Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 март 2010 г.

Ердоган иска да вкара страната си в Европейския съюз !

Турция настоява за пълноправно членство в ЕС !

Турция -  пълноправен член на EС?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция - пълноправен член на EС?

Отношенията между германската канцлерка Ангела Меркел и турския премиер Реджеп Ердоган не са лесни. Ердоган иска да вкара страната си в Европейския съюз, но канцлерката е против. Между двамата има и други разногласия.

Членството на Турция в ЕС е най-сериозното от всички разногласия между Берлин и Анкара. То ще е и тема на разговори на започналото днес двудневно посещение на германската канцлерка Ангела Меркел в Турция. Позицията на управляващите християндемократи на Меркел и баварската им посестрима - Християнсоциалният съюз е ясна. Те са против влизането на Турция в ЕС. Ангела Меркел:

Ердоган и  Меркел - партньори въпреки разногласиятаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ердоган и Меркел - партньори въпреки разногласията

Привилегировано партньорство, но не и членство

"За нас Турция е привилeгирован, а не пълноправен член на ЕС. Ангажираме се да следваме спрямо нея много тясна политика на добросъседство и партньорство, но трябва да кажем, че ЕС не може да расте безкрайно."

В коалиционния договор за управление германските консерватори и либералите записаха следния текст: "Започналите през 2005 година преговори с Турция са процес с отворен край." Либералният депутат от турски произход Серкан Тьорен:

"Правителството трябва да се придържа към записаното в коалиционния договор. При неотдавнашното си посещение в Турция външният министър Гидо Вестервеле даде ясно да се разбере, че преговорите с Турция ще бъдат продължени, но че резултатите от тях остават отворени."

Независимо какви ще бъдат тези резултати, дотогава предстои още дълъг път. А турският премиер преследва краткосрочни цели. Така например след като неотдавна ЕС отмени визовия режим за няколко бившия югославски републики, Ердоган настоява за същото и за Турция. Германското правителство обаче се опасява, че това би увеличило неимоверно нежеланите посещения в страната и настоява за превантивни мерки, като например въвеждането на паспорти с биометрични данни. С това е съгласен и либералът Тьорен:

"Мисля, че основното и най-важното е да бъдат решени съществуващите технически проблеми. Предполагам, че и канцлерката Меркел ще обърне внимание на това. Едва тогава би могло да се върви към някакъв напредък."

Ердоган  настоява за турски гимназии в ГерманияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ердоган настоява за турски гимназии в Германия

Интеграцията - още една спорна тема

Освен по въпроса за членството в ЕС разногласия между Берлин и Анкара има и във връзка с интеграцията на хората с турски произход, живеещи в Германия. Ердоган гледа на тях като на свои сънародници, и преди две години заяви пред хиляди, дошли да го приветстват на стадиона в Кьолн, че "асимилацията е престъпление срещу човечеството."

Тогава Ердоган поиска създаването на турски гимназии за децата на живеещите в Германия турци. В навечерието на посещението на Меркел той повтори искането си в интервю за тиражен германски вестник, очевидно добре знаейки, че канцлерката се кани да посети в Анкара германско училище и турска гимназия с преподаване на немски език. В отговор Меркел обяви, че децата от турски произход трябва да посещават германските училища.

Въпреки тези сериозни разногласия от германското канцлерство уверяват, че общите неща далеч надхвърлят различията, и че именно те, а не разногласията, ще задават тона по време на визитата на канцлерката Меркел в Турция.

Автор: П. Щюцле/Е. Лилов Редактор: Б. Григорова

Радио "Дойче веле" /

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2