Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 3 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 03.03.2010 !

САЩ подновиха подкрепата за процеса на нормализиране на турско-арменските отношения...

Кроули каза, че дават пълна подкрепа на процеса на нормализиране на турско-арменските отношения...

Изпратена 03.03.2010 11:07:41 UTC

Обновена 03.03.2010 11:07:41 UTC

САЩ оповестиха, че оказват пълна подкрепа на процеса който се надяват, че ще доведе до нормализирането на турско-арменските отношения. Говорителят на Държавния Департамент Филип Кроули каза, че не съществува единство в становищата за събитията станали преди 90 години и станали основа на лошите отношения между Турция и Армения, но каза че ценят високо стъпките предприети от лидерите и на двете страни и ще продължат да оказват подкрепа на усилията на двете страни за оставяне настрана проблемите от миналото и насочване на погледите към бъдещето. Отговаряйки на въпрос на организираната ежедневна пресконференция, Кроули каза, че дават пълна подкрепа на процеса на нормализиране на турско-арменските отношения и заяви, че не са налице достатъчно данни за да бъде направена пълна и правилна преценка на събитията произтекли между двата народа преди 90 години. Кроули каза, че ще продължат да подкрепят двете страни за осъществяването на двустранни контакти и поставянето в сила на протоколите подписани миналата година в Швейцария. Кроули отбеляза, че нормализирането на турско-арменските отношения ще бъде от полза не само за двете страни, но и за целия регион.
-
Външното министерство открива страници във Фейсбук и Твитър...

Министерството на външните работи на Република Турция предприема активни стъпки в сферата на комуникациите...

Изпратена 02.03.2010 11:11:00 UTC

Обновена 02.03.2010 11:11:00 UTC

Министерството на външните работи на Република Турция предприема активни стъпки в сферата на комуникациите, с цел да сподели приоритетите и целите на външната политика на Турция.
Мнистерството на външните работи отври свои изпитателни страници в прочутите сървъри за социални контакти Фейсбук и Твитър.
Тези страници ще позволят на турските граждани и на гражданите в другите страни по света да получават пълна и своевременна информация чрез интернет за турската външна политика.
В страницата открита във Фейсбук са посванени основно изказвания, видеоматериали и снимки на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу, а посредством страницата в Твитер се цели осигуряването на бърза обмяна на информация.
-
Еврейски институт се противопостави на aрменския проекто-закон...

ЖИНСА, "Еврейски институт по въпросита на националната сигурност" се обяви против приемането от американския конгрес на проекто-закона за арменските твърдения за 1915та година...

Изпратена 02.03.2010 10:53:34 UTC

Обновена 02.03.2010 11:07:16 UTC

Американското идейно учреждение 'Еврейски институт по въпросите на националната сигурност' със седалище във Вашингтон оповести, че трябва да бъде изразена опозиция на проекто-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година, който ще обсъден в Комитета за външни отношения на Камарата на представителите на американския конгрес.
В декларацията публикувана от института се подчертава, че приемането в конгреса на арменския проекто-закон, ще възпрепятства инициативите на Държавния Департамент на САЩ за нормализиране на турско-арменските отношения.
В декларацията се иронира фактът, че проекто-закони от подобен род се внасят ежегодно през този период в конгреса с думите-арменския проекто-закон е предвестник на пролетта. В декларацията се отправя призивът за възприемане на позиция срещу проекто-закона поставян на дневен ред от арменската общност в САЩ и за оборването на тези твърдения.
В декларацията се подчертава, че американския конгрес не е място, където се дискутира историята на другите народи.
-
Талят каза че ЕС трябва да подтикне кипърската гръцка част към по-активна дейност в усилията за разрешаване на Кипърския проблем...

Талят прие провеждащия в Кипър контакти председател на социалистическата група в Европарламента Мартин Шулц..

Изпратена 03.03.2010 11:10:08 UTC

Обновена 03.03.2010 11:10:08 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че разрешаването на Кипърския проблем е отговорност поета пред ЕС. Талят прие провеждащия в Кипър контакти председател на социалистическата група в Европарламента Мартин Шулц. На срещата Талят подчерта, че целят рзрешаването на проблема и отбеляза че процесът напредва твърде бавно но въпреки това е постигнат напредък. Талят заяви, че е настъпило времето и кипърската гръцка част да възприеме по-активна линия и че ЕС трябва да предприеме стъпки за да поощри и подкитне кипърските гърци. Мартин Шулц от своя страна отбеляза, че Кипърския проблем е останал като последния неразрешен проблем на ЕС и подчерта, че трябва да бъде поставено под гаранция просъществуването на кипърсикя турски народ в границите на ЕС.
-
Американските фирми се противопоставят на арменския проекто-закон...

Ръководителите на пет големи американски фирми проявяващи дейност в сферите на отбранителната, космическата и аиационната индустрии отправиха призива да бъде отхвърлена арменската проекто-резолюция...

