Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 март 2010 г.

Турските новини - 23.03.2010 г. !

„Заман”: ЕС вече не може да каже, че няма да приеме Турция в ЕС, защото е бедна, каза вицепремиерът Бабаджан
23 март 2010 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Брюксел. Вицепремиерът на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че ЕС вече не може да каже, че няма да приеме Турция в ЕС, защото е много бедна, пише турският вестник „Заман”. Бабаджан, който е в Брюксел за срещи с представители на ЕС, каза, този аргумент вече е отпаднал. Той посочи, че и европейски представители са заявявали, че що се отнася до развитието на икономиката нямат притеснения за Турция, като приведе за пример други европейски държави, които създават притеснения за ЕС в икономически и финансов аспект. Бабаджан изрази също становище, че издигането до демократичните стандарти на ЕС ще се отрази благоприятно върху дългосрочното икономическо развитие.

Турция: Премиерът Ердоган ще се срещне с лидера на арменската религиозна общност
23 март 2010 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с лидера на арменската религиозна общност в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ердоган и Бедрос Шириноглу ще разговарят в петък по различни въпроси.

Турция: Отделът за специални операции към МВР ще бъде подсилен
23 март 2010 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Отделът за специални операции към Дирекцията на полицията в Турция, който стана известен с успешни операции в борбата срещу тероризма, ще се съживи отново, пише турският вестник „Сабах”. 1000 специални полицаи ще назначи турското вътрешно министерство, а в следващите 5 години броят на полицаите ще стане 11 000.
Отделът, който има задачата да се бори срещу тероризма, беше обект на много противоречиви коментари от създаването си. Полицаите, които ще се наемат, ще преминат курс за участие във високорискови операции.

„Йени шафак”: И българският парламент ще обсъжда резолюция за арменския геноцид
23 март 2010 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
София/Анкара. След САЩ и Швеция и българският парламент ще разглежда резолюция за геноцид над арменците в Османска Турция през 1915 година, пише турският вестник „Йени шафак”. Резолюцията е внесена от консервативната партия „Ред, законност и справедливост” миналия четвъртък. В нея се иска подкрепата за членството на Турция в ЕС да се обвърже с признаването от страна на Турция, че е извършила геноцид. Подобна резолюция беше внесена и от партия „АТАКА”, но беше отхвърлена с мотива, че ще навреди на отношенията между двете страни, отбелязва вестникът.

Турция: Лидер на ПКК отправи заплахи
23 март 2010 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Един от действащите лидери на терористичната организация Кюрдска работинческа партия /ПКК/ Мурат Карайълан заяви, че очакват с настъпването на пролетта турските въоръжени сили да предприемат атаки срещу бунтовниците на ПКК в лагерите в Северен Ирак, пише турският вестник „Ватан”. Карайълан посочи, че след забраната на Партията на демократичното общество се усложнява повече намирането на решение по политически път и отправи заплахи към турските въоръжени сили. Той каза обаче, че ще се противопоставят на извършването на терористично атаки от членове на организацията.
„Кюрдите се принуждават към война. Ако не се вземат мерки, това развитие на нещата може да отведе към война. Не казваме, че вече няма място за насилие, но искаме да търсим диалог”, каза Карайълан.

„Дюня”: Засилен интерес към Турция проявяват големите европейски строителни компании
23 март 2010 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Турция е сред страните, към които проявяват засилен интерес големите европейски компании от строителния сектор, пише турският вестник „Дюня”. Собственикът на фирма „Маркдейтън” Мартин Ланген заяви на семинар за международните пазари и възможности за развитие в строителния сектор в Русия, Източна Европа и Близкия изток, че в следващите 5 години ще търсят пътища за влизане в Турция. Той аргументира интереса с темпа на развитие, достатъчната работна сила и разрастващия се пазар.

Турция: Големи подземни тунели от римската епоха са открити в град Измит
23 март 2010 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Измит. Големи подземни тунели от римската епоха са открили археолозите в турския град Измит, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Град Измит, който според историческите свидетелства има 3 хиляди годишна история, и през римската епоха е известен с името Никомидия и дори в известен период е столица на източната част на империята, продължава да „бълва” история. При разкопки под рухнала сграда са открити големи тунели с ширина 6 метра и височина 3 метра, през които могат да минат колесници с коне, големи мозаечни пана с изображения на Атина и други сцени. В момента тунелите остават под построени съвременни сгради.

