Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 05.11.2009 !

В турската провинция Гюмюшхане протестираха срещу израелския посланик
05 ноември 2009 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Гюмюшхане. Протест срещу израелския посланик в Анкара Габи Леви имаше и в провинция Гюмюшхане, Североизточна Турция, предаде електронното издание на вестник „Заман”. Вчера в Трабзон студенти протестираха срещу посещението на дипломата в града.
Група граждани протестираха срещу идването на Леви в провинцията и издигнаха лозунги против Израел. Без да се раздухва много, случаят беше потушен, отбелязва вестникът. Същевременно на пресконференция, която даде израелският посланик в хотел в Гюмюшхане, председателят на местната организация на учителския синдикат Севки Ашкън също изразил несъгласие с идването на Габи Леви в провинцията. „Каква е целта на вашето идване?”, се провикнал синдикалистът, след което бил изведен насила от салона от служителите по сигурността.

„Радикал”: Суданският президент идва за трети път в Турция
05 ноември 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Судан Омар ал Башир ще посети за трети път Турция, независимо че международен наказателен съд издаде заповед за арестуването му, пише днес вестник „Радикал”.
Заедно с президента на Сирия Башар Асад и президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, обвиняваният за военни престъпления и за престъпления срещу човечеството Омар ал Башир ще участва в срещата на високо равнище на 9 ноември в Истанбул по повод 25-то юбилейно заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество /ИСЕДАК/ на Организацията ислямска конференция /ОИК/.
От турското външно министерство напомнят, че между Омар ал Башир, който ще стъпи за трети път на турска земя, и САЩ вече е започнал дори диалог, като уточняват, че „той е гост на Организацията Ислямска конференция”.

В Турция отбелязват годишнината от смъртта на Бюлент Еджевит
05 ноември 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Третата годишнина от смъртта на Бюлент Еджвет, бивш министър-председател на Турция, бе отбелязана с церемония на държавните гробища в Анкара, съобщи електронното издание на вестник „Заман”. В словото си на възпоменанието лидерът на Демократичната лява партия /ДЛП/ Масум Тюркер каза, че основателят на ДЛП Бюлент Еджевит /на снимката/ „е бил и ще продължи да бъде пример за всички с националните си позиции, за да може Турция да заеме полагащото й се място в света”. Пред гроба на Бюлент Еджевит се поклониха бившият лидер на ДЛП Зеки Сезер, кметът на град Ескишехир Йълмаз Бююкершен, бившият министър на правосъдието Хикмет Сами Тюрк, кметът на град Орду Сеит Торун, депутати, много членове на ДЛП.

Агенция Фокус” припомня:

Бюлент Еджевит, лидер на левицата в Турция, почина на 5 ноември 2006 г. Петте му мандата на министър-председателския пост са свързани с ключови събития в новата история на Турция, между които навлизането на турски военни части на остров Кипър през 1974 г. Определян е като предан националист и символ на честност на фона на корупцията в турските политически среди. Еджевит, превърнал се в бащата на социалдемокрацията в Турция, доминира политическата сцена в продължение на почти четири десетилетия заедно с основния си противник, консерватора Сюлейман Демирел.
Бюлент Еджевит е преживял три военни преврата в Турция - на 27 май 1960 г., на 12 март 1970 г. на 12 септември 1980 г. като политик и депутат в парламента и е оцелял при два атентата.
Еджевит се оттегли от политиката след загубата на неговата Демократична лява партия на парламентарните избори през 2002 г., които бяха спечелени от Партията на справедливостта и развитието.

Турски полицаи са арестувани в град Измир за връзки с престъпна група
05 ноември 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Измир. Трима полицаи са арестувани в турския град Измир за връзки с престъпна група, извършваща въоръжени грабежи и измами, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Операцията по задържането им е осъществена от отдела за борба с противообществени прояви, нападения и измами към областната дирекция по сигурността. Задържаните полицаи, чиито имена не се съобщават, са изправени пред съда и им е наложен арест.

