Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 1 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 01.01.2010 !

Международен номер на банковата сметка IBAN

От днес влиза в сила приложението за Международен номер на банковата сметка IBAN.

Изпратена 01.01.2010 11:44:06 UTC

Обновена 01.01.2010 11:44:06 UTC

От днес влиза в сила приложението за Международен номер на банковата сметка IBAN.

Тази система, която се използва в страните от ЕС от днес влиза в изпълнение във всички банки на Турция.

Въвеждането на Международен номер на банковата сметка IBAN ще улесни прехвърлянето на пари при национални и международни разплащания, а така също ще предотврати погрешните трансфери на пари.

Притежателите на банкови сметки може да получат Международен номер на банковата сметка IBAN както от съответните банки, а така също и посредством интернет.
-
"Посетете Истанбул през януари" е препоръката на Дъ Гардийън...

Британският вестник Дъ Гардийън препоръча Истанбул да бъде посетен по време на честванията през месецз януари по повод началото на мероприятията в рамките на обявяването на града за Европейска Културна Столица...

Изпратена 01.01.2010 10:50:52 UTC

Обновена 01.01.2010 10:50:52 UTC

Британският вестник Дъ Гардийън препоръча Истанбул да бъде посетен по време на честванията през месецз януари по повод началото на мероприятията в рамките на обявяването на града за Европейска Културна Столица.
В статията си вестникът отбеляза, че със старта на мероприятията за широките маси, улиците на Истанбул ще се превърнат в карнавално шествие.
Честванията, които ще се състоят на 16ти януари привлякоха внимание и в чужбина.
В приложението си "Планове за пътешествия през 2010та година" вестникът дава място на месечни препоръки за посещения на различни градове в свeта.
В приложението се препоръчва Истанбул да бъде посетен през януари, тъй като ще бъдат организирани пищни мероприятия и чествания по случай приемането на статута на Европейска Културна Столица.
-
2010та трябва да бъде година на разрешаване на кипърския проблем...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че вече е невъзможно да бъде продължен процесът на неразрешаване на кипърския проблем...

Изпратена 01.01.2010 10:46:45 UTC

Обновена 01.01.2010 10:46:45 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че вече е невъзможно да бъде продължен процесът на неразрешаване на кипърския проблем.
Той каза, че националната политика на турската страна е да се възпре процесът на неразрешаване и че и Турция подкрепя тази политика.
В коментар във връзка с 2009та година и очакванията си за 2010та година, направен за официалните телевизионни канали на ТРСК, Талят подчерта, че 2009та година е била възприета като година през която ще бъде разрешен кипърският проблем, но това се е оказало невъзможно. Той заяви, че през 2010та година ще поставят началото на ускорен етап на преговори за да постигнат през новата година разрешението и каза, че турската страна ще работи в насоката на целта за закриването на преговорите над главите "Администрация и подялба на властта", "Икономика" и "Отношения с ЕС".
Талят заяви, че теоретично Кипър е член на ЕС но островът е разделен. Той каза, че Турция е в процес на присъединителни преговори, а Гърция е член на ЕС, поради което вече е невъзможно да се продължи периодът на неразрешаване на проблема.
-
Сондаж в откритите води на Синоп...

Сондажната платформа „Лейф Ериксон”, която със своята дължина от 122 м и височина от 86 м е втората най-голяма сондажна платформа в света премина успешно под двата моста над Босфора ескортирана от катери на Бреговата охрана.

Изпратена 01.01.2010 11:42:07 UTC

Обновена 01.01.2010 11:42:07 UTC

Сондажната платформа „Лейф Ериксон”, която със своята дължина от 122 м и височина от 86 м е втората най-голяма сондажна платформа в света премина успешно под двата моста над Босфора ескортирана от катери на Бреговата охрана.

Сондажната платформа, която ще пусне котва в откритите води на Синоп ще започне сондажните дейности към средата на месец февруари.

Сондажната платформа „Лейф Ериксон”, която е втората най-голяма в света е с капацитет да сондира на дълбочина до 10 000 метра.

Дневният наем на сондажната платформа е 1 милион долара. В рамките на проекта бе подписано много изгоден договор според който ако в сондажните дейности не бъде установен петрол или природен газ разходите на Турция по инвестицията ще бъдат нулеви.
-
Турция не търси престиж а разрешение...

