Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 02.10.2009 г. !

Избран бе новия главен мюфтия...

На организираната в столицата на България София извънредна конференция на българските мюсюлмани, за главен мюфтия отново бе преизбран с единодушие Мустафа Алиш Хаджи...

Изпратена 02.11.2009 11:18:02 UTC

Обновена 02.11.2009 11:18:02 UTC

На организираната в столицата на България София извънредна конференция на българските мюсюлмани, за главен мюфтия отново бе преизбран с единодушие Мустафа Алиш Хаджи.
В словото, което произнесе след оповестяването на резултатите Мустафа Алиш Хаджи припомни че проведените преди година и половина избори са били обявени от Софийския апелативен съд за нелегитимни и подчерта, че резултатите от конференцията, на която са били представени 90 процента от мюсюлманите в България не може да се постaвят на дискусии.
На конференцията бе приет и нов устав на българските мюсюлмани.
Депутатът от партията Движение за Права и Свободи и член на парламентaрната комисия за човешките права и религиозните въпроси Юнал Лютфи обеляза, че държавата не отпуска средствата нужни за ремонта на над хлядата джамии в страната.
Някои лица намиращи се в салона изразиxа реакции поради изказванията, които някои от делегатите произнесоха на турски език.
-
Президента отпътува за Словакия...

Президентът Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Словакия по покана на президента на тази страна Иван Гаспарович...

Изпратена 02.11.2009 10:58:00 UTC

Обновена 02.11.2009 10:58:00 UTC

Президентът Абдуллах Гюл отпътува на официално посещение в Словакия по покана на президента на тази страна Иван Гаспарович. В изявлението, което направи преди да отлети за Братислава Гюл каза, че това посещение ще допринесе за разгръщането на двустранните отношения и подчерта, че ще бъде подписан договор за строежа на турско мемориално гробище за турските войници загинали по време на Първата Световна война на фронта в Галиция.
По време на визитата ще се проведе заседание на турско-словакския делови форум с участието на бизнесмени от двете страни.
Отговаряйки в самолета на въпросите на журналисти относно актуални теми, президентът Гюл каза, че Турция не пренасочва погледа си от запад на изток и отбеляза, че разпространяваните в чуждите медии новини с подобно съдържание се дължат на факта, че европейските страни завиждат за разрастващата се сфера на влияние на Турция.
Гюл каза, че в ЕС се наблюдава проблем с визията и че ако тази тенденция продължи след десет години съюзът ще се превърне в много слаб актьор на междунродната арена.
В отговор на друг въпрос президентът Гюл посочи, че искат проблема с иранската ядрена програма да бъде разрешен по мирен път.
Президентът Гюл засегна и значението, което има посещенето му в Словакия и отбеляза, че търговският обем между двете страни е нарастнал от 75 милиона на един милиард евро. Президентът Гюл каза, че търговските отношения със Словакия може да бъдат още повече разгърнати и да се установи двустранно сътрудничество и в сферата на енергетиката, подчертвайки, че Словакия оказва пълна подкрепа на членството на Турция в ЕС.
-
Преглед на турския печат 02.11.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 2ри ноември 2009та година.

Изпратена 02.11.2009 08:25:55 UTC

Обновена 02.11.2009 08:25:55 UTC

Днешната турска преса е дала широко място на изявленията на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу, който бе обявил месец октомври за месец на мира, и на новини за подновения след 13 месечен период растеж в износа на турски стоки.
Вестник Заман съобщава, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, след посещението си в северната част на Ирак, е оповестил, че месец октомври се е превърнал в месец на мира и е направил преценка на контактите осъществени през този месец. Той е подчертал, че контактите осъществени в широк географски регион от Балканите до Кавказ са показали авторитета и влиянието с които се ползва Турция.
В новината озаглавена "Двете страни още повече ще се сближат" вестник Джумхурийет пише, че в изявлението направено преди посещението си в Словакия, президентът Абдуллах Гюл е казал, че Турция и Словакия още повече ще се сближат. Вестникът сочи, че Гюл е отпътувал придружаван от министъра на отбраната Вежди Гьонюл на тридневно посещение в Словакия по покана на президента на тази страна.
Вестник Йени Шафак пише, че след посещението на премиера Ердоган в Иран, сега на визита в Турция ще пристигне президентът на тази страна Махмуд Ахмединеджат. В новината се отбелязва, че Ахмединеджат ще присъства на 25тто високо равнище на Постоянния Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към организацията Ислямска Конференция.
Вестник Хюррийет отбелязва, че показателите за износа на турски стоки са започнали да дават сигналите за излизане от кризата и подчертава, че износът през месец октомври е нарастнал с 4,62 процента в сравнение с износа за същия месец на минлата година. В новината се подчертва, че това е първото покачване на индекса на износа от началото на глобланата икономическа криза насам.
Вестник Сабах съобщава, че прочутият политолог и писател Ноам Чомски е казал, че Турция може да се превърне в независима сила в региона си. Чомски е отбелязъл, че противопоставяйки се на американската окупация на Ирак през 2003та година Турция е доказала, че е по-демократична от Италия и Испания, а чрез възпрепятстването на участието на Израел в международната фаза на военно-въздушните учения "Анадолски Орел 2009" тя е доказала, че е способна да предприема независими от позицията на другите страни действия.
Вестник Ватан пише, че днес започва ваксинирането на здравните служители с ваксината против Свинския Грип, за да се предотврати възникването на проблеми в оказването на здравни услуги.
"Политическа криза в Афганистан". В новината с това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че кандидатът на опозицията за президентския пост и опонент на Карзаи в балотажния тур Абдуллах Абдуллах е повестил, че няма да участва във втория тур, който ще се проведе на 7ми ноември. Абдуллах е подчертал пред свои привърженици в Кабул, че при съществуващите условия е невъзможно да се проведат демократични и открити избори.
В новина по темата вестник Йени Шафак съобщва, че Абдуллах Абдуллах е заявил, че няма да участва в балотажния тур тъй като смята, че резултатите ще бъдат фалшифицирани.
-
Новини 02.11.2009 Новини 1400
-
Емисии 02.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2