Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 ноември 2010 г.

Официалното освещаване на позлатения купол на църквата „Свети Стефан” в Истанбул ще се състои днес,28.11.2010 г. от 12.00 часа

Освещават позлатения купол на църквата „Свети Стефан” в Истанбул

28 ноември 2010

Истанбул. Официалното освещаване на позлатения купол на църквата „Свети Стефан” в Истанбул ще се състои днес от 12.00 часа, съобщиха от Пловдивски граждански клуб. Благодарение на усилията на Българската православна църковна община в Истанбул, създадена с цел съхраняване, подпомагане и поддържане на българските светини в Истанбул, както и със спомоществователството на ктиторите, повечето от които родолюбиви пловдивчани, днес „Свети Стефан” ще бъде първия храм с позлатен купол в Турция.
Литургията по повод събитието ще бъде отслужена лично от Негово Всесветейшество Вартоломей Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски патриарх. Специални гости в програмата на тържествата ще бъдат малчуганите от Хора на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева”.
Църквата "Свети Стефан" е построена около 1848 г. Поради това, че е разположена на песъчлив и податлив терен, конструкцията на храма била направена от сглобяеми железни плоскости - един уникален замисъл на архитекта Ховсеп Азнавур, реализиран във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Желязната църква "Свети Стефан" била осветена от екзарх Йосиф на Рождество Богородично на 8 септември 1898 година. В двора на църквата са погребани Екзарх Йосиф и митрополитите Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

иаф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2