Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 25.03.2010 г. !

Багъш:"Турция ще приключи необходимите реформи за евроинтеграцията до 2013 година"

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция ще приключи необходимите реформи за евроинтеграцията до края на 2013 година.

Изпратена 25.03.2010 11:14:07 UTC

Обновена 25.03.2010 11:14:07 UTC

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция ще приключи необходимите реформи за евроинтеграцията до края на 2013 година.

Багъш отбеляза, че членството на Турция в ЕС е в интерес на ЕС.

В интервю за агенция Ройтерс, Багъш във връзка с коментарите, че между Турция и ЕС съществуват културни различия каза: „Членството на Турция е възможност за ЕС за да докаже дали е християнски клуб или общност на ценностите”.
-
Карл Билдт - отношенията ще се нормализират

Външният министър на Швеция Карл Билдт изрази надежда, че отношенията между Турция и Швеция ще се нормализират.

Изпратена 25.03.2010 11:47:09 UTC

Обновена 25.03.2010 11:47:09 UTC

Билдт посети Турската младежка федерация в Стокхолм и разговаря с турските младежи живеещи в тази страна.Билдт заяви,че приетият проектодокумент за арменските твърдения във връзка със събитията от 1915 година през следващата година отново ще бъде внесен отново в парламента на Швеция и се очаква да излезе противоположно решение.

Той изрази безпокойството и огорчението си във връзка с приетия проектодокумент и обяви,че страната му винаги ще бъде приятел на Турция и че взетото решение от шведския парламент е неправилно.Билдт заяви,че в никакъв случай взетите решения от европейските парламенти не могат да се поставят като условие пред присъединителните преговори на Турция в ЕС.
-
Давутоглу: "Посланик Корутюрк ще се завръне най-късно в началото на следващата седмица"

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че посланика на Турция Зергин Корутюрк, която бе отзована за консултации в Анкара след като шведския парламент одобри арменската проекторезолюция ще се завърне в Стокхолм най-късно в началото на следващата седмица.

Изпратена 25.03.2010 11:08:35 UTC

Обновена 25.03.2010 11:08:35 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че посланика на Турция Зергин Корутюрк, която бе отзована за консултации в Анкара след като шведския парламент одобри арменската проекторезолюция ще се завърне в Стокхолм най-късно в началото на следващата седмица.

Давутоглу отбеляза, че все още обмислят дали посланика на Турция във Вашингтон Намък Тан да се завърне в САЩ.

В изявление за частен телевизионен канал Давутоглу отбеляза, че посланик Корутюрк, която бе отзована за консултации в Анкара след като шведския парламент прие арменската проекторезолюция ще се завърне в Стокхолм в края на тази седмица или началото на другата.

Ахмет Давутоглу отбеляза, че положението с Швеция е по-различно от това със САЩ, тъй като шевдското правителство непосредствено след като парламента прие проекторезолюцията е изразила напълно ясно, че е против въпросната проекторезолюция. Давутоглу каза, „В това отношение изявленията на Швеция са задоволителни”.

На въпрос „Кой ще представя Турция на заседанието за сигурността на атомната енергия, което ще бъде организирано във Вашингтон?” Ахмет Давутоглу отговори „Този въпрос все още се обсъжда”.
-
Кризата между САЩ и Израел продължава

САЩ и близкият им съюзник Израел не успяха да преодолеят разногласията помежду си.

Изпратена 25.03.2010 12:42:45 UTC

Обновена 25.03.2010 12:42:45 UTC

Двудневното посещение на израелския премиер Нетаняху във Вашингтон завърши в сянката на проблема с новите еврейски жилища. Дълбоката криза между Израел и Сащ възникна след като Израел обяви плановете си за изграждане на нови еврейски селища в Източен Ерусалим.

Американски официални източници уведомиха, че преговорите при закрити врати проведени в последния момент между Нетаняху и американския специален представител за Близкия изток Джордж Мичъл за завършили без резултат.

