Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-01.07.2009 г.

Синята Книга е лъжа...

Документите в Синята Книга са недостоверни...

Posted 01.07.2009 09:59:32 UTC

Updated 01.07.2009 09:59:32 UTC

Директорът на Центъра за Изследвания в Евразия Йомер Енгин Лютем подчерта, че от 90 години насам не може да се докаже достоверността на документите включени в така нареченета Синя Книга, въз основа на която се градят и твърденията за арменските събития от 1915та година.
Той каза че Синята Книга е била подготвена през 1916та година от Британското бюро за военна пропаганда, с цел да бъдат доказани арменските твърдения, като припомни, че в края на 90тте години американският историк Джастин Маккарти е доказал, че документите в тази книга са недостоверни и фалшиви.
Лютем каза, че през 2005та година ВНСТ е изпратило писмо подписано от всички депутати, до камарата на представителите и камарата на лордовете в британския парламент и е призовало да бъде оповестена истината по въпроса.
Лютем окачестви повторното поставяне на Синята Книга на дневен ред като "Опит за завладяване на крепостта отвътре".
Синята Книга бе излязла отново на дневен ред, след като миналата седмица членът на британския парламент Лорд Авербъри и Ара Сарафян бяха организирали в Анкара презентация на превода на книгата на турски език.
-
Давутоглу ще посети Москва...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще отпътува днес на посещение в руската столица Москва...

Posted 01.07.2009 09:57:35 UTC

Updated 01.07.2009 09:57:35 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще отпътува днес на посещение в руската столица Москва по официалната покана на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.
В дневния ред на контактите му ще бъдат въпроси засягащи събитията в Кавказ, развоя на събитията по оста Турция-Армения-Азербайджан и въпроси засягащи енергетиката.
Очаква се Давутоглу да обсъди с Лавров програмата на предстоящото посещение на премиера на Русия Владимир Путин в Турция.
Русия чака крайното решение на Турция във връзка с търга за строеж на ядрен електроцентрала за да бъде определена конкретната дата на посещението на Путин.
Давутоглу и Лавров ще обсъдят и договора за закупуването на природен газ от Русия, чийто срок изтича през 2012та година.
В дневния ред на Русия, която е постоянен член на Съвета за Сигурност на ООН и на Турция, която е непостоянен член на съвета, са включени и различни регионални и международни въпроси.
-
Баки Илкин напусна поста...

Постоянният представител на Туpция в ООН Баки Илкин председателства за последен път сесия на Съвета за сигурност на ООН...

Posted 01.07.2009 09:56:28 UTC

Updated 01.07.2009 09:56:28 UTC

Постоянният представител на Туpция в ООН Баки Илкин председателства за последен път сесия на Съвета за сигурност на ООН и се сбогува с членовете на съвета. На заседанието той благодари на членовете и на секретарията за сътрудничеството и подкрепата, която са оказали на Турция.
Постоянните представители на страните членки на Съвета за Сигурност на ООН Благодариха на Илкин за успешната му работа в съвета през изтеклите 6 месеца и успешното ръководството от началото на месец юни насам на мандатното председателство на съвета.
-
Ердоган акцентува на икономиката...

Премиерът Ердоган произнесе снощи обръщение към нацията...

Posted 01.07.2009 09:51:32 UTC

Updated 01.07.2009 09:51:32 UTC

Премиерът Ердоган произнесе снощи обръщение към нацията, в което подчерта, че целта им е да превърнат Турция в уважавана в международната общност страна-лидер, която дава пълен принос за мира и стабилността в света. Ердоган каза, че икономиката на страната дава положителни сигнали и отбеляза, че всички икономически експерти в света сочат Турция сред страните, които ще излязат от глобалната икономическа криза в най-крaтък срок и с най-малки щети.
Премиерът Ердоган подчерта, че икономическите помощни пакети са придали правилна посока на икономическата дейност в страната.
Той заяви, че Турция изпълнява последователно всички свои задължения и ангажименти в рамките на присъединителните преговори с ЕС и разкритикува позицията на някои от европейските лидери превърнали въпроса с членството на Турция в тема за политически злоупотреби и вътрешни дискусии. Ердоган каза, че подобни действия навреждат на двустранните отношения и подчерта, че целта на Турция е пълноправно членство в ЕС.
-
Отворена бе нова глава...

