Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 3 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 03.02.2010 !

Президента на Косово отговори на въпроси на ТРТ Тюрк...

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу обвини Сърбия в това, че следва неразумна политика по адрес на страната му...

Изпратена 03.02.2010 11:03:33 UTC

Обновена 03.02.2010 11:03:33 UTC

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу обвини Сърбия в това, че следва неразумна политика по адрес на страната му.
В рамките на контактите си в Анкара косовският президент Сейдиу отговори на въпросите на телевизионния канал ТРТ Тюрк. Сейдиу засегна и решението на ЕС да отмени изискването на визи от притежателите на сръбски паспорти и подчерта, че ако подобни стъпки се предприемат едноврeменно със другите стъпки за либерализация, това ще допринесе за намаляването на напрежението в отношенията между държавите.
Фатмир Сейдиу подчерта, че Турция оказва всестранна помощ и подкрепа на Косово в сферите на политиката, отбраната и икономиката и благодари на турския народ за подкрепата, която оказва на народа на Косово.
-
Брюксел бе домакин на конференция за Истанбул...

Вчера в столицата на ЕС Брюксел бе организирана цремония по повод обявяването на Истанбул за европейска куртурна столица за 2010та година...

Изпратена 03.02.2010 11:08:39 UTC

Обновена 03.02.2010 11:08:39 UTC

Вчера в столицата на ЕС Брюксел бе организирана цремония по повод обявяването на Истанбул за европейска куртурна столица за 2010та година. На панела организиран в Брюксел с участието на много евродепутати, бе обсъден приносът на Истанбул за европейската култура.
На приема организиран снощи по повод церемонията присъстваха представители на европейския бизнес свят, културния и политическия свят.
Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш отбеляза, че Турция е навлязла в нов период и каза, че правителството обръща внимание на проблемите на гражданите алияни, кюрди, гърци, евреи и на проблемите на жените и търси съвместни пътища за тяхното разрешаване.
Егемен Багъш подчерта, че дори и групите с антитурски настроения в ЕС вече са приели, че Истанбул е град с европейска самоличност и вярва, че Турция ще стане една от най-силните страни членки на ЕС.
-
ЕСЧП оправда Турция...

Европейският съд за човешките права отхвърли искането на група турски граждани за разрешаване на употребата на букви извън турската азбука в личните им документи...

Изпратена 03.02.2010 11:06:01 UTC

Обновена 03.02.2010 11:06:01 UTC

Европейският съд за човешките права отхвърли искането на група турски граждани за разрешаване на употребата на букви извън турската азбука в личните им документи.
Съдът се произнесе по обединените две дела заведени през 2004та и 2005та година от общо осем турски граждани. Съдът реши, че Турция не е нарушила член осми от Европейската харта за човешките права зaсягаща оказването на уважение на семейния и личния живот и член 14 от хартата засягаща подлгането на гражданите на сегрегация.
Турските граждани завели делата пред Европейския съд за човешките права, през 2003та година бяха завели дело в турски съдилища с иска да бъде разрешена употребата на буквите Q, W и X в личните им документи.
-
Емиграция 03/02/2010

Tема на днешната ни програма ще бъдат последиците от миграцията.

Изпратена 03.02.2010 13:01:22 UTC

Обновена 03.02.2010 13:01:22 UTC

Миграцията е явление, което не може да бъде обяснено посредством едно единствено събитие. Разрушителното въздействие на миграцията се проявява в много продължителен период. Наред с това, че миграцията е преместване на хора и група от хора от едно на друго място най-важното измерение е че поражда много сложни социални, културни, политически, демографски и икономически последици. Последиците от миграцията се разграничават според причината, разстоянието и продължителността й. В общи линии би могло да се каже, че първите последици от миграцията са свързани с главната причина довела до самата миграция.

Масовите миграции осъществени за кратък срок от време водят до различни икиномически, социални и културни промени в мястото, което е напуснато. При единичните миграции тези промени възникват поетапно, но понякога малките по размери, но обхващащи определен срок от време миграции може да доведат до много по-сериозни последици в напуснатото място или на новото местожителство. Външните миграции осъществени за дълъг срок от време или за постоянно също като при внезапните масови миграции водят до сериозни демографски и икономически последици.

