Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 януари 2009 г.

БЪЛГАРИЯ - "ТУРСКАТА ТОАЛЕТНА" НА ЕС

Поради огромен интерес всички публикации в Портал Турция на тема:

БЪЛГАРИЯ - "ТУРСКАТА ТОАЛЕТНА" НА ЕС

вече са събрани на едно място.

Може да ги намерите и прочетете

тук

---
Тоалетната – начин на употреба

Виена. Идеалният център. Улица „Грабен”. Току-зад ъгъла е символът на града - катедралата Св.Стефан. Бутици още от времето на монархията. В пътеводителя пише да влезеш в магазин „Knize”, а после в градската тоалетна отсреща. Защо ли? Защото вътрешният интериор е проектиран от един и същи човек – архитектът Адолф Лоос. Е, за нас той не е известен с нищо. За инженерите по света е човекът, създал трите „Ф” – „form follows function” и преобразил архитектурата, унищожавайки ненужната декорация.

В магазин „Knize” можеш да си поръчаш да ти ушият фрак по твой размер, панталон, риза, че дори носни кърпи с личните ти инициали. Можеш ако можеш да си го позволиш. В градската тоалетна отсреща, проектирана също около 1908 г. от Лоос, можеш да се облекчиш. Влизаш – чисто. Писоари. Дървени кабинки с порцеланови тоалетни чинии. Над писоарите голям надпис: патент номер еди-кой си от 1898 година на Австро-унгарската монархия за клозет, който не мирише без вода. Пикаеш. Вода отнийде не тече. Но не мирише.

София. Идеалният център. Всички градски тоалетни са затворени. Ако има работещи – те миришат, отдалеч.

Пак в София. Коя да е институция, която работи с простосмъртни граждани (НС и МС – отпадат от статистиката!). Тоалетни няма. За гражданите. Ако има са заключени. Ако не са заключени са с турско клекало, миришат и са ужасяващо мръсни и с типичните ръждиви следи по улеите, където тече вода. Тоалетна хартия също няма.

Брюксел. Сградата на Съвета на ЕС. Тоалетни има. Тоалетна хартия също. Всичките са с тоалетни чинии. Чисти. Единствените тоалетни с клекало, но също чисти, са върху картата на България от инсталацията на чешкия скулптор Давид Черни „Ентропа”. Или поне бяха там докато не ги покрият като някакви срамни части.

Обратно в София, България. Гордост и предразсъдъци. Някакви хора се пеняват, че ни оскърбили като ни изобразили като „кенеф”. Летят заплахи, неофициално псувни по чехите и ЕС. В bTV канят медиен експерт (Не Гого Лозанов!), който да измисли стратегия как да отвърнем на удара. И той предлага –о, гениално! - да отвърнем на удара с нещо подобно срещу чехите. Цирк.

Има една много хубава поговорка и тя гласи, че човек се обижда от истината. Ами явно ние българите сериозно се засегнахме от „кенефа-карта”. Или поне някои от нас. Но е факт, че за народонаселението и за народопсихологията ни е все още трудно да свикнем да си носим сополите в джоба (разбирай в носна кърпичка) вместо да ги изхрачим на улицата и/или да ходим до тоалетна в съседната стая вместо на двора.

Но и тоалетната на двора е цивилизационно диференцирана. Мдаа. Българската се състои от: дървена барака, две тухли за клякане, дупка и смрад, носеща се от дупката. В Централна и Западна Европа (Чехия, Германия) тези места, ако въобще са останали още, се състоят от дървена барака, дървен сандък за сядане (!!!) с дупка и върху дупката капак… за да няма смрад от дупката. Не можете да си го представите – ами вижте детската книжка „Емил от Льонеберя” в главата, в която Емил затвори баща си в Трисевата барака (така викаха на клозета) – има я нарисувана.

