Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 март 2010 г.

Турските новини - 25.03.2010 г. !

Кирилица: Ахмет Давутоглу е на страната на Македония в отношенията с Гърция
25 март 2010 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Битоля. Турският външен министър Ахмет Давутоглу се срещна с кмета на Битоля днес Владимир Талески, както и с представители на медиите, предаде македонското електронно издание Кирилица. Той направи изявление относно актуалните отношения между Македония и Гърция и тяхното отражение на Балканите, уточнявайки, че по правило не трябва да коментира отношения между други две държави.
„Турция е на страната на Република Македония още от деня на обявяване на независимостта й и подкрепя нейното членство в НАТО и други институции под конституционното й име. Тази подкрепа ще продължи и занапред с надежда, че отношенията между Република Македония и Гърция ще се развият и достигнат добро ниво”, каза Давутоглу.

„Хюриет”: Кмет от ПМД в Турция обвини армията за спада на броя на жителите на управляваната от него околия
25 март 2010 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Кметът на град Чукурджа, провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, Мехмет Канар обвини армията за драстичното намаляване на населението на града, пише турският вестник „Хюриет”. От 29 март 2009 година, когато населението е наброявало 8 957 души, в настоящия момент е 5 946 души. Кметът от Партията на мира и демокрацията посочи, че една от причините за намаляването е преместването на командването на 20-та гранична жандармейрийска бригада в друг град заради това, че тук общината е управлявана от ПМД, която е приемник на забранената прокюрдска Партия на демократичното общество.

Заместник-командир на Военната академия в Турция е разпитван по разследване за план за военен преврат
25 март 2010 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Прокурорското разследване по твърденията за изготвен от висши военни в Турция план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” достигна и до Военната академия, пише турският вестник „Заман”. В рамките на разследването на разпит е привикан заместник-командирът на Военната академия корпусен генерал Юрдаер Олджан. Военният е дошъл днес на разпит в съда в район Бешикташ в Истанбул.

„Заман”: Най-малко 5 000 заварчици ще са необходими за работа по реализацията на проекта „Набуко”
25 март 2010 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Най-малко 5 000 заварчици ще са необходими за работа по реализацията на проекта „Набуко”, пише турският вестник „Заман”. Газопроводът, който ще бъде изграден за пренос на природен газ от Азия към Европа и ще минава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, и ще е дълъг 3 300 км, ще струва 7,9 милиарда евро. Депутатът от Партията на справедливостта и развитието Афиф Демиркиран посочи, че при изграждането на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан са наели на работа заварчици от чужбина поради недостиг на такива кадри в Турция. Той призова онези, които имат такава подготовка, да подадат отсега молби в офисите на компанията БОТАШ. При недостиг обаче отново може да бъдат потърсени работници отвън.

„Хюриет”: Руският вътрешен министър е на посещение в Турция

25 март 2010 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Москва. Руският министър на вътрешните работи Рашид Нургалиев е на посещение в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. След официалното посрещане Нургалиев и придружаващите го лица посетиха мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, където положиха венец. Министърът се разписа и се разписа под поздравлението на руски език в почетната книга. След това руският вътрешен министър беше приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган. На срещата, продължила 40 минути, са били обсъдени въпроси, засягащи двустранните отношения.

Турция: 31 кг хероин са заловени в автомобил на граничния пункт с Гърция Ипсала
25 март 2010 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Одрин. 31 килограма хероин са били заловени в автомобил на граничния пункт Ипсала в провинция Одрин, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При проверка с рентген, извършена от екипи за борба с наркотиците и нелегалния трафик на граничния пункт с Гърция Ипсала в задната част на автомобил с норвежка регистрация, управляван от иракския гражданин Уалед Абдуллах Ибрахим, е бил установен съмнителен товар. При проверката с помощта на специално обучено куче са били открити 31,6 кг хероин, разпределен в 60 пакета. Шофьорът и спътникът му са били задържани за разпит. След разпита те са били изпратени в затвор за трафик на дрога.

Истанбул ще реставрира Желязната църква "Свети Стефан"
25 март 2010 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Общинският съвет в Истанбул е взел решение да реновира обектите Ейуп Везир Теке и Българската църква в града като част от реставрационния проект на Истанбулска голяма община и Специализираната областна администрация. Това каза министърът без портфейл Божидар Димитров, съобщиха от правителствената информационна служба. Той допълни, че според решението, Българската църква „Св. Стефан", намираща се в квартала Фатих и позната още като Желязната църква, ще бъде реставрирана съвместно от Истанбулска голяма община и Валийството. Църквата се намира на Златния рог, между кварталите Балат и Фенер и принадлежи към Българската екзархия.

