Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 20 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-20.06.2009 г.

Нямам проблеми с Талят...

Премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че няма проблеми с президента Мехмед Али Талят...

Posted 20.06.2009 09:53:34 UTC

Updated 20.06.2009 09:53:34 UTC

Премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че няма проблеми с президента Мехмед Али Талят, който води преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
На организирана вчера пресконференция Ероглу каза, че са решени да водят в унисон с президента Талят преговорите по кипърския проблем и смята, че трябва съвместно да водят процеса за да прекършат гръцките интриги и несговорчивост.
Ероглу припомни, че преди изборите е заявил, че подкрепят конфедерално разрешение. На въпрос дали с президента Талят има противоречия по въпроса той подчерта, че не е много важно дали структурата ще бъде федерална или конфедерална, а от значение е да бъдат съхранени придобитите от кипърските турци права.
-
Нови мерки срещу незаконната емиграция...

Вчера приключи срещата на високо равнище на лидерите на страните членки на ЕС...

Posted 20.06.2009 09:50:43 UTC

Updated 20.06.2009 09:50:43 UTC

Вчера приключи срещата на високо равнище на лидерите на страните членки на ЕС.
Лидерите се споразумяха за прилагането на по-стриктни мерки за контрол на финансовия сектор, постигнаха съгласуваност относно гаранциите, които ще бъдат дадени на Ирландия по въпроса за провеждането на втори референдум над Договора от Лисабон, и над въпроса за борбата с незаконната емиграция.
По инициативата на Гърция, в раздела за борба с незаконната емиграция бе включено и името на Турция.
В декларацията се акцентува на необходимостта от укрепване на сътрудничеството със страните, които са преходен коридор за незаконната емиграция.
Подчертава се, че приоритет се отдава на подписването на договор със страни с ключово значение по въпроса като Либия и Турция, за обратно предаване на емигрантите, и се акцентува на необходимостта от изпълняване на поетите с двустранните спогодби ангажименти.
-
Среща Бабаджан-Липски...

Неопределеността по въпроса за подписването на нов договор Стенд Бай между Турция и Международния Валутен Фонд продължава...

Posted 20.06.2009 09:47:20 UTC

Updated 20.06.2009 09:47:20 UTC

Неопределеността по въпроса за подписването на нов договор Стенд Бай между Турция и Международния Валутен Фонд продължава. Проведеното в Бодрум заседание на Висшия Консултативен Съвет на Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени стана арена на преговорите между турското правителство и фонда. Вице-президентът на фонда Джон Липски отбеляза, че турската икономика е пострадала по-слабо от глобалната криза и сега е в етап на възстановяване, но същевременно не избягна да отправи предупреждение относно текущия дефицит.
След срещата с Липски държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан каза, че са установили, че позициите на Турция и фонда са много близки и че контактите ще продължат и през предстоящия период.
На въпрос във връзка с договора с фонда, Бабаджан каза, че ще направят необходимото изявление.
-
Ердоган ще посети Атина...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува тази вечер на посещение в гръцката столица Атина...

Posted 20.06.2009 09:45:34 UTC

Updated 20.06.2009 09:45:34 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува тази вечер на посещение в гръцката столица Атина по покана на премиера на Гърция Костас Караманлис. Ердоган ще присъства на церемонията по откриването на музея на Акропола, считан за символа на гръцката столица.
В Атина Ердоган също така ще разговаря с гръцкия премиер Караманлис и ще проведе двустранни срещи с редица лидери, които се очаква да пристигнат в Атина за церемонията.
-
Преглед на турския печат 20.06.2009

Кратък обзор на новините в турските вестници от 20ти юни 2009та година.