Министърът на външните работи на Република Турция Ахмед Давутоглу направи равносметка на изтеглата 2009та година от гледна точка на турската външна политика...

Изпратена 01.01.2010 10:45:32 UTC

Обновена 01.01.2010 10:45:32 UTC

Министърът на външните работи на Република Турция Ахмед Давутоглу направи равносметка на изтеглата 2009та година от гледна точка на турската външна политика. Давутоглу се спря поотделно на основните през изтеклата година твърдения и стъпки засягащи турската външна политика-твърденията за изместване на оста, процеса на демократични промени, процеса на нормализиране на отношенията с Армения, ролята на Турция в Близкия Изток.
Давутоглу подчерта, че външната политика на Труция не е политика на кризи, а на визии и с тези думи загатна за външната политика, която ще бъде следвана през 2010та година.
Давутоглу отбеляза, че през изтеклата година министерството на външните работи е работило в много усилени темпове и каза, че той и предшественикът му Али Бабаджан са посетили 93 страни, 47 европейски и 22 близкоизточни и подчерта, че членството в ЕС е основната стратегическа цел на турската външна политика.
Давутоглу отбеляза, че не намират за добросъвестни изявленията, че Турция е променила своята ос. Той каза, че политиката на Турция за Близкия Изток не цели спечелване на престиж, а допринасянето за регионалния мир и още веднъж отбеляза, че трябва да се сложи край на трагедията на палестинския народ и да бъде отменено израелското ембарго наложено на Ивицата Газа.
Давутоглу каза, че процесът за нормализиране на отношенията с Армения напредва в своето естествено русло и че предприемат стъпки въз основа на позитивни очаквания.
Давутоглу засегна и кризата с иранската ядрена програма и каза, че не приемат мир, който се основава на равновесието на терора.
Давутоглу подчерта, че е изпълнен с положителни очаквания относно бъдещето на Турция и че в момента полагат усилия за да определят пътя, който ще се следва от министерството на външните работи и от правителството за постигането на тези положителни очаквания.
-
Преглед на турския печат 01.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък преглед на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 01.01.2010 11:37:55 UTC

Обновена 01.01.2010 11:37:55 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Нека 2010 година бъде година на мира” предава, че президентът Абдуллах Гюл в поздравителното си послание по повод новата година е отбелязал, ”Трябва да оползотворяваме по най-добрия начин времето, енергията и потенциала ни за да обезпечим по-хубави дни през 2010 година”. Вестникът отбелязва, че в посланито си Гюл е пожелал новата година да донесе на турския народ и въобще на цялото човечество мир, спокойствие и благоденствие.

Вестник Ватан предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган в поздравителното си послание е отбелязал „Нека през новата година турската нация да бъде по-сплотена и единна и да гледа с по-голяма надежда към бъдещето. През 2010 година Турция ще излезе от въздействието на глобалната криза и звездата на Турция ще заблести още по-ярко. Като нация приемаща различията за богатство ще продължим да напредваме с решителност към по-светли бъднини в единство и сплотеност”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу на пресконференция във Външното министерство е направил преценка на 2009 година. Давутоглу е казал, че през 2009 година Турция е следвала много диначина външна политика и че основната цел на турската външна политика е да разгърне международния авторитет и положение на Турция. Давотуоглу е отбелязал, че Турция се намира в центъра на глобалните политически, икономически и културни кризи и че като един от главните актьори вземащи правилни решения срещу кризите носи голяма отговорност.

Вестник Заман пише, че националните петролни компании на Турция и Бразилия ще проведат съвместни сондажни дейности в откритите води на Синоп. Вестникът предава, че сондажната платформа „Лейф Ериксон”, която е втората най-голяма сондажна платформа в света е преминала през Босфора с церемония. Вестникът отбелязва, че наема за ден на платформата е 1 милион долара и че разходите ще бъдат поети от „Тюркие петролери” и „Петробрас”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че търгът открит от генералната дирекция на държавното предприятие „Макине Кимя” за производството на оптичен прицел за снайперистки пушки е бил спечелен от една турска фирма. В новината се отбелязва, че според това въпросната фирма ще произведе 110 снайперистки оптични прицели за нуждите на Жандармерията по стандартите на НАТО.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2