Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 19 ноември 2008 г.

Мохамед Реджеб: Когато Емин се гръмна, Доган е бил на косъм от смъртта

Мохамед Реджеб е първият началник на кабинета на Ахмед Доган. Бил е главен координатор на ДПС, член на ЦОБ. Представлявал е ДПС в комисията за разкриване досиетата на бившата ДС. От 2003 до 2005 г. е зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Семеен е, има син и дъщеря. В момента подготвя за печат трилогия за българския преход, възродителния процес, ролята на тайните служби и българските турци.

- Г-н Реджеб, как станахте шеф на кабинета на Ахмед Доган?
- От 1990 г. съм на щат в ДПС. Първо като координатор на партията за различни райони, накрая станах главен координатор за страната. Две години бях началник на кабинета на Доган - от края на 1998 до 2000 г.
Идеята да има такава длъжност беше на лидера. Цялата ми кариера в ДПС е отразена в трудовата ми книжка.
През 2000 г. Доган търсеше представител на партията в създаващата се комисия по досиетата, известна като "Андреев". Един ден ми каза: "Намерих го, подавай си документите!"
- Как Ахмед Емин ви наследи на поста?
- Аз го предложих на шефа. Емин беше първо кмет на село Козица. После се издигна до областен председател на ДПС в Търговище и от този пост го изтеглихме в София. Беше достоен човек.
- Какви са функциите на шефа на кабинета на Доган?
- Най-общо момче за всичко, търчи по етажите, трябва да има поглед навсякъде.
- По-точно?
- На входа на централата на ДПС винаги е имало опашки от различни хора, които искаха да стигнат до Доган, да разговарят с него. Аз му предлагах програма за тези срещи, тоест с кого да се види, колко да продължи разговорът, запознавах го с какви въпроси ще го занимават, подготвях му кратки справки за хората и идеите им, събирах допълнителна информация, за да бъде лидерът подготвен. Бил съм непрекъснато на негово разположение.
- Какви хора и с какви молби са идвали при Доган?
- Различни. Старец от Айтос е настоявал да се види с шефа, за да му целуне ръката. Друг е искал пари от централата, за да погребе близък от семейството си. Повтарям, поток от хора искаха да видят шефа.
Идваха и от актива, политици от всички цветове, бизнесмени, държавници, чужди дипломати и делегации. Всички връзки с Доган през този период минаваха през мен. Естествено, че съм отбивал и много натрапници, но поне съм ги изслушвал.
- Какво искаха бизнесмените?
- Занимаваха го с проекти - от аспержи до възобновяеми енергийни източници. Ставаше въпрос
не за далавери, а за много нормален бизнес
Всекиима мечти. Идвали са рационализатори и изобретатели, искали са консултации как да развият проектите си.
- Предлагали ли са ви пари или други услуги, за да уредите среща с лидера?
- Да, предлагали са ми и пари за влизане при шефа. Доган знаеше за това. Усмихваше се и питаше иронично: “А ти какво им отговори?”
- Каква цена даваха за една среща?
- Много пари за времето, а и за сегашния стандарт. Примерно 5-10 хил. лв.
- Ако за уреждане на среща с шефа са предлагали хиляди, каква ли е била цената на услугата, която са искали?
- Доган си позволи една реплика, гостувайки в телевизионно шоу преди няколко години: "Слави, една моя усмивка струва 3 млн. лв." Не го е казал случайно.
- На какво се дължи големият интерес към Доган?
- Много е просто - оказа се най-значимият фактор в политическия и обществения живот на страната през демократичния преход. Никой досега не е оспорил лидерството и приноса му към страната. И сега
държавата без него не може да мине и крачка
- Ахмед Емин продължи ли да върши вашата работа?
- И поста, и работата, и отговорностите наследи. По негово време всичко беше в по-големи мащаби, защото ДПС от опозиционна стана управляваща партия. Всичко минаваше през ръцете на Емин. Всяка връзка с шефа, всяка среща.
- Защо тогава Доган твърди, че Емин е бил просто една "мъжка секретарка"?
- Определението звучи обидно. Не е морално да се говори така за човека.
Ако Емин не е бил перфектен, как ще го търпят в централата 8 години? Той отговаряше за държавната субсидия на ДПС от 1,2 млн. лв. Доган е в разкрачено положение сега и говори така. Но
хиляди депесари знаят кой беше Ахмед Емин и се съобразяваха с него
След смъртта му ДПС се превърна в ракиджийница - джибрите кипят и отделят пяна.
- Запазихте ли отношенията си с Емин?
- Да, имахме си доверие. Доган му даде специално пълномощно да идва в комисията по досиетата, където вече работех, и да получава информация по определени теми.
Виждал е агентурни досиета на наши хора и се е хващал за главата, узнавайки какво са правили по времето на комунизма. Питаше ме: “Шефът знае ли, че учредители на ДПС години след 10 ноември са вземали от тайните служби пари за костюми и вратовръзки?” Успокоявах го с думите, с които Доган утешаваше и мен: “Гледай на архивите като гинеколог.”
