Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 април 2011 г.

Преглед на печата - 05.04.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.04.2011 10:47:00 UTC

Обновена 05.04.2011 10:47:00 UTC

Вестник Ватан съобщава за детайлите от посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Индонезия. Вестникът отбелязва, че в рамките на това посещение, което е първото посещение от Турция в Индонезия на ниво президент през последните 16 години, ще бъдат обсъдени всички измерения на двустранните отношения и възможностите за сътрудничество. Вестникът пише, че в рамките на контактите на Гюл в Индонезия ще бъдат разменени и мнения относно регионалните и международни въпроси интересуващи двете страни.

Вестник Йени Шафак пише, че вчера на посещение в Анкара е пристигнал генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Вестникът предава, че в рамките на еднодневното си посещение в Анкара генералният секретар на НАТО Расмусен е провел срещи с премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу. Вестникът сочи, че по време на срещата между Ердоган и Расмусен е бил обсъден обстойно въпроса с Либия.

Вестник Йени Шафак съобщава, че заместник външният министър на Либия Абдулати Убейди вчера е пристигнал на посещение в Анкара. Вестникът отбелязва, че страните в конфликта в Либия искат да обсъдят условията на примирието под предводителството на Турция. Вестникът предава, че Убейди е провел среща с външния министър Ахмет Давутоглу и е предал важно послание на Анкара в качеството си на специален представител на либийския държавен глава Муамер Кадафи. Вестникът сочи, че в рамките на контактите на Убейди са били обсъдени въпросите за обезпечаването на трайно примирие и определяне на параметрите за политическо разрешение, а така също е предал своите възгледи относно примирието.

Вестник Хюрриет пише, че усилията на Анкара за транспортирането на ранените либийски граждани в Турция е заело важно място в световния дневен ред. Вестникът отбелязва, че на борда на ферибота „Анкара” са били качени 320 ранени граждани и голям брой чеждустранни журналисти от пристанищния град Мистрата, който е сцена на ожесточени сблъсъци. Вестникът предава, че фериботът „Анкара”, който потегли на път от Чешме на 24 март се очаква да пристигне в Чешме днес.

Вестник Сабах съобщава, че водата използвана за охлаждане на реакторите на атомната електрическа централа Даичи в Япония и в която бе отчетена висока радиация ще бъде пусната в морето. Вестникът отбелязва, че 20 сантиметровата пукнатина в защитната стена, която бе установена в събота и от която в Тихия океан изтича високо радиоктивна вода няма да бъде зотворена. Вестникът предава, че според официалнните данни броя на жертвите от разрушителното земетресение в Япония от 11 март и вълната цунами е 12 хиляди 157 души, а броя на безследно изчезналите е 15 хиляди и 500 души.

Вестник Заман пише, че Турция е наложила отпечатък върху индустриалното изложение в Хановер с темата „Рационална производителност”. Вестникът предава, че с цел представянето на турските компании и Турция в изложбения център и в града се водят презентационни дейности.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 05.04.2011

Обзор на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 05.04.2011 11:49:02 UTC

Обновена 05.04.2011 11:49:02 UTC

В днешния ни седмичен преглед на новините за Турция по страниците на чуждия печат, дадохме място на новини от вестници от четирите краища на света.

Започваме с новина на иранската официална информационна агенция ИРНА във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Ирак. В новината на иранската агенция се отбелязва, че Ердоган е провел в Багдат задушевен разговор с иракския премиер Нури Ел Малики и на организираната след срещата съвместна персконференция е подчертал, че основната пречка пред развитието на двустранните икономически и политически отношения е базираната в северната част на Ирак терористична организация ПКК. В новината-коментар на ИРНА се предават думите на премиера Ердоган, че Турция и Ирак споделят едно и също мнение във връзка със събитията в близкия регион на света и че запазването на териториалната цялост на Ирак е въпрос с приоритетно значение и за Турция.

Издаващия се в Ливан вестник Ел Сафир е засегнал срещата на премиера Ердоган с премиера на Великобритания Дейвид Камерън и организираната след срещата съвместна пресконференция. Вестникът се е спрял основно на изявленията на премиера Ердоган във връзка със събитията в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Вестникът сочи, че Ердоган е казал, че НАТО е длъжен да защитава живота на цивилните граждани в Либия и че в Анкара е била съставена специална многопрофилна служба за хуманитарни помощи, която ще ръководи и контролира изпращането на хуманитарни помощи за Либия.

Издаващият се в Обединените Арабски Емирства вестник Дъ Нейшънъл пише, че Позицията на Турция относно събитията в Либия е че трябва да се гарантира безопасността на цивилните либийци, да бъдат прекратени въоръжените стълкновения и да се постигне политическо споразумение. В новината се подчертава че докато от една страна Турция продължава да води контакти с либийския лидер Муамер Кадафи, от друга страна е била първата държава в света изпратила хуманитарни помощи за град Бенгази.

Британският вестник Дъ Гардийън пише, че премиерът на Турция Ердоган е отправил предупреждението, че е налице опасността Либия да се превърне в нов Ирак или Афганистан и че това ще се отрази много негативно над целия регион. Вестникът пише, че Ердоган е поискал във възможно най-кратък срок правителството в Либия и опозицията да постигнат споразумение за прекратяване на огъня като е подчертал, че ако стълкновенията продължат последиците за страната и за либийския народ може да се окажат много тежки.

Издаващият се в Япония вестник Нихон Кейзаи Шимбун е дал място на изявлениета на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу. В новината пише, че Давутоглу е изразил своите най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите по време на разрушителното земетресение и последвалата вълна цунами японци и е казал, че са изпратили за тази страна спасителен екип и че ще продължат да оказват помощ на братския японски народ в трудните за него дни. Вестникът сочи, че Давутоглу е изразил и вярата си че японците отново ще удивят целия свят възстановявайки в кратък срок всички последици от природните бедствия.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2