълни още, че при предстоящото посещение на президента Абдуллах Гюл в Москва ще бъдат обсъдени редица двустранни въпроси, пише вестникът.

“Хюриет”: Близо 1 милион турски лири е получил от рушвети задържаният ректор на университета в Коня
19 ноември 2008 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Коня. Голямо количество пари са открити при претърсване на ректорската вила на задържания при операция “Океанус” в Коня ректор на университета “Селчук” проф. д-р Сюлейман Окудан, пише турският вестник “Хюриет”. Парите са били укрити в чекмеджетата на спалнята и са били на стойност към 1 милион турски лири, като половината сума е била в долари и евро. При обиска са открити и важни документи. Парите са били конфискувани от полицията с мотива, че са получени от рушвети. При разследването е било установено също, че фирмата “Океанус”, която е търгувала с медицинска апаратура, е печелила незаконно търгове в болници за доставка на медицинска апаратура, пише вестникът.

“Заман”: Турски военни части и група на ПКК са влезли в престрелка в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
19 ноември 2008 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Горещ сблъсък е възникнал между турски армейски части и група на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Идил, провинция Шърнак, пише турският вестник “Заман”. По време на турските операции в провинцията срещу приготовленията на ПКК за презимуване е възникнала престрелка между турските части и ПКК в долината Джехеннем при село Ярбашъ, околия Идил. За продължаване на операциите в района са били стоварени много командоси и бронирани части. Подкрепа от въздуха оказват хеликоптери “Кобра” и “Сикорски”. Също двама членове на младежката организация на Партията на демократичното общество в околия Юксекова, провинция Хаккяри, са били задържани за пропаганда в полза на терористичната организация ПКК. След разпита те са били предадени на съда, който е разпоредил мярка за неотклонение, пише вестникът.

ДХА: Земетресение беше регистрирано в Турция
19 ноември 2008 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Мугла. Земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер е регистрирано снощи в провинция Мугла, Югозападна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Епицентърът на земния трус е бил в самия град Мугла. Земетресението е продължило 3-4 секунди и е предизвикало голяма паника сред жителите на града, голяма част от които са излезели на улиците. Няма пострадали и разрушения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2