Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 март 2011 г.

„Ергенекон“:кръстоносен поход за справедливост?

Журналисти и техни поддръжници протестират срещу арестите в Анкара в петък (4 март). [Ройтерс]

„Ергенекон“: кръстоносен поход за справедливост?

03/2011

Арестите на известни журналисти отново разпалиха дискусиите около т.нар. „процес на века“.

От Александър Кристи-Милър за Southeast European Times от Истанбул – 03/11

Какво представлява започналото отдавна разследване на предполагаемата организация „Ергенекон” в Турция – кръстоносен поход за изправяне пред съда на заподозрените в планиране на преврат крайни националисти или инструмент да бъдат смазани критиците на правителството?

Предизвикалият разгорещени спорове въпрос затруднява разследването на предполагаемия заговор за „сенчеста паралелна държава“ от започването на делото преди почти четири години.

Някои коментатори обаче смятат, че последните арести може да променят драстично начина на възприемане на така наречения в Турция „процес на века“: широко наказателно разследване, обхващащо повече от 200 заподозрени и хиляди страници доказателства.

В четвъртък (3 март) 11 журналисти и писатели, критикували правителството, включително един, който през миналата година беше удостоен с международно журналистическо отличие, бяха арестувани за предполагаеми връзки с „Ергенекон“.

Официални представители на ЕС и САЩ, както и турски и международни журналистически организации, реагираха, като изразиха загриженост за свободата на печата в Турция.

Спред Орхан Кемал Ченгиз, адвокат по защита на правата на човека, който твърдо защитава разследването срещу „Ергенекон”, арестите заплашват да хвърлят сянка върху цялото дело.

„Ако прокуратурата не успее да представи фактически доказателства, това ще бъде огромен удар върху разследването”, каза той за SETimes.

Той отправи критики срещу прокуратурата, че преследва предполагаеми заговори за преврат, вместо да се съсредоточи върху извънсъдебните убийства и други по-реални неразкрити престъпления, които се свързват с „Ергенекон”.

Ченгиз е особено силно потресен от ареста на журналиста Ахмет Шък, който е разкривал доказателства за заговори за преврат. Сред задържаните е и Недим Шенер, репортер на всекидневника „Милиет”, който миналата година беше обявен за световен герой на свободата на пресата от „Интернешънъл Прес Институт”.

Гарет Дженкинс, работещ в Турция анализатор, отдавна твърди, че разследването „Ергенекон” е инструмент за сплашване на опозицията от правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

„Това обаче никога не е ставало толкова грубо както сега”, заяви той за SETimes. „Няма начин Шък и Шенер да са крайни националисти.” Според него зад последните арести стоят твърдолинейни активисти от влиятелната религиозна общност „Фетхулах Гюлен”, която има силно представителство в ПСР.

Шенер е писал за предполагаемото проникване на движението „Гюлен” в полицейските сили на Турция, а Шък пише книга на същата тема.

Соли Йозел, преподавател по политически науки в университета „Билги” в Истанбул, смята, че арестите на Шък и Шенер са „наказателни”, и посочва тайно споразумение между полицията и прокуратурата.

„Тези арести не вдъхват доверие, освен ако прокуратурата не представи много бързо доказателства – и то не изфабрикувани доказателства – че тези хора са живели двойствен живот”, заяви той за SETimes.

Въпреки това Бюлент Кенеш, главен редактор на подкрепящия правителството и свързан с „Гюлен” вестник „Тудейс Заман”, предупреждава да не се правят прибързани заключения.

„Неетично и незаконно е да се вдига много шум около разследване, което се води при условия на секретност, и да се обявява, че всички разследвани журналисти са невинни”, написа той в петък.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган неколкократно настоя, че неговата администрация няма участие в арестите.

Главният редактор на всекидневника „Тараф” Ахмет Алтун обаче смята, че ако правителството на Ердоган не даде правдоподобно обяснение за последните арести, то може да се окаже пред „най-мрачния период от своето политическо съществуване”.

„Ще бъде по-добре да разберат, че положението е толкова сериозно, че не може да бъде подминато с повърхностни изявления”, написа той в своя статия в петък.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2