Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 13 април 2009 г.

Новините от и за Турция-13.04.09 г.

КУНА: Двама високопоставени американски политици ще посетят Турция в следващите месеци
13 април 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама от най-високопоставените американски политици ще посетят Турция в рамките на следващите месеци, предаде кувейтската информационна агенция КУНА. През април се очаква да се осъществи визитата на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в страната, а в началото на юни се очаква държавният секретар Хилари Клинтън също да пристигне в Турция. Посещенията дават сигнал за тласък на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара, особено след като президентът Барак Обама явно заяви подкрепата си за европейско членство на Балканската страна.

Четирима бивши и настоящи ректори на университети са задържани при 12-та вълна арести по делото „Ергенекон”
13 април 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четирима бивши и настоящи ректори на университети в Турция са били задържани при 12-та вълна от арести по аферата „Ергенекон”, пише турският вестник „Милиет”. При операции в рамките на разследването по делото „Ергенекон” тази сутрин са били извършени обиски на 83 адреси. В Истанбул са били задържани 18 души, които са били доведени в дирекцията на полицията тази сутрин, а списъкът на лицата на територията на Турция, за които е разпоредена мярка за задържане включва 40 души. Сред задържаните са ректорът на университета в Гиресун проф. д-р Осман Метин Йозтюрк, ректорът на университета „Башкент” проф. Мехмет Хаберал, бившият ректор на университета „Улудаг” в Бурса Мукстафа Юрткуран, както и заместник-председателят на дружеството за Ататюрково мислене. При обиските са били иззети СД-та и видеокасети.

АНКА: Партията на националистическото действие разкритикува последните арести по аферата “Ергенекон”
13 април 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на парламентарната група на Партията на националистическото действие /ПНД/ Мехмет Шандър оцени последната 12-та вълна от арести по аферата “Ергенекон” и разкритикува управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, че се стреми да подмени дневния ред на обществото, съобщи информационната агенция АНКА. Когато правителството е притиснато, то предприема подобни неща, с които се подиграва с разума и спокойствието на нацията, посочва Мехмет Шандър. Той възразява по-конкретно срещу ареста на ректора на университета Башкент проф. д-р Мехмет Хаберал, който е известен като един успешен и уважаван учен.

Агенция “Фокус” припомня:

Известната в Турция първоначално като скандална, а в последствие определяна като терористична организация “Ергенекон”, се обвинява в заговор за сваляне от власт на сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Санторо през февруари 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли миналата година започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия, включително о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк. Обвиненията са именно за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.
На 20 октомври 2008 г. започна самото гледане на делото в специално оборудвана зала в района на затвора в истанбулския район Силиври.
Междувременно периодично продължават да се извършват вълни от арести на заподозрени цивилни, бивши и настоящи военни и полицаи в рамките на разследването по аферата “Ергенекон”.
На 11 март т. г. прокуратурата внесе втория обвинителен акт по делото “Ергенекон” в обем от над 1900 страници, придружен от 240 папки с допълнителни документи, и 13-ти състав на съда за тежки престъпление в Истанбул започна да се запознава с него.
На 25 март съдът оповести, че приема втория обвинителен акт по делото, изготвен в рамките на разширеното разследване на аферата “Ергенекон”. С това решение фактически съдът заведе второ дело, а като обвиняеми са привлечени 56 души, като 19 от тях са с мярка на неотклонение “задържане под стража”, а другите 37 не са арестувани. Първото заседание по това второ дело е насрочено за 20 юли 2009 г., освен ако междувременно съдът не вземе решение да обедини двете дела по аферата “Ергенекон”.
В рамките на предишната 11-та вълна от арести по аферата “Ергенекон” в Турция беше задържан бившият президент на синдиката на турските металурзи Мустафа Йозбек, за когото се установи, че притежава значително недвижимо имущество в Северен Кипър. Твърди се, че навремето е купил на безценица активите на пенсионния фонд на Северен Кипър. Йозбек е обвиняван като един от главните финансисти на организацията “Ергенекон” в Турция, а в Северен Кипър има над 40 нотариални актове за собственост на различни имоти, оценявани общо на близо 1,2 милио
а лири стерлинги.
По времето, когато е придобил това имущество – периода 1992-1993 г., президент на Северен Кипър е бил Рауф Денкташ, а премиер - Дервиш Ероглу начело на коалиционно правителство на неговата Партия на националното единство и Демократическата партия.
В иззетите машинописни страници има и политически внушения, защото става ясно, че от организацията “Ергенекон” са били подкрепяни такива лидери в Северен Кипър, които да не се стремят към разрешаване на Кипърския въпрос. Това образно е фиксирано с израза за “разрешение” на проблема чрез неговото “неразрешаване”.