„Дюня”: Разглеждане на отношенията с Армения иска опозиционната НРП в Турция
23 март 2010 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция внесе искане за разглеждане на общо заседание на парламента на отношенията с Армения и подписаните протоколи за нормализиране на отношенията между двете страни, пише турският вестник „Дюня”. Искането е подписано от заместник-председателите на парламентарната група на НРП Хаккъ Суха Окай, Кемал Кълъчдароглу и Кемал Анадол.

„Хюриет”: 5 627 068 граждани от Източна и Югоизточна Турция живеят в западната част на страната
23 март 2010 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. 5 627 068 граждани на Турция, регистрирани по местожителство в Източен и Югоизточен Анадол, живеят в западната част на страната, констатира социологическо изследване, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Департаментът по социология към университета в Диарбекир е провел проучване на базата на регистрацията по адрес на местоживеене на гражданите за броя и местожителството на кюрдските граждани в страната. При него е установено, че 5 627 068 граждани от тази област живеят в основно в Истанбул, Измир, Мерсин, Адана, Анкара, Коджаели, Бурса и Маниса.

„Хюриет”: 54 привърженици на ПКК са задържани в Истанбул за хвърляне на коктейли „Молотов”
23 март 2010 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. 54 души са били задържани в Истанбул за участие в демонстрации на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В изявление на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Истанбул се казва, че на 17 март е била предприета операция срещу сепаратистката терористична организация. При нея са били задържани лица, които са нарушавали обществения ред и хвърляли са коктейли „Молотов” срещу различни обекти.

Русия и Турция имат намерение през май 2010 година да подпишат споразумение за строителство на АЕЦ „Аккую”
23 март 2010 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Москва. Русия и Турция имат намерение през май 2010 година да подпишат споразумение за строителство на АЕЦ „Аккую” в Турция, предаде агенция РБК. Това съобщи вицепрезидентът на руската компания „Атомстройекспорт” Тимур Бавлаков. По неговите думи, до края на 2010 година се предполага да бъде осъществено разработването на системата за договори в рамките на междуправителственото споразумение. Бавлаков заяви, че руската страна ще участват в реализацията на проектните договори с най-малко 51%.

Си Ен Ен Тюрк: Кораб с турски екипаж е бил отвлечен от сомалийски пирати
23 март 2010 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турски кораб са отвлекли сомалийски пирати в откритите води на Индия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Корабът е плавал под малтийски флаг с екипаж от 19 турски моряци и 2 украинци. В изявление на морските сили на ЕС се посочва, че здравословното състояние на моряците е добро. Корабът е превозвал товар от Израел за Тайланд.

Турция: Ще бъдат разследвани жалбите срещу съдиите, гледащи делото „Ергенекон”
23 март 2010 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Инспекторатът на министерството на правосъдието в Турция започна разследване на жалбите срещу съдиите, гледащи делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Дюня”. С разрешение на министъра на правосъдието ще бъдат проучени жалбите срещу председателя на 13-ти съд за тежки наказания Кьоксал Шенгюн и членовете на съдебния състав.

36 917 души са задържани при операции срещу разпространените на наркотици в Турция през 2009 година
23 март 2010 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. 36 917 души са били задържани при 18 073 операции срещу трафик и разпространените на наркотици в Турция през 2009 година, сочи доклад на Генералната дирекция на полицията в Турция за борбата срещу трафика на наркотици, пише турският вестник „Хюриет”. Според доклада са заловени 51 451 тона наркотици. Операциите срещу трафик на хероин са били 1 917, а заловеното количество 16 391 тона. При 243 операции са били заловени 88 кг кокаин, а при 73 операции срещу каптагон са иззети 2 845 157 хапчета.

Сомалийски пирати са отвлекли турски кораб край бреговете на Индия
23 март 2010 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Могадишу. Сомалийски пирати са отвлекли турския кораб “MV Frigia” край бреговете на Индия, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Корабът плава под флага на Панама. Екипажът на плавателния съд се състои от 19 турски и двама украински моряци. До момента не са известни повече подробности за инцидента.