Дни преди трагедията дори уреждах чрез Емин среща на дисидент от годините на възродителния процес с Доган.
- Емин бил ли е агент на Държавна сигурност?
- Никога, но той лично от мен научи, че има досие. Впрочем ДАНС знае цялата истина и за смъртта му. Ако я разкрие, много неща в обществото ще си легнат на мястото.
- Каква информация крие ДАНС?
- Крита е информация и от самия Доган, така е подвеждан. Емин е бил усилено разработван след 1990 г. от всички служби за сигурност, включително и от ДАНС. Убедил съм се с очите си. Така се е получило и досието, за което аз съм му разказвал.
- Изнудван ли е бил за тези разработки, в тях ли се крие причината за самоубийството му?
- Възможно е, защо пък не. По-сензационната новина обаче е, че същия ден Доган се е разминал в сарая на косъм със смъртта
- Емин ли е трябвало да го убие?
- Имало е сценарий. Но не мога повече да говоря, да не петним и паметта на рахметлията (покойника - б. а.). Призовавам ДАНС да кажат на българските данъкоплатци - има ли опасност за живота на Доган? Сам ли е пожелал той тази охрана? Откога го вардят?
Парадоксалното е, че Доган, когото аз познавам като най-свободолюбивия човек, сега е лишен от всякаква свобода. Пазят всяка негова крачка. Тръгне към тоалетната, първо я проверяват. Така е страшно да се живее, да се диша.
- Наскоро в телевизионно интервю Керим Караали обвини ДПС и Доган в корупция и връзки с организираната престъпност. Вие имате ли такива доказателства?
- Този Керим е един лъжец и прокуратурата ще се убеди в това. На шестия етаж на партийната централа никога не е имало бизнесцентър, нито той някога е уреждал сделки с петрол и метали, нито е бил фактор. Камо ли пък да е виждал Рем Вяхирев - миражи.
Истината за него е следната - той упорито искаше връзка с шефа, предлагаше му бизнес с аспержи. Казах му да донесе, да ги опитаме първо и така го отпратих.
Покрай кризата в ДПС много лешояди сега наговориха за партията и Доган куп гадости. Такива са фантазиите на Бедри Шефик за някакви милиарди. По българските закони този човек е доказан престъпник. Не знам кой сега е дежурен да пази България - Господ или Аллах, но и двамата да са ни на помощ, ако в управлението се появят хора като Гюнер, Осман, Мендерес, Мехмед, Сезгин, Кенан и други лидерчета с нереализирани амбиции.
- Но сам казахте, че ДПС е било търсено от бизнесмени. Партията получавала ли е пари за това?
- Получавала е и мисля, че това е нормално, щом става законно. Правят го и другите политически централи, но само ние сме обективни. А черните каси са в главите на службите и ченгетата.
Подценяват много Доган. Ясно е, че има движение на финансов ресурс, ясно обаче е и това, че официално в ДПС тази каса е финансов отдел. Оттам се вземат пари и се отчитат срещу документи.
- Признахте, че в ДПС сега има криза и силно обществено недоверие. Защо се стигна дотук?
- Най-голямата вина на ДПС като мандатоносител е, че не успя да направи печеливше българското земеделие. При управлението му не бяха преодолени диспропорциите между районите в страната. Провалиха се програмите за земеделие и туризъм.
Партията изостави тези проблеми, съсредоточи много власт в ръцете на провинциални деребеи, които се държат като феодали с хората. Страшно е, но ще призная, че в някои райони, където управлява ДПС,
ако не си турчин и нямаш протекцията
на партията, и за чистач няма да те вземат.
Доган не подготви и свой заместник. Остави се мишоците край него да удавят в интриги всяко можещо момче.
Обществото се настрои и с боянския сарай.
В интервю Доган каза: “Той дойде в моя дом и се самоуби, как да му отида на погребението.” Какви са тези приказки, не мога да позная в тях шефа. Доган не е собственик на този сарай и това не е домът му. Това е дом на ДПС, на членовете и електората му, така беше замислен.
- Има ли ДПС полезен ход?
- Единственият ход на партията е самият Доган. Само той има ресурса на реформатор. Шефът е непредвидим и винаги нестандартен. Първо трябва с усмивка да напусне този сарай и очи в очи да се срещне с хората, както го правеше през 90-те години. Казвам с усмивка, защото никой не го е видял през последните години усмихнат.
Да спре да говори за яхти и летящи чинии
Да смени името на партията. Трябва да стане Българска партия за права и свободи (БППС). Обществото иска такава промяна. Да се изчистят редиците й от комисионери, далавераджии, ченгета и възродители. Да удари местните деребеи през ръцете. Да започне дебат за ценностната система на БППС - какви сме ние, къде вървим, за какво се борим.
Тези прости мерки ще отпушат напрежението, ще върнат доверието и на избори 2009 Доган ще има в парламента 57 депутати.
СТОЙКО СТОЯНОВ

"24 часа",19.11.08 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2