Турция отвори нова глава в присъединителните преговори с ЕС...

Posted 01.07.2009 09:44:56 UTC

Updated 01.07.2009 09:44:56 UTC

Турция отвори нова глава в присъединителните преговори с ЕС.
На проведената в Брюксел с участието на държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Баъш междуправителствена присъединителна конференция, бе отворена преговорната глава "Данъчни политики". С откриването на тази глава, броят на отворените до днес преговорни глави в присъединителните преговори между Турция и ЕС нарастна на 11.
На съвместната пресконференция Егемен Баъш отбеляза, че волята на Турция за продължаване на процеса на присъединителни преговори е пълна, но че очакват от ЕС да осигури справедливото протичане на този процес.
Багъш подчерта, че очакват по време на мандатното председателство на Швеция да бъдат открити нови преговорни глави, подготовката над които е приключила и че очакването на Турция е да бъде приета след приключването на преговорния процес като пълноправен член на съюза.
Преговорите над главата Данъчни политики целят да адаптират фискалната система в Турция към фискалната система на ЕС.
Подчертава се, че покриването на стандартите на ЕС в данъчната система ще пoвиши интереса на европейските инвеститори към Турция.
-
Турски сезон във Франция

Във Франция започнаха мероприятията по повод „Турския сезон”.

Posted 01.07.2009 11:34:12 UTC

Updated 01.07.2009 11:34:12 UTC

Във Франция започнаха мероприятията по повод „Турския сезон”.

В рамките на тази организация, която ще продължи 9 месеца ще бъдат проведени около 400 мероприятия представящи Турция и турската култура.

Министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай и министърът на културата на Франция Фредерик Митеран организираха съвместна пресконференция по повод започването на мероприятията.

Ертугрул Гюнай каза, че мероприятията ще допринесат за преодоляването на някои предубеждения и за по-доброто опознаване на Турция.

Фредерик Митеран отбеляза, че „Турския сезон” ще допринесе за взаимното разбирателство на двата народа.

Идеята за организацията „Турски сезон” във Франция бе предложена за първи път по време на президентството на Жак Ширак.
-
Преглед на чуждия печат 01.07.2009

Кратък обзор на новини в чуждестранни вестници 01.07.2009

Posted 01.07.2009 07:08:47 UTC

Updated 01.07.2009 07:08:47 UTC

Агенция Асошейтед Прес съобщава,че премиерът на поемащата от днес мандатното председателство на ЕС Швеция Фредрик Райнфелд е заявил,че преговорите за членството на Турция имат стратегическо важно значение за Европа и цитира думите му:

„Бих искал да видя отварянето на нова преговорна глава с Турция,но трябва да бъдем лоялни посредници и да намерим разрешение което ще се възприеме от всички.Засега е рано да кажем дали ще успеем или не,но ще се опитам като премиер на мандатен председател да направя всичко каквото е възможно”.

Германският високотиражен вестник Зюддойче Цайтунг в коментара си озаглавен „Анкара доказа на ЕС волята си за реформи” пише,че Турция желае да следва по- активна политика в посока към членството си в ЕС.

В коментара се споменава и за вечерята дадена от премиера Реджеп Тайип Ердоган на посланиците на страните от ЕС акредитирани в Анкара,пред които е потвърдил волята си за реализиране на реформи в Турция.Отбелязва се, че отношенията между Турция и ЕС преминават през критичен период и премиерът Ердоган без да спомене конкретни имена е критикувал германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.Ердоган е окачествил непрекъснатите дискусии относно членството на Турция в ЕС като нарушение на съществуващите договори.