Миграциите имат редица демографски последици, най-важната, от които е влошаването на демографския профил в страната. Получава се смесване на общности от хора с висок прираст на населението, но с нисък стандарт на живот и общност, чиито прираст на населението е нисък, но за сметка на това е с висок стандарт на живот. По този начин с времето структурата на населението на страните привличащи имигранти придобива смесен характер, превръща се в съвкупност от хора с различни култури, традиции и политически разбирания. При това положение предишната хомогенна структура на обществото се заменя с хетерогенна структура. Пример за това са индустриализираните западни държави. Понякога обаче държавите се обявяват против тази хетерогенна структура и в тези рамки се осъществява размяна на населението по силата на международни договори за да бъде обезпечена отново хомогенната структура на въпросните държави.

Външните миграции оказват влияние и върху демограските особености на мястото, което се напуска, тъй като мигриращите лица притежават различни качества и особености. По принцип мигрантите са хора на средна възраст участващи активно в производството. Следователно тази загуба на работна сила, от която се изпитва нужда за развитието на една страна оказва отрицателно влияние върху икономиката на тази страна.

Външните миграции същевременно поощряват и вътрешните миграции, тъй като заселването в опразнените от мигрантите места е много привлекателно. По този начин миграционната вълна осъществена от едно към друго място води до нова миграционна вълна. Насоката към големите градове при вътрешните миграции води до повишаване на гъстотатата на населението над общата за страната, което на свой ред води до извънпланово строителство, проблеми с незаконните постройки и с инфраструктурата.

Наличието на граждански конфликт и война води до масовата миграция на спасилото се население, а именно на възрастните, децата, жените и болните, значителна част, от които умират в резултат на епидемични болести и недостатъчно хранене. Това положение на свой ред оказва отрицателно влияние върху страната, в която са мигрирали.

Икономическите последици от миграционните вълни са доста заплетени. Вземайки предвид, че при свободните миграции мигрират лица на работоспособна възраст можем да заключим, че това положение представлява загуба за мястото, от където мигрират и придобивка за мястото, където се заселват тези групи от хора. Образоваността и квалификация на мигрантите ще допринесе както за собственото им благополучие, а така също и за икономическото развите на мястото, където са се преселили. Миграцията на хора и групи от хора води до демографска и икономическа загуба в страната, която напускат. Поради факта, че мигрира най-работоспособното население приноса на останалото население за икономиката намалява. От друга страна миграциите имат съществен принос и за развитието на световната икономика. Страните, които не разполагат с достатъчна работна сила посрещат тази своя нужда посредством миграциите.

Масовите миграционни движения водят до различни проблеми в страната, в която се мигрира. Ако финансовото положение на страната, в която са се преселили големи групи от хора не е в състояние да посрещне една такава преселническа вълна емигрантите и въпросната страна може да бъдат изправени пред сериозни трудности. Разрешаването на проблеми като настаняването на имигрантите, работната заетост, здравното осигуряване и образованието може да доведе до сериозни финансови затруднения. Друг от евентуалните проблеми са отношенията между имигрантите и местното население и влиянието на различията в културата, традициите и социалното положение върху тези отношения. Именно поради това положителната полза от масовите миграции се проявява едва след дълъг период от време.

За съжаление обаче отрицателните последици на миграционните движения върху хората са много и най-различни. Напускането на страната, родния град, близките, влизането в нова общност, отношенията с нови хора и главно необходимостта да се научи езика на страната, в която са имигрирали води до сериозни травми. През първите години душевния свят на всички мигранти е под отрицателното влияние на чувства като носталгия, безпокойство, нерешителност и депресия. При масовите миграции това влияние е сведено до минимум. Копнежа по родното място и предишния живот затруднява живота на мигрантите и установяването на нови връзки, което на свой ред показва, че последиците от миграцията продължават да се чувстват дълги години наред.
-
Нападенията продължават

Нападенията срещу шиитите в Ирак продължават.

Изпратена 03.02.2010 12:38:56 UTC

Обновена 03.02.2010 12:38:56 UTC

Нападенията срещу шиитите в Ирак продължават.

Според първите данни в бомбеното нападение в Кербела загинаха 20 души.