Posted 20.06.2009 07:09:21 UTC

Updated 20.06.2009 07:09:21 UTC

Ето кои са основните новини по страниците на днешните турски вестници-преговорите на Турция с Международния Валутен Фонд, продължаващите следизборни вълнения в Иран и стъпките за сближаване на Русия и Китай.
Вестник Хюррийет се е спрял на усиления преговорен маратон в Анкара с Международния Валутен Фонд. Вестникът сочи, че вчера Бабаджан се е срещнал двукратно, сутринта и следобед, със заместник-директора на Международния Валутен Фонд Джон Липски и отбелязва, че на срещата състояла се след сутрешното заседание на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени, са присъствали и съветникът на турската хазна Ибрахим Чанакчъ и представителят на МВФ в Турция Хюсеин Самеи. В новината пише, че след продължилата четири часа среща Липски е казал, че са провели много ползотворен диалог, а Бабаджан е казал, че преговорите са показали, че фондът и Турция имат общи позиции, но че има някои въпроси които трябва да бъдат обсъдени допълнително.
"Хаманей предупреди опозицията". В новината под това заглавие вестник Джумхурийет пише, че в петъчната си проповед религиозният лидер на Иран Айетоллах Али Хаманей е казал, че резултатите от президентските избори не са фалшифицирани и е обвинил Великобритания и другите западни страни в това, че раздухват уличните демонстрации и безредици, като е призовал към спокойствие и мир.
Вестник Хюррийет съобщава че на авиационното изложение в Париж, Турските Авиолинии са подписали договор за закупуването на 17 самолета от фирмата Ербас и от фирмата Боинг. В новината се отбелязва, че 10 от самолетите ще се закупят от Ербас и седем от Боинг.
В новината озаглавена "Новите звезди на капитализма" вестник Джумхурийет съобщава, че Русия и Китай са подписали договор за търговско сътрудничество. "На срещата в Моства руският президент Медведев и китайският държавен глава Ху Жинтао подписаха най-голямото в историята на двете страни споразумение за търговско сътрудничество, възлизащо на 100 милиарда долара, и предвиждащо сътрудничество и в сферите на добива на нефт, природен газ и продажбата на руски природен газ за Китай"-отбелязва вестникът. Това бяха някои то основните заглавия по страниците на високотиражните турски вестници от 20ти юни 2009та година. Пожелаваме ви здраве и щастие.
-
VOT Слушай новини на Български




20.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




20.06.2009
-
В рекламите за алкохол в Турция забраниха изрази и кадри, съдържащи сексуални подтици и порнография
20 юни 2009 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ограничения в излъчването на реклами за алкохол ще бъдат въведени в Турция, предаде турската агенция АНКА. В рекламите за алкохол вече се забраняват кадри и изрази, които подтикват към полови желания и полова употреба и съдържат порнография. Също в излъчваните реклами за алкохол няма да бъде разрешено те да се свързват с други хранителни продукти. Забранява се също употребата на алкохол да бъде се свързва с историко-географски и културни традиции и ценности. Ограничения се въвеждат и във времето за излъчване на рекламите. Те ще могат да се излъчват след игралните филми.

Абдуллах Йоджалан заплаши премиера Ердоган заради бездействие по кюрдския въпрос
20 юни 2009 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан заплаши премиера Реджеп Тайип Ердоган, че ще го обяви за номер 1 на организацията „Ергенекон” заради това, че не предприема обещаните стъпки за решаване на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Милиет”. Изявления за решаването на кюрдския въпрос направи пред адвокатите си на седмичната среща лидерът на ПКК Йоджалан. След репортажи на представител на вестника с лидера на въоръженото крило на ПКК в планинските лагери Мурат Карайълан последваха изявления от Абдуллах Гюл и опозиционния лидер Дениз Байкал по кюрдския въпрос. В тази ситуация свои предложения и позиции чрез адвокатите си изказа и Абдуллах Йоджалан. В последното си изявление той заплаши премиера Ердоган, че ще го обяви за номер 1 на организацията „Ергенекон” за това, че не предприема действия в тази посока. Осъденият кюрдски лидер посочва, че те са готови да помогнат за демократизацията и критикува позицията на премиера да не се среща с представители на Партията на демократичното общество, докато те не признаят ПКК за терористична организация. Той посочва, че премиерът трябва да има контакти със всички сили, имащи отношение към проблема.
Към лидерите на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал и на Партията на националистическото движение Йоджалан отправи послание да стоят далеч от фашизма и да не запушват пътя на положителния процес, пише вестникът.

Турция има нужда от финансови преобразувания и ограничаване на разходите, смята представител на МВФ
20 юни 2009 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция има нужда от финансови преобразувания и ограничаване на разходите, за да може да направлява по сигурна пътека своята финансова сграда, заяви директорът за Европа на Международния валутен фонд Марек Белка, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Белка изтъкна, че за тази цел не е от значение дали ще има или няма да има споразумение с МВФ, важното е да се направят финансови ограничения, дългосрочни реформи в разходната и приходната област. Относно отпускането на кредит представителят на МВФ каза, че се надява, че в подходящо време ще стигнат до споразумение с Турция за това.

Плановете за сваляне на правителството са вероломство спрямо демокрацията, каза вицепремиерът Бюлент Арънч
20 юни 2009 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изготвянето на документи за сваляне на правителството и промяна на демократичния ред е измяна и вероломство спрямо демокрацията в Турция, каза държавният министър и вицепремиер Бюлент Арънч, пише турският вестник „Сабах”. На семинар на Партията на справедливостта и развитието в курорта Абант на тема „Демократизацията: Политическите партии от 12 септември към ЕС” Арънч заяви, че е срамно в 2010 година някои да подготвят планове, които пренебрегват волята на народа. По думите му видно е, че избирането, влизането в парламента, получаването на мнозинство и съставянето на правителство не са достатъчни за демократизирането на Турция. Необходимо е създаването на нова конституция, за да не преживее страната нов военен преврат. „От дни наред в публичното пространство разискваме един документ, изготвен някъде след картотекиране за следене. Това нас ни тревожи и се срамуваме от подобни неща”, каза бившият председател на турския парламент. Други присъстващи на семинара също изтъкнаха, че няма да позволят установяването на режими подобни на този на Пол Пот в Камбоджа или на БААС в някои арабски страни.

