Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 март 2010 г.

Германският канцлер Меркел започна днес трудно, от политическа гледна точка,двудневно посещение в Турция !

Меркел в Турция - трудна визита

Ангела Меркел


Меркел в Турция - трудна визита !


29.03.2010 / 19:44

Германският канцлер Меркел започна днес трудно, от политическа гледна точка, двудневно посещение в Турция. Визитата е сложна, защото в навечерието й между Берлин и Анкара прехвръкнаха искри по въпроса за интеграцията на турците, които живеят в Германия.

Изненадващо обаче, още в самото начало на посещението, се стигна до сближаване на позициите по щекотливата тема за турски училища в Германия. Мария

В турската столица посрещат федералния канцлер с военни почести. Гостуването обаче е тест за издръжливост на германо-турските отношения. Само преди дни Ердоган възмути Федералната република с настояването си за откриване на турски училища. Меркел се обяви против. Това даде повод на турския премиер да обвини германския канцлер, че мрази турците.

Сега изведнъж, когато се срещнаха очи в очи, двете страни започнаха да излъчват сигнали за сближаване. След разговор с Ердоган Меркел изненадващо оповести, че не е против откриването на турски училища в Германия, по подобието на немскоезичните гимназии в Турция.

С това разведряването в отношенията обаче се изчерпва. Ангела Меркел не омеква по въпроса за присъединяването към ЕС. Тя държи на своето предложение - „привилигировано партньорство”. Зад това особено понятие се крие само близко сътрудничество, предимно в сферата на образованието и търговията.

Ердоган е категоричен, че нищо друго, освен пълноправното членство, не го удоволетворява. Ако зависи от германските бизнес среди Турция още днес би влязла в ЕС. Те смятат, че от икономическа гледна точка, страната вече принадлежи към общността.
Автор: Мария Стоянова,кор. на БНТ


бнт /

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2