Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 10 февруари 2009 г.

Kircaalihaber:

[2009-02-09]

ХАСАН АЗИС ДАРИ НА ЦЪРКВАТА СВЯТА ВОДА ОТ ГРОБА НА ДЕВА МАРИЯ В ТУРЦИЯ


Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис, в присъствието на журналисти посети централния храм „Свети Георги Победоносец” и дари на църквата свята вода от гроба на Дева Майка в Турция.
Градоначалникът направи и лично дарение за църквата -броеница и сребърен кръст, които предостави на енорийския свещеник отец Петър.
Хасан Азис отбеляза, че вече е станал „Хаджия”, тъй като за трети път посещава гроба на Дева Мария до древногръцкия град Ефес, който се намира на няколко километра от курорта Кушадасъ. Той е донесел общо 7,5 литра свята вода от извора край гроба на Дева Мария. Останалите 5,5 литра градоначалникът ще дари на другите християнски храмове “ Св .Успение Богородично “ в кв. Гледка ,” Св. Йоан Предтеча “ в кв. Веселчане и “Св. Спас”в кв. Резбарци.
Кметът за втори път дава светена вода от дома на Божията Майка, където се стичат и християни, и мюсюлмани. Първият път бе през ноември 2007 г. в деня на християнското семейство – Въведение Богородично
, тогава той я даде за вярващите в централния градски храм в Кърджали. Отец Петър благодари за поредния жест към миряните и заяви, че сребърният кръст вече ще стои на престола и с него ще бъдат посрещани официалните гости в храма.

Гюнер ШЮКРИ
Снимка:Авторът


-

[2009-02-09]

ОТКРИХА МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА АСТРОНОМИЯТА В КЪРДЖАЛИ


Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и директорът на кърджалийската Астрономическа обсерватория „Славей Златев” Агоп Узунбохосян откриха вчера Международната година на астрономията (МГА). Стартът на проявите бе даден с презентацията на популярните филми на Международния астрономически съюз. На 15 януари беше официалното откриване на МГА в Париж с участие на студенти от България, а на 23 януари – в София. Предложението за Световна година на астрономията е направено за пръв път през 2003 година. През 2005 г. предложението е подкрепено от ЮНЕСКО и в края на 2007-а е прието. Решението за обявяването на 2009-та за Година на Астрономията е на Международният астрономически съюз , подкрепено е от ЮНЕСКО и е във връзка с четиристотин годишнината от използването на телескопа за астрономични наблюдения. Представена бе изложба от снимки, направени от кърджалийската обсерватория с помощта на телескоп и фотоалбум от лятната-лагер школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези” 2007-2008 г.
Кметът инж. Хасан Азис шеговито подхвърли, че ако не бе станал кмет, щял да бъде космонавт. Това му е била детската мечта. Той отбеляза, че Кърджали е един от малките градове в страната, които могат да се гордеят, че имат Астрономическа обсерватория. Над 30 години тя е мястото, където кърджалийци поглеждат към звездите и скъсяват разстоянието между тях и небето.
„Макар, че през последните години имаме проблеми от финансов характер, ще се опитаме да помогнем на дейността на обсерваторията и да се развиваме”, заяви градоначалникът. Той поясни, че съвместно са реализирани различни проекти. Като пример на първо място посочи, че преди няколко месеца е приключил съвместният проект между двете институции и Българската академия на науките за космически мониторинг на замърсяването на територията на град Кърджали. Вторият важен проект , който е реализиран е свързан с космическия анализ на почвените и климатични характеристики, нивата на валежите и осветеността на земната повърхност на града. Тези данни са били предоставени на експерти, научни ръководители и на Земеделския колеж в Кърджали, които на базата на тези изледвания ще могат да кажат в кои части на община Кърджали могат да бъдат разглеждани различни култури – маслини, смокини, череши и други. Третият реализиран
проект е една много точна снимка на град Кърджали в градус от 5 км. и точност от 5 метра. Снимката е направена с оглед на това да се дефинира точно къде, какви проблеми има в благоустройствен план.
Кметът инж.Хасан Азис отбеляза, че всички тези проекти дават една увереност, че заедно с астрономическата обсерватория могат да използват високите технологии за решаването на местни, общински и локални проблеми. През тази година имат виждания за организиране на различни прояви в обсерваторията, свързани с астрономическата година.
„Кърджалийци да бъдат щастливци, че имат астрономическа обсерватория и да се чувстват по-близо до небето”, пожела инж.Хасан Азис.
Кърджалийската обсерватория ще отбележи Международната година на астрономията с множество образователни и популяризаторски инициативи. Ще се организират походи до астрономически обекти, вечери на Астрономията, лагер-школи, фотоизложби, като „40-години от стъпването на човек на Луната, съобщи директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян. Той отбеляза също предстоящото провеждане на Национална лагер-школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези”. През юли 39-тото издание на школата ще събере студенти, учени от цяла България, гости от побратимени градове. Очакват се да дойдат като лектори български докторанти от Харвард и Атина, които са дали отлична оценка за дейността на школата. Директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян уточни, че възпитаници на кърджалийската астрономическа обсерватория са Валентин Димитров, Джелил Руфат, който в момента е докторант в Калифорнийския институт, Иванка Статева, научен сътрудник на астрономията в БАН и други, които работят в различни български и чуждестранни астрономически институции.
Градоначалникът погледна през телескопа небето.

Гюнер ШЮКРИ
Снимки:Авторът

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2