Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 януари 2009 г.

1. Защо изчезна Ахмед Доган?

ЛЮБА МАНОЛОВА

http://www.lubamanolova.info

януари 2009 г.


От повече от три месеца името и самият Ахмед Доган се срещат все по-рядко по страниците на медиите и в новините.
Това "изчезване" започна след смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на Доган, който бе открит мъртъв в имота, който Доган обитава като жилище. Не говоря за факта, че в парламента лидерът на ДПС няма навика от години да ходи в качеството си на депутат. Още по-малко пък някой е очаквал Доган да се появи на освещаването на националните знамена на Йордановден - по принцип лидерът на ДПС не се появява на тържествени чествания, свързани с българската нация и история.
След смъртта на Емин Доган не се появи на погребението на своя най-близък политически сътрудник в родното му село. Там се "отчетоха" единствено членове на ръководството на ДПС.
За последен път името на лидера на ДПС бе споменато в медиите, когато Сметната палата излезе с информация за имотните декларации на политиците на 9 януари т. е..

Доган не се появи на конгреса на коалиционния си партньор - БСП, нещо, които не бе очаквано, но се прие симптоматично за здравината на самата тройна коалиция.
Преди това, около вътрешните избори за лидер на СДС, в медиите мина името на Доган, с твърдението, че един от кандидатите да оглави синята партия, Румен Христов бил предпочитана кандидатура на Доган.
В дните на протести и икономическа криза, в медиите се появи съобщение за някаква Федерация "Справедливост-България", която призова българските турци да се включат в протестите пред парламента. В прессъобщение до медиите бе изтъкнато, че представителите на малцинствата в България не бива да остават безучастни към избликналото народно недоволство. В призива се отбелязваше също така, че присъствието на представителите на малцинствата пред парламента е много важно и че българи и турци трябва да бъдат солидарни помежду си. Никой от мандатоносителят ДПС не коментира тази новина, нито един политик от Движението не се появи, за да реагира на това неочаквано участие в протестите срещу правителството, което за друго време би било странно и необяснимо. Още по-странно и необяснимо бе, че и медиите не свързаха появата на въпросната Федерация в уличното недоволство с тоталното изчезване на Ахмед Доган от политическата сцена.

Къде се крие причината за изчезването на Доган? Едната възможност е в обявените от МВР опасност и данни за покушение срещу него, които бяха последвани със засилена охрана на политика. Другата е в отговора на въпроса: криминална или политическа е смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС. Смърт, дошла в дома на самия Ахмед Доган.

Изчезването на Доган се свързва със смъртта на Емин

В това едва ли някой се съмнява. След тази трагедия се появяваха инцидентно интервюта, изявления както на познати фигури на Движението за права и свободи, така и на лица, които бяха отдавна излезли от употреба. Появяваха се и нови участници, чиито изявления звучаха неправодоподобно или скандално, но самият Доган липсваше от новините и медиите.
"До няколко дни ще приключи разследването за смъртта на Ахмед Емин. Като са готови всички експертизи тогава прокуратурата ще знае дали в случая става дума за самоубийство или убийство" заяви Главният прокурор на Републиката, Борис Велчев на 22 октомври м. г. Разбира се това не се случи, някак мимоходом, отделни висши полицаи и магистрати си позволиха да твърдят, че Емин се е самоубил, но официално обещанието на Велчев така и не бе спазено.
"Ръководството на ДПС ще коментира и изясни всички обстоятелства около смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на Ахмед Доган, на специална пресконференция след като прокуратурата се произнесе по случая". Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов на пресконференция в Разград.
Ръководството на ДПС не коментира и не изясни никакви обстоятелства около тази смърт, а думите на Адемов бяха забравени.
След време Главният прокурор Борис Велчев повтори, че няма съмнение, че става дума за самоубийство в смъртта на Емин. Въпреки това остана неизяснен въпросът дали на 17 октомври вечерта Ахмед Емин е посегнал на живота си доброволно, дали някой го е склонил да направи това. Борис Велчев спомена, че по случая са назначени над 10 експертизи и когато те приключат, прокуратурата ще обяви своите заключения. Все още се чакат резултатите от тези 10 експертизи, както и крайното заключение.
След смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Доган, се занизаха от странни, по-странни събития. Като се почне с твърдението на Главния секретар на МВР Павлин Димитров, че Ахмед Емин се е самоубил, дадено броени часове след като беше открит трупа му, та до момента, когато министърът на вътрешните работи Михаил Миков отказа по време на парламентарно питане да каже има ли грешка на дознателите, работили по разследването. Междувременно Софийският районен съд не одобри един от протоколите за претърсването на кабинета на мъртвия Емин. Магистратите се аргументираха с това, че документът бил озаглавен "Протокол за оглед", а не "Протокол за претърсване и изземване", тъй като от кабинета са били иззети вещи. Заради тази нелепа грешка на разследващите, иззетите вещи се превърнаха за миг в негодни доказателства за пред съда.
Предварително заключение за настъпила смърт, отказ на министър на вътрешните работи да коментира как са разследвали дознатели трагедията, разиграла се в дома на Доган, претупан Протокол за оглед, който се оказва негоден в съда - около тази смърт се трупаха абсурдни обстоятелства, отговор на които така и не бе даден. В същото време това положение неминуемо се свързваше с името и положението на лидера на ДПС, Ахмед Доган.
"От МВР съобщават, че са разпитани всички присъствали на мястото на инцидента" написаха медии след трагедията. Никой не се запита: какво правят присъстващи на самоубийство? Гледат? Чакат, или не пречат, изненадани от случващото се? И още: дали заварените на местопроизшествието са били всички, които са присъствали там? От деня, в който бе съобщено, че началникът на кабинета на Ахмед Доган, Ахмед Емин е мъртъв, от мига, в който излезе интервю на самия Ахмед Доган за тази трагедия, лидерът на ДПС и член на управляващата тройна коалиция изчезна от полезрението на събитията от вътрешнополитическия живот в държавата. А с изчезването му бе затворена и страницата с въпросителните около смъртта на доверения му човек Емин. Засега.
На 6 януари т. г. НДСВ настоя пред партньорите си от БСП и ДПС за спешно свикване на Политически съвет на коалицията, за да бъде решен проблема изборите за национален и европейски парламент тази година да се проведат в един и същи ден.