В нападението осъществено с мотоциклет натоварен с експлозиви бяха ранени 120 души. Съобщено бе, че сред загиналите има жени и деца.

В сутрешните часове в столицата Багдат бяха осъществени нападения с бомби поставени на пътя, които също взеха на прицел шиитите. В двете отделни нападения загина 1 човек и бяха ранени 7 души.

От дни насам шиитите прииждат към Кербела за церемониите по повод убийството на шиитския мъченик Хюсеин, внук на пророка Мухамед.
-
ЕМИТТ 2010

На таз годишното туристическо изложение ЕМИТТ в Истанбул ще участват туристически фирми от 60 страни.

Изпратена 03.02.2010 12:41:13 UTC

Обновена 03.02.2010 12:41:13 UTC

На таз годишното туристическо изложение ЕМИТТ в Истанбул ще участват туристически фирми от 60 страни.

Изложението представя много изгодни оферти за туристите.

Възможностите за ранни резервации тази година ще започнат с изложението ЕМИТТ.

В изложението, което ще бъде открито идната седмица ще участват туристически фирми от 60 страни от Близкия Изток, Северна Африка, Балканите, Далечния Изток, Централна и Южна Америка.

На таз годишното изложение ЕМИТТ, което се организира за 14 пореден път бе постигнат 15 процентен ръст на участниците.

Специален гост на таз годишното туристическо изложение ще бъде Египет.

През тази година Япония ще участва за първи път в изложението ЕМИТТ в рамките на обявяването в Турция на 2010 година за година на Япония.

Туристическото изложение ЕМИТТ ще бъде открито на 11 Февруари и ще приключи на 14 фивруари.
-
Косово е важна страна за мира на Балканите...

Президентът Гюл организира снощи официална вечеря в чест на намиращия се на посещение в Анкара президент на Косово Фатмир Сейдиу и съпругата му...

Изпратена 03.02.2010 11:00:21 UTC

Обновена 03.02.2010 11:00:21 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подчерта, че в Косово е настъпил един важен исторически и повратен момент и че териториалната цялост и стабилитетът на Косово са гаранцията за спокойствието и благоденствието не само на Балканите, но и в цяла Европа.
Президентът Гюл организира снощи официална вечеря в чест на намиращия се на посещение в Анкара президент на Косово Фатмир Сейдиу и съпругата му.
В словото което произнесе на вечерята, президентът Гюл се спря на отношенията между Турция и Косово и акцентува на значението, което има Kосово за Балканите и Европа.
Президентът Гюл заяви, че са доволни от факта, че кратко време след като спечели независимостта си, Косово се е превърнала в страна с ключово значение за мира и стабилитета на Балканите. Той каза, че интеграцията на Косово с европейско-атлантическите учреждения е с голямо значение от гледна точка на спокойствието и благоденствието в региона и заяви, че Турция ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Косово в тази насока.
-
Преглед на чуждия печат 03.02.2010

Обзор на материали в чуждите медии

Изпратена 03.02.2010 10:21:34 UTC

Обновена 03.02.2010 11:21:39 UTC

…Вестник „Велт ам Зонтаг” ,издаван в Германия помества коментар под заглавие „Турция принадлежи на Европа” във връзка с репортаж проведен с външния министър на мандатния председател на ЕС Мигуел Анхел Моратинос. В новината се отбелязва,че Моратинос е изказал желанието си да бъдат отворени още 4 преговорни глави с Анкара и е заявил,че поддържат членството на Турция в съюза.”Турция категорично е част от Европа.Турската дипломация притежава силни връзки с Близкия и Среден изток и със Средна Азия и е важен посредник.Същевременно Турция е важен фактор за диалога между източните и западни цивилизации.”

…..Вестник „Кьолнер Стадт Анзейгер”,издаван също в Германия,отделя място на интервю с еврокомисаря Гюнтер Ферхойген,който относно членството на Турция в ЕС е казал следното: „Принадлежността на Турция към Европа от геостратегически аспект е много по важна от всякога.Европа не е християнски клуб.Ако успеем да покажем,че интеграцията на една мюсюлманска страна към европейските ценности като демокрацията, човешките права и правовата държава,това ще даде голям принос за отношенията между Западноевропейския свят и Ислямския свят,тоест Турция ще укрепи икономически и политически ЕС.

