Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 13 април 2009 г.

Бащата на турския политически ислямизъм Неджметин Ербакан се завърна триумфално на политическата сцена

12. 04. 2009 Неджметин Ербакан

Неджметин Ербакан отново на турската политическа сцена

След 11-годишно отсъствие бащата на турския политически ислямизъм Неджметин Ербакан се завърна триумфално на политическата сцена. Началото на процеса на реабилитация бе поставено от президента Абдула Гюл, който амнистира бившия министър-председател (1996-1997). На последния беше наложена забрана да упражнява политическа дейност, тъй като беше обвинен за подправяне на официални документи. Правителството предотврати приемането на закон, който можеше да изпрати Ербакан в затвора. Законотворците от управляващата сила наложиха текст, по силата на който бившият премиер бе поставен под домашен арест. В този режим той обаче остана едва три месеца. Все пак окончателното решение беше в ръцете на правосъдието. Преди два дни Върховният касационен съд отмени окончателно забраната върху политическата активност на Ербакан.

Местните наблюдатели отбелязват, че актът на съдебната институция е изненадващ, тъй като не такова е било конкретното желание на управляващите от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Арабският вестник „Ал Хая”, издаван в Лондон, предполага, че светските партии, които имат силно лоби в съдебната система, са източника на този акт. Лансира се мнението, че те са действали в синхрон с армейската институция, която също не подкрепя управлението на сегашната партия. Най-вероятно амнистирането на Ербакан е част от сценария на всички опозиционни сили да ерозират силно религиозния компонент на електоралната база на ПСР. По време на местните избори, проведени на 29 март 2009 г., Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие показаха добро взаимодействие на много места и редица техни общи кандидати успяха да победят конкурентите от ПСР.

На специалната пресконференция в петък (10 април) идейният баща на сегашните министър-председател и президент на Турция отправи силни политически послания, въпреки очевидно нездравословния си вид. Това става в присъствието на група членове на неговата Партия на блаженството (ПБ), които не се присъединиха към ПСР на Реджеб Ердоган, оставайки верни на принципите на политическия ислямизъм. Малцина декларираха своята лоялност към първоучителя, игнорирайки амбициите на неговите ученици Реджеб Ердоган и Абдула Гюл.

Според вестник „Заман”, близък до управляващата в Турция партия, Ербакан ясно е заявил, че има намерение да спечели следващите парламентарни избори и да се завърне на власт. Той щял да направи това, за да „спаси Турция и целия свят от зависимостта им от капитализма и западния империализъм”. Все пак бившият премиер не споменава точно какъв пост ще заеме в неговата партия. Според сайта „Ислам онлайн” нейни членове предполагат, че най-вероятно той ще бъде назначен за почетен председател на Консултативния съвет и едва ли ще прояви амбиции да конкурира новия и амбициозен председател Нуман Куртулмуш.

Под ръководството на последния ПБ започна да показва известно електорално съживяване, след като на местните избори получи повече от 5% подкрепа. На парламентарните избори през 2007 г. ислямистката „партия-майка” на практика беше заличена от политическата сцена, след като бе подкрепена едва от 2% от турските избиратели. Куртулмуш смени на най-високия пост на ПБ Мехмед Рекай Кутан – най-близкия и най-доверения съратник на Ербакан. Интересното е, че самият настоящ лидер на ПБ не присъства на медийното събитие. Наблюдателите коментират, че това е симптом за съществуването на търкания между идеолога и настоящия председател.

Освен това Неджметин Ербакан декларира, че първото му задгранично посещение ще бъде в съседен Иран. Така той откликва на поканата на духовния ръководител на ислямската република Али Хаменей, който е и първият политически лидер, поздравил го лично по телефона с премахването на забраната му за политическа дейност. Запознати припомнят, че именно Техеран е била и първата столица, която Ербакан е посетил след избора му за министър-председател на Турция през 1996 г. Освен това той подписа стратегическия договор между двете страни за износ на ирански газ за Турция, въпреки несъгласието на Вашингтон.

Най-екзотичната част от призивите на Ербакан е обръщението към „неговите синове, които според ислямския идеолог са се отделили и присъединили към управляващата партия”. Ислямистът ги приканва „да се завърнат към своята къща и да изоставят слугинажа към Запада”. Принципно Ербакан бил готов да им прости така, както „баща прощава на своите синове”. Отразяващите медии отбелязват, че все пак този път той си е спестил персоналните критики към силните хора в държавата Реджеб Ердоган и Абдула Гюл. Въпреки това е ясно, че е пуснат духът от бутилката. Днешните стопани на политическото решение в Анкара вече ще трябва да се конкурират с този, които ги е учил на политика.ориентбг
-

Неджметин Ербакан
Неджметин Ербакан
Министър-председател на Турция
Неджметин Ербакан
Роден: 29 октомври 1926
Синоп, Турция


Неджметин Ербакан е турски политик, лидер на политическа партия и министър-председател на Турция в периода 1996-1997.

Биография

Завършва машинно инженерство в Истанбулския университет през 1948 г. Продължава научните си занимания във Висшето техническо училище в Аахен, Западна Германия. По-късно работи за фирмата Deutz.

През 1965 г. става професор в Истанбулския технически университет. От 28 юни 1996 г. до 30 юни 1997 г. е министър председател на Република Турция. Женен, баща на три деца.

Политическа дейност

През 1970 г. основава "Партията на националния ред", която година по-късно е забранена. През 1973 г. основава Националната партия на благото, от името на която участва в три коалиции в периода до 1978 г.

След военния преврат от 12 септември 1980 г. е арестуван, две години по-късно му е наложена 10-годишна забрана за политическа дейност. През 1987 г. е избран за председател на "Партията на благоденствието", от чието име застава и начело на правителството от 28 юни 1996 г. Политиката на воденото от него коалиционно правителство влиза в явно противоречие с обявената от Мустафа Кемал Ататюрк светска държавна доктрина в Турция. На 30 юни 1997 г. Ербакан е принуден под силния натиск на турските военни да напусне премиерското място, партията му е забранена, а самият той получава нова 5-годишна забрана за политическа дейност.

Ербакан участва дейно в основаването на "Партията на добродетелта", която е забранена от турския конституционен съд. Ербакан счита, че в исторически и икономически аспект ислямът е единственото спасение за човечеството. Според неговите убеждения "Западът е управляван от расистки империализъм, чието име е Ционизъм".[източник?]Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2