Земетресението в Егейско море е било усетено в градовете на Западна Турция
20 юни 2009 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Измир. Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер с епицентър в Егейско море е било усетено в Западна Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Според информация на астрономическата обсерватория на университета „Богазиджи” днес в 11.28 часа е било регистрирано земетресение с епицентър на гръцкия остров Самос, което е било усетено в градовете Измир, Айдън и Маниса. Имало е и три последващи труса с по-малък магнитуд.
Също днес в 11.49 часа е бил регистриран трус с епицентър околия Ятаган, провинция Мугла, с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер. При земетресенията няма жертви и материални щети.

Турският премиер отложи визитата си в Атина за откриването на новия музей на Акропола
20 юни 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отложи визитата си в Атина за откриването на новия музей на Акропола, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Информацията е съобщена от правителствения пресцентър в Атина. Ердоган е потърсил по телефона гръцкия премиер Костас Караманлис и го е уведомил, че поради здравословни причини няма да може да присъства на церемонията. Той е изразил съжаление и е посочил, че в най-скоро и подходящо време ще направи посещение в Атина.

В Турция беше създадена нова партия под името Хуманистична партия на Турция
20 юни 2009 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Мармарис. Нова политическа сила под името Хуманистична партия на Турция беше създадена в Турция, пише турският вестник „Заман . Създаването на партията беше обявено на пресконференция в хотел в курорта Мармарис. Лидерът на партията Мустафа Кемал Каракоч посочи, че партията е учредена на 11 юни и според информацията е 62-та партия. Той каза, че някои могат да заявят, че броят на политическите партии в страната е голям, но това не е така, защото трябва да има свобода на сдружаването и всеки, който иска може да създаде партия. Той посочи, че партията е отворена за всички граждани на Турция и при привличането на привърженици тя няма да се ръководи от това дали са с леви или десни убеждения. Според учредителите на партията политиката в Турция и в света е стигнала до задънена улица и не могат да бъдат намерени решения за проблемите. Според тях най-голямата ценност в правенето на политика трябва да бъде не разделението по политически и други признаци, а в центъра трябва да бъде човекът, пише вестникът.

Турция е на първо място в Европа по брой на затворници, според данни на Евростат
20 юни 2009 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Турция е на първо място в Европа по брой на затворници и осъдени лица, пише турският вестник „Хюриет”. Според данни на Статистическата служба към Европейската комисия Евростат в класацията на брой затворници на глава от населението Турция е на 19-то място. На първо място е Естония. Според изнесените данни за периода 2005-2007 година броят на излежаващите присъди в Турция се е увеличил. Данните на Евростат сочат, че през 2007 година в Турция е имало 90 730 души, които излежават присъди, докато през 2006 година този брой е бил 70 520. В класацията я следват Полша с 90 200, Великобритания и Германия.

Един войник загинал, а трима са ранени при въоръжен сблъсък с група на ПКК в Тунджели, Източна Турция
20 юни 2009 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Един турски войник е загинал, а трима служители на силите за сигурност са ранени при въоръжен сблъсък между турските сили за сигурност и група на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ вчера вечерта, пише турският вестник „Хюриет”. Сблъсъкът е възникнал на 30 километра от Тунджели при село Чъралъ. Ранените са отведени с хеликоптер във военната болница в Елязъг. В района е започнала широкомащабна операция за обезвреждане на терористите. Сблъсъци с терористи от ПКК възникват от време на време и в други райони, пише вестникът.

„Заман”: България ще отвори над 100 избирателни секции в Турция за парламентарните избори

20 юни 2009 | 02:30 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Рекорден брой избирателни секции ще бъдат отворени от България в Турция на 5 юли 2009 г,. когато ще се произведат изборите за български парламент, съобщава турският вестник „Заман”, позовавайки се на български медии, цитиращи българския заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
От 252-те избирателни секции, които ще бъдат отворени зад граница, 123 ще бъдат разположени в Турция.

Премиерът на Турция ще посети Атина
20 юни 2009 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Атина на 20 и 21 юни, съобщават гръцки и турски медии. По покана на премиера на Гърция Костас Караманлис Ердоган ще присъства на откриването на новия музей на Акропола днес. Планирана е и среща между двамата премиери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2