Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-26.06.2009 г.

Швеция подкрепя напредъка в преговорите....

Премиерът на Швеция, Фридрик Райнфелд подчерта, че ще положат усилия за откриването на нова преговорна глава в присъединителните преговори с Турция...

Posted 26.06.2009 10:20:42 UTC

Updated 26.06.2009 10:20:42 UTC

Премиерът на Швеция, която на първи юли поема мандатното председателство на ЕС, Фридрик Райнфелд подчерта, че ще положат усилия за откриването на нова преговорна глава в рамките на присъединителните преговори с Турция.
Тoй отбеляза, че присъединителните преговори с Турция са с висш стратегически приоритет за ЕС и каза, че въпреки това голямо значение, въпросът е един от най-дискутираните сред страните членки на съюза.
Райнфелд каза, че след като поемат мандатното председателство, ще направят всичко което е във възможностите им по въпроса за напредъка на присъединителните преговори с Турция.
-
Операцията срещу ПКК продължава

Френската полиция е по следите на терористичната организация ПКК.

Posted 26.06.2009 11:31:33 UTC

Updated 26.06.2009 11:31:33 UTC

Френската полиция е по следите на терористичната организация ПКК.

Екипи на френската полиция нанесоха тажък удар на терористичната организация ПКК по време на вчерашната операция в Париж.

По време на операцията бяха арестувани 4ма души сред които и председателя на дружеството, което е органично продължение на ПКК.

Заловените терористи на ПКК ще бъдат съдени по обвиненията за „членство в терористична организация” и „вземане на рекет, пране на пари, контрабанда с наркотици и хора в помощ на терористичната организация”.

Броят на терористите на ПКК заловени във Франция от началото на месеца до сега се покачи на 30.

3ма от терористите заловени миналата седмица бяха арестувани.

Междувременно кюрдите живеещи във Франция отхвърлиха призива на терористичната организация ПКК за „протестни акции”.

Протестната демонстрация на привържениците на ПКК насъбрали се пред сградата на съда, пред който са изправени терористите бяха разпръснати от силите за сигурност.
-
Сътрудничеството с Китай е много важно...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че сътрудничеството с Китай е от голямо значение за Турция...

Posted 26.06.2009 10:14:20 UTC

Updated 26.06.2009 10:14:20 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че сътрудничеството с Китай в сферите на борбата с тероризма, контрабандата с наркотици и с международните престъпници е от голямо значение за Турция.
В рамките на контактите си в Китай министър Аталай разговаря с китайския министър на обществената сигурност и член на държавния съвет Цианжу Менг.
Бешир Аталай акцентува на значението, което имат двустранните отношения и сътрудничество и изрази вярата си, че посещението ще спомогне за бързото разгръщане на тези отношения.
Министърът на обществената сигурност на Китай Цианжу Менг отбеляза, че са обсъдили въпроса за разгръщането нa сътрудничеството между министерствата на двете страни и че ще положат усилия за развитието на отношенията. Менг изказа и възхитата си от турската кухня и от Анталия.
Министър Бешир Аталай покани китайския си събеседник на почивка в Турция.
-
Гюл отправи покана към китайските инвеститори...

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Китай...

Posted 26.06.2009 10:11:42 UTC

Updated 26.06.2009 10:11:42 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Китай.
Днес Гюл присъства на заседанието на китайско-турския делови съвет и отправи към бизнесмените от двете страни призива да реализират взаимни инвестиции. Гюл подчерта, че политическото ръководство на двете страни е подготвило политическата и юридическата основа и че сега е ред бизнесмените от Турция и Китай да предприемат необходимите инвестици, още преди да е приключила глобалната икономическа криза. Hа заседанието, осем турски фирми подписаха различни споразумения с китайски фирми. В Пекин, президентът Гюл разговаря с председателя на националния нaроден конгрес на Китай Ву Банггуо и премиера Уен Циабао.
Вчера президентът Гюл бе посрещнат пред сградата на китайския парламент в Пекин от президента на Китай Ху Цзинтао. Преговорите между делегациите на двете страни бяха проведени в сградата на парламента.
На преговорите китайският президент подчерта, че отдават голямо значение на разгръщането на отношенията и че посещението ще отвори нова страница в двустранните връзки.
Президентът Гюл от своя страна каза, че развитието на двустранните отношения ще бъде от полза и за двете страни.
-
Преглед на турския печат 26.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26 юни 2009 година.