Вестник Любекер Нахрихтен пише,че най- големият производител на вятърни електроцентрали НОРДЕКС ще построи най- големия ветроенергиен парк в Турция.Вестникът сочи,че фирмата със седалище в германския град Нордерщед в провинция Шлезвиг- Холщайн е сключила вече съответните договори.Според вестника вятърната електроцентрала с производствена мощност 90 мегавата ще бъде съставена от 36 турбини.НОРДЕКС ще започне изпълнението на проекта през зимните месеци.

Германският вестник Тагесшпигел съобщава,че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще вземе участие на срещата на високо равнище на групата Г-8, която ще се състои между 7 и 10 юли т.г..На срещата между правителствените и държавни лидери на 8-те най- богати държави в света,премиерът Ердоган ще разговаря с президента на Азърбайджан Илхам Алиев и президента на Армения Серж Саркисян.Вестникът сочи,че между обсъжданите теми на високото равнище са и твърде важните за Турция въпроси като Афганистан,Близкия изток и Кавказ и че се очаква на срещата на високо равнище да бъде разрешен и Нагорно Карабахския проблем.

В швейцарския вестник Льо Темп,издаван на френски език, заема място новина озаглавена „Турция продължава по пътя към присъединяването”,в която се коментира,че турското правителство се доверява на Швеция в усилията и да отстрани безпокойството появило се след изборите за Европейски парламент.Вестникът сочи думите на държавния министър и главно преговарящо лице Егемен Багъш ,че Турция не представлява проблем за ЕС ,а точното обратното- предлага разрешение и въпреки победата си на последните избори за Европарламент партиите, които възразяват срещу членството на Турция в ЕС поддържат положителни позиции.
-
Преглед на турския печат 01.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 1 юли 2009 година.

Posted 01.07.2009 10:42:09 UTC

Updated 01.07.2009 10:42:09 UTC

Bестник Миллиет в новината със заглавие „В последната минута” съобщава, че Република Чехия в последния ден от мандатното си председателство, е отворила преговорната глава „Данъчно облагане” в преговорите с Турция. В новината се отбелязва, че това е 11та преговорна глава отворена до сега в преговорите на Турция с ЕС. Вестникът отбелязва, че външният министър на Чехия Ян Кохут е казал, че тази перговорна глава отворена в последния ден от мандатното председателство на република Чехия е важна стъпка по пътя на членството на Турция в ЕС. Вестникът също така предава, че държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е казал „Искаме в рамките на кратък срок да бъдат отворени възможно най-много преговорни глави”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Турция е супер сила, не можем да упражняваме натиск над нея” предава, че по време на посещението в Кипърската гръцка част на заместник съветника към държавния департамент на САЩ Матю Брайза, председателят на парламента на Южен Кипър Мариос Кароян е поискал САЩ да упражнят натиск над Турция за да промени позицията си по Кипърския въпрос в отговор, на което Брайза е казал „САЩ не може да упражняват натиск над Турция. Турция е супер сила в своя регион и не е подвластна на никого”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турците се доверяват на Ердоган” съобщава, че според проучване проведено от “World Public Opinion” 57 % от турците се доверяват много или в известна степен на премиера Реджеп Тайип Ердоган по отношение на вземането на правилно решение по външнополитическите въпроси.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „В Ирак мястото на китайските стоки бе заето от турските стоки” пише, че в Ирак мястото на китайските стоки е било заето от турските стоки, поради по-високото качество и лесния транспрот. В новината се отбелязва, че председателят на търговската и индустриалната палата на Ербил Ал Хаят е казал ”Днес всеки е наясно с качеството на турските стоки”.

Вестник Заман публикува новината във връзка със започващия днес във Франция „Турски Сезон” със заглавието „Айфеловата кула ще бъде осветена в бяло и червено” и предава, че „Турският Сезон” , който се планираше да бъде отложен поради анти-турските реакции на президента на Франция Никола Саркози ще продължи до месец март. В новината пише, че в рамките на тази презентация ще бъдат организирани около 400 мероприятия и че през месец октомври Айфеловата кула ще бъде осветена от бели и червени електрически крушки.
-
VOT Слушай новини на Български




01.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




01.07.2009
-
Седем турски войници са ранени в Югоизточна Турция при операции срещу терористи от ПКК
01 юли 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Петима турски войници са били ранени в резултат на избухване на мина в провинция Шърнак, а други двама са били ранени при стрелба от страна на терористи на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, предаде Анадолската агенция. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб вчера в 20,45 часа в централната околия на Шърнак е избухнала мина, заложена от ПКК. Също снощи към 23,30 часа при операция по претърсване в околия Чукурджа терористи от ПКК са открили огън по силите за сигурност и са ранили леко двама от тях.
От друга страна двама терористи – в провинция Тунджели и в провинция Шърнак са се предали на силите за сигурност.

