Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 март 2011 г.

Одрин,пограничният турски град с великолепни средновековени джамии - метрополия на контрабандата

Пътят към "рая"

Дилемата на бежанеца: през България или през Гърция?

Дилемата на бежанеца: през България или през Гърция?

Граничният триъгълник България-Турция-Гърция е бил през 2010 най-пропускливата "врата" за бежанци от Азия и Африка към Европа. Строго охранявана и все пак пробиваема - такава е най-външната граница на крепостта "Европа".

Одрин, пограничният турски град с великолепни средновековени джамии, наричан в древността Адрианопол и бил столица на Османската империя близо столетие, е също така метрополия на контрабандата. Земята в областта е плодородна и дава добра реколта, само че най-доходоносната стока, която се продава тук, са хора. Одрин е най-големият град в периферията на Турция, който е разположен на европейския континент. Близостта му до две граници е най-ценното му предимство. Гърция и България са на две крачки, Европейският съюз започва непосредствено зад границите на града.

250 бежанци се прехвърлят дневно от Едирне в ЕвропаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 250 бежанци се прехвърлят дневно от Едирне в Европа

През пролуките на политическата география

Това знаят и трафикантите на хора. През миналата година девет от десет нелегални мигранти са се прехвърлили в Европа именно от тук. Според статистиката на граничната агенция "Фронтекс" само между януари и октомври 2010 г. в Гърция нелегално са се прехвърлили 75 000 души, повечето от тях - през гръцко-турската граница край Одрин. През октомври, когато вълната от бежанци достига връхната си точка, на ден са преминавали близо 250 души.

Те използват една пролука на политическата география. От сключването на Лозанския мирен договор през 1923 г. реката Еврос, наричана от българите Марица, е граница между Турция и Гърция. Тя разделя Стария континент от останалия свят. В участък от близо 12 километра гръцко-турската граница се състои от ливади и поля, които лесно могат да бъдат преминати. През миналата година десетки мигранти са стигнали по този път в Европа.

За заловените при нелегално преминаване на границата надеждата свършва в лагер за интернирани край Люле Бургас, малък град, разположен източно от Одрин. Лагерът е под управлението на турската полиция. Обитателите му идват от Афганистан, Иран, Ирак, Пакистан, от много страни в Африка. "Правим всичко, за да подобрим условията на живот за интернираните", казва г-н Динчели от управата на лагера. Но по отношение на условията в лагера той се изразява много дипломатично: били по-добри, отколкото преди. Достъпът на журналисти до лагера не е разрешен; посещение в него е възможно само с разрешение на турското министерство на вътрешните работи.

Пътят към Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пътят към "райския кът" минава и през България

Българският "маршрут"

От Одрин за мигрантите има два пътя към "рая" - през България или през Гърция. Последната има преимуществото да се числи към Шенгенското пространство. Маршрутът е станал по-рискован, откакто по гръцката граница са разположени сили на "Фронтекс".

Ако се прехвърлят през България, бежанците са изправени пред няколко възможности. Или да бъдат задържани и експулсирани в родната им страна, след като молбите им за политическо убежище са отхвърлени от София, или да бъдат върнати в лагера край Люле Бургас. Сигурно е само едно: че седмици по-късно мнозина се оказват отново в Одрин. Но който иска да стигне до рая, не се отказва лесно.

АГ, ФАЦ, ММ, Б. Рачева, Й. Йорданова


дв / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2