Агенция "Фокус" припомня:
По време на посещението на премиера Бойко Борисов в Турция през февруари 2010 г. се водиха разговори Турция да предложи Желязната църква за ЮНЕСКО след като бъде завършена реставрацията на обекта. Общината в Истанбул пое ангажимент да отпусне средства за възстановяване на паметника. Премиерът посети Желязната църква, за която до момента българската държава е отпуснала пари за вътрешната реставрация на паметника, срещна се с българската общонст в Истанбул и с кмета на общината, където се намира храмът.

„Заман”: 6 души са били задържани в Югоизточна Труция за помагачество на ПКК
25 март 2010 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ван. 6 привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били задържани в провинция Хаккяри, Югоизточна Труция, за помагачество на организацията, пише турският вестник „Заман”. Според получената информация в рамките на разследване на прокуратурата във Ван жандармерийски екипи са организирали операция в околийския център Юксекова и в селата Карлъ и Батаклъ срещу лица, за които е имало сведения, че оказват подкрепа и дават подслон на групи на ПКК. Задържани са били 6 души и са били отведени в за разпит в във Ван.

„Заман”: Турският външен министър Ахмет Давутоглу е на посещение в Македония
25 март 2010 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Анкара/Скопие. Турският външен министър Ахмет Давутоглу е на посещение в Македония, пише турският вестник „Заман”. Давутоглу беше посрещнат на летището в Охрид от държавния министър Хади Незир, посланика на Турция в Скопие Арслан Хакан Окчал и други представители. В рамките на визитата си днес турският пръв дипломат ще посети Охрид, Битоля и Тетово и ще има среща с кмета на Охрид Александър Петрески. Той ще посети Военното училище в Битоля, където е учил Мустафа Кемал Ататюрк и колежа „Яхя Кемал” в Охрид.
Вечерта Давутоглу ще замине за Скопие, където ще се срещне с президента Георге Иванов, който ще даде вечеря в негова чест.

Турция: Прочута арменска църква в езерото Ван ще бъде отворена за религиозни церемонии веднъж годишно
25 март 2010 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Прочутата арменска църква на остров Акдамар в езерото Ван ще бъде отворена един ден в годината за извършване на религиозни церемонии, реши турското министерство на културата и туризма, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Църквата е обявена за паметник на културата и е под управлението на Дирекцията за културното наследство и музеите.
По молба, депозирана в министерството през 2009 година, то е взело решение в една част на църквата веднъж годишно, през месец септември, да се провежда религиозна церемония.
Църквата е изградена между 915-921 година от краля на Васпуракан Гагик I, през 1113 година е превърната в манастир. За нейното реставриране преди няколко години са били вложени 2 600 000 турски лири.

Турция: Синдикати и неправителствени организации подкрепят конституционните промени
25 март 2010 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. В съвместна декларация неправителствени организации и синдикати в Турция заявиха, че очакват чрез широк консенсус да бъдат приети предложенията за конституционни промени, пише турският вестник „Йени шафак”. От Съюза на борсите и палатите в Турция, Конфедерацията на синдикатите на работодателите, Конфедерацията на търговските и занаятчийските гилдии в Турция и синдикатите Тюрк-иш, Хак-иш, Каму-сен посочват в декларация, че съществуващата конституция не съответства на днешната политическа, обществена и икономическа среда в Турция и тя не може да върви напред с една правна „сграда”, която е създадена съобразно условията в миналото. В този смисъл те изразяват подкрепа за предложените промени в конституцията и очакват те да бъдат обсъдени и приети при широк обществен консенсус.

ОИСР похвали Турция за усилията в борбата със злоупотребите в международната търговия
25 март 2010 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж/Анкара. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дава положителна оценка на усилията, които полага Турция в борбата /ОИСР/ с корупцията и злоупотребите в сферата на международната търговия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В доклад на организацията се посочва, че в последните години Турция е постигнала напредък в тази насока, като е взела под внимание препоръките и напътствията на работната група, която следи този проблем. От своя страна турският представител в ОИСР е уверил, че ще бъдат приети необходимите закони от парламента за засилване на ефективността в борбата срещу злоупотребите в тази сфера.

„Заман”: Разширяват се връзките между Анкара и автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак
25 март 2010 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Ербил. Връзките между Анкара и автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак продължават да се разширяват след първоначалния период на напрежение, пише турският вестник „Заман”. След посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Ербил за първи път министър от северноиракското самоуправление посети Анкара. Министърът на промишлеността и търговията на Северен Ирак Синан Челеби беше приет на най-високо равнище от президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Челеби, който е от тюркменски произход, изрази задоволство от разширяването на връзките между Северен Ирак и Турция и посочи, че това е нормален и положителен процес особено в контекста на промените в целия свят. По думите му изграждането на директа въздушна връзка между Анкара и Ербил също ще помогне за сближаването.

