Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 1 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,01.01.2009 г.

Един младеж е застрелян и двама са ранени заради употреба на алкохол в истанбулски парк
01 януари 2009 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един младеж е загинал, а двама са ранени от неизвестен нападател, който стрелял срещу тях в истанбулски парк, защото пиели алкохол на публично място, съобщават турските медии. Неизвестният първоначално влязъл в разправия с тримата /16, 17 и 20 г./ и стрелял срещу тях, когато те се опитали да избягат, предава агенция ДХА. Единият починал по-късно в болница, а състоянието на други двама не е известно.

Мелих Гьокчек е кандидатът на управляващата партия за кмет на Анкара
01 януари 2009 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган оповести днес, че кметът на Анкара Мелих Гьокчек е кандидатът на управляващата партия за кмет на столицата на предстоящите местни избори, съобщават турските медии. Съобщението за избора на кандидат се очакваше отдавна, а около кандидатурата на Гькчек, който от 1994 г. е кмет на Анкара, имаше много неизвестни, отбелязва електронното издание на вестник “Хюриет”.
Ердоган съобщи също, че досегашните кметове на Газиантеп и Ерзурум са кандидатите на Партията на справедливостта и развитието за кметските постове на изборите.

Премиерът на Турция се срещна с краля на Йордания и с палестинския президент
01 януари 2009 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първата спирка на премиера Реджеп Таийп Ердоган при вчерашната му мирна обиколка в Близкия изток беше Дамаск, пише вестник “Сабах”. След това Ердоган посети Аман и се срещна с краля на Йордания Абдулла и с палестинския президент Махмуд Аббас.
След срещата в Дамаск със сирийския президент Башdр Асад турският премиер заяви, че “е необходимо час по-скоро да се сложи край на приемливото сегашно положение в Ивицата Газа” и че “е дошъл в Дамаск, за да бъде преценено възможно най-бързо какво може да се направи съвместно”.
В Аман делегация на Ердоган, в която участваше и заместник генералният председател на управляващата партия Егемен Багъш, разговаря с краля на Йордания Абдулла и след това се срещна в хотел “Мьовенпик” с палестинския президент Махмуд Аббас.

Кондолиза Райс ще направи посещение в Турция на 5 януари
01 януари 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в Турция на 5 януари, съобщава турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк. В рамките на прощалната си визита като държавен секретар Райс ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл и външния министър Али Бабаджан. Очаква се кризата в Ивицата Газа да бъде централна тема в разговорите им.

ДХА: Източен Анадол е затрупан от сняг
01 януари 2009 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Ван. Под влияние на студената въздушна маса, обхванала Източен Анадол, турските провинции Ван, Хаккяри и Битлис са затрупани от сняг, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Поради продължаващия от два дни без прекъсване снеговалеж са затворени пътищата до 928 села и 834 земеделски районd в трите провинции, както и пътищата от републиканската пътни мрежа Ван-Хаккяри, Хаккяри-Чукурджа, Юксекова-Шемдинли и Чукурджа-Шърнак.
Дебелината на снежната покривка във Ван е 35 сантиметра, в Хаккяри – 50 сантиметра, в Битлис – 1 метър, а по високите части достига 1,5 метра. Почти е блокирано от снега цялото пътно движение в трите областни града. Общинските екипи за снегопочистване са мобилизирани, а събираният от улиците сняг се извозва извън града.

“Заман”: 27 нелегални имигранти са заловени в провинция Измир
01 януари 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Измир.Екипи на жандармерията са заловили 27 нелегални имигранти в околия Дикили на провинция Измир, пише вестник “Заман”. Чужденците са се подготвяли да преминат нелегално на гръцкия остров Лесбос /Мидили/ в Егейско море. След като забелязали жандармерийските екипи, те се качили на надуваеми лодки и се опитали да избягат. Задържани са 8 палестинци, 3 иранци, 7 афганистанци и 9 сомалийци. След оказана медицинска помощ в различни болници задържаните нелегални имигранти са отведени на разпити в полицейски участък и предстои да бъдат експулсирани от страната.

