Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 05.11.2009 г. !

Разгром на стадион Иньоню...

Бешикташ загуби шансове за класиране за следващия етап на Шампионската лига...

Изпратена 04.11.2009 10:45:07 UTC

Обновена 04.11.2009 10:45:07 UTC

Турският представител в Шапионската Лига Бешикташ загуби мача с Волфсбург игран на стадион Иньоню в Истанбул с три на нула и загуби шансовете да се класира за следващия етап на турнира. В предстоящите срещи от групата Бешикташ ще се бори за класиране в Лига Европа.
В другата среща от грпата ЦСКА Москва завърши наравно три на три с Манчестър Юнайтед. Английският представител гарантира класирането за следващия етап на Шампионската Лига.
Вчера се проведоха срещи в още три групи на Шампионската Лига.
В група "А" Бордо победи Байерн Мюнхен с два на нула, а Ювентус се наложи над Макаби Хайфа с един на нула. Бордо грантира класирането за следващия тур.
В група "Це", Марсилия разгроми Цюрих с 6 на един, а Милан и Реал Мадрид звършиха наравно един на един.
В група "Д", Порто победи Апоел с един на нула, а Атлетико Мадрид и Челси завършиха наравно два на два. Челси и Порто грантираха класирането за следващия етап на Шампионската Лига.
Тази вечер ще се играят още осем срещи в четири групи на Шампионската лига.
-
Есенна прогноза на Комисията на ЕС

Очаква се възстановяване на икономиката от рецесията.

Изпратена 04.11.2009 08:46:07 UTC

Обновена 04.11.2009 08:46:07 UTC

Според есенната прогноза на Комисията на ЕС икономиката на ЕС ще излезе от рецесията през втората половина на тази година, въпреки че за 2009 г. като цяло все още се предвижда спад на БВП с около 4 %. Очаква се постепенно възстановяване.

Според прогнозите на комисията през следващата година Турция ще бъде страната с най- бързо нарастваща икономика,с 2.8%.Благодарение на структурните реформи и взетите мерки на първо място в банковата система,Турция се предпази до известна степен от най -голямата криза.След снижението от 5.8% през тази година се очаква икономическо съживяване което през 2011 година се очаква да стигне до 3.6%.

Процентът на инфлацията с 5.6% е под очакванията на централната банка.Комисията прогнозира също така,че процентът на безработицата през 2011 в Турция ще се снижи на 13.5%.
-
ТРСК подготвя резервни планове...

В случай на провал на преговорите ТРСК ще постави в изпълнение резервните си планове...

Изпратена 04.11.2009 10:38:50 UTC

Обновена 04.11.2009 10:38:50 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че турската страна на острова иска намиране на разрешение на Кипърския проблем, но отбеляза, че ако очакваното разрешение не бъде постигнато, са подготвили резервни планове за действие.
В словото, което произнесе на организиранaта от Центъра за Европейска Политика в Брюксел конференция, Талят каза, че в процеса на преговори за разрешаване на кипърския проблем се изпитва нужда от приноса на международната общественост и специално на ООН. Талят каза, че Турция винаги е изразявала подкрепа за усилията за разрешване на кипърския проблем и окачестви като несправедливи и с разрушителен ефект изявленията по адрес на Турция на кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс за един британски вестник.
Талят каза, че след като бе приета за член на ЕС, Кипърската гръцка част е загубила желание за разрешване на кипърския проблем, като подчерта, че не трябва да се губи време и че разрешението трябва да бъде постигнато във възможно най-кратък срок.
-
„Атлас на военните престъпления в Босна”

Центърът за изследвания и документация в Босна и Херцеговина подготви онлайн географска карта „Атлас на военните престъпления в Босна” показваща местата, където са извършени военните престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина от периода 1992-1995 година.

Изпратена 04.11.2009 12:53:40 UTC

Обновена 04.11.2009 12:53:40 UTC

Центърът за изследвания и документация в Босна и Херцеговина подготви онлайн географска карта „Атлас на военните престъпления в Босна” показваща местата, където са извършени военните престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина от периода 1992-1995 година.

В картата, която е подготвена въз основа на онлайн картата на Google Earth със символи са набелязани масовите гробища, затвори и религиозни обители на Босна.

При натискане върху символите са появява информация относно събитията случили се в тази област.

Центърът припомни, че броят на жертвите от сблъсъците много често се манипулират с цел да се оправдят нападенията срещу другите етнически и религиозни групи.
-
Терористичната организация се разпада...

