Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 10 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-10.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български





10.03.2009


-
VOT Слушай емисиите на Български





10.03.2009


-
Преглед на турския печат 10.03.2009

Преглед на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници от 10ти Март 2009та година.

Posted 10.03.2009 08:47:40 UTC

Updated 10.03.2009 08:47:40 UTC

Основните новини по страниците на днешните турски вестници са предимно на икономическа тема. Вестник Хюррийет подчертава, че Турция е дала тревожните сигнали за навлизане в дълбока икономическа криза, и сочи, че след като вчера цената на американския долар е достигнала 1 лира и 82 цента, турската централна банка е оповестила, че ще пусне на пазара чуждестранна валута. В новината пише, че индустриалното производство през месец януари е спаднало до 21,3 процента и че миналия месец 137 хиляди души са подали до дрекцията за трудова заетост молби за намирането на работа.

Турската централна банка осъществи интервенция поради покачването на цената на американския долар-пише вестник Сабах и подчертава, че централната банка намира това покачване за спекулативно и че интервенцията е била положително възприета от пазарите в страната.

Вестник Заман и вестник Джумхурийет също са засегнали рязкото покачване на цената на американския долар и интервенцията на Централната банка.

Вестник Заман е предпочел да даде на новината си по въпроса заглавието "Земетресение", а вестник Ватан заглавието "Всичко рухна".

Вестник Радикал подчертава, че главна роля в спада от 21,3 процента на индустриалното производство играе автомобилостроителната промишленост и сочи, че почти не са останали отворени комплекси на тази промишленост.

Вестник Заман се е спрял на днешното критично посещение на президента Абдуллах Гюл в Иран, реализиращо се в навечерието на редица международни срещи на високо равнище и усилени контакти с американската администрация. Вестникът пише, че се очаква Турция да даде на Иран посланието да обмисли процеса на диалог със САЩ.

Вестник Хюррийет съобщава, че се очаква президентът Гюл да посети Ирак в края на месец март и сочи, че по всяка вероятност посещението ще съвпадне с честванията на празника Невруз. В новината пише, че засега не е ясно дали президента Гюл ще посети и други места освен столицата Багдат.

Стана категорично присъствието на президента на САЩ Барак Обама на конференицята на 6 и 7ми април в Истанбул на инициативата Съюз на цивилизациите-пише вестник Миллийет предавайки думите на говорителя на Държавния департамент Робърт Вуд, че се отдава голямо значение на визитата на президента Обама в Турция и че се водят подготовките за посещението.

Вестник Сабах съобщава, че решението на президента Обама да посети Турция в рамките на обиколката си идната седмица в някои европейски страни е предизвикало широк отзвук в Гърция и че гръцките вестници са коментирали, че посещението е доказателство за голямото значение което САЩ отдават на Труция. В новината пише, че гръцката опозиция е подчертала, че това е доказателство за безпомощността на гръцкото правителство.

В новина във вестник Джумхурийет се сочи, че западната преса е оценила посещението на Обама в Турция като стъпка на САЩ за сближаване с мюсюлманския свят.

Вестник Хюррийет подчертава, че Анкара е направила важна стъпка за предотвратяването на използването на думата "геноцид" от президента Обама в изказването, което ще произнесе на 24ти април във връзка с арменските събития от 1915та година и че министърът на външните работи Бабаджан е зявил, че е приел поканата на арменския външен министър Налбантян да присъства на заседанието на Организацията за Черноморско Икономическо Сътрудничество, което ще се проведе на 16 и 17ти април в Ереван.

Единия от двамата британски войници загинали по време на нападение на терористичната организация Истинска Ирландска Републиканска Армия срещу военна база в Белфаст в Северна Ирландия е бил с турски произход-пише вестник Хюррийет, подчертавайки, че двамата загинали военнослужещи се готвели да отпътуват след няколко часа за Афганистан.

Вестник Миллийет пише, че на 16ти март в Истанбул ще се състои Петия Международен Форум за Водата и че се очаква на форума да присъстват министри от 180 страни и държавните лидери на 25 страни.
TRT
-
Дискусии в Атина

Посещението, което ще осъществи идния месец в Анкара Президентът на САЩ Барак Обама предизвика големи дискусии в Атина.

Posted 10.03.2009 13:14:48 UTC

Updated 10.03.2009 13:14:48 UTC

Посещението, което ще осъществи идния месец в Анкара Президентът на САЩ Барак Обама предизвика големи дискусии в Атина.