По време на визитата израелският премиер не направи отстъпки по обявения план за построяване на 1600 еврейски жилища в източната част на Ерусалим,но преди отпътуването си от Вашингтон намекна за постигнат известен напредък в усилията за постигане на консенсус по въпроса какво би направил Израел за да не навреди на мирния процес.
-
Бери: "Израел възпрепятства усилията на Турция"

Председателят на ливанския парламент Небих Бери заяви, че Израел възпрепятства усилията на Турция за оказване на подкрепа за мира в региона.

Изпратена 25.03.2010 11:21:23 UTC

Обновена 25.03.2010 11:21:23 UTC

Председателят на ливанския парламент Небих Бери заяви, че Израел възпрепятства усилията на Турция за оказване на подкрепа за мира в региона.

В интервю за Турското радио и телевизия Бери, който проведе среща с турски бизнесмени в Истанбул отбеляза, че желаят търговския обем между Турция и Ливан да бъде увеличен на 3 милиарда долара.

Небих Бери благодари за подкрепата на Турция оказана след последното нападение на Израел срещу Ливан и каза: „В преговорите между Сирия и Израел, Турция постави условие на Израел да не напада Ливан и Газа, но Израел наруши това условие и нападна Газа. Израел възпрепятства усилията на Турция за оказване на подкрепа за мира в региона”.

Председателят на ливанския парламент Небих Бери поиска да бъде създаден регионален пазар под лидерството на Турция.
-
Давутоглу е в Македония

Външният министър Ахмет Давутоглу замина днес на двудневно посещение в Македония с интензивен дневен ред в рамките на подхода на Турция за нулеви проблеми в политиката със съседните страни.

Изпратена 25.03.2010 11:51:27 UTC

Обновена 25.03.2010 11:51:27 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу замина днес на двудневно посещение в Македония с интензивен дневен ред в рамките на подхода на Турция за нулеви проблеми със съседните страни във външната политика. Първият ден е с културно предназначение.Днес Давутоглу ще обходи историческите постройки в Охрид и Битоля и ще посети военното училище което е завършил Мустафа Кемал Ататюрк и колежа Яхя Кемал.

Официалните контакти на Давутоглу предстоят утре.Очаква се той да проведе срещи с македонския президент, председателя на парламента и външния министър. Позицията за нулеви проблеми във външната политика Турция въвежда в активност и за регионалните страни и полага усилия за установяване на стабилност в Косово,Македония Босна-Херцеговина, Сърбия, Хърватия.
-
Преглед на чуждия печат 24.03.2010

Материали за Турция в чуждите медии

Изпратена 24.03.2010 08:43:31 UTC

Обновена 24.03.2010 08:43:31 UTC

...Пакистанският вестник Дейли Таймс съобщава,че президентът Абдулах Гюл е приел председателя на Народното събрание на Пакистан Фехмида Мирза и двамата са разговаряли по въпроси засягащи двете страни и пътищата за засилване на двустранните отношения. Мирза е дал информация на президента Гюл за работата на Пакистанския парламент и проблемите пред които е изправена страната му и е потвърдил привързаността на Пакистан към принципа за регионален мир.Президентът Гюл е отбелязал,че Турция ще продължава да оказва подкрепа на Пакистан.

Вестникът съобщава,че председателят на пакистанския парламент Мирза е бил приет и от председателя на ВНСТ Мехмет Али Шахин и председателя на комисията по външните работи при парламента Мурат Мерджан.

....Независимият сайт EUobserver в новина озаглавена „Турция призова ЕС към по- активна външна политика” съобщава,че Турция е отправила апел към ЕС да заеме по- влиятелна позиция по въпросите на Южен Кавказ и Близкия изток.На неофициалното съвещание във Финландия със 7 свои колеги от ЕС външният министър Ахмет Давутоглу е заявил,че ЕС би могъл да стане образец за останалите региони и страни и да отправи силни послания”.

.....В интернет-сайта на испанския вестник Ла Вангуардия се отбелязва,че испанският външен министър Мигуел Анхел Моратиньос на съвещанието във Финландия е изтъкнал желанието на Испания да ускори процеса на присъединителни преговори на Турция в ЕС. На неофициалното съвещание в Саариселка Моратинос е обявил,че по време на мандатното председателство на Испания ще отворят нови четири преговорни глави с Турция -о енерегетика, образование, сигурност на храните и конкуренция.

