Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 март 2010 г.

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Турция !

Официално посещение на германската канцлерка Ангела Меркел в Турция!

Автор:Нахиде Дениз - Истанбул.

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Турция. Предвидени са срещи с премиера Ердоган и с президента Гюл. Очакванията са сред обсъжданите теми да бъдат борбата с тероризма, кипърския въпрос, отношенията между Турция и Армения, ситуацията в Ирак и Афганистан, иранската ядрена програма.

В първия ден от визитата Ангела Меркел ще посети Анкара, където ще разговаря с Р.Т.Ердоган, двамата ще дадат съвместна пресконференция. Освен това тя ще бъде приета от турския президент Абдуллах Гюл.

Във втория ден на визитата си Меркел ще посети Истанбул, където ще участва в германо-турски форум, а също и в културните прояви, в които са включени германският град Есен и Истанбул като столици на европейската култура през 2010 година.

В навечерието на тази безспорно важна визита обаче на преден план излязоха повече конфликтните теми между Турция и Германия. Турските вестници припомнят, че Ангела Меркел се обяви против идеята за откриване на турски гимназии в Германия, която предложи Ердоган. Противопоставянето на пълноправното членство на Турция в Евросъюза, което Меркел поднови тези дни разгневи Анкара, тъй като Турция категорично отхвърля идеята за привилегированото партньорство". Затова сега с изключително внимание се очакват изявленията, които Меркел ще направи в Анкара.

От страна на Ердоган се очаква да бъде поставен въпросът за улесняване на визовите процедури за турските граждани, пътуващи в държавите от Евросъюза.
Борбата срещу тероризма, кипърският проблем, турско-арменските отношения, проблемите в Ирак, Афганистан, иранската ядрена програма и други регионални и глобални въпроси също са включени в програмата на двудневното посещение на Ангела Меркел в Турция, поради което то се очаква с подчертан интерес.

бнр /

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2