АНКА: Общо 113 дни ще почиват през 2009 г. работещите в Турция

01 януари 2009 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2009 г. работещите в Турция няма да могат да почиват толкова дълго, колкото през изминалата 2008 г., предава информационната агенция АНКА. През тази година, за разлика от 2008 г., началото или краят на религиозните празници не съвпада с края на работната седмица и така не може да се образуват дълги ваканции от по 9 дни. Ако междувременно Министерският съвет не вземе някакво друго решение, през 2009 г. работещите ще почиват 104 дни - в края на всяка седмица, и допълнително 9 дни по време на религиозни и национални празници, или общо 113 дни. През изминалата 2008 г. неработни в Турция бяха близо 120 дни, отбелязва агенцията.

“Хюриет”: Турция изгражда мостове за арабите, пише “Файненшъл таймс”
01 януари 2009 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. С близкоизточната обиколка на премиера Реджеп Таийп Ердоган Турция изгражда мостове, за да обедини арабите с цел да бъдат прекратени нападенията на Израел над палестинците и да се осигури спиране на огъня в Ивицата Газа, пише британският всекидневник “Файненшъл таймс”, цитиран от електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В публикацията във “Файненшъл таймс” се подчертава, че “в тази обиколка на премиера Ердоган в Близкия изток се вижда решителност за поемане на инициативата за преодоляване на различията сред арабските страни, които се затрудняват да излязат с обща реакция срещу нападенията на Израел над Ивицата Газа”.

Назначаването на ректор на Истанбулския университет влиза в дневния ред на парламента
01 януари 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Назначаването на проф. д-р Юнус Сьойлет /личен лекар на премиера Реджеп Тайип Ердоган, известен и с подкрепата си за свободното носене на мюсюлмански забрадки в университетите – бел. на “Фокус”/ за нов ректор на Истанбулския университет влиза в дневния ред на парламента, предава Анадолската агенция. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Акиф Хамзачеби е депозирал писмено питане към премиера Ердоган въз основа на какви критерии Юнус Сьойлет е назначен за ректор. Опозиционният депутат посочва в питането си, че при гласуването в Истанбулския университет Юнус Сьойлет се е класирал на второ място.Висшият учебен съвет обаче го е поставил на първо място и президентът Абдуллах Гюл е издал указ за неговото назначаване за ректор на едно от най-престижните висши учебни завения в Турция.

Американска военна фрегата акостира в турското пристанище Самсун
01 януари 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Самсун. Американската бойна фрегата “Тейлър”, която е доставила хуманитарна помощ за Грузия, акостира в турското черноморско пристанище Самсун, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Екипажът на фрегата – 15 офицери и 190 матроси, остават три дни, като посрещнаха Новата година в Турция.
Американският боен кораб, който е дълъг 138 метра и има водоизместимост 4 100 бруто регистър тона, пусна котва в пристанище Самсун вчера по обяд.

Анадолска агенция: В района на Източното Черноморие се създава нов център на “куфарна търговия”
01 януари 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Артвин. В района на Източното Черноморие на Турция в близост с границата с Грузия се създава нов център на “куфарната търговия”, подобен на широко известния истанбулски квартал “Лялели”, предава Анадолската агенция. Импровизираният “пазар” е започнал да се формира преди 3-4 месеца покрай пътя в община Кемалпаша, провинция Артвин, която е най-близкото населено място до ГКПП Сарп на турско-грузинската граница. Ежедневно там могат да се видят по около 3 000 грузински търговци, а в събота и неделя техният брой нараства на над 12 000 души. Покрай новия “пазар” в общината редица турски фирми вече са започнали да се конкурират в текстилната област и в резултат на това са открити 200 нови работни места, посочва агенцията.

Нови монети и банкноти влизат в обращение в Турция
01 януари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Турция. На 1 януари влиза в обращение новата монета от една турска лира, която е с променен дизайн, съобщават турските медии. На 31 януари 2005 г. монетата от една турска лира беше извадена от обращение след деноминацията на турската лира и появата на “новата турска лира” на мястото на дотогавашната обикновена “турска лира”. Сега се извършва връщане към наименованието “турска лира”, като новите монети и банкноти влизат в обращение от днес.
Директорът на турската Централна банка посочи, че новите банкноти имат нови елементи за сигурност и гражданите трябва да бъдат добре запознати с тях.
През тази година се навършват 75 години от въвеждането на монети в обращение в Република Турция. Първите монети са били изсечени през 1924 г. и са били с номинал от 100 пари /1 куруш/, 2,5 куруша, 5 куруша и 10 куруша. От тази серия през 1925 г. е добавена монета от 25 куруша. През 1934 г. в обращение са пускани монети от 100 куруша и от 1 лира, а през 1935 г. монетите от 1 куруш и от 50 куруша са извадени от обращение.
-
Seven students die from carbon monoxide poisoning in Turkey
Seven university students died from carbon monoxide poisoning in Turkey’s capital, Ankara, the Anatolian Agency reported on Thursday. (UPDATED)

Seven students die from carbon monoxide poisoning in Turkey

The seven university students were found dead in their home in the Cankaya district of the Turkey’s capital, Ankara.