......Австрийският вестник Дие Прессе съобщава,че се планира построяването на две ядрени централи в Турция от Русия и Южна Корея. В новината се сочи,че първата атомна електроцентрала с 4 реактора с капацитет по 1200 мегавата ще се построи от руската държавна компания Атомстройекспорт в Мерсин.Вторият проект е строителството на АЕЦ с 6 реактора по 1400 мегавата в Синоп от южнокорейска фирма и турски партньор.

....Израелският вестник Йерусалим Пост в интернет- страницата си съобщава,че началник- генералният щаб на Израел корпусен генерал Габи Ашкенази е пристигнал в Анкара за преговори с началник- генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг.Генерал Ашкенази е участвал и в конференция на НАТО за терора, по време на която е разговарял специално с генерал Башбуг и с министъра на отбраната Вежди Гьонюл. Ашкенази е посетил и Анъткабир и е поставил венец пред мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк. Израелският началник генерален щаб е поискал маневрите на Израелските военновъздушни сили да се проведат отново в Турция.

...Вестник Файненшъл Таймс Дойчланд е поместил новина озаглавена „Турските въздушни линии напредват бързо”,в която се съобщава че Турската държавна авиокомпания,която е четвъртата по големина в Европа си е поставила много амбициозната цел да удвои през следващите 5-6 години пазарния си дял в Европа.
-
Преглед на турския печат 24.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.03.2010 09:58:46 UTC

Обновена 24.03.2010 09:58:46 UTC

Вестник Заман съобщава за официалното посещение на президента на Ирландия Мери Макалийс в Турция. В новината се отбелязва, че президентът на Ирландия г-жа Макалийс е провела среща с президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция Чанкая. Вестникът предава, че Макалийс е подновила подкрепата на страната си за пълноправното членство на Турция в ЕС, и е казала, че от географска гледна точка Турция и Ирландия са отдалечени една от друга, но между двете страни съществуват здрави връзки основаващи се на миналото. В новината се отбелязва, че Макалийс е благодарила за помощите оказани от султан Абдюлмеджит за Ирландия в периода на „Големия картофен глад” в Ирландия в периода 1845-1850 година.

Вестник Йени Шафак съобщава, че преди срещата на върха на Арабската лига премиерът Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с президента на Сирия Бешар Есад и са разменили мнения относно регионалните проблеми.

Вестник Йени Шафак в друга новина отбелязва, че министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн е акцентувал, че добросъседските отношения между Турция и Ирак ще окажат положително влияние върху бъдещето на региона. Вестникът пише, че Ергюн е казал „Развиването на политическите и икономически отношения между Турция и Ирак върху здрава основа ще окаже съществен принос за обезпечаването на мира и икономическото развитие на региона”.

Вестник Миллиет предава, че Пакистан е удостоил генералния секретар на организацията Ислямска конференция професор Екмеледдин Ихсаноглу с престижната награда „Хилал-и Пакистан” за борбата която води на международната арена срещу ислямофобията и усилията му по въпроса с Кашмир. В новината се отбелязва, че Ихсаноглу е получил наградата си от държавния глава на Пакистан Асъф Али Зердари.

Вестник Стар в новината със заглавие „Най-голямата пряка инвестиция за Проекта за Югоизточен Анадол /ГАП/ ще бъде осъществена от Южна Корея” съобщава, че холдингът „Uzman Yatırım” е подписал договор с южнокорейската “GP Grup LLC” за осъществяването на инвестиция в Югоизточен Анадол. Вестникът пише, че е нарастнал интереса на чуждестранните инвеститори към селскостопанския сектор на Турция и че през последния период областта е била посетена от около 800 чуждестранни групи.

Вестник Сабах съобщава, че според новина публикувана във вестник „Файненшъл Таймс”, Германия е поставила 3 условия за отпускането на финансова помощ за Гърция. Вестникът предава, че условията на Германия са: включването на МВФ в процеса за спасяване на Атина, въвеждането на строги правила за контролиране на държавния дълг и дефицита и осъществяването на промени в законодателството на ЕС.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2