Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 4 ноември 2009 г.

Гигантски аквариум с акули отвори врати в Истанбул !

Гигантски аквариум с акули отвори врати в Истанбул !

На 22 октомври 2009 г. в Турция бе открит първият гигантски аквариум, който предлага на посетителите да поплуват между петте тигрови акули или дори да им дадат храна. Аквариумът "Тюркуазу" се намира в търговски център в квартал "Байрампаша" в Истанбул. Съоръжението е на три етажа. Строежът на водния басейн с площ 8000 кв. м продължи 6 месеца, а цената му възлиза на 17 млн. евро. Хиляди посетители видяха още първите дни на откриването "Тюркуазу", като целта на управителите е годишният посетителски поток да надхвърли 1 милион души. С тези размери "Тюркуазу" е над средните световни стандарти, като се има предвид, че този в Барселона е със 7 хил. кв. м. Най-големият аквариум е "Джорджия", намира се в американския щат Атланта и е с площ 25 хил. кв. м.
Освен 2,5-метрови тигрови акули, в сладките и солени води на аквариума живеят и около 20 хил. други морски създания, включително тропически и застрашени от изчезване. По-смелите имат възможност да се гмуркат и да поплуват сред акулите или дори да ги хранят. Благодарение на специалните тунели, които са част от съоръжението, посетителите се радват на 270-градусова панорама "сякаш плуват сред рибите". Всъщност в "Тюркуазу" се намира един от най-дългите подземни водни тунели в света - 80 метра. Аквариумът предлага също 35-минутни уъркшопове за деца, които ги учат за живота под водата и колко е важно той да бъде опазен.
Седем водолази чистят басейните
Цената за вход е 25 турски лири (около 25 лева), а за ученици и възрастни над 65 години - 18 лири (около 18 лева). Деца до три години влизат безплатно. Седем водолази редовно почистват водните басейни в аквариума и хранят акулите - някои на ръка. Противно на представите, акулите съвсем не са кръвожадни и с лош нрав, така че гмурците не се страхуват да се грижат за тях отблизо, отбелязват от ръководството на аквариума. Около 100 килограма храна на ден консумират водните обитатели.

заман / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2