Покрай кризата с газа, отново се чуха призиви от страна на царедворците, да се свика час по-скоро Съвет на коалицията до края на месец януари. Датата все още не е уточнена.
От мига, в който се появи съобщение в информационна агенция "Делта нюз" че "...трагедията се е разиграла пред цялата върхушка на ДПС по време на парти за рождения ден на депутата Касим Дал...", името на Касим Дал започна странно да се свързва с "изчезването" на самия Доган от медиите.
Всъщност Касим Дал отиде на погребението на Ахмед Емин, даже поднесе своите съболезнования на родителите и близките на застреляния Емин.
Две събития след това погребение озадачават и оставиха много въпросителни.
Първото събитие е свързано с версията, появила се след трагедията в дома на Доган. Тя е, че Касим Дал бил в доста обтегнати отношения с лидера на ДПС и имало забрана да се появява в сараите на "Беловодски път"! Защо и какво би могло да обтегне отношенията между Доган и Дал - никой от централата на ДПС не поясни. Депутатите в парламента също мълчаха. По този въпрос запазиха мълчание и Дал и Доган, с което потвърдиха, че нещо в отношенията им не е било наред.
Дал избухна на погребението на Емин срещу журналистите, като ги нарече "лешояди", нещо твърде нетипично за него. И избухването, и неприкритата ярост. Дал бе изнервен от нещо, първосигнално би било да се предположи, че това е смъртта на Емин, но от тази смърт почти цялото обкръжение на върховете на ДПС бе малко или много стресирано.
Второто събитие, свързано с името на Касим Дал бе пътуването му до Турция с президента Георги Първанов, когото той придружаваше. Избор твърде нетипичен за президентската канцелария като решение.
Между тези две събития се крие и отговорът на въпроса: защо изчезна Ахмед Доган от медиите...

Тук му е мястото да припомня, че Доган не зачезна когато проверяваха имота на "Беловодски път" и установиха, че е незаконен.
Двуетажна сграда от постройките на ул. "Беловодски път" се оказа вдигната без строително разрешение, и без документи за собственост. Същото се отнасяше и за масивната ограда около сараите. Нямало разрешителни и за двата контролно-пропусквателни пункта, където стоят жандармеристите, охраняващи Доган. Без документи за изграждането им се оказаха още парници в имението, барбекю, санитарен възел и навес.
Според данните към 2002 г., главният архитект на столичния район "Витоша" издал навремето разрешително за надграждане на представителен дом за нуждите на Асоциация на общините "Толерантност", която е организация на ДПС. От наличните документи обаче не стана ясно защо разрешителните са издадени на името на тази асоциация, при положение, че като собственик на имота се води фирма "Акома" ООД, купила целия имот от фирма "Динама" ООД през 1997 г. Не бе ясна и връзката на фирма "Акома" с Асоциацията на общините "Толерантност". Като собственик на "Акома" ООД се водеше Кирилка Ливелова Караланова. Доган фактически се оказва само ползвател на имота.
"Очевидно за незаконните постройки не са плащани данъци. Съществуват дворци без документи за собственост на челото на София, това навява съмнения за тежка политическа корупция", коментира общинският съветник на ДСБ, Димитър Бъчваров.