Турция: 7 членове ПКК са осъдени на затвор в Анталия заради планирани провокации на празника Невруз
23 март 2010 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анталия. 7 привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ бяха осъдени на затвор в турския град Анталия, пише турският вестник „Хюриет”. При операция на полицейски части в Анатлия в петък срещу членове на младежката структура на ПКК, известна с името „Парламент на патриотичната демократична младеж”, заради сигнали, че готвят саботажи при честването на празника Невруз, са били задържани 24 души, от които 4 жени. За някои от задържаните е било установено, че са хвърляли коктейли „Молотов” срещу коли, чупили са прозорци на магазини, замервали са с камъни и са атакували с коктейли „Молотов” полицаи и полицейско управление. Седем от тях, една от които жена, са вкарани в затвора, пише вестникът.

„Милиет”: Промените в конституцията може да върнат в турския парламент лидера на забранената ПДО Ахмет Тюрк
23 март 2010 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. С промените в конституцията, които предлага Партията на справедливостта и развитието в Турция, може да се отвори път за завръщането на лидера на забранената прокюрдска партия на демократичното общество Ахмет Тюрк и депутатката Айсел Туглук в парламента, пише турският вестник „Милиет”. Промяната засяга члена за отнемане на депутатския имунитет на лица, довели до забрана на политически партии. Партията на справедливостта и развитието и Партията на мира и демокрацията са засегнали този въпрос при консултациите си.

„Сабах”: Управляващата ПСР в Турция планира референдум за пакета от конституционни промени
23 март 2010 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Партията на справедливостта и развитието в Турция планира в най-скоро време да внесе за гласуване в парламента пакета от конституционни промени, пише турският вестник „Сабах”. Ако получи подкрепа от над 367 гласа, той ще бъде приет без референдум. При положение, че пакетът бъде подкрепен от депутати между 330 и 367, се предвижда референдум, който трябва да се състои в рамките на 60 дни.

”Хюриет”: Пречи ли кюрдският произход на професионалното израстване в Турция?
23 март 2010 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Словесен спор възникна между двама изтъкнати представители на турското кино на работната закуска, която премиерът Реджеп Тайип Ердоган даде във връзка с политиката по демократизация, насочена към кюрдите, пише турският вестник ”Хюриет”. Спорът беше за това може ли един представител на кюрдската общност с успех в професията си да се издигне на полагащото му се място на базата на своите способности, без да му пречи неговият произход. Според режисьора и сценарист Октай Кайнарджа кюрдският произход не е пречка за издигане в кариерата, ако имаш способности. За подкрепа той се обърна към държавния министър Хюсеин Челик, който също е от кюрдски произход. Той каза, че не е имал проблеми. Актрисата Лале Мансур обаче посочи, че има много подобни примери за обратното. В спора се намеси премиерът Ердоган, който посочи, че са започнали политиката по демократизация, за да решат проблемите от това естество.

Турски печат: Опозицията е срещу пакета от конституционни промени
23 март 2010 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Консултациите с опозицията по пакета за промени в конституцията, който турските управляващи представиха вчера, е водеща тема в турските вестници днес.
„Сабах” пише, че вицепремиерът Джемил Чичек, министърът на правосъдието Садуллах Ергин и депутатът Бекир Боздаг са посетили парламентарно представените партии, но Народнорепубликанската партия не е счела за нужно дори да отвори плика с пакета. Според коментара на вестника опозицията не гледа „топло” на предлаганите промени. НРП ги отхвърля категорично, като смята, че те са опит управляващата Партия на справедливостта и развитието да наложи своя конституция. Вестник „Хюриет” цитира коментара на вицепремиера Джемил Чичек относно предлаганите промени. По думите му в изготвянето на промените са взети под внимание докладите за напредъка към ЕС и затова гарантирането на правата и свободите и реформата на съдебната система заемат важно място в тях. „Милиет” се спира на реакцията на Партията на националистическото движение във връзка с предлаганите промени, която посочва, че продължава да стои зад заявената още в началото позиция да бъде изградена комисия за промяна на конституцията чрез консенсус между всички политически сили.Вестник „Заман” пише, че предложеният конституционен пакет е дал отражение и върху политическата програма на НРП, която е включила в своя програмен документ точки, срещу които по-рано е реагирала. От партията посочват обаче, че освен за премахването на преходния член 15, няма да подкрепят промените.

Турски войник е загинал при падане на военен хеликоптер в Афганистан
23 март 2010 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Кабул. Един турски войник е загинал при падане на военен хеликоптер югозападно от афганистанската столица Кабул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Говорителят на областното управление на областта Мейдан Вардак Сейидуллах Шахид каза, че при катастрофа на военен хеликоптер в планинска част са загинали един турски войник, а други трима турски войници от силите на НАТО са ранени.