Операциите организирани от Турските Въоръжени Сили и от въоръжените сили на Сирия и Иран поствят пред безизходица терористите...

Изпратена 04.11.2009 10:34:15 UTC

Обновена 04.11.2009 10:34:15 UTC

Процесът за демократично отваряне ускорява процеса на разпадане на терористичнта организация ПКК.
Операциите организирани от Турските Въоръжени Сили и от въоръжените сили на Сирия и Иран поствят пред безизходица терористите.
Отбелязано бе, че по време на последните операции на турските сили за сигурност са били ликвидирани 12 терориста, сред които се е намирал и терористът отговарящ за акциите в окръг Ерзурум.
Същевременно четирима терориста, между които една жена, избягали от лагерите на терористичната организация в северната част на Ирак се предадоха на силите за сигурност. Отбелязано бе, че след предварителния разпит в съда в Силопи, предалите се терористи ще бъдат предадени на съда със специални пълномощия в град Диярбакър.
Съобщено бе, че от януари месец насам на силите за сигурност са се предали около 300 терориста.
В показанията си прeдалите се терористи подчертават, че се е разпалила конфронтацията между различни групировки за нaлагане на контрол над организацията и неимоверно са нарастнали екзекуциите с различни доводи на терористи.
В показанията си терористите подчертават, че екзекуците се прикриват с твърдения, че екзекутираните са умрели в резултат на наводнения, катастрофи и други нещастни случаи.
-
Пакетът за демократично отваряне ще се обсъди във ВНСТ...

Очаква се идната седмица обществеността в Турция да бъде информирана относно съдържанието на пакета с демократични реформи. ..

Изпратена 04.11.2009 10:31:58 UTC

Обновена 04.11.2009 10:31:58 UTC

Очаква се идната седмица обществеността в Турция да бъде информирана относно съдържанието на пакета с демократични реформи.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че подготовките са приключили и пакетът ще бъде обсъден на десети ноември във ВНСТ.
Предложението за обсъждане на пакета бе предадено на председателството на ВНСТ.
В предложението подписано от премиера Ердоган се подчертава, че предприемайки всички стъпки в рамките на пакета с демократични реформи, правителството се съобразява с политическите, икономически, социални, културни, и международни отношения и се подчертава, че е с голяма важност ВНСТ да бъде подробно информирано относно дейностите по въпроса. В предложението се подчертава, че ВНСТ е органът който ще приеме крайното решение.
-
Преглед на чуждия печат 04.11.2009

Новини и коментари от чужди вестници и списания 04.11.2009

Изпратена 04.11.2009 08:10:35 UTC

Обновена 04.11.2009 08:10:35 UTC

Чуждата медия коментира активната външна политика на Турция през последния период и целта за нулев проблем със съседните страни.

Първата новина по тази тема е от австрийския вестник Куриер.Под заглавието „Да се покачиш в по горната лига”се прави анализ на външната политика на Турция.Обръща се внимание, че Турция е на път да се превърне в голяма регионална сила и почти не е останал кризисен център или място,където да не заема активна позиция.

„Тази политика на Турция се основава на добросъседските отношения и разрешаването на всички съществуващи проблеми,с което цели определянето на границите на собствените си претенции.”

В.Куриер пише,че в последния период отношенията с Израел са крайно напрегнати,но че Tурция няма намерения да ги прекъсва съвсем защото задължително условие за превръщането и в регионален силов фактор са добрите отношения с всички регионални страни.

Oтправяйки призив към европейците вестникът прави следното предупреждение:”Европейците трябва да осъзнаят важността на изкачването на Турция в „по-горната лига” и трябва да я подкрепят.Защото един силен приятел и силен член на източната граница ще донесе повече полза,отколкото вреда на Европа.”

.....Английският вестник Дъ Гардиян публикува новина озаглавена „Турция е лидер на мюсюлманския свят”.Вестникът сочи, че Анкара е подобрила отношенията си със съседните страни и помежду тях,но че отношенията с Израел са малко напрегнати.Турция е поела нова положителна роля в Близкия изток и полага усилия да бъде посредник и да установява мира.Подчертава се, че най- идеалният път за това е протягането на ръка на Иран.

Английският вестник подчертава,че турските ръководители години наред се опитват да постигнат целта за „нулев проблем” със съседите си и са сравнително успешни в тази насока.Турция поддържа добри отношения с Гърция ,България и Ирак.А със Сирия,с която преди 10 години бяха почти на прага на войната,сега са отменени визите и миналия месец в Халеп турският външен министър Давутоглу е заявил, че двете страни споделят обща съдба, обща история и бъдеще.Това изявление бе направено само няколко дни след обнадеждаващото сближаване между Турция и Армения. .