The tragedy was revealed when the students, who had gathered to celebrate the new year, to failed respond to phone calls made by their relatives early on the first day of the new year, AA said.

Family members contacted police who entered the apartment and made the grim discovery.

An investigation into the cause of the deaths revealed a blocked chimney in the building’s natural gas-operated domestic heating system.

Photo: Hurriyet Archives

-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 1
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 1, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 1

HURRIYET
--CEO POCKETS TO GO PUBLIC
Turkey's Capital Market Board (SPK) will examine in detail earnings of high-level executives --including chief executive officers-- working at publicly-held companies. The Board aims to protect the rights of silent partners and other partners of these companies.

--UN SECURITY COUNCIL MEMBERSHIP STARTS
Turkey has become a member of the United Nations Security Council for the first time since 1961. Turkey's membership starts today. The Council is expected to discuss developments in Gaza. Turkey will encounter tough discussions and diplomatic maneuvers without acclimating to world's most important political organization.


Hurriyet

more
-
Поредната атака в Ивицата Газа
01 01 2009
gaza_razryshenia_6.jpg

Тази нощ израелски бойни самолети извършиха нови въздушни удари по обекти на Хамас в Ивицата Газа. Обстрелвана е джамия в Джабалия, за която се предполага, че е била място за укриване на палестински бойци.

Това съобщи ИТАР-ТАСС. В гр. Рафах самолети атакуваха и къщата на един от командирите на въоръженото крило на Хамас – Бригадите на Изедин ал Касам. При нападението са убити трима палестинци, сред които една жена. Те са били съседи на командира на Абу Анас Шабана, който в момента на атаката не е бил в дома си, съобщава БТА. Израелски самолети атакуваха днес правителствени здания в град Газа, съобщи Ройтерс.

По границата между Израел и Газа продължава струпването на израелски пехотни и бронетанкови части. Палестински източници съобщили за агенцията, че зданията на министерствата на транспорта и образованието са напълно разрушени. Зданието на парламента в град Газа също било бомбардирано. Според вестник "Аарец" командването на израелските въоръжени сили е препоръчало на политическото ръководство на страната да се пристъпи към краткотрайна, но мощна сухопътна офанзива. Жертвите на атаките в Ивицата Газа вече са близо 400. Ранените за близо 2000.

На фона на новите атаки лидерът на Хамас в Ивицата Газа и премиер на кабинета на Хамас Исмаил Хания заяви, че разговори с Израел за евентуално примирие биха били възможни, само ако израелците спрат безусловно агресията срещу палестинците и прекратят блокадата на Газа, предадоха световните агенции. Хания изрази същевременно увереност, че Хамас ще победи Израел, ако се стигне до сухопътна операция на израелската армия в Ивицата Газа.

"Палестинският народ ще победи танковете, които чакат заповедите за извършване на нови кръвопролития. Изходът от тази война е сигурната победа за палестинците. Първите признаци на тази победа вече се виждат на хоризонта", заяви Хания.

Израелските танкове остават струпани около Ивицата Газа, докато правителството на Израел продължава да отхвърля международните предложения за примирие с управлявания от Хамас анклав, съобщи АФП.

"Израел не отхвърля принципа на примирието, но това трябва да е примирие, което гарантира спиране на ракетните атаки" на Хамас, каза говорителят на външнотто министерство Игал Палмор.

"Ако бъде налице план, който обединява всички тези условия, Израел ще го проучи сериозно", добави той.

Изявлението му идва ден след като израелският кабинет по сигурността отхвърли международните предложения за примирие, изтъквайки, че още не е назрял моментът за прекратяване на огъня.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак отново заяви, че Израел е решен да разшири мащабите и да задълбочи операцията в ивицата Газа, предаде АФП.

