Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 март 2010 г.

Турските новини - 24.03.2010 г. !

Турция: Промяната на конституцията е в правомощията на парламента, каза президентът Абдуллах Гюл
24 март 2010 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че промяната на конституцията е в правомощията на парламента и пакетът е отворен за разисквания и предложения от всички страни, пише турският вестник „Заман”. Гюл каза, че той все още не е придобил окончателната си форма и може би това ще стане след консултациите. Той добави, че след като окончателният текст стане известен, той също ще го анализира със своите юридически съветници и ще изрази своето становище.

Турция: До 10 дни ще бъде постигнато споразумение за петролопровода Киркук-Юмурталък, каза Танер Йълдъз
24 март 2010 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. До седмица, най-късно 10 дни ще бъде постигната договореност за пренос на суров петрол по петролопровода Киркук-Юмурталък, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, пише турският вестник „Дюня”. На среща с журналисти в Дирекцията по експлоатация на въглищата в Турция Йълдъз каза, че продължават преговорите с иракското централно правителство и иракското министерство на петрола. Той обърна внимание на факта, че само 2-2,5 % от потребявания природен газ в страната се посреща от местни източници и за да намалят зависимостта, извършват дейности по добив на газ от въглища, като си сътрудничат със САЩ. Относно новото споразумение с Ирак за доставка на петрол той каза, че то ще има срок между 15 и 20 години и ще предвижда пренос на 35 милиона тона суров петрол за три години.
За преговорите с Азербайджан за доставка на природен газ турският енергиен министър посочи, че за последния месец и половина са имали една среща с Азербайджан и са представили своите предложения, които съответстват на пазарните условия.

„Заман”: ПМД в Турция определи като недостатъчен пакета от реформи в конституцията
24 март 2010 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Пакетът за промени в конституцията, предложен от Партията на справедливостта и развитието, е недостатъчен, необходими са по-широкообхватни реформи, заяви лидерът на Партията на мира и демокрацията Селахаттин Демирташ, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Демирташ посочи, че ще направят своите предложения при обсъждането на пакета в парламента. „След като пакетът е отворен за предложения, ние ще направим своите”, каза лидерът на ПМД. Той категорично изтъкна необходимостта от промяна на конституцията, плод на военния преврат от 1980 година и изработването на конституция, която прегръща демокрацията и всички различия в обществото.

„Заман”: Ръчно изработени мини и боеприпаси на ПКК са заловени в Югоизточна Турция
24 март 2010 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шърнак. Ръчно изработени мини и боеприпаси, принадлежащи на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, са заловили турските сили за сигурност в Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Според информация на Генералния щаб за действията в борбата срещу тероризма при претърсване на планинската част на околия Улудере, провинция Шърнак, са били открити взривни вещества, използвани за направа на мини и мини, които са били обезвредени.
Също 9 взривни устройства са били открити, укрити от терористите в околия Диядин, провинция Агръ.

„Сабах”: Земетресение с магнитуд 3,1 е регистрирано в провинция Чанаккале, Северозападна Турция
24 март 2010 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Чанаккале. Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е било регистрирано в провинция Чанаккале, Северозападна Турция, пише турският вестник „Сабах”. Астрономическата обсерватория на университета „Богазиджи” е регистрарала в 02,37 часа земен трус с епицентър село Евджилер, околия Байрамич. Той е бил на дълбочина 5,4 км в земната кора. Няма жертви и материални щети.

Радикал”: Атака срещу пакета от конституционни промени от почетния главен прокурор на Турция
24 март 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Почетният главен прокурор на Върховния съд на Турция Сабих Канадоглу разкритикува предложения от правителството пакет от конституционни промени, пише турският вестник „Радикал”. Канадоглу посочи, че дори и да бъде гласуван и приет, пакетът ще бъде върнат от Конституционния съд.
Във връзка с идеята за референдум той посочи, че в съвременните и развити демокрации не могат да намерят място методите на лъжа и убеждаване на народа с оглед на личен интерес.