Posted 26.06.2009 10:18:50 UTC

Updated 26.06.2009 10:18:50 UTC

Bестник Сабах в новината със заглавеие „Невероятният рекорд на президента Гюл” пише, „Президентът Абдуллах Гюл, който в Китай подписа договор на стойност 2,9 милиарда долара до днес в посещенията си в 45 страни бе придружаван от няколко хиляди бизнесмена и допринесе за подписването на договори на стойност 10 милиарда долара, с което постави подпис под сериозен рекорд. Гюл, който по време на официалните си посещения в чужбина предпочита да бъде придружаван от многобройна делегация бизнесмени получавайки подкрепата на Съюза на турските борси и палати и Съвета за външни икономически връзки, до днес в чужбина е бил придружаван от 2 хиляди бизнесмени. По време на посещението си в Китай Гюл е придружаван от 107 бизнесмени. Турската делегация придружаваща Гюл по време на посещението му в Китай, което ще продължи до 29 юни още в първия ден от посещението подписа договори за сътрудничество в сферите на банковото дело и търговията”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Срещата между Ердоган и Бериша” пише „Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който вчера осъществи официално посещение в Албания след срещата си с премиера на Албания Сали Бериша организира пресконференция. На съвместната пресконференция Ердоган каза „Убеден съм, че Турция ще продължи с решителност да работи съвместно с приятелска и братска Албания”. В новината се отбелязва, че Ердоган е казал, че всеки е наясно с подкрепата оказана от Турция за членството на Албания в НАТО и че следят с възхищение Албания и в процеса на интеграцията с ЕС.

Вестник Сабах предава, че на коктейла организиран от президента на Иран Ахмединеджат по случай изборната му победа 102ма депутата от 290 членния парламент не са участвали. На коктейла не е присъствал и председателя на парламента. Вестникът съобщава, че възпоменателната церемония планирана от Мехди Керруби, който бе един от реформистките кандидати участвали в изборите е била отложена тъй като не е било получено необходимото разрешение.

Вестник Хабер Тюрк сочи, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс са се споразумели по въпроса за отварянето на ГКПП Йешилърмак. В новината пише, че се очаква двамата лидери, които днес ще се срещнат за 34ти пореден път в рамките на всеобхватните преговори за разрешанането на Кипърския въпрос, да оповестят заедно въпросното решение.

Днешните турски вестници отделят широко място и на новините във връзка със смъртта на Майкъл Джексън.

Вестник Йени Шафак съобщава, че легендарния поп певец Майкъл Джексън е починал на 50 годишна възраст. В новината пише, че вчера след обед Майкъл Джексън е бил откаран в болница в дълбока кома и кратко време след това лекарите са съобщили, че е починал.

Вестник Стар публикува новината по темата със заглавието „Прочутата поп звезда почина”, а вестник Сабах със заглавието „Легендата на поп музиката Джаксън почина”.
-
VOT Слушай новини на Български




26.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




26.06.2009
-
„Хюриет”: Лидерът на преврата от 1980 г. в Турция заплаши със самоубийство
26 юни 2009 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кенан Еврен, турският генерал, който стоеше зад за военния преврат през 1980 година, заяви, че ще се самоубие, ако се приемат предложените промени в конституцията, които проправят пътя за съдебен процес срещу него. Това пише днес турският вестник „Хюриет”. Изявлението на Еврен е ден след като представитеи на управляващата и на главната опозиционна партия в Труция обсъдиха на обща среща евентуална поправка в основния закон на страната, която да позволи отговорните за преврата да бъдат съдени.

