Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 29.03.2010 г. !

Преглед на турския печат 29.03.2010г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.03.2010 10:36:34 UTC

Обновена 29.03.2010 10:36:34 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за дискусиите избухнали преди посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в Турция. Вестникът предава, че в интервю за вестник „Ди Цайт” премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че Германия трябва да даде разрешение за откриването на турски гимназии за да може турските младежи живеещи в Германия да научат майчиния си език. В отговор на това изявление Меркел е казала „Не одобрявам идеята турските деца да учат в турски гимназии”. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган в отговор на изявлението на Меркел е припомнил „В Турция има редица училища преподаващи на немски език и главно немските гимназии и мъжката гимназия в Истанбул. Не разбираме тази омраза и неприязън към турците”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Президентът на САЩ Барак Обама за първи път посети Афганистан” съобщава, че вчера президентът на САЩ Барак Обама е осъществил изненадващо посещение в Афганистан за да види на място последното състояние в страната. В новината се отбелязва, че президентът Обама в рамките на това свое първо посещение в Афганистан след като пое президентския пост е провел среща с държавния глава на Афганистан Хамид Карзаи в столицата Кабул и е посетил американските военнослужещи във военната база Баграм. Вестникът пише, че Обама е поканил Карзаи да посети САЩ през месец май и е обещал партньорството между двете страни да продължи.

В новината със заглавие „Убит бе един азербайджански военнослужещ” вестник Джумхуриет съобщава, че арменски военнослужещи нарушавайки примирието с Азербайджан са открили огън на фронтовата линия в окупираните азербайджански земи. В новината позоваваща се на телевизионния канал ANS се отбелязва, че арменските сили са нарушили примирието и са открили огън по село Тагъбейли намиращо се под контрола на азербайджанската армия и са убили азербайджанския войник Вюсал Слахлъ.

Вестник Хабер Тюрк предава, че резултатите от частичните местни избори в Италия, смятани като референдум за премиера Силвио Берлускони се очаква да бъдат оповестени тази вечер. В новината се отбелязва, че Берлускони подкрепата, за който намаля вследствие на растящата безработица, корупционния скандал и твърденията, че е упражнил натиск над телевезионния канал RAİ бе отправил призив към привържениците си да гласуват за да възпрепятства евентуален изборен провал.

Вестник Хюрриет съобщва, че вчера футболния отбор Фенербахче е победил в дерби мач Галатасарай с резултат 1 на 0. В новината пише, че голът за Фенербахче бе отбелязан в 70тата минута от Селчук Шахин.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2