Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 23.03.2010 г. !

Преглед на турския печат 23.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.03.2010 11:11:53 UTC

Обновена 23.03.2010 11:11:53 UTC

Вестник Заман съобщава, че Съветът за сигурност на ООН на вчерашното заседание единодушно е приел проекторезолюцията подготвена от Турция, която е „водеща страна” по въпроса с Афганистан тази година. В новината се отбелязва, че с въпросната резолюция е бил удължен с една година мандата на Мисията за съдействие на Обединените нации в Афганистан /УНАМА/. В новината пише, че приемането с единодушие на проекторезолюцията е с голямо значение както за Турция, а така също и за международната общественост и за Афганистан. Вестникът предава, че големият успех проявен от Турция в продължителния преговорен процес от подготовката на проекторезолюцията до приемането й е спечелил уважението на страните членки на Съвета за сигурност.

Вестник Йени Шафак съобщава, че държавният министър отговарящ за външната търговия Зафер Чаглаян е отбелязал, че дейностите за създаване на свободна търговска зона между Турция и Ирак продължават. Вестникът сочи, че министър Чаглян е подчертал, че е необходимо отварянето на нови гранично пропусквателни пунктове и че в Ербил са провели преговори за отварянето на гранично пропусквателен пункт. В новината се отбелязва, че Чаглаян е казал, че с всеки изминал ден растат проектите реализирани от турските предприемачи в Ирак и е изразил убеждението си, че турските предприемачи ще осъществят много по-добри проекти за възстановяването на Ирак.

Вестник Стар съобщава, че в доклада за бежанците подготвен от международната неправителствена организация „Амнести интернешънъл” се отбелязва, че въпреки, че Регламент Дъблин ІІ постановява всички страни членки на ЕС да предоставят на бежанците равни стандарти за закрила, в Гърция сигурността на бежанците е под заплаха и се потъпкват човешките права.

Вестник Сабах отбелязва, че лидерите на страните от ЕС са се разделили на две по въпроса дали на срещата на върха в Брюксел на 25 и 26 март да бъде дискутирана финансовата помощ за Атина. В новината пише, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е предала, че няма нужда финансовата помощ за Атина да бъде обсъждана на срещата на върха и че Гърция не е поискала отпускането на финансова помощ.

Вестник Хабер Тюрк предава, че вчера президентът на Ирландия г-жа Мери Патрисия Макалийс е пристигнала на посещение в Турция по поканата на президента Абдуллах Гюл. Вестникът посочва, че ирландският президент г-жа Макалийс е била посрещната на летище Ататюрк в Истанбул от министара на образованието Ниймет Чубукчу. Вестникът отбелязва, че това посещение е първото посещение от Ирландия в Турция на ниво президент.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2