Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 април 2011 г.

Сезоните са без значение за музея на Дядо Коледа в Анталия

Сезоните са без значение за музея на Дядо Коледа в Анталия

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция


Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: www.bing.com

За почитателите на добрия Дядо Коледа сезоните нямат значение. Показателна е статистиката, че само през март 33 хиляди и 444 туристи са посетили единствения по рода си музей, посветен на дядо Коледа, който се намира в градчето Демре, окръг Анталия. Това е рекорд,като се има предвид,че за същия период през 2010 година той е бил посетен от 13 хиляди туристи.

Демре всъщност е родното място на християнския отец Свети Никола, който живял по тези места преди 18 века. Според преданието той оставял подаръци пред вратите на бедните си съграждани. Оттук идва и името дядо Коледа,с което го назовават християните, а мюсюлманите Ноел баба. Наблизо се намират руините на базиликата, където бил погребан добрият отец.

"Какво значение има дали е християнин или мюсюлманин,важното е,че Свети Никола бил добър човек,и сега и на нас ни помага, идват много туристи и ние печелим," казва Азис Мерит, който продава сувенири с лика на светия старец в собственото си магазинче, намиращо се до входа на Музея.

В музея в Демре идват православни двойки да се венчават. Организира и международен симпозиум, посветен на Свети Никола, който е един добър пример за хармония между хората с различни религии и култури.

portalturkey.blogspot.com / http://turkhavadis.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2