Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 март 2010 г.

Турските новини - 29.03.2010 г. !

Турският премиер се изказа против налагането на санкции на Иран
29 март 2010 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не подкрепя идеята за налагане на нови санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран, предаде агенция Ройтерс.
По думите на Ердоган би било най-добре проблемите с ядрената програма на Иран да бъдат разрешени по пътя на дипломацията.
Според западните сили Иран има за цел да се сдобие с ядрено оръжие, докато Техеран твърди, че ядрената програма на страната е с изцяло мирна насоченост.

Турция: Ангела Меркел дойде с послание за мир в Анкара
29 март 2010 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство, че отново е в Турция 4 години след предишната си визита и припомняйки, че в Германия живеят 3 милиона турски емигранти, изтъкна, че турско-германските отношения имат специфичен характер, пише турският вестник „Сабах”. На съвместна пресконференция на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и канцлера Меркел посочи, че не може да се живее в Германия без да се знае немски и това не е асимилация. „Турция също може да има училища в Германия, но знаенето на немски език е задължително”, каза тя. Тя каза, че е подарила на премиера Ердоган рисунка на бял гълъб от 9-годишно момиче с послание за мир, написано от детето.
Турският премиер каза, че са разговаряли с канцлера Меркел за отношенията ЕС-Турция, по кипърския въпрос и изграждането на германски университет в Турция. Двамата са изразили единодушие за сътрудничеството в борбата срещу тероризма.

„Ватан”: 3 % праг за влизане в парламента поиска ПМД в Турция
29 март 2010 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на мира и демокрацията /ПМД/ в Турция поиска избирателната бариера за влизане в парламента в Турция да стане 3 %, пише турският вестник „Ватан”. ПМД, която е приемник на забранената прокюрдска Партия на демократичното общество, обяви своите искания във връзка с пакета за промени в конституцията, който представи управляващата Партия на справедливостта и развитието. От ПМД искат промени във въвеждащите части на конституцията и промяна на избирателния праг.

„Заман”: Интеграцията не означава асимилация, каза германският министър по интеграцията
29 март 2010 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Берлин/Анкара. Германският държавен министър по интеграцията Мария Бьомер заяви, че интеграцията не означава асимилация, пише турският вестник „Заман”. Бьомер, която съпровожда канцлера на Германия Ангела Меркел при визитата й в Турция, коментира пред журналисти позицията, изразена от премиера Реджеп Тайип Ердоган срещу асимилацията на турските емигранти в Германия. Тя изтъкна, че по този въпрос се изказват някои твърдения, които са лишени от основание. „Интеграцията не означава асимилация. Интеграцията е казване „да” на Германия”, каза Бьомер.
По отношение на въпроса за даването на двойно гражданство на турските емигранти тя посочи, че човек трябва да знае на кое място принадлежи и този въпрос не може да се реши с паспорти за двойно гражданство. Във връзка с предложението за училища с изучаване на турски език в Германия тя каза, че в германските училища може да се открият възможности за изучаване на турски език, но немският трябва да е на преден план.

„Заман”: Турският премиер Ердоган посрещна Ангела Меркел
29 март 2010 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посрещна с официална церемония канцлера на Германия Ангела Меркел, пише турският вестник „Заман”. Пред сградата на министерския съвет в Анкара Ердоган и Меркел изслушаха националните химни на двете страни, след което поздравиха почетните армейски части. След официалната церемония по посрещане двамата преминаха към среща насаме и в присъствието на екипите си. По-късно двамата ще дадат съвместна пресконференция.

„Хюриет”: 88 нелегални имигранти са задържани в Ерзурум, Източна Турция
29 март 2010 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ерзурум. 88 нелегални имигранти са били задържани при полицейска операция в Ерзурум, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. След предварително получено сведение екипи на отдела за борба с нелегалния трафик и организираната престъпност в Ерзурум са предприели операция срещу престъпна група, която се е занимавала с трафик на хора към Европа срещу солидно заплащане. Били са подложени на проследяване двама души, свързани с групата. Групата е осигурявала фалшиви паспорти на граждани от източните страни и по въздушен, морски и сухопътен маршрут ги е изпращала в Европа. При операцията е бил спрян и претърсен ТИР на пътя край Ерзурум. В него са били открити 88 укрити в каросерията на ТИР граждани от Афганистан, Ирак и Иран, които е трябвало да бъдат прекарани нелегално извън Турция.
Петимата членове на престъпната група са разипатин в полицията и изпратени в затвор след кратка съдебна процедура.

„Милиет”: След приключване на преговорите Турция може да предпочете да остане извън ЕС
29 март 2010 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон/Анкара. След приключване на преговорите за членство в ЕС Турция може да предпочете да остане извън ЕС като Норвегия, се посочва в доклад на американския стратегически център „Германски фонд Маршал”, пише турският вестник „Милиет”. В доклад на центъра, изготвен за Брюкселския форум, се посочва, че Турция вече не е „окоп” на Студената война или „мост, който отразява” интересите на Запада, а е един играч, който засилва позициите си в Близкия изток и отвъд него. Според доклада това положение поражда страх у САЩ и Европа и то породи тезата, че Западът губи Турция.
В доклада се отхвърля истинността на тази теза и се изтъква, че Турция е много важен партньор за Европа и САЩ. Той констатира също, че демократичната система, свободната пазарна икономика и активизирането на гражданското общество в Турция въздействат благоприятно и върху нейните източни съседи, които започват да я възприемат като един възможен модел на функциониране на държавата.

