Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 30 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-30.06.09 г.

Повторно преброяване...

Иранският съвет на пазителите на конституцията осъществи повторно преброяване на 10 % от гласовете на спорните избори.

Posted 30.06.2009 12:12:02 UTC

Updated 30.06.2009 12:12:02 UTC

Иранският съвет на пазителите на конституцията осъществи повторно преброяване на 10 % от гласовете на спорните избори.

Съветът оповести, че окончателния победител на изборите е Ахмединеджат.

Междувременно Ахмединеджат даде заповед за започване на следствие във връзка с убийството на младата девойка Нида убита по време на демонстрациите.

От друга страна иранската администрация освободи 9 от иранците- служители в посолството на Иран във Великобритания, които бе задържала с довода, че са провокирали инцидентите в Иран.
-
Оптимистична прогноза за Турция...

Инвестиционната банка Мерил Линч прогнозира среден икономически ръст от 4,5 процента за Труция през предстоящите десет години...

Posted 30.06.2009 10:02:34 UTC

Updated 30.06.2009 10:02:34 UTC

Инвестиционната банка Мерил Линч прогнозира среден икономически ръст от 4,5 процента за Труция през предстоящите десет години.
В седмичния доклад на Мерил Линч се подчертава, че сред развиващите се пазари в Източна Европа, Близкия Изток и Северна Африка, през предстоящия десет годишен период Турция е страната с най-високи възможности.
Инвестиционната банка отбеляза, че според прогнозите, икономическия ръст на Турция за посочения период ще бъде между 4,3 и 5,3 процента и че като база в доклада е посочен икономически ръст от 4,5 процента.
Според доклада, Турция ще бъде следвана от ЮАР, Саудитска Арабия и Русия.
В доклада също така се отбелязва, че през настоящата година ще бъде зарегистрирана рецесия на турската икономика от 2 процента и бе дадено място на прогнозата, че идната година ще бъде постигнат икономически ръст от 3,2 процента.
-
Започнаха преговори с НАМСА...

Министерството на националната отбрана на Турция оповести, че са започнати преговори с Агенцията за Поддръжка и Снабдяване на НАТО НАМСА...

Posted 30.06.2009 09:51:47 UTC

Updated 30.06.2009 09:51:47 UTC

Министерството на националната отбрана на Турция оповести, че са започнати преговори с Агенцията за Поддръжка и Снабдяване на НАТО НАМСА за прочистването от мини на територията по границата със Сирия.
Генералният секретарият на министерството на отбраната отбеляза, че прочистването наминираните територии чрез канала на НАМСА е било окачествено като принципно подходящ и правилен метод.
Генералният секретарият подчерта, че министерството е дало старта на преговори по въпроса с Агенцията на НАТО за Поддръжка и Снабдяване.
-
Присъединителна конференция Турция-ЕС...

Днес в Брюксел ще се проведе седмото заседание на ниво министри на Присъединителната конференция Турция-ЕС...

Posted 30.06.2009 09:55:44 UTC

Updated 30.06.2009 09:55:44 UTC

Днес в Брюксел ще се проведе седмото заседание на ниво министри на Присъединителната конференция Турция-ЕС.
В изявлението на министерството на външните работи на Турция се подчертава, че на заседанието Турция ще бъде представена от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и че се планира да бъде даден стартът на преговорите по главата "Данъчни политики", критериите по която глава бяха покрити от Турция.
С откриването на тази глава броят на откритите до днес преговорни глави ще нарастне на 11.
Подчертано бе, че на заседанието ще бъде направена преценка на пътя преодолян от Турция в процеса на присъединителни преговори и ще се направи преглед на стъпките, които ще бъдат предприети в бъдеще.
В изявлението на външното министерство на Турция се подчертава, че продължава решителното изпълнение на поетите задължения и ангажименти в рамките на присъединителния процес и че на заседанието, на ЕС ще бъде предадено очакването на Турция, присъединителните преговори да не се превръщат в тема на политически дискусии.
-
Важно заседание на СНС...

Започна заседанието на Съвета за Национална Сигурност...