Анадолска агенция: Турция и ЕК започват да обсъждат главата за данъчната политика, каза Оли Рен
26 юни 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел.Турция и Европейската комисия ще започнат да обсъждат следващата седмица преговорната глава за данъчната политика, съобщи днес в Брюксел еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от Анадолската агенция. Комисията очаква Турция да изпълни изискванията, необходими за отваряне на главите социална политика, конкуренция и околна среда. Рен каза това на съвместна пресконференция с турския външен министър Ахмет Давутоглу след днешната им среща.
Оли Рен отбеляза, че Европейската комисия е решена да подкрепи преговорите на Турция с ЕС, като същевременно приканил Анкара да „съсредоточи енергията си върху реформи, които ще подсилят базисните реформи и ще модернизират страната”.
Външният министър потвърди желанието на Турция да стане член на ЕС, като отбеляза, че ускоряване на преговорите за членство ще бъде от полза за стратегическите интереси на страната, отбелязва агенцията. Засилените дипломатически контакти между Турция и ЕС напоследък показват нарасналата мотивация на страната. Парламентът усилено работи през последните месеци за приемане на редица реформи в съответствие с изискванията на ЕС, посочил Давутоглу.

АФП: Премиерът на Турция търси начини да "съживи" кандидатурата на страната за членство в ЕС
26 юни 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган търси начини да възстанови кандидатурата на страната за членство в ЕС, която е в безизходица заради Кипърския въпрос, нуждата от реформи и явната съпротива за допускане на страната в Съюза, предаде АФП.
„Никоя друга кандидат-членка не е получавала такова отношение”, обяви Реджеп Тайип Ердоган, който замина за посещение в Брюксел заедно с двама свои високопоставени колеги, за преговори с представители от Европейския съюз.
„Ситуацията трябва да се промени”, допълни Ердоган.

Медиафакс: Лидер на ПКК беше арестуван в Румъния
26 юни 2009 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Арад. Лидер на Кюрдската работническа партия /ПКК/ бе заловен тази сутрин в румънския град Арад докато се опитвал да напусне Румъния, съобщава румънската агенция Медиафакс. Той бил скрит в камион заедно с други 11 турци, съобщиха от полицията. Заловеният е бил следен от граничната полиция на Румъния и от Генерална дирекция за информация и вътрешна сигурност /DGIPI/.
Членът на ПКК бил заловен в 4:30 ч на ГКПП Варшанд, посочва агенцията.

„ИЮ Обзървър”: Турция се стреми да „съживи” усилията за членство в ЕС
26 юни 2009 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция се надява следващата седмица да отвори нова глава от присъединителните преговори с ЕС, заяви министърът по европейските въпроси на страната, потвърждавайки, че Анкара се стреми към пълноправно членство в блока, коментира електронното издание „ИЮ Обзървър”.
Надяваме се, че главата за данъчните въпроси ще бъде отворена на 30 юни – в последния ден от чешкото председателство на ЕС, заяви Егемен Багъш в Брюксел.
Той подчерта, че Анкара е постигнала много през последните шест месеца за осъществяване на реформите, за които настоява ЕС, и обяви, че турският парламент е приел закон за засилване на дейността на секретариата по въпросите на ЕС в Турция.

Продължава посещението на турския президент в Китай

26 юни 2009 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Продължава посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Китай, съобщават медиите. Целта на визитата, която ще продължи до 29 юни, е повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави. В делегацията на президента е включен и вицепремиерът Али Бабаджан.

Премиерът на Турция е на посещение в Брюксел
26 юни 2009 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Брюксел. Визитата на Ердоган се определя като особено важна. Предвижда се премиерът да говори като почетен гост на заседание в рамките на форума Кранс Монтана. Както съобщават турски медии, Ердоган ще бъде достоен с награда на фондацията – При 2009.
Ердоган пристигна вчера в Брюксел от Албания, където участва в официалното откриване на магистралата, свързваща Албания и Косово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2