Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 04.04.2010 г. !

За нов посланик в Тел Авив бе назначен Керим Урас...

В съответствие с новото постановление за посланиците, посланикът на Турция в Израел Огуз Челиккол бе отзован във министерството на външните работи...

Изпратена 04.04.2010 09:33:50 UTC

Обновена 04.04.2010 09:33:50 UTC

В съответствие с новото постановление за посланиците, посланикът на Турция в Израел Огуз Челиккол бе отзован във министерството на външните работи и на негово място бе назначен посланик Керим Урас.
Заместник-съветникът към министерството на външните работи Юнал Чевикьоз бе назначен за посланик на Труция във Великобритания.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу информира всеки един от посланиците за новите им назначения.
Ето имената на новоназначените посланици.
Гворителят на министерството на външните работи Бурак Йозюгергин бе назначен за посланик в Загреб, Илхан Йозйълдъз за послник в Бейрут, Исмаил Арамаз за посланик в София, Керим Урас за посланик в Тел Авив, Айдън Сезгин в Москва, заместник-съветникът към външното министерство Юнал Чевикйоз за посланик в Лондон, Гюрол Кьокменсюер в Скопие, Акън алган в Тунис, Ляле Юлкер в Астана, Али Ръза Чолак в Белград, Мурат Адалъ в Джакарта, Хюсин Дириьоз в Рим, Нихат Дживанер в Киншаса, Танжу Сюмер в Берн, Али Ръфат Кьоксал в Абуджа, Огуз Демиралп за постоянен представител на Турция в ООН.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу подчерта, че за посланици в балканските страни са били избрани динамични посланици.
След кризата с Израел, посланикът на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол бе отзован в Анкара и на негово място бе назначен посланик Керим Урас, който привлече внимание с успешната си дейност в рамките на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
-
Фнансовата дисциплина ще продължи стриктно да се прилага...

Премиерът Ердоган присъства на проведения вчера в Истанбул 19ти конгрес на Дружеството на Небвързаните бизнесмени...

Изпратена 04.04.2010 09:36:27 UTC

Обновена 04.04.2010 09:36:27 UTC

Премиерът Ердоган присъства на проведения вчера в Истанбул 19ти конгрес на Дружеството на Небвързаните бизнесмени. В словото, което произнесе на конгреса той припомни, че през последната четвърт на 2009та година турската икономика е постигнала ръст от 6 процента и е уверен, че през 2010та година ще бъде постигната целта от 3,5 процентен икономически ръст.
Ердоган подчерта, че няма да се правят отстъпки от финансовата дисциплина и строгата монетарна политика. Той подчерта, че са въведени промени в зaкона за корпоративния данък и вече и турските и чуждестранните инвеститори с рaвноправни в закупуването на държавни облигации.
Премиерът Ердоган изрази надеждата си, че тази промяна ще се отрази положително на инвестиционната среда и каза, че дори само истанбулската фондова борса е ярък пример за здравите основи на които стои турската икономика.
Междувременно министърът на финансите Мехмед Шимшек отбеляза, че са занулили корпоративния данък зa всички фондови фирми, но че ще продължи приложнието за десет процентен корпоративен данък за физическите лица и за другите учреждения.
-
Турция е регионалния ключ за мир и стабилитет...

Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле заяви, че посредством предприетите редица регионални инициативи, Турция се е превърнала в страна даваща много голям принос за мира и стабилитета в региона си...

Изпратена 04.04.2010 09:39:36 UTC

Обновена 04.04.2010 09:39:36 UTC

Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле заяви, че посредством предприетите редица регионални инициативи, Турция се е превърнала в страна даваща много голям принос за мира и стабилитета в региона си.
В репортажа си за германския вестник Франкфуртер Алгемайне Сомтаг, Вестервеле каза, че Турция е поела ролята на посредник в рaзрешаването на проблемите между Афганистан и Пакистан, а същевременно и като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е в позицията на посредник и в разрешаването на ядрената криза с Иран.
Вестервеле отправи към страните членкина ЕС призива да постъпват честно към Турция по въпроса за членството й в ЕС.
-
Започна емисии каналът на арабски език на ТРТ...

Турското Радио и Телевизия изгражда мост между Турция и арабския свят...

