Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 9 февруари 2009 г.

Борисов като говори да не повдига въпрос за малцинствата,да не говори за турци,помаци,евреи

Шефкет Чападжиев: Борисов е окей, но да видим какво ще направи

Фото:
В. "БЪЛГАРИЯ", ЧИКАГО
Шефкет Чападжиев (крайният вляво) с Бойко Борисов (в средата) и бизнесмена Васил Байрактаров (вдясно) на 96-ия етаж на "Джон Хенкок билдинг" в Чикаго.

- Вие сте един от тези, които се срещнаха с Бойко Борисов в Чикаго. Как се стигна до тази среща?
- Обадиха ми се негови хора и ми казаха, че идвал в Чикаго и имал желание да се видим. Казах добре и го поканихме с Хамид Русев на обяд в Джон Хенкок център. После едно младо момче - Васил Байрактаров, което има превозваческа компания, каза: "Нека обядът да е от мен." Съгласих се, направих резервация в ресторант "Сигничър рум"
на 96-ия етаж
на Джон Хенкок
билдинг,
откъдето има
прекрасна гледка
към Чикаго и околностите. С него бяха 6-има души и ние бяхме 12. Преди да обядваме, Бойко каза няколко думи за себе си, как е стигнал до мястото, на което е в момента.
- Какво каза за себе си?
- Не помня точните му думи, но разбрах, че не бил много добре с комунистите, но успял да се измъкне по някакъв начин. Но не каза нищо лошо. Всичко, което спомена, според мен бе нормално.
- На тази среща ли спомена нещата, които предизвикаха толкова спорове в България?
- Не, говорил е по-късно в черквата, но аз не бях там. След обяда те отидоха при кмета на Чикаго Ричард Дейли. След срещата всички се върнаха в моя апартамент на 88-ия етаж. Там пихме кафе, а който пуши, можеше да запали, понеже в сградата пушенето е забранено. Останахме 2-3 часа и имахме много хубаво време. Гледката, както знаеш, от "Джон Хенкок" е прекрасна. По едно време Бойко Борисов запали си и каза:
“Искам да остана
за няколко
минути сам.”
След това тръгнаха за църквата, където е била срещата, дори малко закъсняха. Какви са били въпросите и отговорите, не знам, защото не бях там.
- Думите му предизвикаха напрежение в България.
- Чух за това, но когато бяхме на обяда, той не е повдигал тези теми. На обяда каза, че не вижда да е възможно да бъде в коалиция с никоя политическа сила, защото всички защитават интересите на някого.
- Не го ли попитахте какво ще стане, ако не може да спечели абсолютно мнозинство?
- Ще ви цитирам точните му думи - с БСП коалиция е невъзможна - те са същите, казва, каквито са били и по-рано. Цитира имена, които не познавам и не помня. С ДПС, казва, е ясно, че не може да стане. За "Атака", казва, Западът не иска и да чуе за тях.
- Това го сподели с вас лично ли, или пред всички на обяда?
- Не мога да си спомня, защото седяхме един до друг и доста си говорихме, но мисля, че това го каза пред всички.
- А на срещата с българите в църквата?
- Не бих искал до коментирам нещо, което не съм чул. Но ако гледаме примера на Обама, и го отнесем към България, всички трябва да бъдат третирани под един знаменател. Спомнете си какво каза новият американски президент: ние не сме бели, не сме черни, ние всички сме американци. Не одобрявам, че понякога малцинствата очакват облекчения или привилегии, понеже са малцинства. Всички трябва да бъдат под един знаменател.
- Това първата ви среща с Бойко Борисов ли е?
- Да.
- Стигна ли ви времето, за да си създадете впечатление от него?
- От всички други бългаски политици, които познавам, струва ми се окей. В много неща, които сподели, е прав. Например, разказа за български депутат, на когото не запомних името, който държал в офиса си портрет на Ататюрк. "Нямам, казва, нищо против. Ататюрк е бил велик президент, направил е за Турция повече от всеки друг и е техен герой. Но той е герой за Турция. Защо избран от българския народ депутат слага в кабинета си портрет на Ататюрк?" Мисля, че Борисов има право в това... Но, когато оценяваш политиците, е
важно не какво
говорят, а какво
правят
Ако мога да съветвам Борисов, бих му казал, като говори да не повдига въпрос за малцинствата, да не говори за турци, помаци, евреи, а за България като цяло и какво ще направи за българския народ. Когато ставаш президент, или премиер, ставаш президент или премиер на всички българи, независимо дали са червени или сини, дали са християни или мюсюлмани. Те не могат да се променят. Ти трябва да направиш да им е добре на тях, да имат работа... Забелязал съм, че
българските
политици
са доста крайни, не са толкова диалогични, колкото американските. Тук, в Америка, като влязат в управленския офис, стават по-гъвкави, загърбват много от крайните разбирания. Те знаят, че избирателят ги оценява през призмата на своите потребности, а не по някакви откъснати от живота признаци. Та аз очаквам от всеки политик да каже какво той ще направи за България, а не какво е било. Пак ще дам за пример Обама, макар че не знам какво ще направи. Но трябва да се признае, че водеше много добра кампания. За Маккейн например каза - не оспорвам качествата на Маккейн, не оспорвам геройството, което е проявил за тази държава, не оспорвам, че е рискувал живота си за Америка, но критикувам факта, че той поддържа 80 на сто политиката на Буш, която видяхме до какво ни доведе.
- Вие дълги години бяхте симпатизант и дарител на Републиканската партия в САЩ. Не харесвахте демократите и не сте го крили. Какво мислите за влизането им в Белия дом?
- Продължавам да не харесвам демократите, затова гласувах за Маккейн. Но да бъда откровен, изборът, който тук направиха, беше доста положителен от много гледни точки. Първо, в Америка да се избере черен, и то от мюсюлмански произход, си е стъпка напред.
- Бе опровергано, че Обама е ходил в мюсюлманско училище в Индонезия...
- Може да не е ходил, но баща му е мюсюлманин - той се пише Барак Хюсеин Обама. Това в България може ли да се случи?
- Не мислите ли, че прекалено много надежди се възлагат на новия президент?
- Така е.
Обама
действително
поема държавата
в много-много
критично
състояние,
главно икономически. Икономиката е най-важното не само в Америка. Ако икономиката върви добре, другото също ще бъде добре.
- През 2008 г. споделихте пред "24 часа", че вече сте внесли 200 хил. долара и сте сред първите 200, записали се за екскурзия в Космоса. Скоро обаждали ли са ви се от "Върджин атлантик", която ще прави космическите екскурзии?
- Вчера получих едно писмо, в което ме канят, ако искам, да ида на тренировки, да си платя отделно около 5000 долара.
- Ще отидете ли?
- Засега не съм планирал. Но това е нещо, което можеш да направиш и с американската авиация, ако си платиш. Прави се със самолет, с който летенето е много подобно на ракета. Половин час струва около $3000, 1 час - около $5000.
- Кога да очакваме да излети първият космически турист?
- Трябваше да е през 2009 г. Не съм чул нещо по-различно. Чакам своя ред.
АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

24 Часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2