Швеция може да гласува повторно резолюцията за арменския геноцид
25 март 2010 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Стокхолм. Шведският парламент може да гласува повторно по резолюцията за признаването на геноцида срещу арменците в Османската империя, съобщи шведският външен министър Карл Билд в интервю за турската телевизия „Ен Ти Ви”.
Турция отрича обвиненията в масовото изтребване на около 1,5 милиона арменци в годините на Първата световна война и крайно остро реагира на критиките от страна на Запада по този въпрос.
Билд изрази съжаление във връзка с решението на шведския парламент да одобри „арменската резолюция”.
Според него, „не е правилно да се взимат политически решения относно събития, случили се преди 100 г., следователно днес не трябва да се мисли за 1915 г., а за това, кога Турция ще може да стане пълноправен член на ЕС”.
Шведският външен министър, отговаряйки на въпрос на „Ен Те Ве”, каза, че шведският парламент ще може да разгледа отново въпроса за „арменската резолюция” едва през 2011 г.
„Швеция винаги е стояла рамо до рамо с Турция, в качеството на приятел”, подчерта Билд и изрази надежда, че отношенията между двете страни, усложнили се след приемането на въпросната резолюция, в скоро време ще се нормализират.

Турски печат: Управляващи и опозиция продължават да спорят по пакета за промени в конституцията
25 март 2010 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Предложеният от правителството на Турция пакет за промени в конституцията и реакциите спрямо него продължават да са в центъра на интереса на турските вестници. Вестник „Заман” пише, че управляващата партия на справедливостта и развитието се е срещнала с неправителствени организации и с представители на медиите, за да чуе техните позиции по предложените промени. Вестникът цитира думите на вицепремиера Джемил Чичек, че до края на март пакетът ще бъде обсъден в парламента, а до два месеца ще продължат срещите с различни среди, за да бъде уточнен окончателният му вид. По думите му общият момент в пакета е разширяването на свободите.
Вестник „Сабах” обръща внимание на думите на премиера Ердоган във връзка с конституционния пакет, че това е един проект и ако има разумни предложения от страна на опозицията, той може да бъде променен. Изданието коментира, че така премиерът отваря врата за обсъждане на критиките от страна на опозицията и представителите на висшите съдебни институции срещу пакета.
Вестник „Милиет” обръща внимание на позицията на Демократичната лява партия по предложения пакет за промени в конституцията. Лидерът Масум Тюркер посочва, че ще подкрепят промяната в конституцията, но при условие, че това включва и смъкването на избирателната бариера от 10 %. По думите му това е необходимо за утвърждаването на истинската демокрация.
Вестник „Йени шафак” се спира на позицията на синдикални и неправителствени организации по предложените промени. Според тях действащата конституция не съответства на съвременните демократични ценности и очакванията на обществото и промяната е наложителна.

Си Ен Ен Тюрк: Турция е на 4-то място в света по безработица, според проучване
25 март 2010 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турция е на 4-то място в света по безработица, според проучване, публикувано в американското финансово списание „Форбс”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие миналата година Турция е била 29-та в класацията по безработица, а тази година се е придвижила на 4-та позиция след Ирландия, Словакия и Дания. Безработицата в Турция е нараснала с 3,2 % според данни от септември 2009 година и е отчетена на 13,1 %.

„Сабах”: Операция срещу група на ПКК са предприели турски военни части в Югоизточна Турция
25 март 2010 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. Военно активизиране се забелязва в Източна и Югоизточна Турция със затоплянето на времето, пише турският вестник „Сабах”. Към военните части, които са разположени по границата със Северен Ирак, са били дислоциирани танкове, бронирани машини и войскови части. След като е била засечена група на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Лидже, провинция Диарбекир, силите за сигурност са започнали операция в планинската местност между селата Дибек, Йолчатъ и Чагдаш. В операцията участват и специални жандармерийски части и полицаи със специална подготовка, а хеликоптери от командването за вътрешна сигурност в Лидже контролират операцията от въздуха.