Главната опозиционна партия обвини в неспособност гръцкото правителство по въпросите на външната политика, а гръцката преса отдава широко място на новините за посещението на Обама в Турция.

Вестниците публикуваха новината по темата със заглавия като: „Първото предпочитание на САЩ е Турция”, „Обама инвестира в Турция”, „Обама ще осъществи първото си посещение в мюсюлманските страни в Турция”.

Вестник Та Неа пише, че с това посещение САЩ са показали значението, което отдават на ролята на Турция в региона”.

А вестник Елефтеротипия акцентува „Гръцкият Външен министър Дора Бакояни по време на посещението си във Вашингтон не постигна съществен напредък освен изявлението й, че в двустранните отношения е открита нова страница”.

Главната опозиционна партия ПАСОК отбеляза „С известяването, че Обама ще посети единственно Турция за пореден път бе доказана некъдърността на Гръцкото правителство във външната политика”.

Световната преса също отдава широко място на посещението на Американския Президент Барак Обама в Турция.

Според новината на вестник Вшингтон Пост, посещението на Обама в Анкара е показател за централното значение на Турция в нова дипломатическа позиция във връзка с Ислямския свят.

Телевизионния канал Ел Джезире коментира, че това посещение показва, че Белия дом е приел, че пътя за разрешаването на редица от регионалните въпроси минава през Анкара.
ТРТ
-
Президента Гюл отпътува за Техеран...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува за столицата на Иран Техеран за участие във високото равнище на Организацията за Икономическо Сътрудничество...

Posted 10.03.2009 10:44:44 UTC

Updated 10.03.2009 10:44:44 UTC


Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува за столицата на Иран Техеран за участие във високото равнище на Организацията за Икономическо Сътрудничество.

Президентът Гюл отбеляза, че организацията представлява важна платформа за регионално сътрудничество и че приоритетните проблеми на страните членки са икономическо развитие, стабилитет и сигурност.

На пресконференцията организирана на летище Есенбога в Анкара преди да отлети за Техеран, президентът Гюл каза, че най-важната тема на високото равнище ще бъде глобалната икономическа криза и превръщането на тази криза в нова възможност за региона. Той каза, че основаната през 1985та година организация в която членуват десет страни представлява важна регионална платформа за сътрудничество и заяви, че решението на някои от страните членки за снижаване на определени митнически такси ще допринесе за разгръщането на регионалната търговия.

Президентът Гюл каза, че икономическото развитие на региона е в зависимост от мира и стабилитета като подчерта, че всички страни в света трябва да предприемат стъпки в услуга на мира в света и региона и отбеляза, че икономическото развитие не може да бъде постигнато в обстановка на тероризъм и войни.

Президентът Гюл припомни, че ще се срещне и с президента на Иран Махмуд Ахмединеджат и каза, че отдават голямо значение на отношенията с Иран. Той подчерта, че по време на срещата ще разменят становища по различни въпроси като енергетиката и транспорта и по международни проблеми.
ТРТ
-
Външният министър Бабаджан е в Техеран за заседанието на Организацията за Икономическо Сътрудничество...

Министърът на външните работи Али Бабаджан каза, че развиващите се страни не трябва да се превръщат в жертва на грешките на страните довели до избухването на глобалната икономическа криза...

Posted 10.03.2009 10:49:13 UTC

Updated 10.03.2009 10:49:13 UTC


Министърът на външните работи Али Бабаджан каза, че развиващите се страни не трябва да се превръщат в жертва на грешките на страните довели до избухването на глобалната икономическа криза.

В изявлението, което направи в Техеран, където се намира за участие в заседанието на Организацията за Икономическо Сътрудничество, Бабаджан каза, че ако някои страни по света станат жертва на грешката на една страна, тогава и тези страни трябва да имат правото на определяща дума.

Главна тема на заседанието на съвета на министрите на Организацията за Икономическо Сътрудничество е глобалната икономическа криза.

Бабаджан каза, че до 2015та година Турция, Иран и Пакистан трябва да организират Свободна търговска зона в рамките на организацията. В призива, който отправи преди насроченото за идния месец заседание в Лондон на групата Г-20, Бабаджан поиска да бъдат поставени в сила приетите по-рано решения. Бабаджан подчерта, че е необходимо да се проведат реформи в международните финансови институции и финансовият и икономически контрол в света да се осъществява посредством интернационална структура с участието на всички световни държави.
ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2