Инициативата „Сезон на Турция” беше открита във Франция
01 юли 2009 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Инициативата „Сезон на Турция” беше открита във Франция, предаде Анадолската агенция. При откриването в Париж министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай изтъкна, че мероприятията, които ще се проведат в рамките на 9-те месеца във Франция, ще укрепят френско-турските отношения и ще помогнат да бъдат преодолени някои предразсъдъци на французите към Турция и турците. Културните прояви ще стартират с концерт на танцовата група „Огънят на Анадола” и концерт на изпълнителя на традиционна турска музика Мерджан Деде на 4 юли на площада пред Айфеловата кула. В рамкките на Сезона на Турция във Франция ще бъдат организирани над 400 културни мероприятия. В няскои от тях ще се влючат известният писател Орхан Памук, фотографът Ара Гюлер, водещият Нури Билге Джейлан и други. Мероприятията ще се състоят в Париж, Марсилия, Лион, Страсбург и други градове.

Турският външен министър ще посети Русия и Румъния
01 юли 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще посети Русия и Румъния между 2 и 4 юли, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. От пресцентъра на турското външно министерство посочват, че на срещите с руския външен министър Сергей Лавров ще бъдат обсъдени укрепналите във всички посоки двустранни отношения и обменени мнения по различни международни въпроси.
След Русия Давутоглу ще отпътува за Букурещ, където ще има срещи с румънския си колега Кристиан Дяконеску. Ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на приятелските отношения между двете страни, както и различни регионални въпроси.

Световноизвестният пианист Фазъл Сай получи наградата „ЕХО” на Немската фоноакадемия
01 юли 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Световноизвестният турски пианист Фазъл Сай получи наградата „ЕХО”, връчвана ежегодно от Немската фоноакадемия, за съвместния си албум с молдовската цигуларка Патриция Копатчинская, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. През 2007 година творческият тандем Сай-Копатчинская издаде албум, който съдържа композиции на самия турски пианист, „Лунната соната” на Лудвиг ван Бетховен, сонати на Морис Равел, „Цигански романс” на Бела Барток и други известни класически произведения. Двамата с Копатчинская са дали повече от 100 концерта в различни страни от 5 години насам.

Командващият Централните сили на САЩ се срещна с турския външен министър
01 юли 2009 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият Централните сили на САЩ генерал Дейвид Петреъс се срещна с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в рамките на визитата си в Анкара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На срещата във външното министерство генерал Петреъс и Давутоглу обсъдиха ситуацията в Ирак, Афганистан и Пакистан, както и борбата с тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Петреъс информира Давутоглу за започналото изтегляне на американските части от Ирак. Той ще има срещи и с военни и други цивилни високопоставени представители в Анкара.

„Радикал”: ЕС отвори нова глава в преговорния процес с Турция
01 юли 2009 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Нова глава в преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС беше отворена вчера в Брюксел, пише турският вестник „Радикал”. На международна конференция ЕС-Турция в Брюксел вчера беше отворена глава „Данъци” от 33-те преговорни глави с ЕС. Така Турция вече е започнала преговори по 11 глави по присъединителния процес. На пресконференция във връзка с отварянето на нова преговорна глава главният преговарящ Егемен Багъш посочи, че промяната на правилата и въвеждането на нови правила след започване на мача е неприемливо и предизвиква недоволство в Турция. Той изтъкна, че Турция е готова да осъществи реформите, които ще позволят отварянето на нови глави и затваряне на глави, по които се водят преговори. По думите на Багъш Турция ще продължи реформите, които е запланувала в Националната си програма, представена в началото на тази година, но и двете преговарящи страни трябва да носят своята отговорност.
Багъш благодари на Чешката република в последния ден от нейното председателство на ЕС за положените усилия в отварянето на нови преговорни глави. Той изтъкна, че са готови за отваряне и главите „Образование и култура”, „Икономика и парична политика”, „Енергетика”, „Публични вземания”, „Социална политика и безработица” и „Екология”.

