Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 02.11.2009 !

Photobucket
Анадолска агенция: Единственият ми конкурент е Ахмед Доган, каза българският премиер Бойко Борисов

02 ноември 2009 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Единственият ми и най-голям конкурент в политиката е лидерът на ДПС Ахмед Доган, каза българският премиер Бойко Борисов, предаде Анадолската агенция. Борисов отбеляза, че дори и на последните частични избори в България борбата е била между неговата управляваща партия ГЕРБ и ДПС, членовете на която са предимно турци, отбелязва медията. Българският премиер обвини ДПС, че се стреми „да натрупа точки чрез подклаждането на етнически проблеми”.
Междувременно заместник- председателят на ДПС Емел Етем реагира срещу изявленията на Борисов. Етем посочи, че правителството на Борисов няма програма по нито един въпрос и в тази връзка констатира: „Всъщност няма нужда от някаква наша дейност за сваляне на правителството. Поради погрешната политика на това правителство то само ще падне от власт”.
Бойко Борисов направи оценка на 100-те дни управление на формираното в края на юли българско правителство. Той е „изключително доволен” както от самия себе си, така и от работата на своите министри и за първите 100 дни дава оценка 5 по шестобалната скала, посочва агенцията.

Над 350 кг хероин и близо 350 кг други наркотици са заловени за месец в турската провинция Ван
02 ноември 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили 355 килограма хероин и 345 килограма други наркотици през последния месец в източната турска провинция Ван, пише вестник „Хюриет”. Това е станало при 11 отделни операции. Проследени и проверени са били 11 автомобила, превозващи произведени и специално пресовани в Афганистан наркотици, внесени по незаконни пътища в Турция през Иран. При операциите са задържани общо 16 души.

Д-8 има нужда от нова рамка и формиране на нова позиция, каза Ахмет Давутоглу
02 ноември 2009 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Куара Лумпур. Завърши 12-та среща на Съвета на външните министри на Групата на осемте развиващи се ислямски страни Д-8 в Куала Лумпур, предаде Анадолската агенция. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който участва в нея, направи изявления за турските журналисти и посочи, че Турция е направила няколко важни предложения.
Давутоглу подчерта, че на фона на новите финансови системи, които ще възникнат след международната икономическа криза, Д-8 има нужда от нова рамка и формиране на обща позиция. За целта в спешен порядък ще бъде сформиран работен екип. Този екип ще работи както по въпросите за ролята, с която Д-8 може да се нагърби на международната икономическо-политическа платформа, така и за реакциите на всяка страна поотделно срещу икономическата криза. В рамките на два-три месеца в Истанбул ще се състои разширена конференция, на която специалисти от страните членки на Д-8 ще изготвят проект за нов устав.
Освен това ще бъде създаден специален механизъм за консултации, които ще се задейства преди важни международни форуми. Турция ще играе авангардна роля в този механизъм. В определени области ще се засили сътрудничеството, като целта е да се увеличи взаимната търговия между страните членки на Д-8. Ще бъдат взети сериозни мерки по въпроса за сигурността на хранителните продукти, като Турция ще поеме ангажимента да създаде база за семена.
Успоредно със сътрудничеството в областта на транспорта и съобщенията е взето решение за общо обучение на млади дипломати, като всяка страна ще определи по двама души. Този проект ще започне първо в Египет, а след това ще продължи в Иран и в Турция.
„Значението на състоялата се среща е следното: Благодарение на 12-годишния опит направихме преглед с каква тежест Д-8 може да стои на международната икономическо-политическа арена”, обобщи турският министър на външните работи. В отговор на въпрос Давутоглу уточни, че на срещата не са били поставяни политически въпроси.
В Куала Лампур турският министър на външните работи проведе и двустранни разговори с министрите на външните работи на Пакистан, на Иран и на Бангладеш, посочва агенцията.

„Хюриет”: ПКК трябва едностранно да изостави оръжието, каза известен кюрдски политик
02 ноември 2009 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Хамбург/Анкара. Известният кюрдски политик Кемал Буркай, който от 30 години живее в изгнание в Швеция, заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ трябва едностранно да изостави оръжието, пише днес вестник „Хюриет”. Буркай участва в кюрдска конференция в Хамбург и направи оценка на „кюрдското отваряне” на сегашното турско правителство. „Дори и да бъде едностранно, изоставянето на оръжието от ПКК ще бъде едно достойно поведение”, смята 72-годишният политик. Той посочи, че по косвени канали е разбрал за желанието на турския министър на вътрешните работи Бешир Аталай да се срещне с него. Буркай оценява като положителна стъпка отварянето на сегашното турско правителство по кюрдския въпрос, която получи названието „кюрдско отваряне”.
„Подкрепям всяка сериозна и положителна стъпка, независимо от кого идва. По този въпрос не може да се следва логиката „или всичко, или нищо. Предприемането на малки стъпки е важно за спиране проливането на кръв”, каза кюрдският политик. По думите му следваната през последните 85 години политика не само не е донесла решение на кюрдския въпрос, а още повече го е изострила и задълбочила. „Кюрдското отваряне може да бъде пътят за изход, обаче на базата на равнопоставеността”, посочи Кемал Буркай. Той критикува позицията по кюрдското отваряне на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, като го обвинява в национализъм, подстрекателство и всяване на страх сред обществото.

