Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 17 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 17.10.2009 г. !

„Дигитални мостове”

В Истанбул бе осъществена презентацията на проекта „Дигитални мостове”.

Posted 17.10.2009 10:50:08 UTC

Updated 17.10.2009 10:50:08 UTC

В Истанбул бе осъществена презентацията на проекта „Дигитални мостове”.

На първият етап проекта цели осъществяването на съвместни дейности между студенти от университета в Букурещ, Анадолският университет в Ескишехир и Висшето училище по журналистика Лил във Франция за взаимното опознаване на своите култури.

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш каза „Проектът „Дигитални мостове” е един от проектите, който ще преодолее безпокойствата, съмненията и страховете, които съществуват между Турция и ЕС”.

Еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен на свой ред каза, „С всеки изминал ден разгръщаме отношенията си с Турция в сферите на икономиката, туризма и политиката. Този проект ще допринесе да се опознаем по-добре”.

Проектът „Дигитални мостове” ще продължи 20 месеца и ще възлезе на стойност около 663 хиляди Евро.
-
Одобриха доклада за Газа

Съветът по човешките права на ООН одобри доклада за Газа обвиняващ Израел в извършването на военни престъпления.

Posted 17.10.2009 10:51:51 UTC

Updated 17.10.2009 10:51:51 UTC

Съветът по човешките права на ООН одобри доклада за Газа обвиняващ Израел в извършването на военни престъпления.

Докладът известен и като доклада „Голдстоун” бе одобрен от 25 от членовете на Съвета по човешките права на ООН, който заседава в централата на Съвета в град Женева. 6 от членовете дадоха отрицателен вот, а 11 от членовете гласуваха с „въздържал се”.

Този доклад е най-строгото решение вземано до сега от международните организации срещу Израел.

В докладът се отправя призив към Съвета за сигурност на ООН да отнесе въпроса пред Международния наказателен съд, ако израелците и палестинците не разследват сами предполагаемите нарушения.

Израел и Хамас отхвърлят доклада, който бе подготвен от делегация председателствана от южноафриканския съдия Ричърд Голдстоун.

Израел и САЩ отстояват, че доклада ще навреди на Близкоизточния умиротворителен процес…

В докладът „Голдстоун” Израел е обвиняван в умишленото избиване на цивилни използвайки фосфорни бомби, а Палестинската страна в осъществяването на ракетни нападения.
-
Сухопътна операция в Южен Вазиристан

Пакистанската армия започна сухопътна операция в Южен Вазиристан след продължилата няколко седмици въздушна операция.

Posted 17.10.2009 11:33:52 UTC

Updated 17.10.2009 11:33:52 UTC

Пакистанската армия започна сухопътна операция в Южен Вазиристан след продължилата няколко седмици въздушна операция.

Компетентни лица от Пакистанската армия съобщиха, че са започнали военна операция за ликвидирането на талибаните в областта, в която участват 28 000 военнослужещи.

В Южен Вазиристан, който е разположен на границата с Афганистан има около 10 000 талибани.

Правителството и опозицията в Пакистан дадоха пълна подкрепа за операцията.
-
Давутоглу е на посещение в Босна и Херцеговина

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който се намира на официално посещение в Босна и Херцеговина проведе контакти с члена на Президентския съвет Харис Силайджич и някои политически лидери.

Posted 17.10.2009 10:43:26 UTC

Updated 17.10.2009 10:43:26 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който се намира на официално посещение в Босна и Херцеговина проведе контакти с члена на Президентския съвет Харис Силайджич и някои политически лидери.

Давутоглу отбеляза, че всеки трябва да направи отстъпки в името на единството и сплотеността на Босна и Херцеговина.

Давуотоглу каза, „Босна и Херцеговина преминава през критичен период. Сигурността на Босна и Херцеговина представлява сигурността на Балканите. Турция ще направи всичко, което е по силите й за разрешаването на Босненския проблем”.

Външният министър Ахмет Давутоглу посочи, че перспективата за членство в ЕС и НАТО е с голямо значение за вземането под гаранция на политическото единство на Босна. Давутоглу каза „Водим усилена дипломация с компетентните лица на САЩ и ЕС за разрешаването на Босненския въпрос”.

Давутоглу припомни, че идната седмица ще проведе контакти с еврокомисаря отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен и каза, че едната от темите, която ще бъде обсъдена по време на срещата е въпроса с отменянето на визите за гражданите на Босна и Херцеговина при пътуванията им в страните от ЕС.
-
Преглед на турския печат 17.10.2009 г.

Обзор на някои от издваните в Турция вестници от 17 октомври 2009 година.

Posted 17.10.2009 08:36:15 UTC

Updated 17.10.2009 08:36:15 UTC

Bестник Заман съобщава, че президентът на Македония Георге Иванов, който осъществи официално посещение в Турция е бил посрещнат с официална церемония от президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция Чанкая. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е припомнил, че Турция е първата страна признала независимостта на Македония и то с конституционното й име и е казал „Турция защити и ще продължи да защитава правата на Македония”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в рамките на контактите си в Босна и Херцеговина е провел среща с члена на президентския съвет Харис Силайджич. В новината се отбелязва, че Давутоглу е провел срещи и с лидера на Партията на демократичното действие Сюлейман Тихич и лидера на Социалдемократическата партия Златко Лагумджия.

Вестник Йени Шафак предава, че външният министър Ахмет Давутоглу е отправил остри критики по адрес на Израел след кризите с международните учения „Анадолски орел” и с телевизионния сериал „Раздяла” излъчван по Турското радио и телевизия. В новината пише, че Давутоглу е казал „Никой не може да очаква от нас да придадем на човешката трагедия в Газа облик на обикновена военна операция. Преди една година Турция посредничеше в преговорите между Израел и Сирия. Както тази политика на Турция е принципна така и критиките ни към Израел са принципна политика. Това не може да бъде повод за криза. Израел ще възобнови усилията си за мир. Турция желае именно това”.

Вестник Миллиет предава, че Съветът по човешките права на ООН е одобрил доклада за Газа, който обвинява, както Израел, така и ХАМАС в извършване на военни престъпления по време на конфликта от декември-януари. В новината се отбелязва, че както Израел, така и ХАМАС са отхвърлили обвиненията в доклада „Голдстоун”. Докладът се отправя призив към Съвета за сигурност на ООН да отнесе въпроса пред Международния наказателен съд, ако израелците и палестинците не разследват сами предполагаемите нарушения.

Вестник Сабах пише, че ЕС е съобщил, че ще отпусне финансова помощ на Армения на стойност 100 милиона евро, 35 милиона от които дарение, а останалите 65 милиона евро ще бъдат ниско лихвен кредит. В новината също така се отбелязва, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е отправил призив към Армения да се оттегли от окупираните азербайджански земи и е казал, че за да може да бъде сложен край на окупацията на Нагорни Карабах, Азербайджанската армия винаги трябва да бъде в готовност.
-
Новини 17.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 17.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2