„Заман”: Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан прие делегация от парламента на Румъния
01 юли 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан прие делегация от парламента на Румъния, пише турският вестник „Заман”. Председателите и членовете на Комисията по образованието, науката и младежта и на Комисията по култура в румънския парламент направиха посещение в турския парламент. На срещата беше изразена позиция, че отношенията между двете страни са на много добро равнище, добри са контактите и между двата парламента. Топтан изрази задоволството си от гостуването на румънската делегация. От своя страна председателят на Комисията по образованието, науката и младежта Думитреску Кристиан Сорин също изрази радостта си от добрите отношения между двете страни и двата парламента. На срещата присъстваха и председателят на парламентарната група за турско-румънско приятелство Идрис Наим Шахин и директорът на образователните центрове „Лумина” Фатих Гьокташ, пише вестникът.

РИА Новости: Турският външен министър е на посещение в Москва
01 юли 2009 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение днес и утре в Русия по покана на руския си колега Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Това е първата му в визита в нашата страна след назначаването на поста. Тя ще бъде продължение на интензивния диалог между външнополитическите ведомства на двете страни и на политическия диалог като цяло, който придобива все по-конструктивен и открит характер”, коментира говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко.

„Заман”: Задължителната униформа за учениците в Турция не се премахва, но се дава възможност за избор на модели
01 юли 2009 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Учители, представители на министерството на образованието, ученици и представители на текстилни фирми в Турция разискваха на двудневна среща ученическото облекло, пише турският вестник „Заман”. На среща под мотото „Въздействието на униформеното облекло върху икономическото, социокултурното и физическо развитие на учениците и влиянието му върху възпитанието” учениците поискаха премахване на униформата и напълно свободно облекло. Производителите от своя страна предложиха модели, като поискаха моделите на новите облекла да бъдат приети и поръчани една година преди учебната година. Въз основана на предложенията сформираните три комисии изготвиха доклад, в който се посочва, че униформата не се премахва, но се въвежда възможност за избор на моделите, на частите на униформата, на размерите и материята, от която да бъдат изработени. Новите униформи ще бъдат въведени от учебната 2010-2011 година.

„Хюриет”: Правителството на ПСР е най-неуспешното в света, смята бившият вицепремиер Абдуллатиф Шенер
01 юли 2009 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Партията на справедливостта и развитието е най-неуспешното в света, заяви лидерът на наскоро основаната Партия на Турция Абдуллатиф Шенер, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция Шенер посочи, че правителството непрекъснато предизвиква скандали и води икономиката към лошо. „Ако в една страна загине производството, ако всички сектори търпят загуби, това означава, че в управлението на икономиката на тази страна има проблеми”, изтъкна Шенер. По думите му нито една страна не преживява такова икономическо свиване като Турция, а правителството предизвиква поляризация в обществото и се прави, че не забелязва икономическите проблеми.

Турски печат: Важни въпроси обсъди Съветът за национална сигурност на близо 8-часово заседание