Германците пък наричат „турския кенеф” за клякане „френски клозет”, защото някога някъде в Южна Франция имало нещо такова. Но въпросът не е в названието, а в чистотата. Защото почти няма турист от Централна или Западна Европа, дошъл у нас, който да не е смутен от мръсотията в иначе красивото ни Отечество. И какъв по-удобен за един скулптор символ за изобразяване на тази мръсотия от една тоалетна. Все пак там се изливат нечистотии.

Провокацията на Давид Черни постигна със сигурност основния си ефект – да разбуни духовете. Тя изкара и още един селскостопански дефект в мисленето на населението ни, което е предимно с аграрен произход – за парите и работата. Много гласове гракнаха каква огромна сума бил взел някакъв си мазач за своята инсталация „Ентропа”. Те пак показаха, че ако не кОпаш на нивата и не се изпОтиш едно хубаво другото не се брои за работа. Четене, писане, рисуване – бошлаф. Но от много специализация в копането, не останаха специалисти, които един проект да могат да напишат като хората, за да получат субсидии същите тези копачи. Затова трябва малко и четене.

Преди две години пак чули-недочули разпънаха на кръст едно професорче на име Брунбауер, защото нещо изкривявал историята. Никой не седна да прочете какво всъщност е написал. Сега всички скочиха срещу Давид Черни без да се осведомят какво друго е направил.

Ако си мислите, че само нас е взел на подбив, вижте как е изтипосал другите държави в своята инсталация:

1.Австрия – зелена ливада със стърчащи четири комина на атомна електроцентрала.

2.Белгия – полупразна кутия с шоколадови бонбони.

3.България – това вече си го знаете.

4.Великобритания – липсва изцяло.

5. Дания – купчина от конструктор „Лего”, в която някои дори виждат карикатурите на Мохамед.

6. Германия – линии от магистрали с коли, които напомнят по формата си пречупен кръст.

7. Гърция – цялата изгорена от пожари – не е ясно дали горски или от младежки демонстрации.

8. Естония – моторизирани сърп и чук.

9. Ирландия – гайда с ручила в Северна Ирландия.

10. Испания – бетонирана със стърчащи арматури и бетонобъркачка в страната на Баските.

11. Италия – футболно игрище.

12. Кипър – разполовен и разделен

13. Латвия – само планини, които всъщност ги няма в действителност.

14. Литва – символът на Брюксел „Пишкащото момченце” мултиплициран неколкокрано. Момченцата пишкат обаче в посока Беларус и Русия.

15. Люксембург – с табела „Продава се”.

16. Малта – с един миниатюрен слон, поставен под лупа.

17. Полша – картофена нива с четирима католически свещеници, които носят знамето с цветовете на дъгата на световното гей-движение.

18. Португалия – с три сурови пържоли под формата на бившите й колонии Ангола, Бразилия и Мозамбик.

19. Румъния – увеселителен парк на ужасите с граф Дракула.

20. Словакия – салам увит с връв с цветовете на унгарския флаг (между другото и там положението е сходно като у нас с ДПС и турците – там само, че се страхуват от унгарското си малцинство и неговите партии)

21. Словения – камък с надпис „Първите туристи дойдоха през 1213 г.”, заради пещерата Постойна, в която има графит от същата година.

22. Унгария – пълна с дини и дебърцини.

23. Финландия – дървена скара с червени и екзотични за тези географски ширини животни като слон и хипопотам.

24. Франция - с един единствен плакат „Стачка”.

25. Холандия – залята с вода и стърчащи само минарета на джамии.

26.Чехия – дисплей, на който вървят призивите на президента Вацлав Клаус срещу екологията и ЕС.

27. Швеция – опаковка от мебели „ИКЕА”.

Просветна ли? Давид Черни се майтапи с всички. Но сериозно. Така както в началото на 90-те боядиса първия влязъл в Прага съветски танк №23 в розово и му сложил плакат „Троянски кон”.

А ако още го мразите отидете на личната му страница (http://www.davidcerny.cz/) и го застреляйте… той дава там възможност за това.

всекиден,петък, 23 януари 2009


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2