Ципи Ливни, министър на външните работи на Израел, заяви в интервю за Ей Би Си, че сега зависи от волята на Хамас дали ще се сложи край на кризата и ще се даде надежда на палестинците за по-добър живот. Ливни допълни, че единственият начин палестинците да създадат своя държава е като променят ситуацията в Газа.

Същевременно Комитетът на Червения кръст алармира, че в Газа има опасност от хуманитарна криза. Много малко са останалите отворени магазини за хранителни стоки и в тях цените са скочили драстично, а стоките не достигат. Само в Джабалия, например, опашките пред единствената отворена фурна са от 300 метра, обявиха от Комитета на Червения кръст.

Frognews.bg

-
01. 01 .2009 Gaza_war
Конфликтът в Газа се радикализира

На 6-тия ден от войната в Газа стана ясно, че военните действия ще се разширяват, въпреки арабския и международния натиск. Очевидно мнението на началника на Генералния щаб генерал Гази Ешкенази за провеждането на сухопътна операция в ивицата Газа е надделяло над това на министъра на отбраната Ехуд Барак. Действащият офицер счита, че по този начин „Хамас” ще стане по-отстъпчив и ще бъде принуден да приеме по-дългосрочно примирие. От своя страна министърът е изразил опасение от разширяване на международната съпротива и евентуални големи загуби в жива сила за израелските военнослужещи.

Израелските военни източници очертаха контурите на бъдещата сухопътна офанзива. Те твърдят, че 15 000-ната въоръжена армия на „Хамас” няма да даде сериозен отпор на израелските части. Първоначално ще бъдат организирани малки гнезда на съпротива, които по-скоро ще имитират бойни действия, отколкото ще се впускат в реални сражения. Впоследствие палестинците смятат да организират партизанска война, чиито основни операции ще бъдат провеждани през нощта. За тази цел хиляди бойци вече са захвърлили униформите си и трайно са се установили в своите жилица като цивилни граждани. По-голямата част от тях са в столицата – град Газа.

Според аналитиците на израелския сайт Debka.file „Хамас” очаква нахлуването на специалните части на израелската армия от три посоки: север, юг и изток. За период от 5-7 дни ще бъде окупирана ивицата Газа, която е широка 20 км и дълга 40 км. Ще бъдат обсадени столицата и повечето населени места. „Хамас” е планирал да създаде пет оперативни гнезда на съпротива, всяко от които да разполага със собствен команден пункт. Най-тежка ще бъде задачата на подразделенията, които трябва да прочистят Газа-сити, тъй като в него са съсредоточени не само войниците на „Хамас”, но и тези на другите палестински организации. Броят на последните ще достигне между 3 000 и 5 000 добре подготвени и високо мотивирани бойци. През деня те трябва да се смесват с цивилното население, а през нощта да нанасят удари срещу окупаторите, използвайки най-вече противотанкови оръжия и самоубийци. Замисълът на плана предвижда израелските части да бъдат объзкървени и принудени да се оттеглят след тежки загуби.

Паралелно с реалните военни действия, медийното противопоставяне между двете страни не отслабва. В тази връзка израелската армия качи видеозаписи на своите операции на световния сайт за водеообмен YouTube. Нейни представители вече се оплакаха, че системният администратор е свалил някои материали с аргумента, че част от заснетите сцени съдържат непрепоръчителни сцени на насилие.

В същото време лидерът на „Хамас” в Газа Исмаил Хания произнесе важна реч, излъчена от сателитния канал „Ал Акса”, контролиран от движението. В нея той придаде религиозномотивиращ момент на войната в Газа и намекна, че „Хамас” се готви за решителни действия. Той я определи като „войната Фуркан”, правейки аналогия с една от битките на пророка Мохамед през 624 г., в която той е удържал победа над езичниците. Хания заяви, че след тези събития положението в Газа повече няма да бъде същото. В историята на исляма терминът „фуркан” (името на 25-тата сура на Корана, в превод „разграничението”), се асоциира с акта на истинското отделяне на истината от лъжата, доброто от злото, мрака от светлината. С други думи, използвайки този религиозен термин, Хания имплицитно определя бойните действия в Газа като „война за истината”.

Вътрешнопалестинската, арабската и международната обстановка остават твърде динамични. Всички фактори се обявяват за прекратяване на огъня, но всеки от тях действа съобразно своите собствени интереси. Ако в началото на събитията президентът на палестинската автономия Махмуд Абас хвърли отговорността върху „Хамас”, то на 5-ия ден той вече обяви Израел за виновник. Лондонският вестник „Шарк ал Аусат” припомня, че в речта си по случай годишнината от създаването на движението „Фатах” Абас заяви: „Палестина ще прекъсне преговорите, тъй като палестинците имат друг избор.”