АФП: Задържани са 21 души при полицейски акции в Турция
13 април 2009 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция е задържала днес 21 души, сред които и ректор в университет, по време на разследване за предполагаем заговор срещу правителството на Турция, предаде АФП.
Арестите са последната вълна от дълго провежданата акция срещу крайната националистическа организация “Ергенекон”, която вече била планирала да започне неподчинение и да организира политически убийства в опит да се извърши военен преврат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

“Заман”: 40 нелегални имигранти са заловени в провинция Битлис
13 април 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Битлис. . Патрулиращи екипи на полицията са заловили 40 нелегални имигранти в околия Адилджеваз на провинция Битлис, Източна Турция, съобщи вестник “Заман”. Чужденците са били превозени с лодка през езерото Ван след като са влезли нелегално в Турция от Иран. Граждани са на Афганистан – 10 души и на Пакистан – 30 души. В рамките на разследването са заловени и двама турски граждани, които имат отношение към задържаните нелегални имигранти, в т.ч. и собственикът на лодката. Двамата турци са арестувани, а чужденците ще бъдат експулсирани от страната.

“Сабах”: Новата партия на бившия премиер Месут Йълмаз ще бъде по японски модел
13 април 2009 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият турски премиер и настоящ независим депутат от провинция Ризе Месут Йълмаз продължава подготовката за създаване на нова политическа партия, която води вече 3 години и сигнали за която даде в навечерието на местните избори на 29 март, пише днес вестник “Сабах”. След изборите Йълмаз създаде щаб в Анкара и там провежда изненадващи срещи за сформирането на ново политическо формирование, което “да бъде силна алтернатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието”. Месут Йълмаз води разговори с ръководствата на групи с различни политически възгледи и се спира на японския модел на управление, предвиждащ института на съпредседатели. Бившият премиер цели създаването на политическа структура, която стои в десния политически център и може да се прояви като “обединително звено” на център-дясно и център-ляво.

Ройтерс: Трима академици са задържани в Турция по подозрения за опит за сваляне на правителството
13 април 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на операция на турските сили за сигурност днес, са били задържани трима академици, за предполагаеми връзки с план за сваляне на правителството на страната, предаде Ройтерс. Арестите на университетски декан и двама негови помощници са били извършени по време на операция срещу ултранационалистическата организация “Ергенекон”, която предизвика ескалация на напрежението между религиозните и светските среди в Турция.
Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 година след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер и при разследването беше разкрито, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция.

“Хюриет”: Тристранна среща на високо равнище Русия-Азербайджан-Турция на 16 април в Москва
13 април 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Тристранна среща на високо равнище Русия-Азербайджан-Турция ще се състои на 16 април в Москва, на която ще бъде разгледан статутът на окупирания от Армения район на Нагорни Карабах, пише днес турският вестник ”Хюриет”. На 16 април президентът на Азербайджан Илхан Алиев ще бъде в Москва по покана на руския президент Димитрий Медведев за да се “оплаче” заради Нагорни Карабах. Точно по същото време в руската столица “изненадващо” ще дойде и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и той също ще се “присъедини” към срещата на руския и на азербайджанския президент.
Анкара остава раздвоена между острите противоречия Ереван-Баку и в момента е в близко сътрудничество с Русия за реализиране на лансираната от нея по време на войната в Грузия през август миналата годна идея за създаване на пакт за стабилност в Кавказ, посочва “Хюриет”.

