Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 4 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-04.07.2009 г.



Фестивалът в Аспендос приключи

Вчера приключи 16тият Международен фестивал на оперното и балетно изкуство в Аспендос.

Posted 04.07.2009 10:42:43 UTC

Updated 04.07.2009 10:42:43 UTC

Вчера приключи 16тият Международен фестивал на оперното и балетно изкуство в Аспендос.

Фестивалът приключи с концерт на детският синфоничен оркестър Догуш.

Оркестърът, чиито членове са на възраст между 10 и 16 годишна възраст изпълниха музики на световно известни анимационни филми.

Оркестърът, който представя с успех Турция пред света миналата година бе изнесъл концерт по случай посещението в Турция на кралица Елизабет ІІ.
-
"Не" на цигарите

На 19 юли 2009та година влиза в сила законът за забрана на тютюнопушенето във всички затворени помещения включително и кафенетата, баровете и ресторантите.

Posted 04.07.2009 10:44:47 UTC

Updated 04.07.2009 10:44:47 UTC

На 19 юли 2009та година влиза в сила законът за забрана на тютюнопушенето във всички затворени помещения включително и кафенетата, баровете и ресторантите.

Председателят на парламентарната комисия отговаряща по въпросите на здравеопазването Джевдет Ердьол заяви, че не може и да става въпрос за спирането или отлагането на приложението на закона.

Ердьол отбеляза, че не споделя идеята за монтирането на климатици в затворените помещения за да може да се пуши в тях и каза „Все още не е разработен такъв климатик, който да може да възпрепятства канцерогенното въздействие на цигарите.
-
Изявление на Путин...

Путин заяви, че за да разгърне отношенията си с Русия, САЩ трябва да оставят настрана плановете си за изграждане на противоракетен щит в Европа...

Posted 04.07.2009 09:37:20 UTC

Updated 04.07.2009 09:47:27 UTC

Премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че за да разгърне отношенията си с Русия, САЩ трябва да оставят настрана плановете си за изграждане на противоракетен щит в Европа.
В изявлението, което направи преди насроченото за периода 6-8ми юли посещение на президента на САЩ Обама в Русия изявление, Путин отбеляза, че ако САЩ се откажат от изграждането на нови ракетни комплекси, от плановете си за противоракетен щит или от плановете за разширяване на военните и политически блокове, това ще представлява много важна и позитивна стъпка.
В изявлението, което бе направил преди два дена президентът на САЩ Обама бе казал, че политиките на Путин от периода на Студената война вече са загубили актуалността си и че е необходимо да бъде придадена нова насока на бъдещите инициативи.
-
Енергиен трафик с Русия...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл разговаря по телефона с президента на Русия Димитрий Медведев...

Posted 04.07.2009 09:34:29 UTC

Updated 04.07.2009 09:47:01 UTC

Развоя на политическите събития в Кавказкия регион водят до промяна на равновесието в сферата на енергетиката. Нагорно-Карабахският проблем започна да се превръща в част от проекта за газопровода Набукко.
Азербайджан подписа много важен договор с Русия за износ на природен газ за тази страна.
Русия отправи към Труция поканата да се присъедини към проекта за газопровода Южен Поток.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу от своя страна подчерта, че за Турция проектът Набукко е приоритетен проект със стратегическо значение.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл разговаря по телефона с президента на Русия Димитрий Медведев. Обсъдено бе двустранното сътрудничество в международен и регионален мащаб.
В изявлението направено от Кремълския дворец бе подчертано, че двамата лидери също така са обсъдили и състоянието на двустранното търговско и икономическо сътрудничество. В изявлението се отбелязва, че двете страни са изказали задоволството си от стабилитета в турско-руските отношения и всестранния конструктивен диалог, като са акцентували на сътрудничеството в сферата на енергетиката и добива на петрол.
-
Преглед на турския печат 04.07.2009

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 4 юли 2009 година.

Posted 04.07.2009 10:36:36 UTC

Updated 04.07.2009 11:36:25 UTC

Bестник Стар съобщава, че на 13ти юли в Анкара ще бъде подписан договора за проекта „Набуко”, който ще доставя природния газ от Каспийския регион и Центарлна Азия за Европа през Турция, България, Румъния и Унгария.