„Хюриет”: 6 членове на ПКК са задържани в провинция Шанлъурфа, Източна Турция
29 март 2010 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шанлъурфа. 6 привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в провинция Шанлъурфа, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При съвместна операция на полицейски и жандармерийски части в околиите Биреджик и Вираншехир са били задържани двама членове на ПКК, които са привличали и изпращали младежи в планинските лагери, и 4 младежи, които е трябвало да заминат в лагерите. Операцията е била предприета след молба за помощ от някои семейства във Вираншехир и Биреджик, че от три дни техни деца не са се прибирали в домовете си и те имат съмнения, че са били привлечени от ПКК. След този сигнал на проследяване са били поставени двама души, за които е било установено, че привличат нови членове към ПКК и ги изпращат по нелегален път в Сирия. Задържаните са били предадени на съда за съдене по закона за борба срещу тероризма за привличане на членове към терористична организация.

Ангела Меркел пристигна на посещение в Турция
29 март 2010 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в Анкара, съобщава електронното издание на турския вестник „Заман”. На летището Меркел и придружаващите я бяха посрещнати от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, валията Кемал Йонал и други високопоставени лица.

„Милиет”: ПКК е готова да остави оръжието, заяви братът на лидера на ПКК
29 март 2010 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е готова да остави оръжието, е заявил братът на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан Осман Йоджалан, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Според изявление на Осман Йоджалан, публикувано в интернет сайт, излизащ в Тунис на френски език, ПКК е разбрала, че няма да постигне автономия в Югоизточна Турция, но при условие, че Абдуллах Йоджалан бъде освободен, тя ще остави оръжието. В изявлението си Осман Йоджалан посочва, че от тази война не печели никой и никой от ПКК няма да се възпротиви при подобно развитие на нещата.

Турция: Предложенията за промени в конституцията ще бъде внесен утре в парламента
29 март 2010 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Пакетът за промени в конституцията на Турция ще бъде внесен утре в председателството на парламента. Това заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Заман”. Според изявления на представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието пакетът трябваше да бъде внесен днес.

„Сабах”: Турското министерство на отбраната не обмисля засега освобождаването на командващия трета армия
29 март 2010 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Генералният щаб на Турция отправи питане към министерството на отбраната във връзка с възможността за освобождаване от длъжност на командващия трета армия генерал Салдърай Берк, който е подсъдим по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Сабах”. Министърът на отбраната Веджди Гьонюл е отговорил, че няма действия в тази насока. Ако премиерът даде заповед за това, тогава въпросът ще бъде обсъден.
Началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг защити генерал Берк след информацията, че към него е повдигнато обвинение от прокуратурата и каза, че Генщабът стои зад него. Той определи обвиненията като неоснователни и дори обидни.

„Хюриет”: Ахмет Давутоглу разговаря с Хилари Клинтън за резолюцията за арменския геноцид
29 март 2010 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу разговаря с държавния секретар Хилари Клинтън, пише турският вестник „Хюриет”. В центъра на разговора е била резолюцията за арменския геноцид, която беше гласувана от Комисията за външни връзки на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, и процесът за нормализиране на турско-арменските отношения. Давутоглу е изразил надежда, че в изказването си на 24 април в Конгреса президентът Барак Обама ще вземе под внимание чувствителността на Турция по този въпрос. Той е посочил, че приемането на подобна резолюция пречи на процеса на нормализация на отношенията между Турция и Армения. Обсъдени са били също и състоялите се избори в Ирак.

Турски печат: След 4 години Ангела Меркел отново идва в Турция
29 март 2010 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Турция, започваща днес, и експлозиите в московското метро са в центъра на турския печат днес. Вестник „Сабах” пише, че в период на лавинообразно нарастване на еврото, на противоречията в ЕС по въпроса за помощта за Гърция и проблемите с коалиционния партньор Меркел идва в Турция. В публикацията, озаглавена „Новата желязна лейди ли или възрастната Мис Европа?”, вестникът коментира, че за малко повече от 4 години, откак оглавява правителството на Германия, Меркел доста е променила своя облик, като го е модернизирала, което е помогнало за втори път да заеме канцлерския пост. Изданието отбелязва, че след изборите преди 6 месеца тя е била принудена да сложи на поста външен министър динамичния лидер на коалиционния партньор Партия на свободните демократи Гуидо Вестервеле, с когото има различия по редица въпроси, включително и по този за членството на Турция. Докато германската желязна лейди защитава позицията си за привилегировано партньорство вместо пълноправно членство на Турция, Вестервеле изтъква, че не трябва да се затваря вратата пред Турция.
Вестник „Милиет” цитира думите на премиера Ердоган в отговор на заявлението на Меркел, че ще защитава тезата си за привилегировано партньорство. Ердоган посочва, че Турция не е тежест за Европа. Точно обратното тя може да намали товара на ЕС и да помогне за решаването на редица проблеми. Той подчертава, че Турция може да играе и играе роля на мост между Европа и мюсюлманския свят.
Вестник „Хюриет” коментира, че Меркел идва в Турция в образа на гълъб, като цитира думите й, че ще подари на премиера Ердоган рисунка на бял гълъб, подарена й от дете при визитата в Турция през 2006 година.

