Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 1 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 01.01.2010 !

Новата година донесе поскъпване на редица стоки и услуги в Турция
01 януари 2010 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция увеличи редица такси за тютюневите изделия, алкохолните напитки, горива и други, съобщава Анадолската агенция. С указ на Министерския съвет, публикуван в Държавен вестник на 31 декември 2009 г., се увеличават акцизите на тютюневите изделия и алкохолните напитки, както и фиксираният акциз за вино и ракия. Безоловният бензин поскъпва със 7,1%, а дизеловото гориво и газът –с 6,5%. Увеличени са митата и таксите за редица други стоки и услуги.

Новата турска лира се изтегля от днес от обращение в Турция
01 януари 2010 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новата турска лира, както официално се нарича националната валута на Турция, възприета през 2005 г., от днес се изтегля от обращение, съобщава Анадолската агенция. Вече старата нова турска лира се замяна отново от турска лира и куруш. Турция възприе новата турска лира и нов турски куруш на 1 януари 2005 г. в рамките на усилията да се намали инфлацията в страната и тогава бяха премахнати шест нули от основната парична единица – лирата, припомня агенцията. От 1 януари 2010 г. до 31 декември 2019 г. новите турски лири ще се заменят в клоновете на Централната банка на Турция в страната. От 1 януари 2020 г. банкнотите в нови турски лири губят всякаква стойност. Турската лира с нов дизайн бе пусната в обращение през 2009 г., като едновременно се използваше и новата турска лира.

Външният министър на Турция е на посещение в Саудитска Арабия
01 януари 2010 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рияд. Турският външен министър Ахмет Давутоглу е на посещение в Саудитска Арабия от днес до 3 януари по покана на саудитския си колега, съобщава Анадолската агенция. Давутоглу ще бъде приет от крал Абдула бин Абделазиз. В разговорите на турския министър със саудитските му домакини ще бъдат засегнати двустранните отношенияq както и регионални и международни въпроси.
Ахмет Давутголу ще се срещне и с генералния секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу и с президента и вицепрезидента на Ислямската банка за развитие.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2