Posted 30.06.2009 09:49:59 UTC

Updated 30.06.2009 09:49:59 UTC

Днес в 13 часа и 30 минути в Резиденция Чанкая, под председателството на президента Абдуллах Гюл започна заседанието на Съвета за Национална Сигурност.
На заседанието ще бъдат обсъдени събитията в страната и в чужбина.
След промяната на правителствения кабинет, вице-премиерът Бюлент Арънч и министърът на правосъдието Садуллах Ергин ще участват за първи път в заседание на Съвета за Национална Сигурност.
-
Преглед на турския печат 30.06.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 30ти юни 2009та година...

Posted 30.06.2009 07:04:01 UTC

Updated 30.06.2009 07:04:01 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на икономическа тема във вестник Милилйет. Вестникът пише, че председателят на измирската търговска палата Екрем Демирташ, който бе в делегацията на президента Абдуллах Гюл по време на визитата му в Китай е казал, че една китайска автомобилостроителна фирма планира да осъществи инвестиции в град Измир и е посочил, че преговорите по въпроса продължават.
Вестник Стар в новина също на икономическа тема отбелязва, че вълненията в Иран избухнали след президентските избори, са предизвикали безпокойството на богатите либерални среди и на заможните представители на режима на молите и поради това, богатите иранци са започнали да внасят парите си в банки в чужбина.
Същият вестник в новината озаглавена "В Ирак започна подялбата на петролното богатство" съобщава, че за първи път след свалянето на режима на Саддам Хюсеин за първи път на чуждестранни фирми е било разрешено да експлоатират петролните находища в Ирак и че 41на фирми от чужбина се надпреварват в започналия вчера търг. В новината пише, че сред международните фирми участващи в търга с получено разрешително за експлоатация на нефтените находища са БП, Шеврон, Ниппон Ойл, Петронас, Ексон Мобайл, Ройъл Датч Шел, Газпром, Тотал и Тюркийе Петроллери.
Вестник Хабер Тюрк пише в новината озаглавена "Латинска солидарност срещу преврата", че Венецуела и другите латиноамерикански страни, в които държавните лидери са представители на левицата, са изразили пълната си подкрепа за сваления с военен преврат държавен лидер на Хондурас Зелая. В новината пише, че на мястото на Зелая за президент е бил назначен председателят на парламента Роберто Мишелетти и че президентът на Венецуела Хюго Чавез и държавните лидери на Боливия, Бразилия, Никарагуа и Еквадор са оповестили, че не признават дошлото с преврат на власт правителство на Хондурас.
Вестникът подчертава, че и Организацията на Американските Държави е осъдила преврата и е отправила призив за незабавното възстановяване на Зелая на президентския пост.
-
VOT Слушай новини на Български




30.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




30.06.2009
-
Турция призова ЕС „да играе играта според правилата й”
30 юни 2009 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция отвори днес още една глава от продължителния и проблемен път за присъединяване към Европейския съюз, призовавайки бъдещите си партньори да изоставят политическите размисли и да „играят играта според правилата й”, предава АФП.
На среща в Брюксел високопоставени официални лица от ЕС и Турция откриха преговорите по данъчните въпроси, една от 35-те преговорни сфери – или глави – които всички потенциални членки трябва да приключат преди присъединяването.
„Започнахме преговорите по глава 16, важна и значима сфера по пътя на присъединяването на Турция към ЕС”, заяви чешкият външен министър Ян Кохутм чиято страна председателства ЕС.
На свой ред турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш подчерта, че Анкара знае отговорностите си в процеса и призова ЕС да спазва собствените си задължения.
„Турция е подготвена да играе играта според правилата й, но, когато бъдат въведени нови правила в играта, докато тя продължава, това създава ответна реакция”, заяви той пред репортери.

ЕС ще отпусне средства за борбата на Турция срещу незаконната имиграция
30 юни 2009 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на имиграцията Жак Баро днес обеща на Турция средства в борбата срещу незаконната имиграция в страната, предаде АФП.
„Ще направим всичко възможно, за да убедим Турция да се бори срещу мрежите на незаконна имиграция и с тази цел ще отпуснем финансови средства”, каза Баро по време на пресконференция в гръцката столица Атина.
Еврокомисарят обърна внимание на факта, че именно през Турция минава пътят на незаконната имиграция от Азия и Близкия изток към ЕС. По този повод Баро настоя Анкара да прояви твърдост по отношение на мрежите за нелегална имиграция в страната.