01 юли 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължилото вчера близо осем часа заседание на Съвета за национална сигурност на Турция под председателството на президента Абдуллах Гюл е водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че били обсъдeни планът за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието, публикуван в турски медии, и предизвиканите от това промени в закона за наказателните съдилища, които изостриха отношенията между правителство и армия. В изявление след заседанието се заявява, че публикациите и декларациите, насочени към подриване на държавните институции, няма да отведат държавата доникъде и около това становище са се обединили всички участници. Вестникът посочва, че на вчерашното заседание за първи път са участвали външният министър Ахмет Давутоглу, правосъдният министър Садуллах Ергин и вицепремиерът Джемил Чичек. Заседанието, започнало в 13,30 часа, е било следено от журналисти от близо 100 медии, сред които и представители на световните агенции и телевизии.
Вестник „Милиет” отбелязва, че вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност е било най-дългото след заседанието на 28 февруари 1997 година, на което бяха планирани мерки за борба с реакционерството /бел. Фокус – така се определят опитите за установяване на шериатско управление в страната/. След заседанието при президента Абдуллах Гюл се състоя минисреща, на която присъстваха премиерът Реджеп Тайип Ердоган, вицепремиерът Джемил Чичек, министър Ергин и началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг. На нея е Башбуг изложил опасенията си от направените законови промени, които позволяват съдебно разследване на военни лица от граждански съдилища и е изразил безпокойство от системните кампании, които подриват авторитета на турските въоръжени сили и изтъкна предаността на турските въоръжени сили към демокрацията. След 7,40 часово заседание на Съвета за национална сигурност вчера беше посочено в декларация, че публикациите, насочени към подриване на институциите на държавата не са от полза за никого, пише вестник „Сабах”. Правителството изразило позиция в защита на демокрацията и борбата срещу недемократичните методи на управление и правене на политика. Планът за сваляне на правителството и създаването на хаос, който според твърденията е изготвен в Генералния щаб, сложи печат върху вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност, отбелязва вестник „Заман”. Изданието посочва, че след заседанието президентът Гюл е поискал подробна информация от правосъдния министър за законовите промени, които допускат съденето на военни от граждански съд. Освен основния дневен ред, са обсъждани и въпросът за борбата с тероризма, обстановката в Ирак и кипърският въпрос.

Си Ен Ен Тюрк: Българските изселници в Турция се готвят за парламентарните избори в България
01 юли 2009 | 08:23 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българските изселници в Турция се готвят за парламентарните избори в България, които ще се състоят в неделя, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На територията на Турция ще има 123 избирателни секции и се очаква да гласуват 90 000 души. По билбордове в квартали в градове на Турция вече са закачени агитационни плакати, води се и пропагандна дейност. На миналите избори в българския парламент, който се състои от 240 депутати, с подкрепата на гласовете на изселниците в Турция бяха влезли 4 депутати от турски произход. На тези избори се очаква броят им да стане 5. Партията, около която се обединяват гласовете на българските изселници, е Движението за права и свободи. В предизборната си агитация председателят на Дружеството за култура и подкрепа на българските изселници Емин Балкан призова „да се срещнат на единствения адрес, който ще реши проблемите на турското малцинство”. Според българските закони избирателите, които са в чужбина, могат да гласуват с българска лична карта, задграничен паспорт или военна книжка. Онези, чиито имена не фигурират в избирателните списъци, до 3 юли трябва да бъдат в България за гласуване.

„Хюриет”: В Турция задържаха офицер, заподозрян за изготвянето на плана за сваляне на правителството на ПСР
01 юли 2009 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Мярка за неотклонение беше наложена на морския офицер Дурсун Чичек от прокурора, водещ разследването по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Хюриет”. Дурсун Чичек и още 8 задържани офицери дадоха показания пред прокурорите по делото в Републиканската прокуратура в Истанбул. След дадените показания Чичек беше изправен пред 14-ти съд за тежки престъпления, който му наложи мярка за неотклонение. Останалите разпитвани офицери са освободени. Военната прокуратура беше решила преди дни, че публикуваният в медиите план за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е фалшификат и че няма нужда от разследване срещу офицера Дурсун Чичек, чийто подпис стои на листа с плана.

Парламентът на Турция излиза в лятна ваканция
01 юли 2009 | 02:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес започва лятната ваканция на турския парламент, съобщават медиите. През последните седмици на сегашната парламентарна сесия се стигна до безизходица, породена от острите дебати по закона за почистване на мините по турско-сирийската граница.
След консултации на председателя на парламента Кьоксал Топтан с парламентарно представените партии с консенсус бе прието предложението му да бъдат обсъдени и приети първо неотложните закони и „депутатите да излязат във ваканция поради умора от 1 юли”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2