„Заман”: Президентът на Ирландия изрази подкрепа на членството на Турция в ЕС
24 март 2010 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Президентът на Ирландия Мери Макалийс изрази подкрепа за пълноправно членство на Турция в ЕС, пише турският вестник „Заман”. Посещението на ирландския президент в Анкара е първата визита между двете страни на ниво президенти.
Абдуллах Гюл прие Мери Макалийлс в президентската резиденция „Чанкая”. При разговора ирландският държавен глава е изразил подкрепа за членството на Турция в ЕС. От своя страна Гюл е благодарил за нея и е изразил надежда, че тя ще продължи и занапред. При разговора във връзка с твърденията за арменския геноцид Мери Макълс е посочила, че почитат паметта на загиналите, обаче не смятат, че разравянето на раните ще помогне на излекуването им на напредъка в отношенията.
Ирландският президент е благодарил също на Гюл за жеста, който преди 163 години е направила Османската империя, като е помогнала на Ирландия в годините на големия глад в Европа, при който са умрели 1 000 000 ирландци. За да помогне на Ирландия османският султан Абдулмеджид е изпратил помощ от хранителни провизии, лекарства и семена.

„Йени шафак”: Сигнал за планирано покушение срещу премиера Ердоган вдигна на крак полицията в Анкара
24 март 2010 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Сигнал, че ще бъде извършено покушение срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган вдигна вчера полицията на крак, пише турският вестник „Йени шафак”. След като миналата седмица неизвестно лице изпрати писмо по електронната поща до полицията в Анкара, че в рамките на две седмици ще бъде извършен атентат срещу висш държавен мъж, вчера беше получено съобщение, че прицел на покушението е Ердоган. Полицията и охраната на турския премиер засилиха във висока степен мерките за сигурност. С оглед на сигурност бяха освободени коридори в парламента, салона на опозицията и залата за почетни гости. Групи, които бяха дошил пред парламента, също бяха изтикани на разстояние от сградата.

Турция: Вратата ни е отворена докрай за диалог по пакета от конституционни промени, каза Джемил Чичек
24 март 2010 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Държавният министър и вицепремиер на Турция Джемил Чичек заяви, че са търсили и продължават да търсят подкрепа за предложения пакет от конституционни промени, пише вестник „Тюркие”. Чичек, заедно с министъра на правосъдието Садуллах Ергин и председателя на Конституционната комисия Ахмет Ийимая се срещнаха с председателя на Съюза на турските палати и борси Рифат Хисарджъклъоглу, за да чуят позицията на водещите представители на турския бизнес относно пакета. Чичек изтъкна, че с предложенията за промени, формулирани в 23 точки, се цели Турция да се издигне до демократичните стандарти на ЕС и турският гражданин да придобие същите права като един гражданин на Германия, Франция, Великобритания. Той подчерта, че вратата им за диалог е докрай отворена за всички.

„Айриш таймс”: Ирландия подкрепя стремежа на Турция към членство в ЕС
24 март 2010 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Дъблин/Анкара. Ирландия остава сериозен привърженик на присъединяването на Турция към ЕС, заяви ирландският президент Мери Макалийс в рамките на втория ден от официалната си визита в страната вчера, пише „Айриш таймс”.
Въпросът е бил във фокуса на „обширни” дискусии по време на срещата на Макалийс с турския президент Абдуллах Гюл. Пред репортери Мери Макалийс отбеляза, че Ирландия е подкрепяла присъединяването на Турция от самото начало.
Ирландският президент каза, че Дъблин от собствен опит знае трудностите на присъединителния процес, но, допълни тя, „визията за Европа лежи отвъд него и тази визия за всички нас е награда, за която си струва да се работи”.

Азербайджан и Турция са прекъснали преговорите за транзит на газ за Европа
24 март 2010 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Анкара/Баку. Азербайджан и Турция са прекъснали преговорите за транзит на газ за Европа. Диалогът е преустановен от азербайджанската страна, която е недоволна от опитите на Турция да нормализира отношенията с Армения, съобщи „Кавказский узел”.
„Не водим преговори с Азербайджан вече от месец – месец и половина. Главният проблем е политически,” заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз.
„За момента остава неясно дали Азербайджан приема предложението на Турция за осъществяване на транзит на газ за Европа по ставки, по-ниски от пазарните,” цитира думите на Йълдъз агенция Ройтерс.
Преговорите между Анкара и Баку бяха отложени след подписването през есента на арменско-турските протоколи за нормализация на отношенията. През октомври 2009 г. азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че неговата страна няма да продава по-евтино на Турция.
„Азербайджан в продължение на дълги години доставяше газ за Турция на една трета от световните цени,” отбеляза тогава Алиев.
През февруари след трудни преговори Турция и Азербайджан се договориха за цената на природния газ, постъпващ в рамките на първия стадий от проекта „Шах-Дениз”. Турция ще плаща от 260 до 300 долара за 1 000 куб. метра газ.
Забавянето на преговорите между двете страни ще постави под заплаха строежа на газопровода „Набуко”, който трябва да се използва за газови доставки за Европа.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2