"За разлика от Иван Костов, никога не съм крал в живота си". Така лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира пред журналисти преди заседанието на Централното оперативно бюро на партията искането на ДСБ за разследване на негови имоти и операция "Чисти ръце". По думите му ДСБ и лично Костов "имат объркване на фундаментални понятия".
Малко по-късно Парламентарната комисия за борба с корупцията обяви, че ще направи проверка на установяване на собствеността на петте имота...
Тогава Ахмед Доган не изчезна, нито пък се притесни.
Вместо това, докато го проверяваха за имоти, декларирани доходи и прочие, Ахмед Доган си купи яхта, и то покупката бе отразена нашироко в медиите!
Смъртта на Ахмед Емин - това се оказа крайъгълният камък за ДПС като политическа сила. Дали тази смърт бе свързана с противоборство в самото Движение, или бе резултат на нещо далеч по-сериозно, това така и не е ясно все още. Избран бе най-лекия път за коментари около тази трагедия: на смъртта на Ахмед Емин бе придадена сянка на решение за самоубийство.
Въпреки това, на тиражираните версии за слаба психика на жертвата не убедиха никого. Да се правят експертни заключения за психиката на починал човек звучи доста абсурдно.
Вместо това все повече си прокарваха път тези за противоборство за власт в Движението и то по върховете му. Кадрова смяна на хора, членове на ръководството на ДПС, разместване, смяна на лидера - всички тези версии плъзнаха в печата след смъртта на Емин в Догановите сараи.
На въпрос дали случайно става изборът на предателите в ДПС, Мехмед Дикме отговори, че както в живота, така и в ДПС нищо не става случайно. Според него кой е добрият и кой е лошият във висшия ешелон се определя от един човек и това е лидерът на ДПС.

"Атака" поиска да бъде снет имунитетът на Ахмед Доган и той да бъде разследван по смъртта на Ахмед Емин. Призивът остана глас в пустиня.
Принадлежност към Държавна сигурност, обръчи от фирми, черни каси за финансиране на ДПС, обвинения за "преяждане с власт", семейни скандали, заплахи от нарушаване на етническия мир в страната - всичко това години наред не успя да извади от равновесие лидера на ДПС, Ахмед Доган. Единствено събития, разиграли се след смъртта на неговия началник на кабинета го извадиха от публичното пространство. Особено след като кметът на Козица Хасан Хайрула обяви, че става дума за политическо убийство. Бащата на Емин се усъмни в достоверността на тезата, че синът му доброволно е посегнал на живота си, като обяви, че Емин си е служел с лявата ръка, което противоречало на фактите по прострелването.

Потърсена бе връзка на отстраняването на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков и смъртта на Ахмед Емин, но такава така и не бе открита. Въпреки че Доган бе единственият политик, който се възмути от отстраняването на Драшков от ДАНС, факт, който удобно на някого бе тиражиран. Всъщност "защитата" от Ахмед Доган на Драшков бе по-скоро отмъщение, тъй като докато работеше в Националната служба за сигурност, Иван Драшков извърши някои действия в посока, от която Доган едва ли е бил доволен. Това бе изгонването от страната на Майкъл Чорни, събиране на информация по искане на Иван Костов за приятеля на Доган - Илия Павлов. Ето защо да се твърди, че Доган е защитил Драшков противоречеше на логиката. Със защитата си лидерът на ДПС по-скоро отмъсти на Драшков и циментира уволнението му от ДАНС.

Що се отнася до твърдението, че уволнението на Драшков и смъртта на Ахмед Емин изобщо не са свързани логично и смислово свързани, но това не попречи да бъдат хвърлени в публичното пространство от някои медии.

  • Стремеж за смяна на лидера ли стои в дъното на заплахите за живота на Доган?
  • Властово противоборство в ДПС ли принуди Доган да изчезне?
  • Борбата кой да е начело на ДПС ли прати куршум в главата на Емин и затвори устите на други членове на ръководството на ДПС?
Следва продължение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2