Освободени са задържаните 31 студенти, хвърляли яйца по израелския посланик в Турция
05 ноември 2009 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Освободени са задържаните 31 студенти, хвърляли яйца по израелския посланик в Турция Габи Леви и протестиращи срещу неговото посещение вчера в Черноморския технически университет в град Трабзон, предаде електронното издание на вестник „Заман”. Студентите са били разпитани в областната дирекция по сигурността в Трабзон във връзка с извършените от тях нарушения на закона за събранията, митингите и демонстрациите. Участниците в седящата стачка на мястото на инцидента с израелския посланик пред ректората на университета не са изпълнили даденото полицейско нареждане да се разпръснат, поради което са задържани от подвижните части на полицията и са предадени на съдебните органи.
Група от около 20 студенти замерваше с яйца микробуса, с който посланикът пристигна пред ректората. Намеси се специалната охрана на университета, турската охрана на Леви се постара да защити с чадъри микробуса от хвърляните яйца, пише вестник „Милиет”. Без да слиза от микробуса, израелският посланик напусна района. След пристигането на екипи на подвижните сили на полицията студентите започнаха седяща стачка. „Не искаме в нашия университет убиеца на деца Израел!”, „Убийците на деца – вън!”, „Университетите са наши!”, бяха част от издиганите лозунги.
След задържането на протестиращите студенти израелският посланик отново се върна в университета и разговаря в продължение на 15 минута с ректора Ибрахим Йозен. На излизане от ректората Леви не отговори на зададените му въпроси от журналисти.

Агенция Фокус припомня, че в началото на седмицата стана известно за възникнал скандал по време на среща на израелския посланик с кмета на град Ризе Халил Бакърджъ. Турският кмет критикувал поведението на израелския президент Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос в края на януари, предизвикало скандалното напускане на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган; поставил остро също така и въпроса за израелските нападения в Ивицата Газа. След срещата Габи Леви изрази дълбокото си разочароване, а кмет ът на Ризе се оправда, че поведението му не е било предварително планирано и целенасочено, а просто е водил свободен разговор с посланика.

"Милиет": Булевард в провинция Карс вече носи името на прадядото на премиера Ердоган
05 ноември 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Карс. Булевард в околийския град Саръкамъш на провинция Карс, Източна Турция, е кръстен на прадядото на премиера Ердоган Кемал Мутлу, който е паднал жертва по време на военни действия в началото на миналия век в планинистите райони на околията, пише вестник „Милиет”. На сесия на общинския съвет било единодушно прието предложението на околийския началник /каймакам/ булевард „Общински” вече да се нарича булевард „Кемал Мутлу”.
Кемал Мутлу е прадядо на Ердоган по майчина линия.

„Милиет”: Женските организации на ПСР ще обясняват по места „кюрдското отваряне”
05 ноември 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Женските организации на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще обясняват по места във всички 81 турски провинции политиката на правителството за „кюрдското отваряне”, пише днес вестник „Милиет”. След засилване на критиките и възраженията срещу „кюрдското отваряне” на майки на загиналите в борбата с тероризма премиерът Реджеп Тайип Ердоган събра вчера в централата на ПСР ръководителите на женските организации на партията и им даде указания да обясняват на гражданите „демократичното отваряне”.
„Това ни е най-големият проблем. Ние ще се справим с тази работа. На вас се пада голямата отговорност да обясните на народа това отваряне”, казал Ердоган на съвещанието, на което не са били допуснати представители на медиите.

В Турция вече са ваксинирани 80 000 души срещу свински грип, но има объркване за необходимостта от ваксините
05 ноември 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на здравеопазването оповести, че в рамките на мерките срещу пандемичния вирус A(H1N1), известен сред населението като „свински грип”, в Турция вече са ваксинирани 80 000 души, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ваксинацията в Турция започна на 2 ноември с медицинския персонал и кандидатите за „хаджии”, които пътуват за Саудитска Арабия. С осигуряването на нови грипни ваксини през следващите дни в графика за ваксинации ще бъдат обхванати и другите рискови групи, се казва в съобщението на здравното министерство.
Междувременно премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че лично той няма да се ваксинира и това внесе смут сред населението. Родителите на децата се колебаят дали да ги ваксинират и цари пълно объркване. Част от министрите подкрепят ваксинациите, друга част се обявяват против тях. И президентът Абдуллах Гюл даде сигнали, че лично той също няма да се ваксинира, посочва Си Ен Ен Тюрк.
Министерството на здравеопазването оповести, че броят на починалите от свински грип в Турция се е увеличил на 19. Новите четири случая са шестгодиешно дете, мъж на 28 години и две жени на 32 и 33 години. Те са били на лечение срещу пандемичния грип в болници в различни провинции в страната.

Анадолска агенция: Турската лира спечели позиции през октомври
05 ноември 2009 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската лира спечели позиции през октомври както на база потребителски цени, така и на база производствени цени, съобщи Анадолската агенция. По данни на Централната банка, при база 1995 г. = 100, индексът на реалния ефективен валутен курс на турската лира е нараснал през октомври в сравнение с предходния месец с 2,7% /4,5 пункта/ на база потребителски цени и се е увеличил от 166,7 пункта на 171,2 пункта. На база производствени цени повишението е с 1,9% /2,8 пункта/ - от 144,8 на 147,6 пункта.
На годишна основа турската лира губи стойност на база потребителски цени, но печели стойност на база производствени цени. На база потребителски цени намаляването на стойността на турската лира е 1,7% /2,9%/, а на база производствени цени има увеличение на стойността на турската лира с 0,9% /1,4 пункта/.