Си Ен Ен Тюрк: Дирекция за турските граждани в чужбина и сродните общности се създава в Турция
25 март 2010 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският парламент прие законопроекта, предвиждащ създаването на Дирекция за турците, живеещи извън страната и сродните общности, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Дирекцията ще се занимава с турските граждани, живеещи извън страната; ще предлага решения на техните проблеми; ще активизира културните, социалните и икономически контакти със сродните общности в други страни. Тя ще подпомага също реализирането на образователни проекти за чужди граждани, които искат да учат в Турция. Дирекцията ще има самостоятелен бюджет и ръководно тяло от председател, трима заместник-председатели и трима съветници.

„Йени шафак”: Турция не може да влезе в ЕС с една военна конституция, каза главният преговарящ Егемен Багъш
25 март 2010 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция не може да влезе в ЕС с една военна конституция, пише турският вестник „Йени шафак”. Багъш, който е в Брюксел, се срещна с представители на Европейския парламент. В интервю след срещите си той каза, че от 1960 година насам Турция се управлява чрез конституции, създадени в резултат на военни преврати, а в ЕС няма страна, която да се управлява от военна конституция. По думите му е дошло време в Турция да бъде приета конституция, която да прегърне всички граждани. Той припомни, че преди 2 години Партията на справедливостта и развитието е започнала стъпки по изработване на нова конституция като е привлякла най-добрите професори в страната по конституционно право, но проблемите, с които се е сблъскала партията им, са забавили този процес. Той посочи, че са открити за диалог и консенсус в тази насока.
От своя страна докладчикът за Турция в Европейския парламент Риа Оомен-Рюитен изрази задоволство от предложения от правителството пакет за промени в конституцията и изрази надежда, че и опозиционните партии ще направят необходимото за изготвяне на свой пакет. Тя подчерта, че ако Турция иска да стане по-модерна и по-открита страна, трябва да направи тези реформи.

„Тюркие”: Словесна пропаганда на кюрдски език ще може да се прави вече в Турция при избори
25 март 2010 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Словесна пропаганда на кюрдски език ще може да се прави вече в Турция при избори, пише вестник „Тюркие”. Предложението за подобна поправка към избирателния закон беше прието вчера от подкомисия на Конституционната комисия в парламента. Предложенията за поправки в избирателния закон, внесени от Партията на справедливостта и развитието, включват използването на езиците, на които традиционно говори местното население, за предизборна пропаганда; замяната на използването на дървени урни с прозрачни; бюлетини с печат да не бъдат обявявани за недействителни и др.

„Сабах”: Турция ще приключи реформите по процеса на интеграция с ЕС до края на 2013 година, каза Егемен Багъш
25 март 2010 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че до края на 2013 година ще приключат с необходимите реформи по процеса на евроинтеграция, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за агенция Ройтерс в Брюксел Багъш каза във връзка с коментарите, че между ЕС и Турция има културни различия, че членството на Турция ще донесе полза на съюза. Европейските представители трябва да си изяснят дали ЕС е един християнски клуб или общност на ценности.
Той посочи, че ЕС не може да продължи напред, ако сложи бариера пред разширяването и трябва да бъде наясно с това.

Си Ен Ен Тюрк: Посланикът на Турция в Швеция ще се завърне в Стокхолм до началото на другата седмица
25 март 2010 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Посланикът на Турция в Швеция Зергюн Корутюрк, която беше привикана в Анкара за консултации след приемането на резолюция за геноцид над арменците, извършен в Османската империя през 1915 година, ще се завърне в Стокхолм най-късно до началото на другата седмица, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това обяви външният министър Ахмет Давутоглу в предаване по телевизията. Той посочи, че ситуацията в САЩ и Швеция не е аналогична. Шведското правителство е демонстрирало категорична позиция срещу приемането на резолюцията.
По въпроса за отношенията със САЩ той посочи, че по същество в природата на турско-американските отношения няма някакъв проблем и през последната година между двете страни има много активни контакти. Давутоглу каза, че продължава да се анализира завръщането на посланик Намък Тан във Вашингтон и това ще стане в подходящия момент.

Турция ще върне своя посланик в Швеция, обяви Ахмет Давутоглу
25 март 2010 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Посланикът на Турция ще се върне в Швеция, въпреки гласуването в парламента в Стокхолм за признаване на арменския геноцид по време на Османската империя, предаде АФП, позовавайки се на турското външно министерство. Външният министър Ахмет Давутоглу заяви пред местни медии, че посланик Зергюн Корютюрк „ще се върне към задълженията си още тази седмица или най-късно началото на другата”.
Парламентът на Швеция на 11 март призна избиването на арменци през Първата световна война за геноцид, което незабавно предизвика дипломатически скандал с Турция и принуди Анкара да отзове посланика си.
Правителството на Швеция се противопостави на резолюцията, а премиерът Фредрик Райнфелд се извини на Анкара.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2