Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 март 2009 г.

Най-облагодетелствани са общините, в които управлява ДПС

Кабинетът бори кризата, като строи фонтан и мотописта

Най-облагодетелствани от щедростта на кабинета преди изборите са общини, управлявани от ДПС. Цената на ремонта на някои детски градини може да кандидатства за "Гинес"

Наделина Анева

Ахмед Доган обича да прави подаръци на своя електорат. Особено преди избори и с държавни пари.

снимка: архив "Сега"

Екзотични и съмнително скъпи проекти на общините ще финансира правителството с пари от бюджета точно преди изборите. Сред тях са мотописта в община Троян, медицински център на мотополигон "Горна Росица", фонтан и камбанария на църква в община Драгоман. Най-облагодетелствани са общините, в които управлява ДПС.

Това показва списъкът, одобрен от кабинета миналия четвъртък, с който "Сега" разполага. Тогава премиерът обясни, че се финансират належащи проекти в малки и средни общини в голяма степен на готовност. Срещу голяма част от предложенията в списъка обаче няма никаква конкретика - сумите се отпускат за "благоустрояване". Това означава, че кметът и общинският съвет ще решат за какво да ги харчат.

Най-скандалният проект безспорно е мотопистата в община Троян, за която ще отидат 100 000 лв. Обяснението за тази екстравагантност е просто - лидерът на ДПС Ахмед Доган е запален по мощните мотори и през октомври миналата година лично инспектира пистата за четириколки АТВ до троянското с. Дълбок дол по време на международния турнир ATV Challenge Cup 2008. Доган е почетен председател на това състезание.

Община Севлиево получава 120 000 лв. за изграждане на медицински център на мотополигон "Горна Росица". Този полигон е супермодерен, разполага с 10 000 седящи места и ВИП трибуна за 250 гости. Тук може би решителна роля отново е изиграл чарът на шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Преди две години той заведе трима министри на годишната церемония на Международната асоциация по мотоциклетизъм в Монако, а като благодарност федерацията му получи в края на 2007 г. половината от бюджетния излишък за спорта - 3.9 млн. лв. Бившият вътрешен министър Румен Петков е пръв приятел на Николов и редовно участва в церемонии за награждаване на изявени мотосъстезатели.

В щедрата програма на правителството се дават пари за ремонт на общо над 150 детски градини. Повечето тях обаче са в селца, където почти няма деца. Само 6 от проектите са за изграждане или ремонт на детски градини в столицата, където недостигът е най-голям. Най-скъпият ремонт на детска градина е за саниране и разширение в с. Ябланово и е на стойност 1 023 000 лв. Това е едно от най-големите села в България и там електоратът е основно на ДПС.

От 2-та милиона на община Кърджали 812 650 лв. са за реконструкция и конструктивно укрепване на детска градина в с. Глухар. Интересното в случая е, че според решение на общинския съвет от края на септември в детската градина в с.Глухар има 10 деца. За тази сума би могло да се изгради напълно нова и модерна детска градина, и то за много повече деца. За сравнение - в столичния квартал "Дървеница" е предвидено да се изгради изцяло ново детско заведение за 8 групи за 1 млн. лв.

Почти 1 млн. лв. се дават за "довършителни работи в пристройка на основно училище" в с. Зараево, общ. Попово.

14 читалища на територията на община Ардино ще бъдат ремонтирани срещу малко над половин милион лева. Такова масово обновяване на читалища няма в нито една друга община. За ремонт на три детски градини в селата на Ардино са предвидени 300 000 лв. Някои от тях са били финансирани и от комисията по бедствия.

Добри пари дава правителството на Станишев и за ремонт на селски площади. Най-много площади ще бъдат ремонтирани в община Якоруда - общо четири за почти 400 000 лв. Там властта отново е на ДПС. Община Дългопол, в която кметът също е на ДПС, има одобрени осем проекта. 100 350 лв. ще отидат за детска площадка и за оформление на площад в с. Партизани, 59 000 лв. са за същата дейност в с. Медовец и още 65 000 лв. - за площада в Лопушна. В Дългопол също ще се прави детска площадка и кът за отдих в градския парк срещу почти 90 000 лв. Във вълчедръмското с. Долни Цибър ще се ремонтира площадното пространство срещу 200 000 лв. Спортно игрище и детска площадка в община Смядово ще глътнат 350 000 лв.

Не е ясно защо правителството дава пари от бюджета за дневен център за туристи в община Кула, след като за това може да се кандидатства по европрограми. Интересно е и решението, с което се дават 500 000 лв. на община Перник, за да изгради "обединен детски кът".

Сред скъпите проекти се подрежда и ремонтът на покрива на читалище "Съзнай себе си" в гр. Цар Калоян. Ремонтът и подмяната на циглите ще струва 180 300 лв. Когато взривът на военния полигон в столичния кв. Челопечене отнесе покривите на хората, оценителите даваха 7-8 пъти по-ниски оценки за подобни ремонти.

В община Драгоман преди изборите ще се направи фонтан за 50 000 лв., а за още 40 000 лв. ще се изгради камбанария в черквата "Св. Стефан".

/Коментар в "Наблюдател"/

------Късметлии-----

Все пак има и големи общини, които са се вредили - те са основно с червени кметове. Например по половин милион лева получават Русе, Благоевград, Перник, Ловеч и Търговище. По 600 000 лв. взимат Разград и Смолян, а Шумен - 750 000 лв. Прави впечатление щедростта към Чепеларе - 2.7 млн. лв. Двете общини, които получават общо 20 млн. лв. заради приетия софийски боклук, Силистра и Харманли, също са червени.

В същото време нито лев няма да видят пет големи общини, управлявани от ГЕРБ. Това са Бургас, Видин, Стара Загора, Враца и Габрово. Столична община взима 5.3 млн. лв., като 1 млн. от тях дефинитивно са определени за ремонт на детска градина в Банкя. От големите общини, управлявани от хора на ГЕРБ, пари взимат Сливен (630 000 лв.) и Ямбол (260 000 лв.). Управляваните от десните партии общини са поощрени - Монтана с 1 млн. лв., Велико Търново със 700 000 лв., Плевен - с 300 000 лв.

ДПС има кмет в една голяма община - Кърджали, която получава 2 млн. лв. от последното раздаване.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2