„Заман”: Пакетът за конституционни промени е изготвен на базата на критериите на ЕС
23 март 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Пакетът за промени в конституцията е изготвен като взема за база критериите на ЕС, каза турският правосъден министър Садуллах Ергин, пише турският вестник „Заман”. В телевизионно предаване Ергин коментира предложения от управляващите пакет, който вчера беше представен при консултации на опозиционните партии. На критиките срещу пакета той отговори, цитирайки докладите на ЕС за напредъка на Турция. Турският министър даде за пример образци от Европа по отношение на съдебната система и забраната на политически партии. Във връзка с предлаганата промяна на процедурата за забрана на политически партии той посочи, че чрез тях Конституционният съд ще поеме ролята на един „демократичен филтър”, а няма да взема сам решения. Забраната ще може да става по решение на парламента. По думите му тази промяна се налага от многобройните прекъсвания на демократичното развитие на страната чрез военни преврати и забрана на партии.



Сърбия: Преговорите между „Ят еъруейз” и „Търкиш еърлайнс” са на път да приключат

23 март 2010 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Белград. Преговорите за стратегическото партньорство между сръбската авиокомпания „Ят еъруейз” и турската „Търкиш еърлайнс” вървят в добра посока, пише днес сръбският вестник „Блиц”. Делегация на турската компания бе в края на миналата седмица в Белград, а детайли за евентуален договор ще станат известни в четвъртък. Тогава, както пише изданието, ще се състои среща относно партньорството с турската компания между сръбския премиер Мирко Цветкович, министъра на икономиката Младжан Динкич, министъра на регионалното развитие Милутин Мърконич и директора на „Ят” Сърджан Радованович.
По неофициална информация разговорите, проведени между „Ят” и „Търкиш еърлайнс”, са били конструктивни, официална информация все още няма, а евентуална нова среща може да има през април.

„Сабах”: Народът отправи своето послание за мир и диалог, каза лидерът на Партията на мира и демокрацията в Турция
23 март 2010 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. Председателят на Партията на мира и демокрацията в Турция Селахаттин Демирташ заяви, че при честванията на празника Невруз народът е отправил своето послание и то е, че желае мир, свобода и диалог, пише турският вестник „Сабах”. При откриването на Академия на местните власти, организирана от Сдружението на общините от Югоизточен Анадол в Диарбекир, Демирташ изтъкна, че за първи път тази година отбелязването на празника е минало без кръвопролития. „Ако няма забрани и пречки, народът все по този начин ще празнува с радост и въодушевление”, каза лидерът на прокюрдската партия.
Партията на мира и демокрацията е приемник на забранената в края на 2009 година Партия на демократичното общество.

АФП: Войник на НАТО е загинал при катастрофата на хеликоптер в провинция Вардак
23 март 2010 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Начало / НАТО
Кабул. Турски военнослужещ от силите на НАТО в Афганистан е загинал при катастрофата на хеликоптер в южната част на страната, предаде АФП, цитирайки представител на местните власти.
Съобщението за смъртта на войника беше направено от Шахидулла Шахид, говорител на губернатора на провинцият Вардак, където е станал инцидента.

АФП: Хеликоптер на НАТО се е разбил в Афганистан
23 март 2010 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Начало / НАТО
Кабул. Военен хеликоптер на НАТО се е разбил в южната част на Афганистан, съобщи представител на местните власти, като до момента няма данни за жертви, предаде АФП.
Инцидентът е станал докато два хеликоптера са захождали за кацане в провинция Вардак, съобщи Шахидулла Шахид, говорител на губернатора на провинцията.
Единият от двата хеликоптера, който е принадлежал на турската армия, се е ударил в хълм при захода към база на турски части, осъществяващи възстановителни работи.
От НАТО отказаха да направят официален коментар по случая, но потвърдиха, че тече проверка.

„Милиет”: Висшите съдебни институции в Турция реагираха срещу пакета за конституционни промени
23 март 2010 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Представителите на висшите съдебни институции в Турция реагираха остро срещу част от промените в конституцията, които предлага управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише турският вестник „Милиет”. Според председателя на Касационния съд Хасан Герчекер те противоречат на конституцията. На пресконференция след обсъждането на промените със своите колеги той заяви, че промените отвеждат по-назад независимостта на правосъдието и противоречат на принципа на разделение на властите. Според Съюза на прокурорите и съдиите предлаганият пакет е най-яркото доказателство за зависимо правосъдие.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2