Вестник Стар в друга новина пише, че според проучване на реномираното икономическо списание „ The Banker” в списъка на 1000та най-големи банки в света са били включени и 15 турски банки.

Вестник Ватан отбелязва, че Директорът на отдела за външни отношения на МВФ Каролайн Аткинсън е акцентувала, че преговорите между Турция и МВФ продължават и че съществува съгласуваност по въпроса за икономическите мерки, които Турция трябва да предприеме.

Вестник Джумхуриет пише, че след посещението в Китай на президента на Турция Абдуллах Гюл 23 китайски фирми работещи в сферата на енергетиката, ювелирното изкуство, текстила и обработката на желязо и стомана са пристигнали в Турция за да проучат възможностите за инвестиции.

Вестник Йени Шафак съобщава, че страните членки на ЕС са взели решение за острото порицаване на Иран, който обвини САЩ и ЕС, че са причина за демонстрациите избухнали след президентските избори в страната. Вестникът предава, че посланниците на Иран в европейските столици ще бъдат привикани и предупредени за последен път и ако напрежението продължи да ескалира ще бъде наложена забрана за издаването на визи за иранските граждани.

Вестник Джумхуриет съобщава, че 16тият Международен джаз фестивал в Истанбул продължава с пълна скорост. В новината пише, че в рамките на фестивала концерт ще изнесе и Джо Джаксън, който е лицето запознало САЩ с английския пънк.

Вестник Миллиет акцентува, че Световната здравна организация е съобщила, че разпространението на вируса на свинския грип е достигнало етап, в който вече е невъзможно да бъде овладяно.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Историческата среща в Истанбул” отбелязва, че днес патриархът на Руската православна църква Кирил ще се срещне в Истанбул с патрирарха на Гръцката фанариотска църква Бартоломей. В новината по темата пише: „По време на срещата се очаква да бъде определено бъдещето на отношенията между Гръцката фанариотска патриаршия и Руската православна патриаршия, които от години наред са обтегнати”.
-
VOT Слушай новини на Български




04.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




04.07.2009
-
Патриархът на Русия пристигна на посещение в Турция

04 юли 2009 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Патриархът на Русия Кирил пристигна на тридневно посещение в Турция, което трябва да стане историческо в отношенията на Руската и Константинополската православни църкви, предаде РИА Новости. На летището в Истанбул той бе посрещнат от руски дипломати и високопоставени представители на Константинополската патриаршия.

„Заман”: Българската опозиция увеличава преднината си преди вота
04 юли 2009 | 06:35 | Агенция "Фокус"
София. Българската дясна партия ГЕРБ е на път да спечели утрешните парламентарни избори, след като недоволството от икономическата криза и корупцията помогнаха за увеличаване на преднината й пред управляващите социалисти, показват социологическите проучвания, съобщава „Заман”.
Две и половина години, след като се присъедини към Европейския съюз, репутацията на България достигна най-ниска точка, като бе помрачена от неспособността на правителството да потърси сметка на политиците, магистратите и престъпните босове. Миналата година Брюксел наказа София за това, че не успя да се справи с широкоразпространените измами и корупция чрез замразяване на повече от половин милиард евро помощи от ЕС.

Турският външен министър е на посещение в Румъния
04 юли 2009 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Румъния, съобщават медиите. Планирана е среща с румънския външен министър Кристиан Дяконеску. Ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на приятелските отношения между двете страни, както и различни регионални въпроси.
-
„Заман”: 250 хил. турци ще гласуват на българските парламентарни избори !

04 юли 2009 | 03:42 | Агенция "Фокус"

Бурса. Около 250 хил. души в Турция ще гласуват на парламентарните избори в България, които ще се проведат в неделя, пише „Заман”. Около 300 хил. български турци вече очакват резултатите от българските избори в Турция, където са потърсили убежище заради асимилационните политики на бившия български лидер Тодор Живков през 80-те години.
На последните български парламентарни избори Движението за права и свободи успя да си осигури 34 места в 240-членния български парламент и стана коалиционен партньор в правителството, благодарение на подкрепата на избирателите от Турция.
Българският консул в Бурса Хаяти Коркмаз каза пред „Заман”, че тези избори са жизнено важни за пълната интеграция на България в Европейския съюз.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2