Над половината от турските граждани имат доверие в премиера Ердоган
30 юни 2009 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повече от половината от турските граждани имат доверие в премиера Реджеп Тайип Ердоган, сочи проучване на амераканския център „Уърлд пъблик опиниън”, пише турският вестник „Милиет”. Според проучване на центъра подкрепата и доверието за Ердоган са 57 %, а онези, които нямат доверие в него са 38 %. Сред световните политически лидери най-голямо е доверието в Барак Обама – 61 % и в президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Турските сили за сигурност започнаха операция срещу ПКК след опит за нападение в провинция Тунджели
30 юни 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Широка операция срещу група на Кюрдската работническа партия /ПКК/ заради опит да проникнат в жандармерийска патрулна застава в околия Мазгирт в провинция Тунджели започнаха турските сили за сигурност, пише турският вестник „Заман”. Според полученото сведение група на ПКК се е приближила до заставата Акдювен в околия Мазгирт с цел терористично нападение. Служителите в заставата са открили огън срещу групата, след като са я забелязали. Възползвайки се от гористата местност терористите са избягали. След опита за нападение късно тази нощ силите за сигурност са предприели операция с подкрепа на хеликоптери „Сикорски”.

Политиката на ЕС за членството на Турция в ЕС обиди младите хора в Турция, каза Кемал Дервиш
30 юни 2009 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политиката на ЕС по въпроса за пълноправното членство на Турция в ЕС обиди младите хора в Турция, каза бившият вицепремиер и бивш директор на програмата за развитие на ООН Кемал Дервиш, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Кемал Дервиш говори на заседание в парламента, организирано от дружеството за турско-френско приятелство. Според последните социологически проучвания 49,7 % от турските младежи не подкрепят членството на Турция в ЕС. Дервиш посочи, че Турция, която притежава младо и жизнеспособно поколение, ще даде принос за решаване на проблемите на ЕС в процеса наглобализация. Той даде пример с Великобритания и Испания, които независимо от близостта си със САЩ и Латинска Америка, имат голям принос за ЕС. Според председателя на дружеството за френско-турско приятелство Юбер Ведрин срещата в Хелзинки през 1999 година е важна повратна точка в отношенията Турция-ЕС и той разкритикува позицията против членството на Турция след процеса на започване на преговорите. В същото време той изтъкна, че все пак географските граници в разрастването на ЕС трябва да бъдат определени.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава под председателството на президента Абдуллах Гюл
30 юни 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започна заседанието на Съвета за национална сигурност на Турция под председателството на президента Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Сабах”. На заседанието в президентската резиденция „Чанкая” пристигнаха премиерът Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, а след тях шестима министри членове на съвета и командващите на видовете военни сили. Основна тема на обсъждане на заседанието ще бъде публикуваният във вестник „Тараф” план за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието и промените в наказателната система чрез поправките в закона за наказателните съдилища.

Командващият централните сили на САЩ генерал Дейвид Петреъс е на двудневно посещение в Анкара
30 юни 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият централните сили на САЩ генерал Дейвид Петреъс е на двудневно посещение в Анкара за осъществяване на различни контакти, пише турският вестник „Заман”. Според информация от посолството на САЩ в Анкара срещите на генерал Петреъс ще бъдат в рамките на продължаващото стратегическо сътрудничество между САЩ и Турция. Посещението на американския генерал съвпада със започналото изтегляне на американските части от градовете на Ирак.

Абдуллах Гюл посети центъра на уйгурския автономен район Урумчи в последния ден от визитата си в Китай
30 юни 2009 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Урумчи. Президентът на Турция Абдуллах Гюл посети центъра на уйгурския автономен район в Китай Урумчи в последния ден от визитата си в Китай, пише турският вестник „Заман”. Гюл е първият президент, който посещава тази област и този град, носещ следите на известната уйгурска цивилизация. На срещите си в Урумчи Гюл подчерта, че автономната област Синджан, където живеят над 9 милиона уйгурски тюрки, е мост, който свързва Турция и Китай. На специална церемония в университета в Синджан на Гюл беше дадено званието „почетен доктор”. В изказването си пред студентите и преподавателите той говори за турско-китайските отношения през вековете. Гюл и съпругата му присъстваха на представяне на обреди и танци от уйгурския тюркски фолклор, пише вестникът.