“Тренд”: Турция бърза с проекта за газопровод “Набуко”
13 април 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Баку. Правителството на Турция желае ускоряване на реализацията на проекта за газопровод от Азербайджан и Централна Азия до Европейския съюз “Набуко”, заяви турският министър на енергетиката Хилми Гюлер, цитиран от азербайджанското електронно издание “Тренд”.
Турция е изпратила писмо до страните от ЕС, които са участници в газопровода “Набуко” и сега очаква техния отговор.
“Ако те отговорят до края на април, то ние ще подпишем споразумение до юни. Очакваме, че ЕС ще ни изпрати текст, в който ще изрази съгласието си”, каза Гюлер.

Турски печат: Управляващата партия губи подкрепата си заради безработицата, кризата и стила на поведение

13 април 2009 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Актуални теми от вътрешнополитическия живот сред проведените местни избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” информира на централно място, че управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е загубила електорална подкрепа на изборите на 29 март заради безработицата, кризата и своя стил на поведение. Това сочат резултатите от представително проучване сред 1876 души в 30 провинции и 87 околии от 7 различни географски райони на Турция. При отговорите анкетираните поставят на първите две места безработицата и кризата. На следващо място се посочват твърдото и безцеремонно отношение, твърденията за корупция и противопоствянето на медиите на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
“Заман” пише, че премиерът Ердоган е поискал тотална борба срещу корупцията. По този повод турският премиер констатира, че в условията на променени икономически баланси в страната твърденията за корупция са достигнали до най-високо равнище и прави директна връзка между склонността към корупция и социалното и културно отчуждение на обществото.
“Хюриет” съобщава за продължаващите дейности по учредяването на нова политическа формация от бившия вицепремиер и държавен министър в първото правителство на Ердоган – Абдюллатиф Шенер. Очаква се на 26 април Шенер да оповести създаването на неговата нова партия заедно с близо 40 учредители, сред които бивши депутати и министри.
“Сабах” обръща внимание на изявленията на лидера на ислямистката Партия на благополучието Нуман Куртулмуш, че бившият премиер Неджметтин Ербакан няма желание да заема партийни постове. Подобни твърдения се появиха след като Куртулмуш не присъства на пресконференцията на Ербакан по повод вдигането на наложената му забрана за политическа дейност. Партията на благополучието е продължение на забранената също ислямистка Партия на благоденствието на бившия турски премиер и задкулисно се ръководи от Ербакан.
“Радикал” отбелязва, че след оставката на лидера на Демократичната лява партия Зеки Сезер до провеждането на извънреден конгрес ръководството на партията ще се осъществява от бившия депутат Саффет Башаран.

“Сабах”: Няма криза с доставките на природен газ от Азербайджан, каза министърът на енергетиката
13 април 2009 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Коня. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че Турция няма никакви проблеми с доставките на природен газ от Азербайджан, съобщи вестник “Сабах”. Министърът участва в тържество в град Коня, Централна Турция, по повод производството от частна фирма на първата в Турция мобилна сондажна кула и отговори на журналистически въпроси във връзка с твърденията, че след сближението между Турция и Армения е възможно Азербайджан да прекъсне доставките на природен газ за Турция: “Няма такова нещо. Няма подобна ситуация. Отново ще идва природен газ от там, но нашият природен газ е слънцето и морето. Той вече влиза в употреба. Както сондажни, така и геотермални източници на енергия. Продължаваме нашата борба за енергийна независимост чрез намиране на местни източници. В това отношение в Коня стават много добри неща”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2