Броят на жертвите на свински грип в Турция достигна 19 души
05 ноември 2009 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още четирима души са починали от свински грип в Турция, с което общият брой на жертвите на заболяването достигна 19 души, съобщиха днес от министерството на здравеопазването на страната, предаде АФП.
Турските власти съобщиха за първия смъртен случай вследствие на заразяване със заболяването на 24 октомври, като оттогава броят на жертвите бързо расте.
По-рано тази седмица властите започнаха да дават ваксини срещу опасното заболяване на медицинските работници, поставяйки началото на план за ваксинирането на общо около 28 млн. души в цялата страна.
По данни на Световната здравна организация повече от 5 700 души са починали от щама A/H1N1 след откриването на вируса през април, като повечето смъртни случаи – 4 175, са регистрирани в двата американски континента.

„Хюриет”: На 10 ноември ще има историческа разплата в турския парламент
05 ноември 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 10 ноември, когато управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ внася за обсъждане в парламента проекта за „демократично отваряне” на страната, се очертава „историческа разплата”, пише днес вестник .„Хюриет”. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели посочи, че с проекта за „демократично отваряне” страната е навлязла в път, от който няма връщане назад. Бахчели окачестви избирането на 10 ноември за започване на дискусията в парламента като „твърде озадачаващо и показателно”, защото съвпада с годишнината от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. „ПНД очаква премиерът Реджеп Тайип Ердоган да направи историческа разплата под покрива на парламента и да покаже истинското си лице”, каза Бахчели пред парламентарната си група.

„Заман”: Нападение е извършено срещу сграда на прокюрдската партия в Измир
05 ноември 2009 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Измир. Срещу клуб на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в град Измир е извършено нападение от неизвестни лица с камъни и коктейли „Молотов”, пише турският вестник „Заман”. Инцидентът е станал вчера към 1,30 ч местно време в квартал Басмане. Изпочупени са прозорци на сградата, но пожар не е възникнал. В момента на нападението в сградата не е имало хора. Представители на ПДО са констатирали нападението сутринта и са подали сигнал в полицията.
По случая се води следствие, сезирана е прокуратурата.

АФП: Кюрдските бежанци в Ирак искат да видят мирните инициативи на турското правителство
05 ноември 2009 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Макхмур. Петнайсет години след като бяха прогонени заради кръвопролитията, хиляди кюрдски бежанци, живеещи в лагер в Северен Ирак мечтаят да се завърнат в Турция, но заявяват, че няма да го направят, ако Анкара не даде широки политически и културни права на кюрдското малцинство, коментира АФП.
Завръщането на 12 000 бежанци в лагера в Макхмур е част от все още твърде общия план на турското правителство за разширяване на свободите на кюрдската общност и прекратяване на продължаващия от 25 години конфликт с кюрдските сепаратисти.
Но обитателите на лагера, намиращ се в сух и безплоден район на около 50 км южно от град Арбил, заявяват, че искат да получат гаранции, преди да тръгнат към домовете си.

„Заман”: Турция отдава значение на развитието на връзките с Гърция
05 ноември 2009 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е изпратил писмо до премиера на Гърция Георгиос Папандреу, в което посочва, че връзките между двете страни, за които се полагат усилия да се изграждат на основата на взаимното уважение и разбиране, ще окажат позитивно влияние за регионалния мир и стабилност, пише турският вестник „Заман”. Пресцентърът на министерски съвет съобщи, че писмото е изпратено на 30 октомври. В писмото си Ердоган посочва, че Анкара отдава значение на развитието на връзките с Гърция и сред приоритетите на турската външна политика изброява схващането за „нулеви проблеми със съседните страни”.

Агенция „Фокус” припомня, че теорията за „нулеви проблеми със съседните страни” е на проф. Ахмет Давутоглу, още докато беше главен външнополитически съветник на Ердоган. След като стана външен министър, той наложи това схващане и то вече се превърна в един от модерните изрази на турската дипломация.