Изпратена 03.03.2010 11:15:05 UTC

Обновена 03.03.2010 11:15:05 UTC

Ръководителите на пет големи американски фирми проявяващи дейност в сферите на отбранителната, космическата и аиационната индустрии отправиха призива да бъде отхвърлена арменската проекто-резолюция, която ще бъде обсъдена утре в Комисията за външни отношения на Камарата на Представителите на Американския Конгрес. Фирмите подчертаха, че приемането на проекта ще отвори пропаст между двете страни и ще се отрази отрицателно на износа за Турция. Същевременно Дружеството на фирмите в космическата и авиационната индустрия, обединяващо над 270 фирми също изрази безпокойството си и подчерта, че Турция е един от най-важните им търговски партньори и затова не трябва да я обиждат.
-
Ердоган предприема инициативи във връзка с арменския проекто-закон...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се готви да предприеме стъпки по време на посещение във Вашингтон във връзка с арменския проекто-закон...

Изпратена 03.03.2010 11:04:46 UTC

Обновена 03.03.2010 11:04:46 UTC

Един ден преди обсъждането на проекто-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година в комисията за външни отношения на Камарата на Представителите на Американския Конгрес, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се готви да предприеме стъпки по въпроса. Ердоган изрази надеждата си, че Камарата на Представителите ще прояви разсъдливост при обсъждането въпрос, който трябва да се обсъжда от историци, и вярата си, че турско-американското сътрудничество, което е в своя апогей, няма да пострада от подобни инициативи. Той каза, че изпитва доверие в лидерските качества и в логичността на президента на САЩ Барак Обама. Понастоящем е много висока вероятността арменския проекто-закон да бъде приет в комисията за външни отношения. Целта на Турция е да приключи с успех процеса на нормализиране на отношенията с Армения и разрешаването на проблемите между Азербайджан и Армения. Турция смята, че по този начин ще бъде сложен край и на хроничния проблем с арменските твърдения. Премиерът Ердоган планира посещение във Вашингтон преди 24ти април, който е приет като годишнина от началото на събитията станали основа на недостоверните арменски твърдения. Целта на посещението ще бъде участие в среща на високо равнище във връзка с ядрените оръжия но премиерът Ердоган ще проведе във Вашингтон срещи с критично значение.
-
Преглед на чуждия печат 03.03.2010

Преглед на новините за Турция заели място по стрниците на чуждите вестници от изтеклата седмица....

Изпратена 03.03.2010 08:25:57 UTC

Обновена 03.03.2010 08:25:57 UTC

...Испанският вестник Ел Пайс в интернет-страницата си отдава място на репортаж с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган,който е заявил че Турция изпълнява ролята на мост между ислямския свят и западния свят.

...Испанската осведомителна агенция Europe Pres в интернет- страницата си помества новина озаглавена „Моританос и Давутоглу честват постоянното сближаване между Испания и Турция”.В новината се сочи, че външният министър и министър на сътрудничеството на Испания Мигуел Анхел Моратинос на вечерята дадена в чест на външния министър Давутоглу е разговарял с него относно двустранните отношения, присъединителните преговори на Турция с ЕС и различни въпроси свързани със Западните Балкани,Средиземно море и Близкия изток.В новината се предава и комюникето на Главната дирекция по външни комуникации на Испания ,в което се изразява задоволството от процеса на постоянно сближаване между двете страни през последните 10 години и се подчертава, че двамата министри са изразили желанието си за разширяването на икономическите и търговски отношения между Турция и Испания.

...Германското списание Фокус пише, че мандатният председател на ЕС Испания е обявила подкрепата си за пълноправното челнство на Турция в ЕС.

„Испания иска да ускори членството на Турция в ЕС”.В новината под това заглавие се съобщава, че испанскиият премиер и мандатен председател на ЕС Хосе Луис Сапатеро е казал,че винаги са подкрепяли членството на Турция в ЕС”.Сапатеро е казал също че до края на мандатното си председателство през месец юни се надява да бъдат открити още 4 преговорни глави с Турция между които образование,инфраструктура и енергетика.Според Испания Турция е потвърдила волята си да изпълни изискваните от нея реформи.

...Иранският вестник Амбар в електронното си издание пише,че френският премиер Франсоа Филон е посочил,че Сирия и Израел трябва да започнат косвени преговори с посредничеството на Турция.

....В интернет страницата на гръцкият частен телевизионен канал Атена под заглавието „Анкара цели диалог в Егея” се съобщава за декларацията на Съвета за национална сигурност на Турция,в която се сочи, че Турция е потвърдила волята си за разрешаване на всички спорове с Гърция и Егейския район на основата на добросъседските отношения, близкото сътрудничество и конструктивния диалог.

...Германският вестник Зюддойче Цайтунг съобщава за започналите железопътни превози между Турция и Ирак.Анкара и Багдат са въвели отново в редовна експлоатация железопътното трасе на стойност 70 милиона долара,сочи вестникът.Предвижда се превозът на пътници да достигне 10 хиляди души със седмично разписание на влаковете.За в бъдеще се планират директни влакове до Багдат.Съобщава се също,че скоро ще влязат в движение бързи влакове между турския град Газиантеп и сирийския град Халеп.

...Белгийският вестник Льо Соар под заглавието „Мед за Златната мечка” съобщава,че на филмовия фестивал в Берлин с най- голямата награда „Златната Мечка” е бил отличен филмът на турския режисьор Семих Капланоглу „Мед”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2