АФП: Новият грипен вирус А(H1N1) отне живота на още двама души в Турция
02 ноември 2009 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Две деца, заразени с новия грип А(H1N1) са починали тази нощ в болница в Турция. По този начин общият брой на починалите от грипния вирус в страната достигна шестима души, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на турското министерство на здравеопазването.
Грипът е причинил смъртта на 22-месечно бебе и на 14-годишен тийнейджър в провинция Коня.
Девет души, заразени с А(H1N1) са в тежко състояние.
До момента в Турция са потвърдени 1870 случая на новия грип.

Товарен кораб заседна в района на турското черноморско пристанище Самсун
02 ноември 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Самсун. Сухотоварен кораб „Дафне”, плаващ под флага на Сиера Леоне, е заседнал на сушата в района на турското черноморско пристанище Самсун, предаде Анадолската агенция. Корабът е доставил скрап от Грузия и е заседнал след разтоварването на стоката. Започнали са дейности по спасяването на кораба и на намиращия се на борда 10-членен екипаж.

Турският външен министър призова към общи действия срещу икономическата криза на срещата на Д-8
02 ноември 2009 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Куала Лумпур. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, който участва в 12-та среща на Съвета на външните министри на Групата на осемте развиващи се ислямски страни Д-8 в Куала Лумпур, призова към съвместни действия срещу икономическата криза, предаде Анадолската агенция. В изказването си на форума в столицата на Малайзия Давутоглу засегна учредителните цели на Д-8 да съдейства за възхода в икономиката и търговията и подчерта, че още от създаването на организацията Турция отдава голямо значение на сътрудничеството в нея.
Турският външен министър посочи, че вече е променена глобалната финансова система и при това положение няма повече да бъде възможно всяка страна поотделно да се бори срещу икономическата криза. Именно поради това на фона на процеса на глобални промени и като се отчита международната конкуренция, нарастването на икономическото и търговското сътрудничество между страните от Д-8 носи „жизнено важно значение”, изтъкна Ахмет Давутоглу.

Агенция „Фокус” припомня, че Групата на осем развиващи се ислямски страни Д-8 е създадена през юни 1997 г. в Истанбул. Тя включва Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция.

Бил Клинтън и Герхард Шрьодер са в Истанбул за участие в конференция
02 ноември 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер пристигнаха снощи с два отделни специални самолета в Истанбул, пише вестник „Милиет”. При кацането на самолета на Бил Клинтън турската и американската охрана изведоха от ВИП салона всички журналисти и не им позволиха да контактуват с бившия американки президент.
Клинтън днес ще говори на конференция в Истанбул на тема „Лидерство за мира, който може да продължи”.
На конференцията се очаква да присъства и Герхард Шрьодер, посочва „Сабах”.

Над 95 кг хероин са заловени в южната турска провинция Мерсин
02 ноември 2009 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност са заловили 95,516 килограма хероин в провинция Мерсин, Южна Турция, съобщава Анадолската агенция. При операцията на полицията, предприета след двумесечна подготовка, са задържани 5 души. Наркотикът бил укрит на осем различни места в един ТИР. Заедно с хероина са конфискувани 2 500 евро и 7 мобилни телефона със СИМ карти.
Операцията е в рамките на действията на полицията за пресичане на транзитните пътища на наркотиците от източните турски провинции за Европа, посочва агенцията.

В Анкара падна първият сняг
02 ноември 2009 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. В турската столица Анкара падна първият сняг за този сезон, предаде информационната агенция ДЖИХАН. Студеният и влажен въздух, навлязъл на турска територия, обхвана и Анкара. Снощи температурите в турската столица паднаха под нормалните за сезона и тази сутрин от 7 часа започна снеговалеж по високите части на града. На места снежната покривка създава проблеми за водачите на МПС.