„Сабах”: От Партията на националистическото движение призоваха за оставка на лидера Девлет Бахчели
05 ноември 2009 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. В навечерието на 9-ия редовен конгрес на Партията на националистическото движение /ПНД/, който ще се проведе в края на седмицата, четирима души от 22-членния Учредителен съвет на партията призоваха лидера Девлет Бахчели да подаде оставка, пише днес турският вестник „Сабах”. Мотивите за искането са формулирани като „излизане извън линията и философията на Арпаслан Тюркеш и премахване на вътрешнопартийната демокрация”. Подписалите се под призива за оставка на Бахчели са учредителите на партията Кемал Инандъ, Фарук Евирген, Наджи Мерич и Хюсеин Юнлюел.
Агенция „Фокус” припомня, че Арпаслан Тюркеш е един от главните организатори на първия военен преврат в Турция на 27 май 1960 г. като действащ офицер в турската армия; впоследствие - дългогодишен лидер на ПНД и на свързаната с нея скандална крайно националистическа организация „Сивите вълци”.

Турски печат: Накъде отива Турция?
05 ноември 2009 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изявленията на президента Абдуллах Гюл относно упорито тиражираните твърдения за геополитическа преориентация на Турция и острият обществен дебат по „кюрдското отваряне” са сред основните теми на днешната турска преса. „Хюриет” извежда на централно място думите на Абдуллах Гюл, че дискусиите за ориентацията на Турция произтичат от незнание и непознаване на страната. Турският президент оценява самото задаване на въпроса „Накъде отива Турция?” като упорито създаване на впечатление, че страната е оставена в средата на бурно море и се люшка по течението на вълните. Абдуллах Гюл взе участие в тържественото откриване на новата сграда на Института за международни стратегически изследвания и изнесе лекция на тема „Турската външна политика в новия период”. „Милиет” обръща внимание на позицията на Абдуллах Гюл, че турските въоръжени сили /ТВС/ дават сила на страната и на нейната дипломация. Турският президент изброява три основни фактора за съвременното развитие на страната – демокрацията, икономиката и ТВС. „Без тях не е възможно да бъдем успешни зад граница”, подчертава Абдуллах Гюл.
„Сабах” информира, че премиерът Реджеп Таийп Ердоган ще проведе съвещание на високо равнище в управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за обсъждане на „кюрдското отваряне”. Това ще стане днес в централата на ПСР, като участие ще вземат освен министрите, които са членове на Съвета за национална сигурност /СНС/, заместник генералните председатели на ПСР, които имат отношение по темата, както и висши държавни служители. На 10 ноември силно дискусионната тема ще бъде внесена за обсъждане и в турския парламент.
„Радикал” пише по темата, че днес лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк, придружаван от повече от 100 адвокати, ще сезира прокуратурата в Истанбул за скандалния „план за действие срещу реакционерството”, изготвен от действащи офицери в ТВС, който обявява партията за терористична и я определя като цел за нападки. „Заман” съобщава за продължаващите остри възражения на опозицията за насрочената дата за внасяне в парламента на темата за „кюрдското отваряне” – 10 ноември, когато се отбелязва годишнина от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Турският министър на труда е на посещение във Финландия
05 ноември 2009 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на труда и социалната сигурност на Турция Йомер Динчер e на официално посещение във Финландия, съобщи Анадолската агенция. Визитата, която е по покана министъра на труда на Финландия Анни Синемаеки, ще продължи до 6 ноември. Програмата включва срещи с министъра по европейските работи и имиграцията Астрид Торс и с министъра на здравеопазването и социалните дейности Лиса Хисала.
Посещението цели разширяване на двустранните отношения, установени още на 9 декември 1924 г. с подписването на „спогодба за приятелство”.

В Истанбул се открива икономическа среща на високо равнище на ОИК
05 ноември 2009 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул днес се открива 25-то заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество /ИСЕДАК/ на Организацията Ислямска конференция /ОИК/. Заседанието ще бъде открито от турския презиеднт Абдуллах Гюл, съобщават турски медии.
По повод 25-та годишнина от създаването на ИСЕДАК в последния ден на заседанието - 9 ноември, ще се състои и специална „Среща на високо равнище на ИСЕДАК”, в което ще вземат участие държавни глави на страни-членки на организацията.
ИСЕДАК е създадена през 1984 г. под председателството на Турция и оттогава осъществява дейност за развитие и координация на многостранното икономическо и търговско сътрудничество между страните-членки. В ОИК членуват общо 57 страни, а пет държави имат статут на наблюдатели. В Турция дейността по линия на ИСЕДАК се координира от Държавната планова организация.
За участие в „Срещата на високо равнище на ИСЕДАК” на 9 ноември са поканени държавните глави на всичките страни-членки и преди всичко на държавите, които влизат в Изпълнителния съвет на ОИК.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2