Изпратена 04.04.2010 09:41:59 UTC

Обновена 04.04.2010 09:41:59 UTC

Турското Радио и Телевизия изгражда мост между Турция и арабския свят.
Днес официално започва емисии новият канал на арабски език на Турското Радио и Телевизия. Този канал ще излъчва в течение на 24 часа и ще бъде проследяван от 350 милиона души.
Също така аpабският свят ще има възможността да следи с дублаж на арабски език и обралите рейтингите в региона турски сериали.
Излъчванията на арабски език на ТРТ ще се разпространяват посредством каналите на три спътника-Тюрксат 3А, Арапсат и Нилсат.
-
Ердоган ще посети Босна и Херцеговина и Франция...

Утре премиерът Ердоган ще отпътува на посещение в Босна и Херцеговина...

Изпратена 04.04.2010 09:30:45 UTC

Обновена 04.04.2010 09:30:45 UTC

Предстоящата седмица ще стане арена на важни контакти и посещения. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще посети Босна и Херцеговина и Франция.
По време на тези посещения Ердоган ще отправи важни послания.
Утре премиерът Ердоган ще отпътува на посещение в Босна и Херцеговина. Визитата, осъществяваща се след като сръбския парламент прие на 30ти март проекто-документ осъждащ масовите кланета в Сребреница, е показател за значението което Турция отдава на мира и стабилитета на Балканите.
По време на посещението Ердоган ще бъде придружаван от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу. Премиерът ще разговаря с председателя на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Сладзич и с други босненски лидери.
Ердоган ще присъства на заседанието което ще бъде организирано от Босненския институт. На това заседание на Ердоган ще бъде връчена грамотата на почетен член на управителния съвет на института.
Ердоган ще присъства и на Първата международна инвестиционна конференция и на деловия форум в Сараево.
Сред участниците в конференцията са премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро, бившия премиер на Малайзия Махатхир Мухаммед и бившият премиер на Великобритания Тони Блейър.
След контактите си в Босна и Херцеговина премиерът Ердоган ще отпътува за Франция.
В Париж Ердоган ще присъства на церемонията по закриването на културната инициатива 'Турски Сезони' и ще разговаря на делова вечеря с президента на Франция Никола Саркози.
Ще бъде отдадено основно място на пречките, които Саркози поставя пред процеса на членство на Турция в ЕС и установяването на по-близко сътрудничество в екстрадирането на терористи. Премиерът Ердоган ще се срещне и с ръководители на крупни френски фирми.
Очаква се Ердоган да проведе срещи и с председателя на френския национален парламент, председателя на френския сенат и с премиера на Франция.
В прочутия Зенит Център премиерът Ердоган ще се срещне с турски граждани живеещи в тази страна. Очаква се турските дружества в Европа да проявята голям интерес към това мероприятие.
-
Преглед на турския печат 04.04.2010

Обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 4ти април 2010та година...

Изпратена 04.04.2010 07:43:50 UTC

Обновена 04.04.2010 07:43:50 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Радикал. В новината озаглавена "Вашингтон е доволен от завръщането на посланик Тан" се отбелязва, че администрацията на президента Обама е останала много доволна от изявлението, че посланикът на Турция в САЩ Намък Тан, който бе отзован след приемането на арменския проекто-документ в Комитета за външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, ще се завърне във Вашигтон и че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на високо равнище за ядрената сигурност, която ще се състои на 12 и 13ти април във Вашингтон. В новината пише, че и говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули е отбелязъл че Турция и САЩ поддържат много важни стратегически връзки и може да предприемат много важни съвместни инициативи, които ще са много по-ефикасни когато има един представител на тази страна във Вашингтон.
Вестник Йени Шафак съобщава, че турското посолство в Украйна е изиграло важна роля за анулирането на приетия по-рано от едно кметство в тази страна документ относно арменските твърдения за събитията от 1915та година. В новината се подчертава, че посолството на Турция в Киев е възпрепятсвало чрез инициатива пред кметските власти, решението прието от кметския съвет на кметство Изюм в Харковска област, в което към държавния лидер и към пaрламента се е отправял призив за приемането на документ признаващ събитията от 1915та година за геноцид срещу арменците.
Вестник Сабах пише, че външният министър на Германия Гидо Вестервеле е подчертал че Туpция е важен регионален фактор на мира и стабилитета. В новината се отбелязва, че в репортаж за вестник Алгемайне Цайтунг, Вестервеле е казал, че трябва да бъдат честни към Турция, като е подчертал, че поради силните икономически връзки, запазването на добрите взаимоотношния с Труция ще бъде в интерес и на Германия.
В новина на вестник Хабертюрк озаглавена "Иран отправи към Израел заплаха във връзка с Газа" се отбелязва, че президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат е зявил, че едно ново нападение срещу Газа ще коства скъпо на агресорите и техните покровители.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2