„Заман”: Нарастване на турския износ за първи път от 13 месеца
02 ноември 2009 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция започна да се излекува от раните на глобалната криза и за първи път през последните 13 месеца е регистрирано нарастване на износа, пише днес вестник „Заман”. Износът, който през февруари спадна до най-ниското ниво от 7 милиарда долара, отбелязва увеличение през октомври с 4,62% и с достигнатите 9,945 милиарда долара се доближава до границата от 10 милиарда долара.
Четирите сектора, в които е осъществен най-голям износ, са автомобилостроене и свързаните с него съпътстващи промишлени дейности; конфекцията; металообработването; химическата промишленост.
Председателят на сдружението на турските износители /ТИМ/ Мехмет Бююкекши посочи, че октомври е станал повратна точка за турските износители. „Спадът беше спрян, започна излизането от кризата. Очакваме през следващите месеци нарастване на износа”, каза председателят на ТИМ.

„Радикал”: Абдуллах Йоджалан ще бъде преместен в нов затвор
02 ноември 2009 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Имралъ. Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан /Апо/, който излежава доживотна присъда без право на замяна като единствен затворник на остров Имралъ в Мраморно море, тази седмица ще бъде преместен в нов затвор, също на остров Имралъ, пише вестник „Радикал”. На входа на новия затвор тип Ф вече е поставен бюстът на Ататюрк и са окачени знамена на пилоните, а по оградата са изписани и цитати от Ататюрк. В новия затвор Йоджалан ще пребивава заедно с други 8 затворници, които ще пристигнат от други турски затвори. Непосредствено до затвора, на мястото на разрушена стара джамия, е построена нова джамия, от която всеки ден по пет пъти ще бъдат огласявани с високоговорители мюсюлманските молитви.
Новият затвор е изграден на площ от 1 000 км. метра и за него са изразходвани 5 милиона долара. Министерството на правосъдието е определило за новия затвор персонал от 40 души. Вече е уточнено кои ще бъдат останалите осем затворници, които ще лежат в новия затвор с Йоджалан. Те най-общо са представени като членове на ПКК „с добро поведение”.

Агенция “Фокус” припомня”:

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан се намира в затвор на остров Имралъ в Мраморно море от 1999 г., където изтърпява доживотна присъда за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Той бе осъден на смърт, но присъдата бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Досега Йоджалан беше единственият затворник в затвора на остров Имралъ и поради това Турция беше остро критикувана от ЕС.
Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където преди това потърси политическо убежище. В операцията по залавянето му участваха ЦРУ и турските специални служби. Случаят донесе значителни вътрешнополитически дивиденти на тогавашното турско правителство с премиер Бюлент Еджевит.

Турски печат: Свинският грип взе шеста жертва в Турция
02 ноември 2009 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разпространението на свинския грип в Турция е сред основните теми на днешния турски печат.
„Хюриет” извежда на централно място заглавието: „Свинският грип взе още три жертви в страната”. По този начин броят на починалите от тази болест в Турция нараства на шест души. Последните починали трима души вчера са 27-годишен санитар в болница в Анкара, както и 22-месечно бебе и 14-годишно дете в град Коня, Централна Турция.
Продължава и се засилва разпространението на свинския грип в страната, пише „Милиет”. Днес в Турция започва масова имунизация срещу свинския грип. В рамките на кампанията на първо време се предвижда да бъдат имунизирани близо 350 хиляди здравни работници на територията на цялата страна, както и кандидати за „хаджии”, които още не са тръгнали на път за поклонението в Мека. Тези, които вече са заминали, ще бъдат имунизирани в Саудитска Арабия. Имунизацията на учениците ще започне в края на този месец. През декември ще бъдат доставени 1 милион дози ваксини, които не съдържат веществото аджувант и са предвидени за имунизиране на бременни жени. „Сабах” пише, че един ден преди да започне имунизацията, вчера от грипния вирус A H1N1 е починал здравен работник в Анкара, който става четвъртата жертва в Турция от това заболяване. Един от първите, с които ще започне днешната масова имунизация на здравни работници, е министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг.
„Четвъртата жертва на свинския грип отново е здравен работник”, е заглавието в „Радикал”. Първата жертва на свинския грип в Турция на 23 октомври също беше здравен работник, припомня вестникът. В съобщение на министерството на здравеопазването се посочва, че четвъртата жертва на свинския грип е дадена в Анкара и че е здравен работник, пише вестник „Заман”. В момента с потвърдена диагноза и e започнало лечение срещу свинския грип в различни болници в Турция има 32 пациенти, се казва в съобщението на здравното министерство.

Турският президент ще разговаря с президента на Словакия за двустранното сътрудничество
02 ноември 2009 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл и словашкият държавен глава Иван Гашпарович ще обсъдят на среща днес възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в сферите на политиката, икономиката, търговията и културата, съобщават медиите. Гюл пристигна вчера в Братислава на официално посещение по покана на словашкия си колега.
Програмата на визитата включва срещи на Абдуллах Гюл срещи с председателя на словашкия парламент и с представители на опозицията.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2