Прави впечатление, че макар и говорейки за „агресия”, „ционистки враг”, „национално единство” и „палестинска кауза”, „Фатах” и „Хамас” разбират, че най-вероятно след приключването на кризата ще трябва да се борят за гласовете на палестинските избиратели. В началото на 2009 г. изтичат мандатите на парламента и на президента на Палестина. Поради тази причина се чуват отделни реплики, които представляват класически „удари под пояса”. Например Палестинският медиен център, контролиран от „Хамас”, разпространи новината, че Махмуд Абас е сформирал военна група, натоварена да разкрива местонахождението на полевите командири на „Хамас” и след това да уведомява израелците. В същото време информационни източници, близки до „Фатах” и цитирани от лондонския вестник „Ал Хая” съобщиха, че вследствие на израелските бомбардировки са били убити десетки палестинци, повечето от „Фатах”, които са били задържани в затворите на „Хамас”. В своята реч Хания побърза да отрече, че в Газа има политически затворници, поставяйки на свой ред въпроса за политическите опоненти на властите на автономията, намиращи се в затворите на Западния бряг. Паралелно с това, Абас покани палестинските формирования на съвещание, организирано от ООП, но „Хамас” и „Ислямски джихад” отказаха да участват. Те заявиха, че моментът не е подходящ, затрупвайки „Фатах” с десетки неудобни въпроси.

Правят впечатление нюансираните позиции на отделните арабски държави по кризата в Газа. Египет отстоява позиция, много по-близка до Израел, отколкото до „Хамас”. На 31-ви декември президентът Мубарак произнесе пространна реч, в която, макар и в по-мек вариант, защити тезите на външния си министър Ахмед Абу Гейт за вината на „Хамас” и намесата на остта „Хизбула”-Иран във войната в Газа. В своя декларация управляващата в Египет Националнодемократична партия директно обвинява „Хамас”, че има „пълната заслуга за това, което днес се случва в Газа”. В документа се казва още, че движението „Хамас” не се е вслушало в уместните съвети на Египет за необходимостта от продължаване на примирието. Вместо това то е проявило „авантюризъм и безотговорност” в поведението си и е предоставило на палестинската кауза „само думи и лозунги”.

Вчера Съветът на арабските министри на външните работи взе решение да изпрати делегация в ООН под председателството на Саудитска Арабия и Генералния секретар. Нейната цел ще бъде да представи доклад с препоръчителни мерки за прекратяването на „агресията в Газа”. Целта е да се принуди Израел да спре военните действия, да се вдигне блокадата, да се отворят пропусквателните пунктове и да се осъди агресията срещу цивилното население.

Прави впечатление изключителната дипломатическа активност на Турция. Наблюдателят на ливанския вестник „Сафир” Нуредин Мохамед нарече премиера Реджеб Ердоган „по-арабин от арабите”. Турският премиер започна обиколка в Близкия Изток, в която са включени посещения в Сирия, Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Президентът Абдулла Гюл анулира посещението си в Израел, планирано за 6 януари 2009 г. Някои анализатори дори видяха в турската инициатива сериозен конкурент на дългогодишните посреднически действия на египетската дипломация, която претендира за известен монопол върху развитието на събитията в Газа.
Чехия, която пое председателството на Европейския съюз, смята да състави постоянна група за наблюдение на обстановката в Газа. Все пак се забелязва известна разлика с позициите на предишния председателстващ съюза – Франция. Париж се постара да упражни силен натиск върху Тел Авив за спиране на военните действия. Президентът Саркози обяви, че ще предприеме дори посредническа обиколка в региона. Очевидно френската дипломация желае да повтори успешния си принос за спирането на конфликта Русия – Грузия, за който тя има определена заслуга. В същото време, на втория ден от войната в Газа официална Прага обяви, че подкрепя Израел в настоящата криза. Традиционно Чехия провежда най-близката до Израел външна политика от всички източноевропейски държави. През 2006 г., когато избухна конфликтът Израел-„Хизбула”, тя беше единствената европейска страна, която изпрати своя хуманитарна помощ за Израел, а не за ливанците.orientbg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2