Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 7 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.02.2011

Обзор на новините в неделния турски печат...

Изпратена 06.02.2011 08:31:15 UTC

Обновена 06.02.2011 08:31:15 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "Определенията за лаицизъм на държавното ръководство", вестникът пише, че президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган са публикували послания по повод 74тата годишнина от включването на принципа за лаицизъм в конституцията на Турция. В новината пише, че премиерът Ердоган е подчертал, че лаицизмът не трябва да е разделящ, а трябва да е обединяващ принцип, а президентът Гюл е казал, че една лаическа държава трябва да се отнася равноправно към всички религиозни групи и да им оказва еднакво уважение.
Вестник Хабер Тюрк в новината под заглавието "Египет ще прогони Мубарек от двореца" пише, че опозицията в Египет, продължавайки масовите си демонстрации срещу Мубарек, е започнала да търси и юридически пътища за неговото отстраняване от поста. В новината пише, че паралелно на продължаващите на площад Тахрир в столицата Кайро протестни демонстрации, се водят усилени контакти с участието на американски дипломати, членове на новото правителство и представители на опозицията.
Същият вестник в новината озаглавена "Подкрепяме напълно позицията на САЩ" се отбелязва, че външният министър на Турция Ахмед Давутоглу е разговарял на 47мата Конференция за Сигурност в Мюнхен в Германия с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Вестникът сочи, че Давутоглу и Клинтън са обсъдили основно положението в Египет и Давутоглу е казал, че подкрепят напълно позицията на САЩ по този въпрос.
Вестник Хюррийет, в новината озаглавена "Договорът влезе в сила" съобщава, че вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров са разменили одобрения от парламентите на двете страни договор за намаляване на ядреното въоръжение СТАР и с тази церемония договорът е влязъл официално в сила. В новината пише, че двете страни са гарантирали, че ще ограничат ядреното си въоръжение с хиляда 550 бойни глави. Вестникът припомня, че подписания по-рано договор между САЩ и Русия е предвиждал двете страни да ограничат ядреното си въоръжение с 2 хиляди и 200 ядрени бойни глави.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2