.....Германският вестник Зюдвестпрессе е озаглавил един свой коментар „Турция-ново самочувствие”.Коментарът започва със следната констатация:”На въпроса до каква степен е важна Турция за Европа,в отговорите от миналото се изтъкваше сигурността и като съюзник в НАТО на прага на Изтока.Но сега вече срещу нас излиза една много по различна страна - със самочувствието и съзнанието за нарастващото си значение и стратегически потенциал в района.Официалната и политика напоследък създава впечатлението,че не Турция се нуждае от Европа,а Европа изпитва голяма необходимост от нея.”

В новината се подчертава също така,че Турция е взела решение за нормализиране на отношенията си с Армения и отваряне на общата граница,а със Сирия са подписани серия от договори,между които и за провеждане на съвместни военни учения.

Вестникът съобщава,че премиерът Ердоган е подписал 48 двустранни споразумения с Багдат и акцентува,че Иран, Ирак и Сирия са важни пазари за Турция и че благодарение на отворената граница с Армения ще бъдат отворени нови и по къси търговски пътища за Централна Азия.

Германският вестник след като споменава за договорите за сътрудничество в областта на енергетиката подписани от Турция, прави следния извод:Значението на Турция произтича не само от ролята и на експедитор на енергийни източници за Европа,но същевременно и от факта,че е 17- тата по големина икономика в света.
-
Преглед на турския печат 04.11.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 4 ноември 2009 година.

Изпратена 04.11.2009 11:26:15 UTC

Обновена 04.11.2009 11:52:39 UTC

Вестник Миллиет съобщава, че на заседание на ВНСТ е било прието предложението на Партията на Справедливостта и развитието за обсъждане на процеса за „Демократично отваряне”. Вестникът предава, че обсъждането ще се проведе на 10ти Ноември, вторник.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Клаус одобри Договора от Лисабон” отбелязва, че Конституционният съд на Република Чехия е постановил, че Договора от Лисабон не е в разрез с Конституцията на страната, с което е била премахната и последната пречка пред договора. Вестникът пише, че след въпросното решение на Конституционния съд, президентът на Република Чехия Вацлав Клаус е казал, че дори да не споделя това становище зачита решението на съда и е подписал Договора от Лисабон.

Вестник Заман съобщава, че в доклада за напредъка, който ще бъде поставен на обсъждане в Европейския парламент днес се отстоява, че Турция възпрепятства сътрудничеството между НАТО и ЕС и че се намеква, че Анкара ще бъде отговорна за намаляване на броя на персонала предоставян на НАТО от страна на ЕС. В доклада се иска от Анкара да координира външната си политика и главно политиката си относно Иран с ЕС. Проектодокладът по Кипърския въпрос, който взема под внимание изцяло възгледите на кипърската гръцка част иска протоколите подписани с Армения да бъдат прокарани през ВНСТ.

Вестник Йени Шафак предава, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят е казал, че ако не бъде намерено разрешение на Кипърския въпрос до месец април 2010 година са подготвили два резервни плана. В новината се отбелязва, че в изказване в Центъра за европейски политики в Брюксел, Талят е посочил, че сега не е време да се дискутират резервните планове и че са привърженици на намирането на разрешение на въпроса.

Вестник Йени Шафак се спира на вчерашното съдебно заседание по делото срещу бившия сръбски лидер Радован Караджич водещо се в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. В новината пише, че Караджич е присъствал на вчерашното съдебно заседание и е казал, че ще продължи да бойкотира съдебните заседания. Вестникът предава, че Караджич е посочил, че има нужда от време за да отговори на обвиненията от обвинителния акт и е заявил, че не се отнасят справедливо към него. Караджич е казал дословно „Не искам да бойкотирам съда, но за да успея да подготвя защитата си няма да присъствам на съдебните заседания”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Европейският съд за правата на човека осъди Италия” съобщава, че Европейският съд за правата на човека е осъдил Италия за наличието на разпятия и икони на Исус Христос в класните стаи на училищата в Италия, което според съда нарушава „правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения” и „правото на децата на свобода на религията”. Съдът също така постанови Италия да плати обезщетение в размер 5 000 Евро на италианската гражданка от финландски произход Солие Лауци, която бе завела въпросното дело преди 8 години.
-
Новини 04.11.2009 Hовини 1400
-
Емисии 04.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2