….Френският вестник „Дерние Нувел д'Алзаc” съобщава за избирането на Мевлют Чавушоглу за председател на ПА на Европейския съвет.В новината се сочи,че в първото си изявление Чавушоглу е иззразил задоволството и радостта си от факта, че е първият турчин и най- младото лице избирано досега на този пост.

….Германският вестник „Франкфуртер Рундщау” съобщава за избора на Чавушоглу за председател на ПА на Евросъвета под заглавието „Анкара спечели авторитет”.

…Германският вестник „Дер Тагесшпигел” използва заглавието „Ден на гордост за Анкара” за същата новина.

….Пакистанският вестник „Дъ Нейшън” съобщава,че скоро ще започнат железопътни превози от Ислямабад през Техеран за Истанбул.Отбелязва се че пробен контейнерен влак е потеглил на 14 август 2009 година от Ислямабад и е пристигнал в Истанбул на 28 август 2009 година.

….Пакистанският вестник „Дъ Нюз” от своя страна също съобщава,че проекта за железопътна линия между Ислямабад и Истанбул ще ускори превоза на контейнери до Турция и от там за Европа.За възобновяване на железопътното трасе Ислямабад- Истанбул, Турция и Пакистан ще похарчат 20 милиарда долара и това решение е било взето по време на срещата на президента Абдула Гюл с пакистанския президент Асъф Али Зердари .

…..Гръцкият вестник „Елефтеротипия” пише,че изпратеното от гръцкия премиер Йорго Папандреу писмо е било окачествено от премиера Реджеп Таип Ердоган като обнадеждаващо.Вестникът помества изявленията на външния министър Ахмет Давутоглу за един телевизионен канал.Давутоглу правейки оценка на писмото отговор на Папандреу е казал „положително писмо написано с конструктивни намерения.”
-
Преглед на турския печат 03.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 03.02.2010 11:19:40 UTC

Обновена 03.02.2010 11:19:40 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Пълна подкрепа за Косово” съобщава за посещението на президента на Косово Фатмир Сейдиу в Турция. Вестникът отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е посрещнал госта президент с официална церемония в президентската резиденция Чанкая. В новината пише, че президентът Гюл е посочил, „Отношенията между двете страни са отлични. Турция приема Косово като братска страна. Турция ще продължи да оказва подкрепа за Косово за да продължи да напредва решително по своя път”. Вестникът предава, че Турция, която е една от първите страни признали Косово обявила своята независимост на 17 Февруари 2008ма година оказва пълна подкрепа за членството на Косово в ЕС и НАТО.

Вестник Стар съобщава, че през 2009 година Турските авиолинии въпреки икономическата криза са увеличили броя на пътниците си на 25 милиона и 100 хиляди души, което е 12,3 % повече в сравнение с предходната година и издигайки се с 3 стъпала е станала 4тата най-голяма авиокомпания в Европа. Вестникът предава, че Асоциацията на европейските авиолинии е оповестила, че Турските авиолинии през 2009 година са осъществили 12,3 процентен ръст в броя на пътниците, с което са се издигнали от 7ма на 4та позиция. Вестникът сочи, че генералният секретар на Асоциацията на европейските авиолинии Улрих Шулте Щраус е казал, че летището в Истанбул е 9тото най-голямо летище в Европа и като Европейска столица на културата през 2010 година ще затвърди тази своя позиция.

Вестник Ватан съобщава, че според проучване на списание „Банкер” турската банка „Иш банк” е на 91ва позиция в класацията на 500те най-реномирани банки в света. В новината се отбелязва, че в този списък са включени и други турски банки.

Вестник Джумхуриет предава, че в страните от Западна Европа и главно в Германия са възникнали проблеми в сухопътния и въздушния транспорт поради силния снеговалеж. В новината се отбелязва, че тази зима във Великобритания е била изживяна най-студената нощ за последните 100 години. Вестникът сочи, че в областите Тракия и Мармара има силен снеговалеж. В новината пише, че температурите на въздуха ще паднат с 8, 10 градуса по Целзий.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2