Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Турската армия разследва предполагаем военен заговор за дестабилизиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието !

Турската армия - отново подозрения за заговор !

Октомври 2009

Турски военни на парад. Снимка: пкдифенс

Информациите, че турската армия разследва предполагаем военен заговор за дестабилизиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), изложиха на безпрецедентен натиск някога недосегаемите генерали в страната-кандидатка за ЕС.

Коментатори от целия политически спектър в Турция призоваха началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг да изпълни обещанието си да не толерира превратаджийски заговори в редиците на армията. Проблемът засили напрежението между армията и правителството и се отрази негативно на местните пазари.

Предполагаемият заговор бе разкрит през юни от либералния вестник “Тараф”, който заяви, че е получил фотокопие от изготвен от армейски полковник документ, който излага план за това как армията да попречи на ПСР и подкрепящо я религиозно движение да унищожи светския ред в Турция. След проведеното тогава разследване армията заяви, че документът е подправен и е част от клеветническа кампания. Дебатът тогава замря, но тази седмица се разгоря отново, след като вестниците публикуваха информации, според които неизвестен военнослужещ е изпратил оригиналния документ в прокуратурата.

Според информациите в медиите, военнослужещият приложил и писмо, в което обвинява висши военни командири, че са знаели за заговора за преврат и са разпоредили унищожаването на доказателствата.

След последните разкрития армията обяви, че започва ново разследване. Всички погледи сега са отправени към Башбуг, който бе заявил, че времето на военна намеса в турската политика вече е приключило и че армията е решена да спазва правовия ред. Ако документът се окаже автентичен, Башбуг може да бъде принуден да накаже замесените офицери. Подобен ход би подложил на тест способността му да заеме по-твърда обществена позиция, подклаждайки недоволството на хардлайнерите в редиците на светската армия, които са недоволни от възхода на ПСР.

Някои коментатори в про-правителствени вестници намекнаха, че Башбуг може да бъде принуден да подаде оставка с аргумента, че подобен заговор не може да е бил замислен без знанието на Генералния щаб. Този сценарий сериозно би подкопал авторитета на въоръжените сили, които са една от най-уважаваните институции в Турция и са втората по големина армия в НАТО.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Иран, заяви, че не иска да разговаря с Башбуг чрез медиите и че ще обсъди въпроса с генерала след завръщането си в Турция.

Информациите за заговор още повече отслабиха армията, чието някога голямо влияние върху обществения живот намаля през последните години. Военните, които през 50-те години свалиха четири правителства, се смятат за пазители на светската държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк. Тази роля сега се поставя под въпрос под натиска на проевропейските реформи и надигащата се класа на религиозни турци, които придобиха силни позиции в ПСР за сметка на стария светски елит. Доверието в Башбуг е поставено на карта. Спорът вероятно ще засили позициите на правителството на ПСР в дългогодишната борба със светските хардлайнери за посоката на развитие на Турция.

Предишните опити на военните да попречат на ПСР да заеме висши държавни постове, включително президентството, дадоха обратния ефект, засилвайки народната подкрепа за партията, която разполага с голямо парламентарно мнозинство. Зачестяват спекулациите, че Ердоган може да свика предсрочни избори през 2010 г. и че спорът около предполагаемия заговор може да спечели гласове за ПСР.

ЕС иска от Анкара да прокара реформи в съответствие с критериите за членство, включително като ограничи властта на военните. Армията дълго време се противопоставяше на тези реформи, които включваха планове за изменение на съставената от военните конституция и закон, който дава на гражданските съдилища правото да водят процеси срещу военнослужещи в мирно време.

Намекът за готвен преврат вероятно ще прибави още аргументи в арсенала на европейците, които смятат, че Турция не е подходяща за член на ЕС. Разкритията могат също да накарат хората да реагират против армията и цивилните й поддържници, засилвайки потенциала на правителството да прокара реформите. “Крайно време е армията да се оттегли в собствената си сфера на дейност”, коментира журналистът Исмет Беркан от либералния вестник “Радикал”, който често критикува правителството.

Пазарите следят отблизо отношенията между армията и правителството за най-малкия сигнал за напрежение на нестабилната турска политическа сцена. Новината, че армията е започнала разследване, смути брокерите и се отрази негативно на облигациите и лирата, които вече са под натиск в среда на избягваща риска преходна икономика. Турските пазари, които са свикнали с бурната политическа среда, са известни със своята издържливост. Те биха реагирали негативно само в случай на голямо събитие като прикритата заплаха на армията към кандидата на ПСР за президентския пост Абдуллах Гюл през 2007 г., която доведе до предсрочни избори.

По БТА



Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2