„Заман”: Едномесечен тур из цяла Турция с карта за 150 лири предлагат турските железници
30 юни 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Турските железници предлагат едномесечен тур из цяла Турция с карта за 150 турски лири за онези, които все още не са планирали къде ще прекарат летните си отпуски, пише турският вестник „Заман”. С картата „Карта за тур с експрес” ще може да се направи обиколка из 42 областни града на Турция. Влакът, с който ще може да се направи обиколката, е „Ескишехир експрес”. Маршрутът минава през Измир, Афионкарахисар, Коня, Адана, Анкара, Кайсери, Сивас, Ерзурум, Карс, Диарбекир, Татван и Курталан. Програмата на пътешествието с влака предвижда посещения на известни исторически места в посочените градове. При използването на спален вагон цената на картата за екскурзията достига 500 лири.

„Дюня”: 131 000 е броят на турските бизнесмени инвеститори в страните от ЕС
30 юни 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Берлин/Измир. Броят на турските бизнесмени инвеститори в страните от ЕС достигна 131 000, пише турският вестник „Дюня”. Турските фирми, открити в страните от ЕС, развиват дейност в 115 сектора и слагат подписа си годишно под джиро на стойност над 45,5 милиарда евро. Това се посочва в доклад на Турско-германския център за образование и научни изследвания, озаглавен „Изследване на икономическите възможности на турските бизнесмени в Германия и ЕС”. Ръководителят на изследването проф. д-р Фарук Шен посочи, че броят на турските бизнесмени в Германия е 72 000. Във фирмите на турските инвеститори в ЕС работят 496 000 души. Голяма част от фирмите са от типа малки и средни. Според прогнозите на центъра към 2020 година броят на турските бизнесмени инвеститори в ЕС ще достигне 190 000, а на откритите от тях работни места 1 000 000.

„Заман”: 13,8 % се е свила икономиката на Турция за 2009 година
30 юни 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската икономика се е свила с 13,8 на сто през първата половина на тази година по данни на Турския статистически институт, пише турският вестник „Заман”. За първата половина на 2009 година брутният вътрешен продукт при твърдо фиксирани цени е 21 милиарда 145 000 000 лири.

Турски печат: Плана за сваляне на правителството на ПСР ще обсъжда Съветът за национална сигурност в Турция
30 юни 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днешното заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, основна точка в дневния ред на което ще бъде публикувания в турски медии план за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и възникналата в резултат на това криза в отношенията между управляващи и армия, и вчерашната среща на четири очи между премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг са водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че днес на заседанието под председателството на президента Абдуллах Гюл в резиденция „Чанкая” ще бъде обсъден въпросният план. Генерал Башбуг определи този план като „парче хартия, нямащо никаква юридическа стойност”. Ще бъдат разисквани и острите спорове и реакциите сред различни среди в Турция, които породи въпросната публикация, и направените законови промени в пълномощията на военните съдилища. Вестник „Сабах” пише, че на поредната си редовна седмична среща вчера премиерът Ердоган и началникът на Генералния щаб са обсъдили както обикновено злободневни политически въпроси. Основна тема на срещата, продължила час и 35 минути, са били планът за сваляне на правителството, в чието изготвяне според твърденията имат пръст структури на Генералния щаб, и промените в Закона за наказателните съдилища. След срещата с премиера генерал Башбуг се e срещнал и с председателя на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер в същата връзка.
Вестник „Хюриет” извежда в заглавие думите на генерал Башбуг, че той ще бъде първият, който ще поиска наказание за онези в турските въоръжени сили, които подтикват към преврат или правят планове в тази насока. Преди срещата си с Ердоган турският генерал заявява категорично, че Генералният щаб не закриля под своя чадър лица, които мислят и желаят преврат. На срещата с Ердоган Башбуг е изразил и опасенията на институцията, която представлява, от поправките в пълномощията на военните съдилища и съденето на военни от граждански съдилища.
Вестник „Заман” представя позицията на председателя на парламента Кьоксал Топтан във връзка с приетите поправки в посочения закон. Той призовава медиите да не преувеличават политическите спорове по тези поправки. „Всички политически партии са срещу военен преврат”, посочва той.
Вестник „Радикал” пише, че опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция се е противопоставила на законовите поправки за съдене на военни и за пълномощията на военните съдилища. По думите на заместник-председателя на партията Кемал Анадол НРП ще внесе искане в Конституционния съд за отмяна на поправките, ако президентът не наложи вето.

