Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 април 2010 г.

За православните българи Истанбул е градът,където се намира Българската екзархия !


Мустафа Саръгюл: "Сградата на Българската екзархия е бижуто на община Шишли" !


Българската църква "Св. Стефан" в Истанбул.
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

За православните българи Истанбул е градът, където се намира Българската екзархия. Тя е разположена в границите на Шишли, една от най-модерните общини на населеното място, с около 4 млн. души население, от които 500 000 души изповядват разнообразни религии. Според кмета Мустафа Саръгюл това е и голямото богатство на общината. "Преди всичко искам да поздравя сънародниците от български произход от община Шишли по случай Великден. Да, Българската екзархия се намира в границите на нашата община и както лично аз, така и общината оказваме всякаква помощ, защото не правим разлика между раса, език, вероизповедание, култура и традиции. Хората трябва да живеят в мир и разбирателство помежду си и в света. Културното разнообразие е силата на една страна, а развитието на културното многообразие е показател за демократизирането, напредъка на дадена страна, за да заеме тя достойно място между високоцивилизованите страни. Това е моят ръководен принцип", каза г-н Саръгюл. В нашата община живеят хора от различни общности - православни, християни, арменци, католици, евреи, добави той. "Българската общност е малка по брой, но поддържаме много топли отношения. Имаме добър диалог с хората, с църковното ръководство, с председателя на българската общност", посочи г-н Саръгюл. Според него общинските служби помагат на българската общност по поддръжката на парка, стопанските помещения и въобще при всякакви нужди. "Реставрирахме запуснатото българско гробище, реставрираме още една малка църква в Бомонти. В новия застроителен план на община Шишли ще запазим непокътната сградата на Българската екзархия, защото тя е един прекрасен и ценен културен паметник, бижуто на нашата община. Ще продължим да оказваме всякаква помощ на българската общност, защото те са част от културната мозайка на нашата община. Чрез Българското национално радио искам да поздравя всички български граждани по случай празника и да им пожелая мир и спокойствие", завърши кметът на истанбулската община Шишли.

Според председателя на Българското църковно настоятелство Васил Лиазе през последните години има определено голям интерес към великденските служби в Истанбул от страна на сънародниците българи, което особено ги радва.

Как върви извършването на българските ритуали по случай Великден в Истанбул и как ще празнуват българите и гостите им от родината можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Нахиде Дениз.

бнр /


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2