„Йени шафак”: Крадци обраха банков клон в Истанбул
29 март 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Клон на банка е бил обран в квартал Фатих в Истанбул, пише турският вестник „Йени шафак”. Обирът е бил извършен от 2 въоръжени лица, които са се представили в банката за куриери. Те са обезвредили охраната и вземайки 15 000 лири, са избягали с мотоциклет. Полицията е предприела операция по задържането на крадците.

Си Ен Ен Тюрк: 22 членове на „Ал Кайда” са задържани в Турция
29 март 2010 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. 22 членове на терористичната организация „Ал Кайда” са били задържани в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Операциите срещу членовете на организацията са били организирани в Анкара, Маниса и Аксарай.

„Хюриет”: Ангела Меркел ще подари на Ердоган рисунка на гълъб
29 март 2010 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Берлин/Анкара. Турция е много важен партньор и съюзник за нас. Това послание отправи германският канцлер Ангела Меркел преди започващото си днес посещение в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Вестникът коментира, че Меркел идва в Турция в образа на гълъб, като цитира думите й, че ще подари на премиера Реджеп Тайип Ердоган рисунка на бял гълъб, нарисувана и подарена й от едно дете при предишната й визита в Турция през 2006 година.
Отпечатък върху предстоящата среща между Меркел и Ердоган поставиха защитаваната от германския канцлер теза за привилегировано партньорство между ЕС и Турция вместо пълноправно членство и предложението на Ердоган за откриване на турски гимназии в Германия по подобие на германските в Турция.
Очаква се на срещата Меркел да повтори позицията си, че преговорите между ЕС и Турция трябва да продължат с открит край, но тя защитава тезата за привилегированото партньорство. Смята се, че Меркел ще поиска от Ердоган Турция отново да се заеме с посредническа роля между Израел и съседните му страни за установяване на мир.

Си Ен Ен Тюрк: Ангела Меркел пристига на официално посещение в Турция
29 март 2010 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристига на двудневно официално посещение в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При разговорите, които Меркел ще има днес с турските представители, ще бъде поставен акцент на близкоизточния мирен процес и отношенията с Иран, наред с обсъждането на двустранните отношения.
В изявление, публикувано на интернет страницата на германското правителство, се посочва, че канцлерът Меркел изразява голямо задоволство от предстоящото си посещение в Турция и се намира в много добри партньорски отношения с премиера Реджеп Таийп Ердоган и президента Абдуллах Гюл. В изявлението се изтъкват близките партньорски отношения между Турция и Германия. Посочва се също, че Меркел често разговаря с Ердоган по въпроса за интеграцията на гражданите от турски произход в германското общество. Според германския канцлер за да може този процес да бъде успешен, трябва да се учи немски език и да има съобразяване с германските закони. В изявлението се посочва, че интеграцията не трябва да се възприема като асимилация, а важното е живеещите от дълго време в Германия турски граждани да могат да бъдат успешни, да имат възможност за по-добра обществена реализация и да се интегрират в германското общество и като семейни единици. Ангела Меркел изразява увереност, че срещите, които ще има в Турция, още повече ще задълбочат двустранните отношения.
Визитата на Меркел ще започне в Анкара с поставянето на венец пред мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, след което тя ще има срещи с представители на опозиционни партии, а по-късно ще бъде приета от премиера Реджеп Тайип Ердоган с официална церемония. След това германският канцлер ще се срещне с президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция „Чанкая”, а след това ще се включи в специалната вечеря в нейна чест, която ще даде Ердоган. Късно вечерта ще замине за Истанбул.
Във втория ден от визитата си Меркел ще бъде в Истанбул, където ще има наситена културна и икономическа програма. Тя ще бъде придружавана от премиера Ердоган.
Програмата включва посещение на църквата „Света София” и Синята джамия, посещение в Немската гимназия и среща с учениците, както и среща с религиозни ръководители на германската общност в Турция. Тя ще присъства и на концерт, който ще бъде даден в чест на обявяването на Истанбул и германския град Есен за културни столици на Европа през 2010 година.
Меркел ще се срещне също с представители на турския бизнес, с които ще разисква двустранните икономически отношения. При визитата си германският канцлер ще бъде придружаван от държавния министър Мария Бьомер, отговаряща за миграцията и интеграцията, други държавни представители и бизнесмени.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2