АНКА: Нова глава в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще бъде отворена днес в Брюксел
30 юни 2009 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Нова преговорна глава в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще бъде отворена днес на международна конференция в Брюксел, предаде турската агенция АНКА. Усилията на Чешкото председателство за отваряне на нови глави в преговорния процес на Турция с ЕС дадоха резултати. Днес на конференция в Брюксел ще бъде отворена глава „Данъци”, която е 16-та по ред от 35-те преговорни глави. Конференцията ще бъде председателствана от министъра на външните работи на Чешката република Ян Кохоут и главния преговарящ Егемен Багъш. На нея ще присъства и еврокомисарят Оли Рен.

„Милиет”: Турският премиер и началникът на Генералния щаб обсъдиха кризата между правителство и армия
30 юни 2009 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и началникът на турския генерален щаб генерал Илкер Башбуг имаха критична среща на четири очи преди заседанието на Съвета за национална сигурност, пише турският вестник „Милиет”. Срещата, която продължи час и половина, бе по искане на генерал Башбуг. Преди днешното заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде обсъден планът за сваляне на правителството, публикуван във вестник „Тараф” и обстановката, породена от това, премиерът и първият турски военен разговаряха върху злободневни политически теми и възникналата криза в отношенията между управляващи и армия. На срещата двамата засегнаха въпроса за премахването на пълномощието на военните съдилища да съдят цивилни лица заради извършени престъпления спрямо конституцията.

„Заман”: ЕС изрази подкрепа за законовата поправка, допускаща съдене на военни от цивилен съд в Турция
30 юни 2009 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. ЕС изрази подкрепа за поправката в Закона за наказателните съдилища, която прие турският парламент, пише турският вестник „Заман”. Съпредседателят на Смесената комисия Турция-ЕС Йоост Лагендейк изрази задоволство от премахването на члена от текста на закона, който допуска съдене на цивилни лица от военен съд. Европейският политик изтъкна, че направената поправка в закона е крачка към демокрацията. Също според поправката военни, които подтикват към извършване на преврат, ще бъдат съдени от цивилни съдилища и последната дума в произнасянето на присъда ще имат тези съдилища.

Турция не трябва да бъде тласкана към извънредно положение, каза Абдуллах Гюл
30 юни 2009 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не трябва да бъде тласкана към извънредно положение, заяви президентът Абдуллах Гюл във връзка с плана за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието, който породи остри реакции в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изказване във връзка с този план Гюл акцентира върху необходимостта от доверие към държавните институции и съгласие между тях. Той подчерта, че ако в страната съществува среда на диалогичност и съгласие проблемите ще бъдат преодолени много по-бързо. Гюл се обърна също към представителите на медиите да не спекулират със заседанията на Съвета за национална сигурност, които вече ще се провеждат веднъж на два месеца с точно определен дневен ред и да не разглеждат това като извънредно положение.

„Милиет”: Турция обяви официалната си кандидатура за комитета на „мъдреците” към НАТО
30 юни 2009 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обяви официалната си кандидатура за комитета на „мъдреците”, който ще бъде създаден към НАТО с цел изграждане на бъдещата роля, стратегии и нова визия на алианса, пише турският вестник „Милиет”. За представител на Турция в комитета бе предложен Юмит Памир, който допреди две години беше постоянен представител на страната в НАТО. Като служител на министерството на външните работи повече от 40 години Памир е следил и участвал в изграждането на отношенията между Турция и НАТО. Той е бил също посланик в Алжир и Атина. Окончателното решение дали Памир ще влезе в комитета на „мъдреците” на НАТО ще вземе новият генерален секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Съветът за национална сигурност на Турция ще има заседание
30 юни 2009 | 00:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция ще има днес заседание, съобщават турските медии. Очаква се началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Илкер Башбуг да постави на заседанието въпроса за предполагаемия документ за антиправителствен заговор, който бе публикуван от вестник „Тараф”. Миналата седмица Башбуг каза на пресконференция, че съобщенията в медиите за някакъв документ за антиправителствен заговор са част от „кампания за очерняне на въоръжените сили”.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разговаря вчера час и половина с генерал Башбуг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2